Chciałabym, żeby lektura tych książek skłoniła was do szukania innych przypraw niż tylko te powszechne, do porzucenia gotowych fixów i zastąpienia ich własnymi mieszankami. Zobaczycie, że nawet zwykła pierś z kurczaka nabierze niesamowitych barw i smaków. Czytajcie, próbujcie i odkrywajcie. Zobaczycie, jaka to frajda! Sabrina Ghayour „Sirocco” – wydanie w języku angielskim Książki Sabriny odkryłam zupełnie przez przypadek, szukałam książki
ladykitchenwięc, zapraszamy Was w kolejną podróż do Tajlandii, tym razem z kurczakiem z makaronem po tajsku i produktami #House of Asia. Składniki: ok. 0,8-1kg kurczaka – piersi lub udka 400 ml mleka kokosowego House of Asia 120 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 60 ml sosu rybnego House of Asia 40 ml soku z limonki 2-3 papryczki
Pociąg Do KuchniKluczborku. Szef kuchni Restauracji Pasja — Kamil Klekowski. Przystawka: krupniok z miodem z Wołczyna. Żurek grzybowy z domową białą kiełbasą i pianką z maślanki Oleskiej. Danie główne: pierś kacza sous-vide z modrą kapustą karmelizowaną z miodem z Wołczyna, sos demi-glace z pastą truflową, purée z marchwi. Sernik na miodowym spodzie z domowymi lodami jagodowymi. PAŁACOWA CUKIERNIA
Food Squaregotowe zmiksuj je za pomocą blendera. Przypraw suszoną bazylią, solą i pieprzem. Sos podawaj z makaronem, najlepiej tagliatelle, posypany świeżą bazylią. Spróbuj także: Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami pierś z kurczaka pomidory brokuły Penne z awokado awokado makaron pomidory Pene z sosem tuńczykowo-pomidorowym tuńczyk pomidory makaron
Fit&Fast Kitchensmalec – nadaje on ziemniakom niesamowitego smaku, którego nic nie jest w stanie zastąpić (gęsi smalec można kupić w supermarketach lub samemu wytopić podczas przygotowywania mięsa – np. podsmażając piersi od strony skóry). Po trzecie mąka – gdy jej użyjemy, smalec nie będzie zupełnie spływał i dzięki temu ziemniaki w całości będą złote. Posmarowanie blachy olejem nie jest konieczne
Poezja smakułyżki gyrosa (przepis poniżej) sos czosnkowy np. z tego przepisu ( można dodać mniej czosnku, aby był łagodniejszy) lub gotowy Przygotowanie: Gyros: U mnie z obiadu – 2 piersi z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki. Wrzucamy do miseczki. Do mięsa dodajemy 2 łyżki przyprawy do gyrosa i 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego. Całość mieszamy, aby przyprawy dokładnie oblepiły każdy
Słodkie okruszkiktórą robię w takich sytuacjach. Założenia są proste: ma być konkurencyjnie pod względem ilości, prostoty i czasu wykonania dla fastfoodów i dań gotowych. Składniki (dla czterech osób): 1 podwójna pierś z kurczaka 1 paczka przyprawy do kurczaka „złocistej” 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 słoik marchewki konserwowej z groszkiem (0,8-1 litr
manslogblogorzechów nerkowca/ pistacji/ ziemnych lub piniowych - ząbek czosnku - łyżka startego, długo dojrzewającego sera (np. parmezan, pecorino) - łyżka oliwy z oliwek - sól, pieprz do smaku Grzanki: - pieczywo tostowe pełnoziarniste - pomidor - pierś z kurczaka - czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie Oczyszczony, pokrojony w plasterki filet zamarynować w posiekanym czosnku i pozostałych przyprawach. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie
Cook&LoveZwariowaliśmy na punkcie omletów :) To jedno z naszych sztandarowych śniadań, codziennie z innymi składnikami. Składniki: - 4 jajka rozmiar M - pół cukinii - pół pojedynczej piersi z kurczaka - 2 spore pieczarki - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki mleka - łyżeczka mąki pszennej - sól, pieprz, bazylia Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać, zeszklić. Dorzucić pokrojone w półplasterki pieczarki, dusić aż pieczarki puszczą
Cook&Lovekurczaka - 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na półtwardo - 1 bakłażan - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 6 ząbków czosnku - tymianek,bazylia, papryka wędzona, sól, pieprz, czosnek granulowany - łyżeczka oliwy Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrajamy na dwa kotlety i nacieramy 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, papryką wędzoną i bazylią. Odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, kroimy w grube półplasterki
Cook&Lovesię mozzarellą. Pycha <3 Składniki: - płat ciasta francuskiego - mozzarella - jajko - sól, pieprz - sezam do dekoracji - masło do smażenia farsz I: - połowa brokuła (ok 250 g) - mała, pojedyncza pierś z kurczaka - 2 ząbki czosnku farsz II - biała część pora - 200 g łososia wędzonego (u mnie warkocz) I. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Filet z kurczaka kroimy
Cook&Lovekolacją:) Składniki: - 300 g dowolnego makaronu (u mnie "oponki" jajeczne, bo akurat taki miałam, ale najlepszy jest orzo , czyli ten w kształcie ryżu) - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów - pojedyncza pierś z kurczaka - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - ziarna sezamu/ słonecznika (u mnie oba) - dwie łyżki sosu sojowego - sól (u mnie czosnkowa), pieprz, bazylia 1. Nasiona prażymy na suchej patelni uważając
Cook&Lovebabcia doświadcza. Bo ile ja bym dała, aby móc wyjść do ogrodu po świeże, młode, nieskalane żadną chemią warzywa i to w dodatku całkiem za darmo, wyhodowane na własnej piersi. Oczywiście, takie warzywa trzeba zasiać/posadzić, wypielić, a później zebrać. Ale przecież to jest tego w stu procentach warte! Zastanawiacie się na pewno co jadłam na owym podwieczorku
Cook&LoveZnów Was zaniedbałam, wiem. Biję się w pierś. Ale nie żałuję :) byłam w tym czasie w pięknej Grecji. I smacznej! Mimo, że do tej pory nie byłam fanką greckiej kuchni, po tym wyjeździe zmieniam zdanie i posypuję głowę popiołem. Na swoje usprawiedliwienie mam to, że 'greckie' produkty w Polsce nie mają żadnego związku z tymi w Grecji. Kto był
Cook&Lovefantastyczny. Jamie w swoim daniu użył gotowych płatów makaronu które pokroił, ja użyłam zwykłego makaronu penne. Ilość składników wygląda skomplikowanie, ale danie jest na prawdę bardzo szybkie w przygotowaniu. Pierś z kurczaka soczysta. Całe danie fajnie prezentuje się na jednym półmisku na kolacje lub obiad. Polecam. Potrzebujemy Dla 4 osób lub dla 2 na dwa dni 2 filety
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/