Nazwałam to pizzą, ale wiem, to raczej po prostu placek drożdżowy z warzywami . Nie czepiajcie się jednak nazwy, ale lećcie do kuchni i też sobie taki placek upieczcie. Jest pyszny! Cienkie, drożdżowe ciasto . Na nim delikatne, słodkie warzywa i warstwa białego sosu z twarożku. To doskonałe połączenie. Taka pizza z warzywami i białym serem smakuje wybornie zarówno na gorąco
Smaczna Pyzazapiekane z szynką parmeńską Omlet ze szparagami i chili Sałatka z bobem i szparagami Ziołowa sałatka ze szparagami Sałatka z mozzarellą Wiosenna sałatka ze szparagami Risotto ze szparagami Zielona pizza ze szparagami Szparagi z sadzonymi jajkami Omlet ze szparagami i pieczarkami Tagliatelle ze szparagami Makaron z sosem szparagowym Pizza z zielonymi szparagami Tartaletki ze szparagami Tarta ze szparagami Tarta
Kulinarne przygody Gatityprzygotowane mięsko kurczaka w smaku faktycznie nieco przypomina pizzę. Zrobiłam je niedawno na obiad, potem kolejny raz i kolejny, i wiem już, że będę robić je częściej. To bardzo proste, a jednocześnie efektowne danie. Wystarczy doprawione mięsko posmarować niewielką ilością koncentratu pomidorowego, posypać ziołami prowansalskimi, serem i plasterkami pieczarek, a następnie zapiec w piekarniku. Szybko, prosto i smacznie:) 2 duże(...)stopni. Uwagi: Kotleciki te robiłam już kilka razy. Za każdym razem ser i pieczarki lekko spływały mi na boki. Na początku zawsze wykorzystywałam tartą mozzarellę, taką do pizzy i… nie żałowałam jej;) Jeszcze jedna sprawa – taki ser po tych około 30 minutach zaczynał mi się mocno przypiekać, co nie wyglądało dobrze;) Ostatnio zrobiłam z wykorzystaniem mozzarelli z zalewy
Smaki Na Talerzumąka 890 g drożdże instant 2 łyżeczki Składniki wyrabiamy na gładka elastyczna masę. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem na ok 30 min w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Jeśli chcemy zrobić pizzę na grubym cieście po wyrośnięciu ciasto delikatnie rozwałkowujemy układamy na blasze smarujemy sosem i układamy składniki. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach C. Jeśli ciasto do pizzy ma być
Między kuchnią a pokojemNaszła nas dziś ochota na pizze. Przygotowałam więc pizze w kształcie lodów. Mąż cieszył się jak małe dziecko zwłaszcza że środek to są jego ulubione składniki. CIASTO: 300 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka wody FARSZ: 1 opakowanie sosu grzybowego WINIARY 300 ml bulionu
Kuchnia w oparachczerwonej cebuli, które idealnie współgrają ze słodkością mango to przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 260g mąki na pizzę typu ,,0’’ 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonej bazylii oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 mała cebula(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 4. Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę, mango obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. 5. Ciasto pizzy wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć: pieczarki, żółty ser, kiełbasę chorizo, kukurydzę, mango, paprykę, czerwoną cebulę, posypać mini mozzarellą, solą, pieprzem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec
Szalona Kuchnia Ewelinysalami, szynką lub warzywami, mozzarellą, ricottą, parmezanem lub serem pecorino i jajkiem. W zależności od regionu są różne wariacje odnośnie wypełnienia, ale zazwyczaj kojarzą się one ze składnikami do pizzy. We Włoszech calzone jest uważane za najlepszą formę pizzy do sprzedaży w ulicznych budkach lub z dostawą do domu. Dziś proponuję calzone z zupełnie nietradycyjnym wypełnieniem, bo z kurczakiem
Zielona KuchniaChrupiąca pizza z pieczarkami, niezwykle aromatycznym, wyrazistym w smaku kurczakiem marynowanym w słodko-winnym sosie i orzeźwiającym, lekko pikantnym imbirem to nowe połączenie smaków, które warto spróbować. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1/2 szklanki ciepłej wody 4 łyżki oliwy 1 jajko 50g świeżych drożdży 5 łyżek letniego mleka mąka do podsypania Dodatki: 300g fileta(...)dokładnie wymieszać i wyrobić do otrzymania jednolitej masy. Ciasto podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Z ciasta uformować kształt pizzy. 2. Marynata teriyaki Składniki marynaty dokładnie wymieszać. 3. Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kawałki i zalać marynatą, odstawić na około 30 minut. Kurczaka wraz
Szalona Kuchnia EwelinyŚwięto pizzy zobowiązuje do przygotowania każdego jej wariantu, albo po prostu ulubionego. Domowa pizza jest genialna w smaku. Ja stosuję swój sprawdzony przepis na ciasto, który zawsze wychodzi, a dodatki to czysta inwencja twórcza. Potrzebujemy (2 wianuszki): Ciasto: 180 g ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 360 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 15 g oliwy Nadzienie
MamaOskarkaKrótko mówiąc...najlepsza pizza pełnoziarnista EVER. Robłam ją z tego przepisu już jakieś 100 razy (no dobra, może TROSZKĘ mniej) i za każdym razem wychodzi przepyszna. Warto spróbować! Składniki na 2 pizze: Ciasto: 250 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej do wypieku chleba) 30 g drożdży 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli himalajskiej Oliwa z oliwek Przygotowanie: Drożdże
Czarnawisienkawymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, wodę i drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt pizzy i przełożyć do formy o średnicy 40 cm wysmarowanej oliwą. 2. Sos pomidorowy: Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, oregano(...)Pieczarki pokroić w plasterki i ugotować w lekko osolonej wodzie. 4. Krewetki dokładnie umyć, tuńczyka odsączyć z zalewy, a wędzonego łososia pokroić na mniejsze kawałki. 5. Ciasto pizzy wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć kawałki wędzonego łososia, pieczarki, tuńczyka, surowe krewetki, kukurydzę, oliwki i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około
Szalona Kuchnia Ewelinybędzie Wam potrzebne do przygotowania tych małych przegryzek? Foremka do lodów i dobry nóż! Ale wcześniej należy przygotować ciasto jak na pizzę. Składniki do ciasta: 180 g ciepłej wody 8 g suchych drożdży 20 g oliwy z oliwek 350 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki soli Drożdże rozpuszczamy w wodzie. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone(...)serka naturalnego Kabanosy kroimy w cienkie plasterki i odkładamy na talerz. Pomidory kroimy w małe kawałki i mieszamy z serkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do otworów wyścielonych ciastem na pizzę wykładamy do połowy plasterki kabanosów, następnie wypełniamy kremowym serkiem z suszonymi pomidorami. Przykrywamy całość drugim płatem rozwałkowanego ciasta. Lekko je dociskamy i przejeżdżamy po całości wałkiem, aby wszystko się dobrze
MamaOskarkaubiegłym roku grzyby obrodziły na tyle, że zapas suszonych został tylko nieznacznie uszczuplony na czas Bożego Narodzenia. W moim domu bardzo lubimy pizzę z grzybami, w związku z tym pomyślałam, że zrobię z suszonymi. To był strzał w dziesiątkę 🎯 Składniki (na 4 porcje): 3 garście (kobiece) suszonych grzybów 300 g mąki chlebowej 15 g świeżych drożdży ok. 170 ml ciepłej(...)pokroić w grubą kostkę. Grzyby pokroić w paski. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Na sosie rozłożyć mozzarellę, cebulę i paski grzybów. Całość oprószyć solą i rozmarynem. Polać delikatnie olejem rzepakowym. Pizzę wstawić do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni i piec 20 minut, potem podkręcić termostat na 220 stopni i przełączyć funkcję piekarnika na grill i piec 5-7 minut
Weekendy w domu i ogrodziedobra opcja na przekąski imprezowe lub spotkania ze znajomymi. Bardzo często z niej korzystam, gdyż jest ona w miarę pewna bo rzadko się zdarza, aby ktoś nie lubił pizzy. Tym razem pizzerniki w trochę niestandardowym wydaniu... bo z ziemniakami, no i z mąki typu graham. Smakują naprawdę doskonale, a oprócz tego są dość treściwe, więc idealne pod mocniejsze trunki 😉 Świetnie(...)drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól, przyprawę do pizzy, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość
Kuchnia MagdaLeny