dlatego, że skończyło się jedzenie i nikt nie wiedział co ma zrobić. Powstały takie oto szybkie szaszłyki, które przygotowaliśmy wspólnie, świetna zabawa i smakowite zakończenie. Składniki: 1 cała pierś kurczaka 3 duże cukinie serek typu philadelphia do smaku bazylia, sól, słodka papryka odrobina oliwy Wpadajcie w tym tygodniu na grilla tutaj Przygotowanie: Cukinię
Niezły MłynekButter chicken, czyli kurczak w maśle to rodzaj indyjskiego czerwonego curry z kurczaka. Swój smak zawdzięcza korzennym przyprawom smażonym na klarowanym masełku. Pomidorowo-maślany sos zawiera zmiksowane orzechy nerkowca, które sprawiają, że ten rodzaj curry jest bardzo delikatny. Indyjskie przyprawy mam zawsze w domu – gdy najdzie nas duży głód robię curry i mam najbardziej aromatyczny obiad świata(...)garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika duża szczypta soli morskiej Butter chicken: 1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka 2 czubate łyżki klarowanego masła 2 średniej wielkości cebule 6 średnich pomidorów malinowych 4 całe strączki zielonego kardamonu 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżeczka
Poezja smakufolię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Wystudzić i obrać ze skóry, oczyścić z pestek i pokroić na małe kawałki. Piersi z kurczaka pokroić w plastry o grubości 1 cm, a następnie rozbić delikatnie tłuczkiem. Mięso posolić i posypać z każdej strony przyprawą do drobiu. Rukolę umyć, odsączyć z nadmiaru wody
Świat Domowej KuchniSKŁADNIKI: 800 g piersi z kurczaka 4 żółtka 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu 2 łyżki suszonych prażonych płatków czosnku 1 łyżeczka 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżo mielona sól z przyprawami 1 gałązka pomidorów koktajlowych 2 opakowania sera feta arla apetina z suszonymi pomidorami 3 łyżki oliwy z oliwek garść posiekanej natki pietruszki(...)paski. Rozłóż na blasze do pieczenia lub ceramicznym naczyniu. W misce wymieszaj (żółtka, oliwę, pieprz, sól, natkę, 2 opakowania sera arla apetina, czosnek i chilli), wysmaruj tym piersi z kurczaka. Połóż dodatkowo pomidorki, pokrojoną w krążki cebulę i cienko pokrojone plastry sera owczego. 20 minut !!! czas pieczenia Przez pierwsze 10 minut piecz mięso bez przykrycia w temperaturze
ClauditteMissCookingniesamowitą podróż kulinarna. Danie jest łatwe, szybkie. Koniecznie podajcie do niego kuskus, który również odkryłam niedawno. Obecnie jest to nasz ulubiony dodatek do obiadu J Marokański tadżin z kurczakiem Składniki: oliwa z oliwek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/3 papryczki chili ½ skórki otartej z limonki sok z połowy limonki 2 cm świeżego imbiru lub ½ łyżeczki mielonego imbiru(...)marchewka 1 czerwona papryka 150 ml wrzącego bulionu warzywnego (użyłam bulionu z kostki) garść rodzynek garść suszonej żurawiny lub wiśni 3 łyżki świeżej natki pietruszki lub kolendry 2 piersi kurczaka ½ szklanki obranych pistacji Kuskus: 300 g kuskus 3 łyżki świeżo posiekanej mięty woda (proporcje wg. przepisu na opakowaniu) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu chili ½ łyżeczki mielonej kolendry
Mania Gotowaniamojej siostry Mili, więc najlepiej nazwę ją "Sałatka Mili, która życie Umili" Składniki: - ok. 120 g rukoli (1 opakowanie) - 1 kula mozzarelli - 1 duża lub 2 małe piersi kurczaka - 10-12 pomidorków koktajlowych - 8 suszonych pomidorów (z zalewy lub nie) - garść ziaren słonecznika - liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka ziół prowansalskich oraz na sos - 4 łyżki oliwy - 2 łyżeczki ulubionej(...)była suszona. Dorzucam drobno posiekany czosnek i ucieram do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodałam też wodę, aby rozrzedzić lekko sos. Odstawiam do lodówki, niech się smaki dogadają i dotrą. Umyte piersi zalewam wodą, dodaję liść, ziele i zioła. Ponieważ nie używam ziół prowansalskich jako mieszanki, dodałam po szczypcie oregano, majeranek, estragon, cząber, rozmaryn i tymianek. Gotuję. Kiedy pierś jest już
I tu będę miała takie teparze, więc ZDROWO! :)) Bardzo proste, szybkie i pyszne! Roladę można zrobić z kilku rodzajów mięs. Ja dziś postawiłam na drób. Dodatki też mogą być różne. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pierś indyka (200g) 2 udka, obrane, bez kości, pokrojone na kawałki 150 g papryki (kolorowej) 100 g kukurydzy sól pieprz przyprawa uniwersalna Mięso mielimy. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę
Olikowa kuchniasmażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się zarumieni. Porcja na 8-10 Naleśników Farsz składniki: 1 pierś kurczaka 400 g szpinaku ja użyłam mrożonego 200 g pieczarek 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 180 g śmietany 18% (mała śmietana) sól i pieprz do smaku 250 g żółtego
Niezły Młynekwcześniejsze mycie? Sama nie wiem. Ale z braku laku, ryżu i ochoty na jedzenie makaronu postanowiłam ją dziś przygotować i zaryzykować. I było warto! Składniki: 1 x pierś kurczaka 1/2 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki wody 1 łyżka oliwy marynata: 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, czosnek, papryka ostra w proszku, szczypta soli pieprzu 1 duża marchewka
Kitchens Alphabetzrobienia wersji domowej. A powiem Wam, że warto przygotować ją samemu, gdyż smakuje obłędnie, a poza tym jest to obiad w 20-30 minut. Ja tym razem użyłam piersi z kurczaka, gdybyście brali inny rodzaj mięsa to czas smażenia się wydłuża. Możecie również dowolnie je zarumienić lub wzbogacić o szereg dodatków, np. ser. Wystarczy go jedynie zetrzeć i posypać mięso(...)danie podałam z frytkami, surówką z marchewki oraz sosem czosnkowym. Świetna będzie również z ryżem ugotowanym z dodatkiem curry lub kurkumy. Składniki na 3 porcje: ok. 70 dag piersi z kurczaka olej – 2-3 łyżki przyprawa kuchni arabskiej Kebab/Shoarma (Kamis) – ok. 1,5-2 łyżki Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę. Dodać olej i przyprawę. Zamarynować od 20 minut do kilku
Fabryka pomysłówPropozycja wielkanocna na lekki, pyszny obiad. Pierś z kurczaka z makaronem papardelle, do tego sos kurkowy ze śmietaną, cytryna i winem. Myślę, ze nawet największemu marudzie ten obiad zasmakuje. Świątecznie, nieklasycznie i wiosennie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKurczak Kung Pao to bardzo popularna na całym świecie potrawa kuchni syczuańskiej. Zanim przygotowałam ją po raz pierwszy przejrzałam wiele przepisów w Internecie w nadziei że uda mi się natrafić na oryginalną recepturę. Okazało się jednak, że każdy kucharz ma swoją własną wersję tej potrawy. Przepis jest modyfikowany na wiele różnych sposobów, począwszy od podstawowych składników marynaty, a skończywszy(...)pewno zmieni nieco smak. Polecam miłośnikom prawdziwych azjatyckich smaków. Kung Po Chicken Składniki: 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 2 piersi kurczaka 3 suszone papryczek chili ½ szklanki orzechów ziemnych lub nerkowca 1 papryczka chili około 3 łodygi cebulki dymki 1/3 szklanki pędów bambusa (opcjonalnie) ½ marchewki (opcjonalnie) zielona fasolka* (opcjonalnie
Mania Gotowaniaprzepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze” (klik). Zawsze lubiłem połączenie mięsa i słodko/ostrych smaków. Na początek zdecydowałem się na chutney mango. Właściwie to planowałem zrobić sałatkę z piersi kurczaka, rukoli i mango, ale przypomniałem sobie o chutney'u i postanowiłem zaryzykować:) Eksperyment uważam za bardzo udany. Czytaj dalej
Gotuj z Misiemtych ziemniaczkach? Zróbcie, spróbujcie i sami oceńcie. Dodałam do nich to wszystko co uwielbiam. U mnie w domu zniknęły w kilka minut :) Ziemniaczki te podałam z Grillowaną Piersią z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie. Przepis własny. Składniki: 5 niedużych ziemniaków młodych czosnek niedźwiedzi Skworcu sól prowansalska Kamis 3 ząbki czosnku, zgniecione w łupinie 3 małe ćwiartki cytryny kilka gałązek świeżego tymianku(...)około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Pod koniec pieczenia ściągamy folię z blaszki i dopiekamy już bez przykrycia. Ziemniaczki te świetnie się komponują z Grillowaną Piersią z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie i Balkonową Sałatką:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeoryginalny smak zaświadczy niezbicie o jej walorach. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować; do dzieła! Składniki: ok. 400 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego, można też użyć wrzątku) 1 mała pierś kurczaka, pokrojona w grubą kostkę 1 marchewka, pokrojona w krążki 200g kaszki kuskus lub bulgur 1 duży pomidor, pokrojony w niewielką kostkę 3-4 zielone cebulki, pokrojone w grube krążki
Kuchnia Prezydentowej