Przygotowanie: Jabłka obierz i zetrzyj na tarce - odstaw. Resztę składników zmiksuj w misce a następnie dodaj jabłka i wymieszaj łyżką. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni (najlepiej specjalnej do naleśników). Usmażone placuszki posyp cynamonem lub cukrem pudrem. Ps. Placki doskonale nadają się na kolejny dzień do pracy ... jeżeli zostaną
Alutka-GotujeJestem uzależniona od jabłek, więc wykorzystuje je gdzie tylko jest to możliwe. Po raz kolejny wykonałam racuchy, ale tym razem z mąką owsianą. Składniki: 4
Truskawkowa Fiestabyło właśnie z tym ciastem. Jesienny skrzat to ciasto przypominające trochę wiewiórkę, trochę placek amerykański, choć jest zgoła innym zupełnie wypiekiem. Jest to ciasto owsiane, z dużą ilością orzechów, rodzynek, ziaren słonecznika, jagód goi, jabłek, czekolady, o cudownym aromacie podkreślonym cynamonem. Pomimo dużej ilości składników smaki są idealnie, subtelnie wyważone, ciasto jest soczyste, słodkie
Rozpustne gotowanieProste śląskie placki na każdą okazję. Kiedyś z biedy obecnie jako szybki deser dla dzieci. Moja wersja prosta, ale w bogatsze można dodać jabłka np tarte tzw apfelmus. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBabeczki z owocami na maślance Babka z porzeczkami Konfitura z czarnej porzeczki Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek Lecznicza nalewka z czarnej porzeczki Sok z czarnej porzeczki Zbiór przepisów z wykorzystaniem czerwonej porzeczki: Roladka z czerwoną porzeczką Kruchy placek z porzeczkami i bezą Porzeczkowa fantazja z serem Kruche z porzeczkami - taki oszukany sernik Ciasto grysikowe
Z miłości do słodkościmlekiem, mieszamy. Mleko wlewamy na oko, tak aby konsystencja ciasta była jak do naleśników. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do miski, mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Kładłam po 2 łyżki masy na jednego placka. Podajemy z ulubionymi owocami lub syropem trzcinowym
VioletoweKucharzeniewyszło dość wysokie. Jeśli jednak użyjecie większej blaszki, wtedy wyjdzie cieńszy placek :)Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem - jak kto lubi. Zaletą ciasta jest to, ze nie jest za słodkie, a twarożkowa masa ma dość neutralny smak, przez co bardzo dobrze czuje się smak jabłek. Jeśli zasmakuje Wam taka wersja jabłecznika, spróbujcie dodać więcej jabłek
Codzienna kuchnia niecodziennaGruszki, jabłka, dynie, bakłażany czy papryki można spotkać na każdym sklepie. Wraz z jesienią i jej darami do mojej kuchni wkroczyły nowe, smaczne i proste przepisy. Niedawno temu podzieliłam się z Wami recepturą na makaron carbonara z cukinią oraz gulasz z dyni . Dzisiaj przyszła kolej na następne jesienne danie z wykorzystaniem dyni. Pomysł na moje placki przyszedł bardzo
Życie ze smakiemDziś kolejny przepis z porzeczkami, ale to uniwersalne ciasto i można wykorzystać do niego inne owoce, morele, jabłka, jagody czy jeżyny. Wszystko zależy od naszego
FarmażonyWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!litra mleka 20 dag masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 3 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego Masa jabłkowa: 1,2 kg obranych winnych jabłek 3 czubate łyżki cukru z cynamonem 100 ml wody 2 galaretki agrestowe Oetker Polewa chałwowa: ½ szklanki słodkiej śmietanki 60-70 g chałwy waniliowej Lidl Dodatkowo(...)bezy. Tak upieczone placki zostawić do całkowitego wystudzenia. KREM BUDYNIOWY: Połowę mleka zagotować z cukrami, do reszty mleka wsypać mąki dodać Żółtak i zmiksować, wlać do gotującego się mleka mieszać do momentu zgęstnienia i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem. MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka pokroić w grubsze plastry
Wanilia i KardamonNie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Najlepsze ciasta to te najprostsze :) Dziś zapraszam na szarlotkę, którą śmiało można określić mianem FIT - bez białej mąki i bez cukru - nada się dla diabetyków czy
Moje Kuchenne Rewelacjełyżek roztopionego, zimnego masła 1. Mieszamy ze sobą suche składniki. 2. Myjemy, obieramy i ścieramy na tartce jabłko. Dodajemy do suchych składników wraz z jajkiem i roztopionym, zimnym masłem*. 3. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. 4. Smażymy placki na teflonowej patelni (ja używam oleju kokosowego, pięknie pachnie i nie przypala placków tak szybko) * raz masło
NA MOIM TALERZUprzeszło więc wykombinowałam szybkie placuszki z tego co akurat było pod ręką. Mój brat, ogromny wielbiciel wszelakich placków stwierdził, że są przepyszne więc to najlepsza rekomendacja. Składniki: 1/2 puszki mleka kokosowego 2 jajka 3 łyżki wiórek kokosowych 1 duże jabłko 2 łyżki rodzynek 2 łyżki cukru 4 łyżki mąki 150 ml mleka 40 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mleka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia