pizza na patelnie - 2050 przepisów (strona:109/137)

Domowa shoarma z kurczaka 247

Domowa shoarma z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań :) Więc jak tylko nadarzy się okazja staram się namówić Madzię aby przygotowała taki obiadek :) Ze względu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tosty francuskie z musem z białej czekolady i malinami 81

Mięciutkie tosty francuskie, smażone na maśle z dodatkiem musu z białej czekolady i serka mascarpone, polane pysznym sosem malinowym - to wyjątkowa propozycja na początek dnia. Aromat

Świat Domowej Kuchni
Proziaki z dynią 92

Proziaki z dynią Proziaki to popularne w regionie podkarpackim pieczywo na sodzie (proza w tamtejszym języku to soda), wypiekane na blasze pieca na szybko, zawsze wtedy

Dorota Smakuje
Włoski makaron z sosem pomidorowym i pesto 318

Kolejna propozycja z cyklu dań kuchni włoskiej. Tym razem pokażę Wam jak przygotować makaron z sosem pomidorowym i pesto. Jeśli wcześniej przygotowaliście sobie pesto, to obiad

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mozzarella na ciepło na kremie z kalafiora – warsztaty we Włoskiej Akademii Kulinarnej 96

wiedzą, roztaczają wokół siebie przyjazną aurę, dbają o nastroje uczestników, a także chętnie rozmawiają o serach czy winach. W ofercie mają szeroki wybór tematyczny warsztatów – od serów przez pizzę, owoce morze i steki po włoskie wina. Tomek wybrał dla mnie sery włoskie, bo wie, że mam słabość do serów Dawniej wszystko odbywało się bez zbędnych ceregieli, ale w pandemii(...)łyżce oliwy, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i po minucie posiekane liście kalafiora. Kiedy liście zmiękną, dodać łyżeczkę płynnego miodu i po chwili wyłączyć palnik pod patelnią. Mozzarellę wyjąć z lodówki minimum godzinę przed przygotowywaniem dania, żeby była w temperaturze pokojowej. W litrowym garnuszku podgrzać wodę do 45 stopni Celsjusza i wrzucić do niej kulki mozzarelli

Dietolog
Mozzarella na ciepło na kremie z kalafiora – warsztaty we Włoskiej Akademii Kulinarnej 109

wiedzą, roztaczają wokół siebie przyjazną aurę, dbają o nastroje uczestników, a także chętnie rozmawiają o serach czy winach. W ofercie mają szeroki wybór tematyczny warsztatów – od serów przez pizzę, owoce morze i steki po włoskie wina. Tomek wybrał dla mnie sery włoskie, bo wie, że mam słabość do serów Dawniej wszystko odbywało się bez zbędnych ceregieli, ale w pandemii(...)łyżce oliwy, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i po minucie posiekane liście kalafiora. Kiedy liście zmiękną, dodać łyżeczkę płynnego miodu i po chwili wyłączyć palnik pod patelnią. Mozzarellę wyjąć z lodówki minimum godzinę przed przygotowywaniem dania, żeby była w temperaturze pokojowej. W litrowym garnuszku podgrzać wodę do 45 stopni Celsjusza i wrzucić do niej kulki mozzarelli

Dietolog
Carbonara ze szparagami 170

Kolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wiejski kisz z karkówką 151

Wiejski kisz z karkówką Kisz i tarta to dla większości ludzi to samo , a jednak nie … Różnica polega w zasadzie na tym ,że kisz zawsze

Ogrodnik w podróży
Tarta z maślakami 131

Tarta z maślakami Tarta z maślakami lub jakimikolwiek, innymi ,leśnymi grzybami to właściwy przepis na ten tydzień. Dlaczego ? Bo właśnie jest największy wysyp grzybów jaki widziałam

Ogrodnik w podróży
Minipizze z chorizo 204

Bardzo lubię w niedzielne popołudnie przygotować jakieś smakołyki, które w poniedziałek będziemy mogli zabrać do pracy. Tydzień temu były cebularze, które od razu podbiły nasze serca

Ratunku obiad
Kuchnia włoska – Pecorino Romano 118

Miłość do jedzenia i pasja z jaką Włosi przygotowują posiłki sprawiły, że stała się niepowtarzalna i pokochali ją ludzie na całym świecie. Włochy to nie tylko ojczyzna makaronów i pizzy, ale również różnego rodzaju win i serów. Najbardziej popularnymi serami są: Parmigiano Reggiano, Ricotta, Mascarpone, Gorgonzola, Grana Padano, Mozzarella di buffala oraz Pecorino. Oczywiście jest ich dużo więcej, bo Włosi(...)szafran. Wymieszać i odstawić na kilka minut, aż szafran puści kolor. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na ukos, główki zostawiając w całości. Makaron ugotować al dente, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić drobno pokrojony boczek. Chwilę podsmażać i dodać drobniutko posiekany czosnek. Lekko zrumienić. Następnie wlać śmietankę z szafranem, dodać sok z cytryny, szparagi i starty

Oryginalny smak
La Trouchia czyli prowansalski omlet z boćwiną 224

burak, jasne światła... Truskawkowy szpinak jest moim ulubionym:) Przeczesując Internet znalazłam garść bardzo inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. … Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną, cebulowa pizza z ricottą i boćwiną, bruschetta z boćwiną i wędzonym pstrągiem , kuskus z koprem włoskim, ciecierzycą i boćwiną to tylko niektóre z nich. Zaciekawionych tymi przepisami odsyłam do strony(...)czarny pieprz Przygotowanie: Liście boćwiny kroimy na wąskie paski i gotujemy na parze aż zwiędną (ok. 2 min). Następnie przekładamy do cedzaka i odciskamy nadmiar wody.  Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dusimy na niej cebulę aż będzie miękka (ok. 10 min.). Dodajemy boćwinę i dusimy jeszcze 2-4 minuty. W dużej misce roztrzepujemy jajka z solą

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto pomidorowe 273

Risotto pomidorowe będzie wprost idealnym daniem dla wielbicieli pomidorówki z ryżem. Podobne składniki, lecz zupełnie innej jakości danie. Przepis na takie połączenie znalazłam w książce „

Poezja smaku
Rustykalna tarta z młodą kapustą i zmiana adresu bloga. 198

Rustykalna tarta z młodą kapustą, nazywana galette, to moja dzisiejsza propozycja na przepyszny obiad. Do zwyczajnych tart pieczonych w formach nie pałam wielką miłością, chociaż robiłam

Poezja Smaków - blog kulinarny
EmmyRalfBurger 91

zajmuje… Emmy Burgers. Na Brooklynie znajduje się Pizzeria Emily, którą szef kuchni Matt Hyland, nazwał tak na część swojej żony Emily. Oczywiście pizzeria serwuje, jak sama nazwa wskazuje pizzę…ale bo zawsze jakieś jest, to właśnie serwowany w ograniczonej liczbie (25 dziennie) Burger sprawia, że to miejsce i ten Burger są wyjątkowe. Mój EmmyRalfBurger był naprawdę niesamowity. Bułka(...)dobrze wymieszaj z majonezem. Dopraw solą i pieprzem. Sos EmmyRalf Po pierwsze cukier wymieszaj z octem, aż się rozpuści, następnie dodaj Gochujang. Po drugie dodaj masło na rozgrzaną patelnię, wrzuć czosnek i sezam. Chwilę smaż, następnie przełóż zawartość patelni do mieszanki i wymieszaj. Na koniec 0.5 szklanki mieszanki wymieszaj z 0.5 szklanki majonezu. Czas złożyć EmmyRalfBurger w całość Po pierwsze

RafalCook