pikantne - 1194 przepisów (strona:44/80)

Smaki Indii: Kurczak Tikka Masala (चिकन टिक्का मसाला) 328

smakowych. Jej pierwowzorem mógł być murgh makhani, czyli maślany kurczak - tradycyjne danie pochodzące z Pendżabu w Indiach. Wracając do potrawy - dziś przyrządzałam ją po raz pierwszy - jest aromatyczna, trochę pikantna, a mięso wręcz rozpływa się w ustach. Polecam każdemu, kto szuka niepowtarzalnych smaków :) Składniki (dla 2-3 osób): 2 piersi z kurczaka 1 łyżka masła klarowanego 5 strączków kardamonu

Tajskie smaki
Tom Yum Goong - ostro-kwaśna zupa z krewetkami (ต้มยำกุ้ง) 189

pieczarkami na mleku kokosowym z sokiem pomidorowym. Składniki (2-3 porcje): 1 płaska łyżka pasty Tom Yum 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (opcjonalnie- zupa i bez niej jest pikantna) 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 200ml bulionu drobiowego lub wody 200ml soku pomidorowego z puszki lub świeżego (może być też przecier, wtedy rozcieńczamy go z wodą) 1 dymka (biała część

Tajskie smaki
"Sup h̄ĕd" z makaronem z paluszków krabowych 134

ostatnio zasmakowała tajska zupa grzybowa, że dziś postanowiłam zrobić ją ponownie, jednak w nieco innej odsłonie :) Jest jeszcze bardziej grzybowa, nie jest aż tak pikantna, a pocięte paluszki krabowe po ugotowaniu przyjęły formę makaronu. Wyszła fantastyczna, naprawdę polecam wypróbować ten przepis! Składniki na bulion: 500ml wody + 100ml z namaczania shitake 1 trawa cytrynowa (można zastąpić 1 łyżeczką pasty

Tajskie smaki
Sałatka idealna na wiosne! 860

przy tym niezwykle łatwa i szybka do przygotowania. Gorąco polecamy! Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: Średniej wielkości miska Składniki: żółty ser 200 g (najlepiej twardy, może być lekko pikantny) zielone winogrona ok. 400g puszka czerwonej fasoli jeden por (jasna część) niecała łyżka majonezu ( w zależnośći od upodobań) Przygotowanie: Żółty ser kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski. Por myjemy, przecinamy

Kolizje Smaków
Grillowane filety z kurczaka z truskawkami 248

Największy blog kulinarny naszego kraju urzekł nas ostatnio przepisem na grillowane piersi z kurczaka z truskawkami. Koniecznie musiałyśmy wypróbować takie smakołyki. Efekt jest zaskakujący. Pikantne filety z kurczaka z delikatnymi słodkimi truskawkami. Co ciekawe, danie najbardziej przypadło do gustu męskiej części naszej rodziny, więc polecamy szczególnie panom :) Składniki: 2 piersi z kurczak 5 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki oliwy

Kolizje Smaków
Papryka marynowana z rozmarynem 196

teraz przyszła pora na paprykę marynowaną, ale z dodatkiem rozmarynu. Ten pomysł na dodanie rozmarynu do słoika zobaczyłam na grupie Zdrowo Podjeść. Papryka marynowana z rozmarynem jest lekko pikantna za sprawą papryczki chilli, ale też idealnie słodko-kwaśna. Marynata ma trochę inne proporcje niż w marynacie do Ogórków konserwowych na zimę Składniki na 6 słoików

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Witam na blogu Chilli, czosnek i oliwa! 193

Chilli, czosnek i oliwa to moje ulubione składniki potraw . Zwykły chleb czy makaron przyprawiony tą „świętą trójcą” staje się naprawdę pyszny. Jak możecie się domyśleć, lubię potrawy aromatyczne i pikantne. Ponadto w kuchni cenię prostotę i wysoką jakoś składników. Mniej znaczy więcej. Spaghetti z oliwą, czosnkiem i ziołami to moje ulubione danie. Naprawdę niewiele składników i wysiłku potrzeba, aby wyczarować

Chilli Czosnek i Oliwa
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 144

oraz chleb Kuchnia północnoafrykańska: obejmuje: Maroko, Algierię, Tunezję oraz Libię najważniejsze cechy: najbardziej aromatyczna spośród kuchni śródziemnomorskich, chętnie używane są: kumin, kolendra, szafran, cynamon, goździki i chilli, a także pikantne pasty harissa i ras el hanout słodyczy dodają suszone owoce, jak daktyle, rodzynki i morele, charakterystycznym produktem są kiszone cytryny ze zbóż jadane są kuskus i bulgur, podawane w towarzystwie

Chilli Czosnek i Oliwa
Szparagi - pochodzenie, historia i inne ciekawostki 143

krajach Afryki Północnej. Podobno Francuzi najchętniej kupują szparagi fioletowe, najbardziej wyraziste w smaku, których osobiście u nas nie widziałam. Z kolei Włosi preferują szparagi zielone, o smaku lekko pikantnym, orzechowym, które należą do moich ulubionych. Dzikie szparagi W krajach śródziemnomorskich bardzo popularne są dzikie szparagi - cieniutkie, zielone, o większych główkach, silnym aromacie i ostrym smaku , zbierane i jedzone w Hiszpanii

Chilli Czosnek i Oliwa
Cukinie faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta 177

tylko krótki wpis z bardzo fajnym przepisem na łódeczki cukinii faszerowane kiełbasą, pieczoną papryka i fetą. Przy niewielkim wysiłku włożonym w przygotowanie otrzymujemy aromatyczne, dobrze przyprawione, lekko pikantne danie. P.s. Jadę na wakacje, zatem na kolejne posty zapraszam we wrześniu. Po powrocie przygotuję dla was kulinarną fotorelację z wyjazdu:) Cukinie faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta na 4 porcje

Chilli Czosnek i Oliwa
Chrupiący i miękki makaron z ciecierzycą, czosnkiem i migdałami 185

dodajemy ciecierzycę ugotowaną z czosnkiem, liściem laurowym i rozmarynem, która zyskuje dzięki takiemu traktowaniu wspaniały, czosnkowo-ziołowy posmak. Powstaje cudowna potrawa, miękka, delikatna z jednej strony, chrupiąca, aromatyczna, nieco pikantna z drugiej. Naprawdę świetna i godna powtórzenia. Uwagi: Do przepisu należy użyć świeżego makaronu. Marlena de Blasi poleca świeży makaron jajeczny, pocięty na 2,5-centymetrowe paski lub makaron

Chilli Czosnek i Oliwa
Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym 144

pochmurno lub pada deszcz, a mnie łapie jesienna chandra. Kiedy więc od rodziców dostałam dużego kabaczka i wspaniałe ostre papryczki, postanowiłam przygotować z nich rozgrzewający warzywny gulasz. Cudowny, lekko pikantny, o dymnym aromacie wędzonej papryki. Tego było mi trzeba w zimny jesienny wieczór:) Takie danie jest banalnie proste w przygotowaniu - warzywa kroimy na duże kawałki i dusimy na oliwie. Możemy

Chilli Czosnek i Oliwa
Turecka pasta z bakłażanów z kminem rzymskim i orzechami włoskimi 203

mnie pasta i tak była bardzo czosnkowa ) 200 ml jogurtu typu greckiego 3 łyżki oliwy 2 papryczki chilli, posiekane ( lub tyle ile lubicie, pasta jest pikantna ) 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól, pieprz 1/3 - 1/2 szklanki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych ( dla mnie - więcej znaczy smaczniej ) 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego do podania: ciepłe placki pita

Chilli Czosnek i Oliwa
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 208

Jedząc posiłek w jakiejkolwiek tawernie lub restauracji możecie być pewni, że kosztujecie miejscowej oliwy. W sklepach z pamiątkami dostępnych jest wiele odmian lokalnych oliw, zarówno łagodnych, jak i pikantnych ( sprzedawcy chętnie oferują możliwość spróbowania przed zakupem ). Pakuje się je w śliczne ozdobne puszki. Można też kupić oliwy smakowe , z przeróżnymi ziołami lub chilli. W sklepach dostępne są ponadto wspaniałe

Chilli Czosnek i Oliwa
Targi Natura Food 2013 - krótka relacja 139

chlebowe tylko w szklanych butelkach. Oprócz kwasów w ofercie są również sok z selera korzeniowego oraz sok z buraka. Konfitura do serów z papryki i daktyli, Towary niezwykłe - słodko-pikantna pasta, doskonała do serów, wędlin i chleba. Ostatnio przepadam za różnymi wytrawnymi przetworami, jak ajwar czy dżem z pomidorów (na który przepis już wkrótce). Kupiliśmy ją na Festiwalu Czas Dobrego

Chilli Czosnek i Oliwa