Długo myślałam, co wykombinować ze śliwek, które czekały i wołały: ,, Zrób z nas pyszny placek''. Wreszcie mnie olśniło i zrobiłam pyszny placek na kruchym cieście z lekką budyniową pianką. Niebo w gębie :) Idealny do popołudniowej kawy. Polecam! Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki ( ja dałam krupczatkę
Wołowina od rekinazbyt suche – zwiększamy ilość wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki. Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z cukrem i żółtkiem
Ostra na Słodkowyciekło poza mąkę, a następnie powoli dolewać wodę cały czas siekając. Ciasto zarobić, jeśli trzeba dobrze podsypać mąką. Wałkować na ok 4mm placek i wykrawać szklanką kółka. Na środek układać borówki i zlepiać delikatnie by nie puściły soku. Gotować od razu w osolonej wodzie ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać polane śmietanką i posypane cukrem kryształem
Kuchnia w czekoladzieczęściowo wsiąka a częściowo zapieka się na nim, ciasto jest wilgotne i pyszne. A może namówię Was na inne morelowe ciasto? Polecam placek graham z morelami, budyniem i kruszonką - to niebo w gębie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapodsypać lekko mąką, rozwałkować cienko na przygotowanym papierze na kwadrat o wielkości formy- papier ułożyć na jabłkach ciastem do spodu, delikatnie zdjąć go z ciasta, placek docisnąć do jabłek, zaklejając szczelnie boki tak, by ciasto przylegało do formy- ciasto nakłuć widelcem- piec w 180 stopniach przez około 45 minut - upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem
Smakołyki Berenikimatka wynalazków.. a ja potrzebowałam czegoś prostego, pysznego, szybkiego na obiad jako dodatek do kaczki po pekińsku. I nie mógł to być ryż ani placki mandaryńskie. Co prawda nie wymyśliłam niczego, co by już nie było wcześniej wymyślone, ale taki smażony makaron z tym co akurat miałam w lodówce wyszedł idealnie jako uzupełnienie mojego niedzielnego, chińskiego obiadu
Bernika - moj kulinarny pamietnikZatem bierzemy taki placek i ścieramy na grubych oczkach żółty ser (jakiś niezbyt twardy, żeby się dobrze topił). Ser układamy na jednej połówce placka i przykrywamy drugą połówką. I smażymy na patelni. Dobrze by było mieć do tego patelnię grillową, ale jak nie mamy to dramatu nie ma, zwykła też się nada. Smażymy na średnim ogniu z minutę
Marder&Marder Manufacturepizzy. Myślę, że Dzień Taty to dobry dzień na realizację obietnicy. Dlaczego? Bo owym przysmakiem Taty - tajemniczym plackiem po góralsku jest nic innego jak pizza. Oto kolejna jej odsłona na moim blogu. Nowy przepis na ciasto, nowa jego kreacja. Niebo w gębie. Sprawdźcie sami czy na przysmak z okazji Dnia Ojca się(...)olej i mieszamy dokładnie z ciepłą (niegorącą wodą). Wlewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dosypujemy stopniowo mąkę - w takiej ilości by powstało gładkie, jednolite nie lepiące się do ręki ciasto. Rozwałkowujemy na cienkie placki, dopasowane wielkością do posiadanych blaszek. Blaszki smarujemy masłem lub oliwą i oprószamy mąką. Ciasto nie wymaga czasu na rośnięcie - im dłużej będzie
Kuchnia po mojemuSkładniki; 8 placków do tortilli 700 dag.piersi z kurczaka 3 cebule czerwone 1 pęczek pietruszki pół pęczka kolendry opakowanie pomidorów koktajlowych przyprawa FAJITA sałata karbowana 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 łyżka cząbru DO SOSU: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu greckiegi 4 ząbki czosnku Sposób: Kurczaka myjemy i kroimy w grubsze paski przyprawiamy przyprawą FAJITA(...)cebule w krążki,paprykę w paski i dokładamy do naszego kurczaka. Przez chwilę razem podsmażamy i przekładamy do piekarnika na 20 min w 200C Ważne by pozostawić troszkę świerzyw warzyw pożniej do dekoracji smarujemy placek sosem czosnkowym Po zapieczeniu wykładamy na placek nasze mięso Posypujemy Pietruszką,świerzymi warzywami i pomidorami Smacznego
Viola cooks with passionmasa mięsna nie była zbyt luźna - całość wyrabiamy. Ogórki kiszone zawijamy w plaster polędwicy. Z masy mięsnej formujemy grubsze placki wielkości dłoni, smarujemy musztardą, układamy ogórek zawinięty w polędwicy i formujemy zrazy, tak by ogórek był w ich środku. Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy zrazy i podsmażamy do zarumienianie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPlacki ziemniaczane po węgiersku to danie, które z pewnością każdy z Was miał okazję jeść. Pojawia się ono w wielu różnego rodzaju karczmach czy restauracjach. Nic dziwnego, danie to jest bardzo smaczne i sycące. Najlepiej smakują jednak placki węgierskie, które przygotujemy samodzielnie. Przepis na domowe placki ziemniaczane po węgiersku jest wbrew pozorom bardzo łatwy(...)Postępując zgodnie z przepisem, będziecie mieć pewność, że nawet robiąc placki po węgiersku po raz pierwszy, wyjdą przepyszne. Poniżej mój ulubiony i sprawdzony przepis na domowe placki z gulaszem węgierskim. Pyszne danie obiadowe, które zachwyci każdego z Was. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU Składniki na gulasz węgierski
Alle Dobre!Jeszcze jedna kwestia. Ciasto choć jest gęste w trakcie pieczenia będzie niezwykle miękkie i niech was nie przerazi fakt,jeśli przy przewracaniu na drugą stronę będziecie mieć wrażenie że placek zaraz się rozpadnie. Proponuję robić to przy pomocy silikonowej łopatki, zdecydowanym i szybkim ruchem . Zaletą tego ciasta jest to,że nawet jeśli nam się rozpadnie można je swobodnie z powrotem(...)blendujemy na gładką masę i dodajemy cukier oraz cynamon. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy prosto do bananów. Mieszamy i wlewamy wodę, by otrzymać dość gęste i aksamitne ciasto. 3. Smażymy placki na niewielkiej ilości oleju 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami
vaniliowoczekoladowabęda grzyby. Gorące i suche lato i taka sama jesień. Tym bardziej z dziką rozkoszą rzuciałam się na pachnące kurki,do tego duszony schab i placki ziemniaczane. Danie troszkę pracochłonne ale wierzcie mi-niebo w gębie! SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 plastry schabu 2 większe ziemniaki ok 200 g. kurek Łyżka masła Średnia(...)kurki i przesmażamy. Gdy grzyby są gotowe-dodajemy suszone pomidory (pokorojone w kostkę),śmietanę oraz ser, żeby się rozpuścił, Doprawiamy pieprzem ew, solą. Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy placki ziemniaczane. Wykładamy na ręcznik papierowy i odsączany z nadmiaru tłuszczu. Gdy mięso jest już miękkie-wykładamy je na palcek i polewamy sosem, dekorujemy koperkiem
Kopystką po garachprowansalskich 2-3 łyżki sosu lub koncentratu pomidorowego (najlepszy koncentrat jest w NETTO, ma tak świetny smak że nie trzeba go już przyprawiać) Sposób przygotowania: Serek wykładamy na sito, by odcedzić z nadmiaru śmietanki i odstawiam na bok do miski wbijamy jajko, dodajemy otręby, jogurt, sól, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie, mieszamy dokładnie odstawimy miskę na około 5 minut żeby(...)warstwę odcedzonego serka grani górę posypujemy lekko ziołami prowansalskich wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut Po tym czasie wyjmujemy placek z piekarnika i wykładamy na metalową kratkę-ruszt, by nieco przestygł i odparował SMACZNEGO ! ! ! :) Ps. Lecę biegać, udanego dnia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbardziej konkretna i ... ostra :) Składniki: Na 3 porcje: 2 średnie filety z kurczaka 2 papryczki pepperoni lub 1 chili 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 placki tortilli 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 mrożonki "Warzywa meksykańskie" 1 biała cebula 1 czerwona cebula Sos guacamole: 1 awokado dojrzałe sok z 1/2 cytryny(...)podsmażonej papryki dodajemy 1/2 opakowania meksykańskiej mrożonki oraz cebulę. Mieszamy razem aż do miękkości. Mięsko wrzucamy na gorącą patelnię i smażymy mieszając co jakiś czas, by równomiernie się upiekło. Łączymy z pozostałym farszem. 4. Placki tortilli delikatnie podgrzewamy i przekładamy do okrągłych miseczek, robimy wgłębienie i nadziewamy farszem warzywno- mięsnym. Polewamy sosami. Sos guacamole: Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy
Kuchnia w czekoladzieProsty a zarazem doskonały obiad. Idealne placki ziemniaczane podane z pesto, wędzonym łososiem i jajkiem w koszulce w towarzystwie odrobiny kiełków rzodkiewki i rukoli. Lekki, sycące i pyszne. Niemalże moje ulubione połączenie. Z Prosecco smakuje wyśmienicie w ogóle! I chyba sekret perfekcji tego dania polega na tym, że oprócz(...)koordynowania przygotowywania przepisu i układaniu kwiatków, nie robiłam zupełnie nic, relaksowałam się i można rzec, że byłam prawie w niebie.. no dobrze, w niebie nie ale w swoim żywiole z pewnością :) Składniki na placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki orkiszowej szczypta soli
Mango Papajapełni! Za oknem coraz zimniej, więc pożywny obiad wskazany, by organizm miał dużo siły do pracy. Dziś serwuje Wam zdrowe i proste w przygotowaniu placki z kaszy gryczanej z moimi ulubionymi dodatkami - smacznego! Placki gryczane z pieczoną dynią, szpinakiem i suszonymi pomidorami Na 20 placuszków: - 200g kaszy gryczanej - 2 ząbki czosnku - 150 g pieczonej dyni - paczka świeżego szpinaku(...)Przyprawy: - łyżka soli selerowej - pieprz ziołowy - chili pieprz cayenne - oregano suszone 1. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut, po czym przelewamy ją zimną wodą, by się nie posklejała. 2. Świeży szpinak oczyszczamy, płuczemy, po czym przesmażamy na łyżce oliwy z dodatkiem dwóch ząbków czosnku drobno posiekanych. Ostudzony siekamy. 3. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy
Sajkofanka smakutylko! Pyszny, zdrowy ,mocno bakaliowy placek w sam raz na przyjęcia. Będzie jak znalazł na Sylwesta, możecie już zacząć go robić, ponieważ lubi sobie poleżakować. Idealny do ręki, idealny do pokrojenia w plastry, w trójkąty, kawałki. Z miodem, migdałami, orzeszkami ziemnymi w karmelu. Pachnący masłem, trzcinowym cukrem i cynamonem. Przepis pochodzi z książki Cukiernia Lidla. Autorem przepisu(...)tego placka Wasze domy wypełni cudowny zapach , co tylko potwierdzi tezę, że to najprostszy i najmilszy sposób sprawiania radości. Jako, że ja to ja, oczywiście podwoiłam składniki, zmieniłam nieznacznie skład i wyszło pysznie, zdrowo i świątecznie. Zdjęcia ? Nieprofesjonalne, z uratowanego jednego kawałka, wykonane na szybko komórką. Placek szybko się pojawił i szybko znikł. Im dłużej by leżał, byłby
Z Kuchni Do Kuchniusmażenie gofrów zamiast placków na patelni zwalnia nas z mycia zapryskanej tłuszczem kuchenki. Dodam jeszcze od siebie, że różne tekstylia w mieszkaniu w przypadku smażenia gofrów nie przechodzą tym charakterystycznym zapachem ze smażenia placków. Jest jednak coś za coś - gofry są bardziej suche od klasycznych placków ziemniaczanych i trzeba za każdym razem smarować olejem gofrownicę, by miały lepszy smak. Składniki(...)dodać jajko i mąkę pszenną. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wykładać partiami na gofrownicę wcześniej obficie przetartej olejem. Smażyć do zrumienienia. ----- Podobne: Placki ziemniaczano-dyniowe Bułki ziemniaczane Pogacze ziemniaczane
Weekendy w domu i ogrodzie