tego otwarte miałam różne słoiczki, które czas najwyższy było wykorzystać wiec postanowiłam zrobić inne zawsze piersi z kurczaka. Kuskus posłużył mi nie tylko jako dodatek do dania, ale jako główny składnik farszu. A połączenie go z fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i pysznym sosem na bazie wina i cytryny dało efekt idealny. Jak ocenił je jeden z domowników, który nie jada
Bernika - moj kulinarny pamietnikMalutkie mielone z piersi kurczaka robię w wielu wersjach. Dodaję do masy mięsnej różne przyprawy by nadać im smaki rodem z innych kuchni. Z reguły podaję je potem w jakimś sosem i ryżem lub makaronem. Dziś na szybko usmażone , uduszone w śmietanie, a potem dodany groszek. Do tego makaron- pół godziny i obiad gotowy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPost Pizza z serem pleśniowym i kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojemiałam straszną ochotę na sałatkę, stąd dzisiejszy przepis. SAŁATKA Z KURCZAKIEM, RYŻEM I ANANASEM Składniki: - jedna pierś z kurczaka (około 300 gram) - woreczek białego ryżu - pół puszki kukurydzy - 4 plasterki ananasa (najlepiej świeżego) - garść rodzynek - sól, pieprz, curry - oliwa z oliwek do smażenia Sos: - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 płaska łyżka majonezu (opcjonalnie) Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić delikatnie solą
Zgrabne Gotowaniepewnością posmakuje Wam to danie, które jest niezwykle delikatne od sosu na bazie śmietany (za którą zazwyczaj nie przepadam i zamieniam na jogurt) i lekko słodkie od marchewki. Doskonale współgra z ryżem lub kaszą i mięsem z kurczaka. Inspiracja: Kwestia smaku Składniki na 3 porcje: 300g bobu 400g piersi z kurczaka 1 łyżka oliwy lub oleju 2 łyżki mąki(...)przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety. Mięso doprawić solą oraz pieprzem z obu stron, a następnie oprószyć mąką. W szerokim garnku lub na większej patelni rozgrzać olej, włożyć piersi kurczaka i smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Wyjąć na talerz. Do tego samego garnka lub patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę
Fabryka pomysłówdowolnego - idealnie sprawdzi się taki do rosołu. Sos na bazie majonezu. Szybka, prosta i idealna np na kolację andrzejkową. Podana w szklankach pięknie prezentuje się na stole.Składniki :*5-6 surowych pieczarek* łyżka soku z cytryny* zupka chińska lub makaron ugotowany al dente* 2 pomidory rzymskie* 4 ogórki korniszony* gotowana pierś z kurczaka* 2 łyżki majonezu* sól, pieprz świeżo mielonyPrzygotowanie
Magiczne Życie Martypodwójna pierś z kurczaka* przyprawa do kurczaka * 2 łyżki oliwy z oliwek* opakowanie mascarpone* 2 łyżki kwaśnej śmietany * sól, pieprz i ulubione zioła o smaku Przygotowanie :Kurczaka pokroić w większe kawałki, kostkę. Przyprawić, wymieszać z oliwą i odstawić na 20 minut. Usmażyć na złoty kolor. Dodawać do mięsa po łyżce mascarpone, podgrzewać i mieszać aż się połączy z kurczakiem(...)powstanie kremowy sos. Dodać śmietanę, zagotować. Makaron ugotować al dente. Wyłożyć na talerze. Polać sosem, posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać ciepłe
Magiczne Życie Martyolśnienia. Wybrałam przepis Pascala ( klik ), który przygotował makaron z sosem śmietanowo - czosnkowym z dodatkiem szpinaku, papryki i pieczarek, a przy okazji i który pozwolił zużyć z mojej lodówki niektóre składniki. Dokonałam niewielkich modyfikacji :) Składniki na 5 porcji: 300 ml śmietany 18% 6 ząbków czosnku 500 g piersi z kurczaka Sól Pieprz 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)smażenia Przygotowanie: Czosnek posiekać dość drobno, wymieszać ze śmietaną, odstawić, aby smaki się przeszły. Następnie pokroić w kostkę piersi z kurczaka. Kawałki kurczaka doprawić pieprzem i solą, tymiankiem i rozmarynem. Dodać łyżkę oleju. Wymieszać i smażyć na złoty kolor. Kurczaka zdjąć z patelni, a wrzucić na nią pokrojone pieczarki i szpinak. Smażyć do momentu, w którym mrożony się nie rozmrozi
Fabryka pomysłówJedno danie a zawiera tak wiele, makaron, mięso i warzywa. Bardzo dobra zapiekanka, pyszny pomysł na obiadek. Można również zabrać sobie do pracy na lunch.
Kuchnia Pokoleńśmietanki 30%, 50 g startego sera żółtego, 1 łyżka sosu Worcester, sos sojowy do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy, świeża zielona pietruszka, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Babka: Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół. Ugotowanego(...)bułką tartą. Do formy przekładamy przygotowaną masę, którą dociskamy by dokładnie wypełniła formę. Tak przygotowaną babkę pieczemy 190°C ok. 35 min. Po upieczeniu babkę odwracamy delikatnie ściągamy papier. Sos pieczarkowy: Pieczarki myjemy i suszymy. Jeśli nie mamy małych to kroimy na połowę lub ćwiartki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na pieczarki na złoty kolor. Bulion mieszamy
Moniki Smakołykimiękki. Potrawka wyszła genialna! Mleczko kokosowe robi swoje! Sos curry jest niezwykle kremowy, z kokosowym akcentem. Nieco gęsty, delikatny, niezbyt ostry. Intensywnie żółty i aromatyczny :) To danie to jedne z lepszych jakie zrobiłam! Jest przepyszne, polecam! ;) Składniki (2 porcje): 100 g ryżu czarnego, dzikiego (Kuchnie Świata) 1 pierś z kurczaka 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku
Zdrowie na języku :Pdzisiaj danie oczywiście włoskie, ale na słodko, ravioli z serkiem ricotta i jagodami. Nie myślcie, że znęcałam się nad moim M. słodkim obiadem, on dostał wersję z kurczakiem i sosem pomidorowym posypanym startym, żółtym serem. Niestety pożarł swoją porcję tak szybko, że nie zdążyłam zrobić żadnego zdjęcia. Toteż podam Wam przepis, ale będziecie musieli zatrudnić wyobraźnię, by trzecim okiem ujrzeć(...)minut. Podawać polane śmietaną z cukrem. 1 pierś z kurczaka 1 marchewka ulubione przyprawy 1 puszka pomidorów 100g parmezanu Pierś z marchewką ugotować, bardzo dobrze smakuje ugotowana w bulionie. Pokroić w drobną kosteczkę, doprawić i wymieszać. Postąpić z farszem tak samo jak przy słodkiej wersji ravioli. Do tego przygotować sos, puszkę pomidorów wrzucić do rondelka i podgrzać, doprawić w najbardziej
Przepysznik - BLW i nie tylkonajczęściej podaję domowy sos czosnkowy i zestaw surówek. Dzisiejsza wersja jest na pewno lżejszą od tej, którą prezentowałabym Wam np. tutaj . Tym razem naszych nuggetsów nie smażymy na tłuszczu, a pieczemy. Spróbujcie. Do przygotowania pieczonych nuggetsów użyłam płatków kukurydzianych z e-Dana . Polecam Wam ten sklep w szczególności przed świętami Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka około 3 szklanek płatków
Słodkie okruszkizawartość cukrów. Gorąco polecam :) Składniki: 500g piersi z kurczaka 250g serka mascarpone 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka 2 puszki pomidorów krojonych (800g) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz olej do smażenia makaron lub ryż do podania Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy w niedużą kostkę, oprószamy solą(...)patelni podsmażamy cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kurczaka i obsmażamy go na rumiano. Następnie dodajemy paprykę, chwilkę razem smażymy i zalewamy całość pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy. Kurczaka dusimy około 10 minut, aż sos stanie się gęsty, a większość wody odparuje. Wówczas dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu
kuchnia doskiuniknięciu nieco sztucznego zagęszczania sosu mąką. Kurczak z papryką po węgiersku 2015-05-22 10:36:44 Oryginalny w smaku i apetycznie wyglądający kurczak nawiązujący do kuchni węgierskiej. W sam raz na pożywny obiad. Zapisz przepis Drukuj Składniki Składniki (dla 2 osób) 1/2 średniego kurczaka (ok. 800g, np. nogi i skrzydła lub piersi) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia(...)minut. W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i tak, aby skończył się gotować w chwili podawania mięsa. Uduszonego kurczaka przekładamy na talerze, a do sosu dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany i dokładnie mieszamy. Jeśli jest dla nas zbyt rzadki, możemy go zagęścić łyżką mąki. Mięso podajemy z sosem, papryką, natką pietruszki
Kulinarna Pokusa