Tarta z maślakami 167Tarta z maślakami Tarta z maślakami lub jakimikolwiek, innymi ,leśnymi grzybami to właściwy przepis na ten tydzień. Dlaczego ? Bo właśnie jest największy wysyp grzybów jaki widziałam
Ogrodnik w podróży
Minipizze z chorizo 241Bardzo lubię w niedzielne popołudnie przygotować jakieś smakołyki, które w poniedziałek będziemy mogli zabrać do pracy. Tydzień temu były cebularze, które od razu podbiły nasze serca
Ratunku obiad
Kuchnia włoska – Pecorino Romano 155Miłość do jedzenia i pasja z jaką Włosi przygotowują posiłki sprawiły, że stała się niepowtarzalna i pokochali ją ludzie na całym świecie. Włochy to nie tylko ojczyzna makaronów i pizzy, ale również różnego rodzaju win i serów. Najbardziej popularnymi serami są: Parmigiano Reggiano, Ricotta, Mascarpone, Gorgonzola, Grana Padano, Mozzarella di buffala oraz Pecorino. Oczywiście jest ich dużo więcej, bo Włosi(...)szafran. Wymieszać i odstawić na kilka minut, aż szafran puści kolor. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na ukos, główki zostawiając w całości. Makaron ugotować al dente, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić drobno pokrojony boczek. Chwilę podsmażać i dodać drobniutko posiekany czosnek. Lekko zrumienić. Następnie wlać śmietankę z szafranem, dodać sok z cytryny, szparagi i starty
Oryginalny smak
La Trouchia czyli prowansalski omlet z boćwiną 259burak, jasne światła... Truskawkowy szpinak jest moim ulubionym:) Przeczesując Internet znalazłam garść bardzo inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. … Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną, cebulowa pizza z ricottą i boćwiną, bruschetta z boćwiną i wędzonym pstrągiem , kuskus z koprem włoskim, ciecierzycą i boćwiną to tylko niektóre z nich. Zaciekawionych tymi przepisami odsyłam do strony(...)czarny pieprz Przygotowanie: Liście boćwiny kroimy na wąskie paski i gotujemy na parze aż zwiędną (ok. 2 min). Następnie przekładamy do cedzaka i odciskamy nadmiar wody. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dusimy na niej cebulę aż będzie miękka (ok. 10 min.). Dodajemy boćwinę i dusimy jeszcze 2-4 minuty. W dużej misce roztrzepujemy jajka z solą
Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto pomidorowe 338Risotto pomidorowe będzie wprost idealnym daniem dla wielbicieli pomidorówki z ryżem. Podobne składniki, lecz zupełnie innej jakości danie. Przepis na takie połączenie znalazłam w książce „
Poezja smaku
Rustykalna tarta z młodą kapustą i zmiana adresu bloga. 236Rustykalna tarta z młodą kapustą, nazywana galette, to moja dzisiejsza propozycja na przepyszny obiad. Do zwyczajnych tart pieczonych w formach nie pałam wielką miłością, chociaż robiłam
Poezja Smaków - blog kulinarny
EmmyRalfBurger 143zajmuje… Emmy Burgers. Na Brooklynie znajduje się Pizzeria Emily, którą szef kuchni Matt Hyland, nazwał tak na część swojej żony Emily. Oczywiście pizzeria serwuje, jak sama nazwa wskazuje pizzę…ale bo zawsze jakieś jest, to właśnie serwowany w ograniczonej liczbie (25 dziennie) Burger sprawia, że to miejsce i ten Burger są wyjątkowe. Mój EmmyRalfBurger był naprawdę niesamowity. Bułka(...)dobrze wymieszaj z majonezem. Dopraw solą i pieprzem. Sos EmmyRalf Po pierwsze cukier wymieszaj z octem, aż się rozpuści, następnie dodaj Gochujang. Po drugie dodaj masło na rozgrzaną patelnię, wrzuć czosnek i sezam. Chwilę smaż, następnie przełóż zawartość patelni do mieszanki i wymieszaj. Na koniec 0.5 szklanki mieszanki wymieszaj z 0.5 szklanki majonezu. Czas złożyć EmmyRalfBurger w całość Po pierwsze
RafalCook
ODWRÓCONA TARTA Z KARMELIZOWANYMI MŁODYMI ZIEMNIAKAMI Z SZALOTKĄ, BRYNDZĄ I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI 155Młode ziemniaczki mogłabym jeść dosłownie na tony! W sezonie letnim tak naprawdę do pełni szczęścia na talerzu potrzebna mi duża ilość ukochanych warzyw! Mięso zdecydowanie odchodzi
Ostra na Słodko
ODWRÓCONA TARTA Z KARMELIZOWANYMI MŁODYMI ZIEMNIAKAMI Z SZALOTKĄ, BRYNDZĄ I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI 148Młode ziemniaczki mogłabym jeść dosłownie na tony! W sezonie letnim tak naprawdę do pełni szczęścia na talerzu potrzebna mi duża ilość ukochanych warzyw! Mięso zdecydowanie odchodzi
Ostra na Słodko
Carbonara z pieczarkami 201Klasyczna carbonara zostanie uzupełniona pieczarkami. Danie to nabierze głębi oraz głębszego smaku. Pieczarki powinny często gościć w Waszych daniach ze względu na ich właściwości. Grzyby te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 246Ribollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza, z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo, proste potrawy są najsmaczniejsze. Ubodzy mieszkańcy Toskanii, aby nie marnować czerstwego chleba i resztek warzyw dusili je na oliwie, a następnie gotowali. Stąd też nazwa zupy - słowo ribollita oznacza ugotowana ponownie. Ribollita - toskańska zupa(...)fasoli miksujemy na gładką pastę i odstawiamy na bok. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w średniej wielkości kostkę, a cebulę i czosnek dość drobno siekamy. Na dużej patelni z grubym dnem lub w misie wolnowaru (jeśli korzystacie z naczyń z powłoką DuraCeramic) rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią warzywa i smażymy około 5-8 minut Liście kapusty włoskiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Spaghetti bolognese – najlepszy przepis 279Spaghetti bolognese (bolońskie) wydaje się być dla wielu osób kwintesencją włoskiej kuchni. To wszak jedno z najpopularniejszych na świecie włoskich dań. To dość złudne, ponieważ w
Poezja smaku
Żeberka z paprykami i cydrem 232Żeberka z paprykami i cydrem to klasyczne połączenie duszonych żeberek z polskim cydrem i kolorowymi paprykami. Cydr nada temu daniu głębi i spowoduje, ze sos będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety z bobu i bryndzy 106sprawą bryndzy. Po ostygnięciu stają się nieco twardsze i bardziej zwarte, jednak w żaden sposób nie wpływa to negatywnie na ich smak. Nie muszą być podawane wprost z patelni, dlatego możesz przygotować je z wyprzedzeniem lub w większej ilości, tak aby posłużyły za obiad nawet na kilka dni. Jeśli zdecydujesz się na taką opcję, przechowuj je w lodówce w szczelnie(...)Kotlety z bobu i bryndzy warto odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawaj oprószone natką pietruszki solo lub z prostym sosem czosnkowym. Zobacz też inne przepisy z bobem Pizza z bobem i cukinią Tarta z bobem Sałatka ziemniaczana z bobem Curry z bobem i ziemniakami Bruschetta z bobem Pasta z bobu Zobacz też nowe przepisy Kotlety z bobu
okolicepalnika.pl
TARTA Z PIETRUSZKOWYM PESTO I PIECZONYMI, MŁODYMI WARZYWAMI 140Kocham lato za te młode warzywa! Młoda marchewka, ziemniaki, groszek cukrowy z własnego ogródka, fasolka szparagowa, bób, młoda kapusta i koper! No i zioła z ogródka
Ostra na Słodko