Kocham pizze i bez dobrej pizzy nie potrafię żyć. Najlepszą pizzę jadłam dawno dawno temu w Wenecji. Zjedzenie całej dużej pizzy na raz, na śniadanie, obiad i kolacje nie stanowiło dla mnie dużego problemu. Dobra pizza musi być zarazem lekka i sycąca- nie może być przeładowana dodatkami, koniecznie na cienkim chrupiącym cieście i obowiązkowo z rukolą na wierzchu. Taką pizzą
wegetalerzeDomowa pizza hawajska Składniki na pizzę hawajską: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pół szklanki ciepłego mleka pół szklanki ciepłej wody łyżeczka oleju 30g świeżych drożdży szczypta soli Dodatki: ananasa pokrojonego w kostkę 200g szynki pokrojonej w paseczki 200g sera żółtego startego na dużych oczkach 2 łyżki koncentratu pomidorowego suszone oregano i bazylia Przygotowanie pizzy: Drożdże rozdrabniamy, zalewam ciepłą wodą(...)olej, sól i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym, gładkim ciastem, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie ciasto wyciągamy i formujemy placek na pizzę, który następnie smarujemy koncentratem, sypiemy połową sera żółtego, posypujemy odrobiną suszonej bazylii i oregano, układamy szynkę, ananasa, znów posypujemy oregano i bazylią, na wierzch sypiemy resztą sera żółtego
NiePieprz.plktóre będą pokazywały Wasze uwielbienie do tajskiej kuchni! Na zgłoszenia czekamy do poniedziałku, 21.03. 2016 roku! Macie czas do północy! Dzisiaj natomiast mamy dla Was fajny przepis na pizzę na kalafiorowym spodzie! Pomysł podpatrzyliśmy u naszej ulubionej Donny Hay ! Pozmienialiśmy proporcję, dodaliśmy dużo więcej sera i oprócz parmezanu do pizzy trafił też cheddar! Sama opcja z kalafiorem, migdałami i serem(...)jest dla nas ciut zbyt nijaka i sami polecamy dodać do masy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone oregano czy chilli. Dodajcie do pizzy swoje ulubione składniki - my domową pizzę najbardziej lubimy z dojrzewającą szynką, pomidorkami, cukinią, bazylią i mozzarellą! Podaną z rukolą! Spróbujcie koniecznie! Składniki: (8-10 sztuk o średnicy 15 cm lub 2-3 sztuki o średnicy
Plate of JoyPizza bezglutenowa, bez drożdży Składniki na spód pizzy: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3/4 szklanki mleka ryżowego pół szklanki letniej wody 2 ząbki rozgniecionego czosnku szczypta soli Dodatki do pizzy: sos pomidorowy, czerwona cebula, suszone pomidory, oliwki, brokuły Do miski(...)dodatki i rozgrzałam piekarnik do 220 º C. Ciasto przelałam do formy silikonowej o średnicy 26 cm i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 min, aby delikatnie podpiec spód pizzy. Po 10-ciu minutach wyjęłam spód i wyłożyłam dodatki, zaczynając od sosu pomidorowego. Pizzę wstawiłam ponownie do piekarnika na 40 min. ps. Ciasto niczym nie różniło się od ciasta zrobionego
nietadietaPizza bezglutenowa z czerwoną fasolą Składniki na spód pizzy: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki drożdży suszonych 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 1 łyżka octu jabłkowego szczypta soli Dodatki do pizzy: sos pomidorowy bazylia oregano cebula czosnek oliwki (ja dałam tylko dwie(...)wyłożyłam papierem do pieczenia i wysmarowałam masłem kokosowym. Piekarnik rozgrzałam do temp. 200 º C i wstawiłam tortownicę z ciastem na 10 minut. W międzyczasie przygotowałam składniki do pizzy. Pokroiłam cebulę i czosnek. Fasolkę przełożyłam na durszlak, aby odlać zalewę. Po 10 - ciu minutach wyjęłam ciasto z piekarnika aby dodać dodatki do pizzy. Na sam spód wylałam
nietadietaPizza bezglutenowa Składniki na spód pizzy: 1 szklanka mąki ryżowej 4 łyżki mąki gryczanej 1 opakowanie drożdży suszonych (10 g) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka ryżowego pół szklanki letniej wody Dodatki do pizzy polecam wedle uznania:) na naszej pizzy wylądowały delikatnie podsmażone pieczarki, cebula czerwona, czosnek, pomidory, sos pomidorowy, oliwki, boczek... Drożdże rozpuściłam(...)dodatki i rozgrzałam piekarnik do 220 º C. Ciasto przelałam do formy silikonowej o średnicy 26 cm i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 min, aby delikatnie podpiec spód pizzy. Po 10-ciu minutach wyjęłam spód i wyłożyłam dodatki, zaczynając od sosu pomidorowego. Pizzę wstawiłam ponownie do piekarnika na 40 min. ps. osobiście byłam zaskoczona długością wypiekania, czekaliśmy cierpliwie
nietadietaPizzę z pieczarkami przygotowałam dziś na obiad na miedzy narodowy dzień pizzy, często też przyrządzam ją na piątkowe kolacje, jest bardzo smaczna. Podałam ją z sosem czosnkowym od firmy Roleski , ciasto posypałam przyprawą do pizzy od firmy Skworcu . Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży(...)Dodatkowo: 250 gram sera żółtego kilka pieczarek 1 cebula czerwona pół papryki czerwonej garść oliwek czarnych sos pomidorowy lub ketchup przyprawa do pizzy Skworcu sos czosnkowy Roleski Sposób przygotowania: Do miseczki wsypujemy niewielką ilość mąki, dodajemy cukier oraz drożdże wymieszane z niewielką ilością letniej wody, mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem do momentu aż zaczyn zacznie pracować. Do miski wsypujemy
Bajeczna Kuchniadomowa pizza :) Przepis znalazłam w internecie i jest to najszybsza pizza do zrobienia jaką znam. Ciasta starcza na dwie pizzy o średnicy 33 cm Składniki: 250 ml wody 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju Przecier pomidorowy (mały słoiczek) Ulubiony ser ( najlepiej mozzarella ) Dodatki do pizzy ( ja dodałam pieczarki, szynka(...)kukurydza ) Przyprawa do pizzy ( bądź oregano, bazylia) Wykonanie: Drożdże kruszymy, dodajemy około 3 łyżki mąki i łyżeczkę cukru i wodę. Odstawiamy ciasto na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy resztę mąki, sól i olej. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy i przygotowujemy dodatki. Przecier pomidorowy zagotowujemy razem z niepełną szklanką wody mieszając przez około minuty. Ciasto dzielimy
W Moim Magicznym DomuPomysł na bardzo ciekawą i smaczną pizzę. Tym razem zamiast sosu pomidorowego użyłam pesto. Na wierzchu cebula, łosoś i parmezan. Przepis na ciasto (na dwie duże pizze) znajdziecie tutaj . Poniżej podaję składniki na jedną pizzę: 2 łyżki pesto (użyłam gotowego pesto bazyliowego) ok. 100 g mozzarelli ok. 40 g wędzonego łososia 1/2 małej cebuli 1 łyżka drobno utartego parmezanu Ciasto(...)podanej porcji). Mozzarellę utrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać a łososia pokroić na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzać do minimum 250°C (najwyższą moc piekarnika). Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go wcześniej na co najmniej pół godziny do nagrzania. Stolnicę lub blat podsypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia
Bulliowszystko spadnie na talerz , Polecam , zawsze wychodzi , a z podanej porcji będą dwie duże cienkie pizze takie na blachę z piekarnika 40 cm x35 cm Składniki na ciasto : - 500 g mąki chlebowej typ 750 - 250ml letniego mleka - 50 g świeżych drożdży - 1 jajko - 50 ml oleju(...)minut. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części ,wałkujemy pierwszy kawałek na prostokąt ok 40 x 35 cm (wychodzi cienkie ciasto typu włoskiej pizzy ) smarujemy odrobiną oleju ,przykładamy papier do pieczenia i odwracamy "deskę" ja mam taką silikonową więc bardzo prosto to zrobić ,smarujemy spód ciasta olejem bo wtedy ciasto jest jeszcze bardziej chrupiące ,pamiętajmy
Wypieki RenePisałam już o pizzy carbonara. Dziś pizza peperoni w mojej wersji. Ciasto zrobiłam tak jak w przepisie do carborara. Przepis TU Posmarowałam ciasto koncentratem pomidorowym wymieszanym z bazylią,oregano,czosnkiem,solą i pieprzem. FARSZ: salami peperoni Rozłożyłam podsmażone pieczarki i cebulę. Można pieczarki i cebulkę dodać surowe wedle uznania. Posypałam jeszcze oregano,solą i pieprzem. Na wierzch(...)rozłożyłam starty ser mozzarella. Posypałam czarnymi oliwkami. Można dodać też świeżą rukolę i chorizo. Wstawiłam pizzę do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i piekłam 10-15 minut. Ser mozzarella ma to do siebie ,że po upieczeniu przybiera ciemno brązowy kolor. Pizza ta zawsze wszystkim smakuje ... ta została zjedzona do ostatniego okruszka ;-) SMACZNEGO! Polecam również pizzę PIZZA Z ANCHOIS
potrawyregionalneSzukałam dziś idealnego przepisu na ciasto do pizzy. Nie mogłam się zdecydować, który wybrać. Więc skorzystałam z pierwszego, który wpadł mi w oko, oraz który ma same pozytywne komentarze. Sama nie chciałam eksperymentować, ponieważ to jest moja pierwsza pizza jaką upiekłam. Także padło na przepis z bloga zajadam.pl . Farsz już sama skomponowałam i wyszedł całkiem smaczny. Składniki: Ciasto(...)ręką je równomiernie rozprowadzić. Ciasto posmarować łyżką oliwy z oliwek (może być olej). Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią i rozprowadzić po cieście. Wyłożyć farsz. Posypać pizzę startym serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika 220 stopni na 15-25min. Należy samemu ocenić czy pizza jest już gotowa - najlepiej zajrzeć na spód pizzy, jeżeli jest zarumieniony oznacza
W kuchni u MonikiPizza na cienkim, chrupiącym cieście z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Smaczna przekąska. Składniki: Ciasto na dwie pizze o śr ok 35cm 4 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki przegotowanej letniej wody 1/3 szklanki oleju słonecznikowego ok 7 dkg drożdży łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru +mąka do podsypywania Ok 500g pomidorków koktajlowych 0.5 kg pieczarek 1 puszka kukurydzy 0.5 kg startego żółtego(...)sera 1 przecier pomidorowy (ok 150g) przyprawy: do pizzy, bazylia, oregano, sól, pieprz opcjonalnie kilka plasterków szynki Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mleko podgrzewamy delikatnie, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia
Kuchnia w czekoladzieZaraz po trzymaniu nowiuśkiego, wymarzonego kamienia, zabrałam się do zagniatania ciasta. Muszę przyznać, że nie przypuszczałam, że po upieczeniu na nim pizzy będzie taka różnica w smaku. Przede wszystkim, już gdy ciasto rośnie, kamień się nagrzewa, dzięki temu po ułożeniu na niej składników samo pieczenie zajmuje 5 minut! Ciasto jest chrupiące, wręcz dla mnie idealne. Zrobiłam tylko jeden błąd - ulepiłam(...)zbyt duży placek, który przy nakładaniu na kamień okazał się być większy od niego... dlatego nieco się zniekształcił. Nauczona doświadczeniem, następnym razem zrobię dwie mniejsze pizze i poeksperymentuję z zawijaniem sera w rogi. :) CIASTO: 250g mąki pszennej t. 450 15g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 130ml mleka wymieszanego z wodą szczypta soli pół łyżeczki cukru do roztarcia z drożdżami
Kuchenna KontrrewolucyaDziś na specjalne życzenie przedstawiam przepis na muffinki dla miłośników pizzy i … porządku w lodówce – czyli danie z cyklu jak z niczego zrobić coś. Muffinki a’la Pizza świetnie nadają się na przekąskę do szkoły, do pracy i… po pracy do piwka też są niczego sobie Składniki: 100 ml ciepłego mleka 21 gram drożdży (mniej niż ¼ kostki) 250 gram(...)mąki 4 łyżki masła jajko ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki przyprawy do pizzy lub własna kombinacja ziół mała cebula łyżka oliwy 50 g szynki 1 pomidor 50 g pieczarek 50 g sera żółtego Przygotowanie: Mleko podgrzać na kuchence lub dodać łyżkę gorącej wody (mleko ma być ciepłe- nie gorące). Do mleka dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 5 min. W tym czasie
Kulinarna Patilogia