Zaskakująco dobre połączenie. Nie pomyślałbym, że kiedykolwiek zjem taką pizzę. Przepis znalazłem w gazetce z 1994 roku, zdjęcie też było zachęcające. Nie pozostało nic innego jak przetestować ten smak :) Składniki : Ciasto : - 300 g mąki, - 15 g drożdży, - około szklanki ciepłej wody, - 1 łyżka oleju, - sól. Sos : - mała cebula, - pomidory krojone w puszce, - ząbek czosnku, - olej do podsmażenia, - tymianek, oregano(...)pomidory obrać ze skórki, pokroić w półplasterki i ułożyć na wierzchu. Dodatkowo przyprawić ( ja posypałem świeżym tymiankiem, lekko solą i pieprzem ). Jajko wymieszać z serem i wylać na pizzę. Piec w nagrzanym piekarniku do ścięcia masy jajecznej. Smacznego
Przepisy MikołajaJedliście kiedyś gofry wytrawne? Te są pyszne... Bo to GOFRY a'la PIZZA 🍕😋 Dwoma najadłam się po same uszy (a to naprawdę bardzo rzadko się zdarza). Sycące, dobre i aromatyczne. Pizza dobra jest o każdej porze dnia i w każdej formie. Składniki na ok. 6 "sytych" gofrów: 200g mąki (u mnie orkiszowa typ 750) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
CzarnawisienkaJakiś czas temu zrezygnowałam z jedzenia jasnego pieczywa. Nijak mi ono nie przeszkadzało, ale tak sobie postanowiłam i staram się wytrwać. Problem pojawił się kiedy zachciało nam się pizzy... ale wtedy właśnie pomyślałam, że skoro już mam pełnoziarniste mąki, to może jakoś by je wykorzystał. Zrobiliśmy próbę i o dziwo! wyszło całkiem smacznie. Wiadomo, że to nie ten smak(...)spisać składniki oraz sposób przygotowania. Może będzie dla Was inspiracją na dzisiejszy wieczór? Kształt oczywiście nie gra roli, śmiało możecie ciasto podzielić na dwie części i zrobić okrągłe pizze! Składniki na ok 8 sztuk: 250ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży instant 2 łyżeczki cukru Ok 200g mąki pełnoziarnistej pszennej Ok 200g mąki pełnoziarnistej żytniej 1 łyżeczka
Kuchnia w czekoladziedelikatnych pieczarek, które idealnie współgrają z zielonym groszkiem to przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 260g mąki na pizzę typu ,,0’’ 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonej bazylii oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 mała cebula(...)cebulę pokroić w cienkie krążki. 4. Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę, a zielony groszek ugotować al dente w osolonym wrzątku. 5. Ciasto pizzy wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć: pieczarki, paprykę, cebulę, zielony groszek, porwaną szynkę, pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarellę, posypać solą, pieprzem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec
Szalona Kuchnia EwelinyPyszne, odrywane kawałki puszystego ciasta drożdżowego w formie bułeczek z dodatkiem sosu pomidorowego, mozzarelli i suszonego oregano to moja propozycja dla wszystkich miłośników włoskiej pizzy margherita. Bułeczki n ajlepsze s ą jeszcze na ciepło prosto z piekarnika a smakują i pachną cudownie, po prostu n iebo w gębie, polecam Wam serdecznie(...)Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta per la torta Danubio in versione salata. Una variante che ricorda la pizza margherita formata da tante palline di pasta lievitata ricoperte da polpa di pomodoro e mozzarella filante. Sentite già il profumo vero? Buon appetito ;) SKŁADNIKI Bułeczki 500 g m ą ki typu 00 (lub typu
La grande e la piccola cuoca3NAJ PIZZA 😂❤️ NAJPROSTSZA. NAJLEPSZA. NAJPYSZNIEJSZA. Już nigdy więcej nie zrobię pizzy inaczej. Najprostszy przepis na spód jaki się da, a w smaku jest GENIALNA. Zaraz popadnę w samoozachwyt ale serio. Mistrzostwo mi wyszło i musicie ją zrobić, takich przyjemności nie wolno sobie odmawiać. Składniki na jedną blaszkę: 300g mąki orkiszowej (ja użyłam typ 750) 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka
CzarnawisienkaFocaccia, to potrawa kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Podawana jest w zależności od regionu, z solą, ziołami, polana oliwą, z suszonymi pomidorami bądź oliwkami. Ja połączyłam to co włoskie, z tym co polskie. I tak też powstała nam faccaccia, która troszeczkę przypomina nasze polskie cebularze. Nie skłonię się do nazwy mini pizze, bo ciasto jest bardzo
Passions hobbies lifeCiasto do pizzy jak tutaj . Sos: zblendować 2 puszki pomidorów. Dodać: 4 ząbki czosnku + oregano + bazylię. Dusić, aż odparuje i sos nie będzie rzadki (ok. 30-50 minut). / Pizza dough like here . Topping: blend 2 tins of tomatoes. Add: 4 cloves of garlic + oregano + basil. Cook until most of water has evaporated and the tomatoes are thick enough
Qlinarnie i Qlinarniebył dla mnie dość pracowitym miesiącem, miałam wiele zajęć, potem przyszły święta, nowy rok. Ale dość świętowania. Dziś chcę Wam przedstawić przepis na pyszną przekąskę jaką są babeczki pizza :) Pizzę każdy lubi, ale jej duża forma nie zawsze sprawdza się na imprezach. Aby temu zaradzić polecam Wam przygotowanie tych uroczych i pysznych babeczek, które na pewno zachwycą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutygodniu czeka mnie dość dużo pracy. Przy tym wszystkim to także sezon na domowe spotkania z przyjaciółmi i szukanie nowych pomysłów na przekąski. Dziś stawiamy na tradycyjną i niezastąpiona pizzę, jednak w wersji na raz. Goście byli zachwyceni, mam nadzieję, że Wam również posmakują Pizzerinki z szynką parmeńską i rukolą przepis dla 4 osób CIASTO 450 g mąki pszennej(...)startym żółtym serem. Pizzerinki piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyłóż na nie rukolę. Pizzerinki podawaj z sosem czosnkowym. Samczego Czytaj więcej – pizza Artykuł Pizzerinki z szynką parmeńską i rukolą pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnitygodniu czeka mnie dość dużo pracy. Przy tym wszystkim to także sezon na domowe spotkania z przyjaciółmi i szukanie nowych pomysłów na przekąski. Dziś stawiamy na tradycyjną i niezastąpiona pizzę, jednak w wersji na raz. Goście byli zachwyceni, mam nadzieję, że Wam również posmakują Pizzerinki z szynką parmeńską i rukolą przepis dla 4 osób CIASTO 450 g mąki pszennej(...)startym żółtym serem. Pizzerinki piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyłóż na nie rukolę. Pizzerinki podawaj z sosem czosnkowym. Samczego Czytaj więcej – pizza Artykuł Pizzerinki z szynką parmeńską i rukolą pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniWłoski okrągły placek, w którym smak prawdziwej domowej kaszanki idealnie komponuje się z delikatną słodkością jabłka i wyrazistą ostrością czerwonej cebuli. Eksperymentalne połączenie składników na pizzy, a efekt zaskakujący. Składniki: Ciasto: 260g mąki na pizzę typu ,,0” 30g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy
Szalona Kuchnia EwelinyPizza calzone jest już na blogu, ale na świeżych drożdżach i z innym farszem. Dziś na obiad miało być calzone obiecane dla Wojtka, a ponieważ zabrakło w domu świeżych drożdży wykorzystałam suche, bo takie akurat miałam. Bardzo rzadko ich używam, ale co by nie mówić, są bardzo wygodne. Nie trzeba robić zaczynu, wystarczy drożdże wsypać do mąki, dodać resztę składników(...)pierś kurczaka 1 cebula 5 pieczarek 3 łyżki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 100 g. sera żółtego sól, pieprz, oregano, papryka słodka Dodatkowo: olej do smażenia i posmarowania pizzy keczup Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dolać wodę i olej. Wyrobić mikserem z hakami, lub ręcznie. Jak kto woli. Ja wyrabiam mikserem, jest szybciej i wygodniej
Agusiowe smakołykiDomowa sycąca pizza, w której aromatyczne i wyraźne w smaku składniki takie jak wędzona kiełbaska, ostra czerwona cebula, kozi ser i prawdziwy górski oscypek idealnie łączą się delikatną słodkością żurawiny. Składniki: Ciasto: 260g mąki na pizzę typu ,,0” 30g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru oliwa do wysmarowania formy
Szalona Kuchnia Eweliny