placek prosty - 2558 przepisów (strona:136/171)

SEZAMKI 143

Pyszne, chrupiące i pachnące sezamki. Proste i szybkie w wykonaniu. Idealne jako słodka przekąska dla dzieci lub niespodziewanych gości. Kiedy więc mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego warto schrupać paczuszkę sezamków   to tylko 200 kcal.  Dostarczymy wówczas sobie nie tylko spory zastrzyk energii, ale również sporą dawkę witamin. Sezamki   przywędrowały do nas z Arabii (choć(...)pieczenia. Przykryłam ją drugim papierem i rozwałkowałam. Masa szybko tężeje, więc trzeba to robić szybciutko. Grubość sezamek zależy od Was. Jak masa trochę wystygła, odkleiłam z niej papier. Przełożyłam placek sezamowy na kratkę aby przestygł i stwardniał. Teraz już można kroić ją na dowolne kształty. Smacznego

potrawyregionalne
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 176

takie łatwe, to nie takie proste... przejść koło nich obojętnie! Pachnące połączenie ciepłego, domowego, zdrowego dania, szybkiej i nietypowej kanapki i oryginalnego fast-fooda to nasz sposób na pyszny obiad. Jeśli połączy się siły, to gotowy będzie szybkiej niż trwałoby ugotowanie ziemniaków. I tak też zrobiłyśmy tym razem - w czasie gdy uwieszona na telefonie starsza kucharka bawiła się ciastem(...)mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy, zioła, ziarna. Gdy lekko ostygnie dorzucamy pokrojony/starty ser żółty. Na koniec na patelnie ląduje kukurydza. Mieszamy, doprawiamy i gotowe.Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut.Powstaje nam 6 cudownych

Wypisz Wymaluj
Podgrzybki duszone w śmietanie 164

Poznajcie mój ulubiony – zaraz obok naleśników – sposób na podanie podgrzybków. To właśnie one, a nie prawdziwki, są dla mnie prawdziwym jesiennym przysmakiem. Zdecydowanie aromatyczne i mocne

Karo in the Kitchen
Domowa pizza na cieście dojrzewającym 293

pojemniku (by nie wysychało) 2-3 razy większym, bo ciasto zwiększy swoją objętość. Do jego zrobienia używa się suchych drożdży. Z naszego przepisu na pizzę wyjdzie Wam dwa spore placki ( pizza na cienkim cieście) lub dwa małe (jeśli chcecie grubą wersję). Ten właśnie przepis na pizzę to nasz ulubiony i jestem pewna że jeśli go wypróbujesz, będziesz robić(...)jednej z pobliskich restauracji. Szczególnie smakował mi sos, który do niej podawano. Latami próbowałam go odtworzyć, aż… w końcu mi się chyba udało. Jego wykonie jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy zmieszać bardzo drobniutko posiekać czosnek lub przecisnąć go przez praskę i zmieszać wszystkie składniki. Celowo nie podaję Wam proporcji przypraw, bo to już kwestia Waszych upodobań. Pamiętaj jednak

Arbuziaki
Przepis na sernik – przepis miesiąca 166

Kolejny miesiąc za nami. Nie chce mi się wierzyć, że to już listopad! Ciemno i ponuro na dworze kiedy idę do pracy i kiedy z niej

codojedzenia
Ciasteczka piwne 164

Dziś będzie jeszcze szybciej i zwięźlej niż poprzednio. Przez cały dzień mierzyłam, zagniatałam, piekłam i wyrabiałam, czuję każdy mięsień w swoim ciele i jedyne o czym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 211

To nie jest zwykłe pieczywo. Ta włoska focaccia jest nad wyraz aromatyczna – zioła i skórka z cytryny w połączeniu z dobrą oliwą działają cuda. Przy pieczeniu

Karo in the Kitchen
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 194

zostają nawinięte na nadzienie, które apetycznie wygląda do nas poprzez tak utworzone "okienko". Moje galette kryje pyszne nadzienie z truskawek i rabarbaru o wspaniałym karmazynowym kolorze. Lubię takie domowe, proste wypieki, a połączenie rabarbaru i truskawek jest jednym z moich ulubionych. Odkąd polubiłam rabarbar (jakieś 3 lata temu), co roku na wiosnę piekę kruche ciasto z rabarbarem, dżemem truskawkowym(...)kawałki. Z truskawek usuń szypułki i pokrój na połówki. Wymieszaj w misce, dodaj cukier, mąkę i sól.  Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na w miarę okrągły placek na papierze do pieczenia lekko posypanym mąką. Przełóż ciasto z papierem na blachę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Z pomocą łyżki cedzakowej ułóż na cieście nadzienie owocowe

Chilli Czosnek i Oliwa
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 217

wraz z jego dziewczyną) bawiliśmy się na koncercie i który znał to miejsce z pewnych źródeł, pewnie nigdy bym tam nie trafiła. Pierwsze wrażenie po wejściu - skromnie, ale schludnie. Proste stoły, bambusowe krzesła, przyciemnione światła, a w tle rockowa muzyka. Hałas rozmów, brzękanie szkła do piwa i powalające zapachy unoszące się wokoło, dobiegające z kuchni. Zapowiadało się dobrze. Jednak(...)ostrości. Dobrze przyrządzony kurczak, ale niestety zbyt dużo sosu. Natomiast Mateuszowi bardzo smakował, wyraźna pikantność mu nie przeszkadzała. Do tego rzuciliśmy się jeszcze na dodatki. Pudhina Parantha, czyli miękki placek razowy z miętą i masłem. Jak wiadomo, masło jest nośnikiem smaku, dzięki niemu całość nabrała maślanego aromatu, a mięta świetnie orzeźwiła. Ciepły, jedzony palcami, naprawdę super. Natomiast Peszwari Naan

W kuchni Karmel-itki
Idealne ciasto na pizzę! 9393

 Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i

Kuchnia Łukasza
Puszysta pizza bezglutenowa 136

Sporządzenie przepisu na puszystą, drożdżową pizzę bezglutenową nie jest wcale prostym zadaniem. Spody bez glutenu przeważnie nie są tak wyrośnięte jak te tradycyjne. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje mąk bezglutenowych, i takie właśnie znalazłam na Kwestii Smaku .  Wypieki bezglutenowe rządzą się swoimi prawami i zazwyczaj nie są tak elastyczne jak te z pszenicą. Dlatego nie przejmujcie się, jeśli(...)składników i gotuj na małym ogniu aż większość wody odparuje. Zmiksuj blenderem na gładki sos. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podziel ciasto na dwie części, z każdej rozwałkuj placek średnicy ok. 26 cm (najlepiej wałkuj przez papier do pieczenia, żeby się nie kleiło). Odłóż spody do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Piecz spód

Powiedz dietom nie
Puszysta pizza bezglutenowa 193

Sporządzenie przepisu na puszystą, drożdżową pizzę bezglutenową nie jest wcale prostym zadaniem. Spody bez glutenu przeważnie nie są tak wyrośnięte jak te tradycyjne. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje mąk bezglutenowych, i takie właśnie znalazłam na Kwestii Smaku .  Wypieki bezglutenowe rządzą się swoimi prawami i zazwyczaj nie są tak elastyczne jak te z pszenicą. Dlatego nie przejmujcie się, jeśli(...)składników i gotuj na małym ogniu aż większość wody odparuje. Zmiksuj blenderem na gładki sos. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podziel ciasto na dwie części, z każdej rozwałkuj placek średnicy ok. 26 cm (najlepiej wałkuj przez papier do pieczenia, żeby się nie kleiło). Odłóż spody do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Piecz spód

Powiedz dietom nie
16 października – Światowy Dzień Żywności - Nie marnujmy jedzenia! 118

zapas! W każdej dziedzinie życia zalecany jest umiar i w tej tej kwestii także. Co zrobić, aby żywność nie była wyrzucana? (Pamiętajcie, że to także wyrzucane pieniądze!) To bardzo proste! Zacznijmy od zmiany naszych nawyków.  Może warto choć odrobinę zaplanować swój jadłospis, czy kupować z głową i minimalnym dystansem? Zwracajmy uwagę na daty ważności, nie łapmy się na atrakcyjne(...)działanie i możliwości techniczne produktów oraz pomogą wybrać model najlepiej dostosowany do potrzeb klienta.  Kilka przepisów: Pizza z chleba Pieczony kurczak z rosołu Pudding z drożdżówki/chałki Placki z jajek i żółtego sera Więcej propozycji na blogu. (*) Niektóre ze zdjęć pochodzą ze strony www.pixabay.com/pl.

Di gotuje
Quesadilla z kurczakiem i kurkami. Tortilla z kurkami. 509

Quesadilla z kurczakiem i kurkami. Tortilla z kurkami. – to kolejna odsłona na blogu pysznej propozycji na przekąski na imprezę z tortilli – jeśli lubicie takie

Kulinarne Przeboje
Roladki z tortilli z tuńczykiem i kukurydzą 253

Roladki z tortilli z tuńczykiem i kukurydzą – to jedna z moich ulubionych imprezowych przekąsek. Robi się je bardzo szybko, a s smakują wyśmienicie i znikają

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania