Drożdżowe, pyszne i puszyste dzięki dodaniu piany z białek racuszki z jabłkami na maślance. Pachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie. Proste
potrawyregionalnePrzygotować ciasto miodowe. Tłuszcz posiekać z mąką wymieszaną z sodą. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, rozwałkować na placki wielkości, piec po 10 min. w temp. 200 C. Mąkę pszenną , ziemniaczaną i cukier waniliowy wymieszać z 1/3 zimnego mleka. P ozostałe mleko(...)stopniowo dodawać zimny budyń. Podzielić krem na 4 części. Obrane jabłka pokroić i udusić w rondelku. Każdą galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody. Mus jabłkowy podzielić na dwie równe części do każdej części wlać po jednej galaretce. Na pierwszy placek miodowy rozsmarować porcję kremu budyniowego, niego rozłożyć czerwony
kgwjanczewominut do wyrośnięcia, ciasto przykrywam ściereczką bawełnianą. Po tym czasie obieram jabłka i kroję na małe kawałki. Można także zetrzeć je na tarce o dużych oczkach, wtedy lekko odciskam sok. Następnie mieszam je delikatnie z ciastem drożdżowym, dodaję cynamon. Rozgrzewam na patelni olej. Smażę placki drożdżowe partiami na średnim ogniu z obu stron do złotego koloru. Ładnie delikatnie
Zasmakuj Kuchnimusiałam wyczarować jakieś słodkości. Udało mi się znaleźć ostatnie antonówki. To jabłka moim zdaniem stworzone do wypieków, kruchawe i bardzo soczyste. Jedzone na surowo smakują mi tak średnio, ale po upieczeniu są po prostu wyborne. Ponieważ przerobiłam w tym sezonie jabłkowym wszelkie szarlotki i placki, tym razem postanowiłam moim bliskim zaserwować babeczki mocno jabłkowe, niestety bez cynamonu(...)przepadają za jego aromatem. Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę. Z góry babeczek upieczonych w sobotę w niedzielę nie ostał się ani okruszek. Były idealnie kruche, z mnóstwem jabłek w środku i do tego słodka śmietanowa pianka.... Ciasto 2,5 szkl. mąki 1 margaryna 2/3 szkl wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy
Cynamonowe szczęściemargin-bottom: 0.21cm; } Specjalnie na Dzień Jabłka zainicjowany przez Tatter , chciałabym zaprezentować Wam Panią Szarlotkę. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, w związku z czym przepisów na nią mam zgromadzonych mnóstwo, od przesłodkiego Placka Niebo z masą orzechową, poprzez Szarlotkę z Budyniem, aż po amerykańskie Apple Pie. Dziś zaprezentuję jednak najklasyczniejszą z jabłecznikowych wersji, której kawałek(...)półkruchym spodzie 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła (200g) 2 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówki) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny cynamon 100g rodzynek Wymieszać mąką z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dorzucić masło i poszatkować
Przepysznik - BLW i nie tylkoSkładniki: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 2 duże łyżki oleju kokosowego - 2 jabłka - 2 jajka - 8 łyżek mąki z zmielonych prażonych orzechów arachidowych lub zmielonych orzechów
Szkrab Je Samochotę jeść śniadania tylko na ciepło - owsiankę lub takie placki jak dziś. Składniki: (Na 3-4 placki ) 4 lyzki otrąb owsianych łyżka płatów płatków owsianych górskich 1 jajko łyżeczka miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego pół słodkiego jabłka Przygotowanie Jabłko obieramy i kroimy w mala kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem. Smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni na rumiany
Lena Gotujeskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 145 g cukru 230 ml oleju 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do
Domowy Smak Jedzeniamąką, wykładamy na jej dnie jedną szczęść ciasta, następnie wykładamy jabłka - jeżeli zauważycie dużą ilość soku, należy jabłka odsączyć. Na górę wylewamy kisielowo- białkową pianę , a następnie albo trzemy pozostałą szczęść ciasta na górę albo robimy małe placki i kładziemy je na górę ciasta - to zależy od was :) ... wsadzamy gotowe ciasto do nagrzanego piekarnika
W Moim Magicznym DomuZestaw I: 4 szt. placków jogurtowych z borówkami garść borówek 2 orzechy włoskie Zestaw II: domowe ciasto drożdżowe z masłem jogurt do picia pół jabłka
Atlas Smakówminut.Doprawiam solą i jeśli potrzeba pieprzem Na placek przekładam porcję sosu przykrywam plackiem i znowu sos i placek . Z twarogiem ładniej wygląda ,ale miałam ochotę na na taki sos To są bliny na slodko , czyli z duszonym jabłkiem i odrobiną śmietany
Eli Gotowaniecynamon, mieszamy i podgrzewamy, aż odparujemy cały sok (ja zwiększam grzanie na maksimum i szybko odparowuję, by jabłka pozostały jędrne). Gotowe nadzienie studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, a następnie dzielimy go na 8 trójkątów. Porcję nadzienia kładziemy na brzegu trójkąta i zwijamy
Rozpustne gotowanieMożna podawać je z serkiem bądź jogurtem, lub po prostu posypane cynamonem. To wszystko zależy od naszego smaku :-) Placki kukurydziane na słodko Składniki: 100 g mąki kukurydzianej; 100 ml mleka 2% (można dodać mleka roślinnego); 2 jajka; 1 jabłko; 30 g żurawiny suszonej; 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ksylitolu bądź cukru trzcinowego (niekoniecznie); 1 łyżeczka masła ghee. Krok
Życie na widelcuMasa: Jabłka kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na dużej patelni z masłem i cukrem aż część jabłek się rozpadnie. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy, masę dzielimy na dwie części i gorącą wykładamy na placek, przykrywając plackiem, masą i plackiem. Jak ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Niezły Młynek