bakaliowych, warto ozdobić cienką warstwą lukru, nada to im to dodatkowej słodyczy i ciekawego wyglądu. Ze względu na dużą ilość użytych bakalii w cieście, zachęcam do wycinania z ciasta prostych kształtów (kółek lub kwadratów). Składniki na ciasto (około 40-45 sztuk): 360 g mąki pszennej 100 g miodu 80 g masła 50 g cukru 120 ml wody 2 łyżki śmietany(...)mikserem) (fot.2) . Jeżeli ciasto jest zbyt suche, można dodać nieco więcej śmietany. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 5-6 mm. Za pomocą foremki metalowej lub noża wycinać wybrane kształty (fot.3) . Gotowe pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około
Świat CiastaCalzone to nic innego jak włoska pizza jednak w postaci dużego pieroga. Do Calzone podobnie jak i pizzy prócz klasycznego sosu pomidorowego i sera można dodać
Słodka Stronadyniowym klimacie, dzisiaj mam kolejną propozycję obiadową z udziałem tego jakże uniwersalnego warzywa. Chciałam spróbować czegoś nowego, a pizzy z dynią jeszcze mi się jeść nie zdarzyło.Sprawa jest prosta. Najwięcej czasu zabiera oczywiście wyrastanie ciasta drożdżowego na spód, ale poza tym taka domowa pizza to nic trudnego. Wystarczy pokroić parę rzeczy, ułożyć na rozwałkowanym cieście, upiec - i gotowe(...)dokładnie ze sobą wymieszać.Dynię pokroić w kostkę, ser i gruszkę w plastry, a cebulę w piórka.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć dynię, gruszkę, ser, cebulę i boczek.Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut.Podawać gorącą. Smacznego!A teraz najwyższy już czas rozpocząć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzypadku piekę przynajmniej półtorakilogramowe kawałki. Na mniejsze szkoda czasu. Tym bardziej, że taką pieczeń można wykorzystać na wiele sposobów, na zimno lub na ciepło. Przepis jest nieco czasochłonny, ale prosty i łatwy. Naprawdę wart przynajmniej wypróbowania. Składniki: ok. 2 kg łopatki wieprzowej sos barbecue - opcjonalnie przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej(...)rozdzielać (wyczesywać) kawałki mięsa na cienkie włókna. Wymieszać z powstałym podczas pieczenia sosem, a także (opcjonalnie) z sosem barbecue. Podawać z bułkami, na kawałkach chleba, z naleśnikami lub plackami tortilli. Jako dodatki świetnie się sprawdzają surówki z kapusty białej lub czerwonej, plastry pomidorów, pikle, czerwona i zwykła cebula. Wiem, że wygląda to strasznie pracochłonnie, ale uwierzcie
Codzienna kuchnia niecodziennaracuchy z 1959 r. Kamień winny – diabelski składnik Przepis na kładzione babeczki (drop scones), albo szkockie racuchy (scotch panecakes), bo pod takimi nazwami występuje – jest bardzo prosty, aczkolwiek składniki mogą dostarczyć pewnych trudności. Właściwie to jeden z nich, czyli kamień winny. Po angielsku nazywa się wdzięcznie cream of tartar, co można przetłumaczyć jako diabelska śmietanka. Nazwa bierze się(...)jest znacznie rzadsza od jogurtu. Tu uwaga: ciasto na racuchy powinno być gęste, tak żeby po wyłożeniu na patelnię nie rozlewała się po powierzchni, ale formowało w zgrabne placki. Zgodnie z odręczną notatką królowej placków z jej przepisu wystarczy dla 16 osób. My w naszym przepisie zmniejszyliśmy ilość składników o połowę i usmażyliśmy 16 zgrabnych racuszków. Wychodzi więc
Niedzielny kucharzBiskupiński przysmak ☺ Byliście kiedyś w Biskupinie ? Jeśli tak, to na pewno jedliście tamtejszy przysmak, czyli podpłomyki. Jest to naprawdę proste i idealne dla niejadków :) Potrzebujemy: ·
Bonapetit2xMMało kto o tym wie, ale muffiny i muffinki to nie to samo . Muffiny to puszyste placki drożdżowe, wypiekane w Anglii już tysiąc lat temu. Muffinki to ich znacznie młodsze siostry, bez dodatku drożdży, za to z proszkiem do pieczenia. Prawdziwą popularność muffiny zdobyły na początku XVIII wieku. Wtedy to angielski piekarz, Samuel B. Thomas wyemigrował do Nowego Jorku(...)nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami to wspaniałe i jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu „małe umilacze” – do kawy herbaty… i nie tylko. Bez wyrabiania, bez długiego oczekiwania, wystarczy odrobina chęci. Przepis znalazłam W Mojej kuchni u Aleex, przygotowałam z niewielkimi
mojewypiekiinietylkoMało kto o tym wie, ale muffiny i muffinki to nie to samo . Muffiny to puszyste placki drożdżowe, wypiekane w Anglii już tysiąc lat temu. Muffinki to ich znacznie młodsze siostry, bez dodatku drożdży, za to z proszkiem do pieczenia. Prawdziwą popularność muffiny zdobyły na początku XVIII wieku. Wtedy to angielski piekarz, Samuel B. Thomas wyemigrował do Nowego Jorku(...)nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami to wspaniałe i jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu „małe umilacze” – do kawy herbaty… i nie tylko. Bez wyrabiania, bez długiego oczekiwania, wystarczy odrobina chęci. Przepis znalazłam W Mojej kuchni u Aleex, przygotowałam z niewielkimi
mojewypiekiinietylkorobię i makaron, i pierogi. Każdemu, kto uważa, że nie potrafi polecam poćwiczyć - okaże się, że strach ma wielkie oczy :) a pierogi i makaron to coś wspaniałego i prostego :)Do faszerowania pierogów można wykorzystać praktycznie wszystko. Od świeżych owoców przez twarogi, ziemniaki i kasze do najbardziej wyszukanych rodzajów mięs. Warto poeksperymentować i poszukać ulubionych smaków :)Wszelkie propozycje(...)mąki, aby ciasto nie stało się zbyt twarde.) Ciasto przykrywamy czystą ściereczką, aby "odpoczęło" przez kilkanaście minut. Następnie dzielimy na części i rozwałkowujemy niezbyt cienkie placki cały czas podsypując lekko mąką, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Musimy wyczuć grubość, gdyż zbyt cienkie będą rwać się
Codzienna kuchnia niecodziennaBędąc na Ukrainie nauczyłam się piec roladę jabłkową - dokładnie to Oksana mnie nauczyła - wydawało mi się to zawsze strasznie trudne a okazało się całkiem proste. Rolada jabłkowa pieczenie 15 minut smażenie jabłek ok 20 minut z przepisy wychodzą 2 rolady o długości ok 25 cm według mnie trudne jest zawijanie. Składniki: ciasto: * 5 jajek * szklanka cukru * szklanka mąki * płaska łyżeczka(...)troszeczkę się spiekł dlatego w środku widoczny jest ciemny pasek :-D. Smacznego!!! Uwagi! Do jednej części masy biszkoptowej postanowiłam dodać kakao co nie było dobrym pomysłem gdyż po upieczeniu placek przykleił się do ściereczki i rolada nie dała się zwinąć
sierotka maRysia w kuchniProsta, szybka i rustykalna do granic wytrawna tarta z nieśmiertelnym trio – pieczarkami, serem i cebulą. Jej bazą jest kruche ciasto bez dodatku masła – zamiast niego równie dobrze sprawdza się włoska oliwa. Bez problemu zrobicie ją w godzinę – prawie drugie tyle zajmie pieczenie, ale warto poczekać! CIASTO KRUCHE NA OLIWIE Wybierzcie jak najlepszą oliwę jaką uda się Wam dostać(...)zostać kruche i delikatne, nie zależy nam na długim mieszaniu, wygniataniu i uwalnianiu glutenu – za długo wyrabiane ciasto zacznie się ciągnąć. Zarabiamy ciasto szybko na kuchennym blacie, spłaszczamy na placek grubości 2cm, zawijamy w folię spożywczą żeby nie obsychało i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. To ciasto możecie spokojnie przygotować sobie z wyprzedzeniem – jak każde kruche ciasto można
Karo in the Kitchenksiążek kulinarnych Beaty Pawlikowskiej - "Szczęśliwe garnki". Książek jest 6 (wiosna, lato, jesień, zima, święta i ciastka). W książkach znajdziemy własne przepisy pani Beaty na lekkie, pożywne, zdrowe dania z prostych, naturalnych składników i przypraw. Autorka w swojej kuchni do gotowania używa tylko polskich, łatwo dostępnych składników, ale dania przygotowane są zgodnie ze starożytną chińską filozofią pięciu przemian. Dzisiaj przedstawiam(...)kolorach jesieni i inne. 6. Zima - 34 zdrowe i szybkie przepisy takie jak: zupa z brukselki z topinamburem, wzmacniająca kasza jaglana z kozieradką i czosnkiem, chleb jaglano - migdałowy, placek żytni ze śliwkami i morelami itd. Za książki dziękuję wydawnictwu: Edipresse książki
kruche babeczkioliwy – 1 łyżka 200 ml ciepłej wody Uwaga: zamiast dwóch rodzajów mąki możesz użyć mąki tortowej typ 450. Sos: Polecamy sos według przepisu Marcelli Hazan . Jest bardzo prosty i robi się sam:) Możesz też po prostu zmiksować w blenderze pomidory z puszki z ząbkiem czosnku, dwiema łyżkami oliwy i odrobiną soli oraz cukru. Nadzienie: Na pewno obowiązkowym składnikiem jest(...)podsypany mąką blat. Podziel je na dwie części i uformuj w kule. Jedną odstaw do misy i przykryj. Drugą posyp delikatnie mąką i ręcznie, albo przy pomocy wałka uformuj placek na pizzę (instrukcję jak to zrobić znajdziesz tutaj ). Krok 5 Gotowe ciasto przełóż na łopatę do pizzy, jeśli ją masz, a jeśli nie na płaski talerz, albo cienką deskę
Niedzielny kucharzPatisony , faszerowane kiełbasą meksykańską To proste danie z niedocenianych u nas patisonów . Nie wiem czemu w sklepach są tak rzadkie , że trzeba je uprawiać samemu ,żeby mieć pod ręką , przecież są niesamowicie smaczne . Oczywiście do faszerowania wybieramy młode patisonki , którym skórka jeszcze nie stwardniała , takie wielkości pięści . Do farszu, użyłam kupnej, kiełbasy grillowej -surowej, meksykańskiej . Taka kiełbasa ,dostępna jest raczej(...)minut -w razie potrzeby warto przykryć wierzch folią , żeby się nie przypaliło . Pod koniec pieczenia posypujemy tartym serem ( tak około 2 minut ) . Serwujemy na gorąco , w towarzystwie np. placków z dyni lub cukinii . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Patisony, faszerowane kiełbasą meksykańską pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży