możemy dodać warzywa i też będą pyszne ;) Składniki:pierś z kurczaka1/2 szkl. kefiru lub jogurtu naturalnegołyżka mąki kukurydzianejprzyprawy : tzatziki, papryka czerwona, przyprawa do kurczaka/ szaszłykówPierś z kurczaka myjemy, kroimy w paski. Obsypujemy dużą ilością papryki czerwonej i przyprawy do kurczaka, a następnie nakłuwamy mięso na długą wykałaczkę do szaszłyków. Teraz przygotowujemy sos. Mąkę i przyprawę tzatziki dodajemy do kefiru
charlotte gotujealbo na wycieczkę. Składniki: mieszanka sałat 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 pierś z indyka 270 g sera feta 2 ogórki gruntowe 50 g kiełków rzodkiewki 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 4 krople tabasco 50 g startego parmezanu sos: 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy (ulubionej) 1 łyżka musztardy Dijon szczypta soli
Niezły Młynekskładniki:1 podwójna duża pierś z kurczaka2 papryki (czerwona i żółta)1 średnia cukinia3-4 średnie cebule12 pieczarekmarynata do kurczaka:7 łyżek soku z cytryny2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka musztardy delikatesowej6 łyżek oleju rzepakowego1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla KamisSkładniki marynaty dokładnie wymieszać.Kurczaka pokroić w dużą kostke i wrzucić do marynaty,dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso
Monia miesza i gotujezwłaszcza z sosem, który jest naprawdę fajny. Stopień trudności - średni,Trzeba dobrze formować roladki z mąką i delikatnie przewracać na patelni wtedy wykałaczki są nie potrzebne- ja ich nigdy nie stosuje. Skala smaku- 9/10 trzeba lubić smak szpinaku jest on dość mocno wyczuwalny, gdy dodamy więcej czosnku smak będzie mocno pikantny Składniki: 2 piersi z kurczaka 6 pomidorów(...)suszonych ½ opakowania sera feta sól, pieprz, papryka szpinak mniej więcej dwie garście zioła głównie bazylia w liściach, oregano 2 ząbki czosnku trochę mąki masło śmietankowe Przygotowanie: Piersi z kurczaka rozbijamy pod folią, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Szpinak myjemy i osuszamy. Wrzucamy do malaksera, dodajemy pomidory, czosnek, świeże zioła doprawiamy solą. Miksujemy chwilę. Fetę kroimy na mniejsze kawałki
Kubki smakutortellini w kremowym sosie z kurczakiem i szpinakiem. Jakoś jeszcze się nie odważyłam zrobić tortellini, więc kupiłam gotowe z ricotta i pesto. Reszta to już moje dzieło. Podstawą makaronowej zapiekanki jest oczywiście sos. Przeważnie wybieram sos serowy i staram się nie mieszać do niego mąki. Wolę wybrać dobre tłuste sery. W ten sposób sos będzie naturalnie kremowy z wyczuwalnym smakiem(...)piekarnika. Zapiekanki makaronowe sprawdzają się również na lunch do pracy, jeśli zostaną jakieś resztki. Zapiekanka z tortellini Składniki: 500 g świeżego tortellini, gotowe z paczki 400 g fileta z piersi kurczaka 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 czosnek solo 250 ml śmietanki, min 30% 300 ml drobiowego bulionu 200 g sera cheddar 3 łyżki pesto z bazylii, tutaj przepis
codojedzeniaśmietankowego lub kremowego, około 150-200 g piersi z kurczaka, 1/2 kostki bulionowej, 5 łyżeczek śmietany, około 100-125 ml wody, curry, papryka słodka, pieprz (najlepiej świeżo mielony), sól, bazylia, ząbek czosnku, łyżka oleju z dodatkiem ostrej papryki, bazylii i pomidorów (może być również zwykły), łyżeczka mąki + odrobina wody (do zagęszczenia sosu), garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Kurczaka kroję
JejKuchniabłyskawiczny sos kurkowy z kurczakiem. Świetnie pasuje do ziemniaków lub ryżu – jako samodzielne danie, a także jako dodatek do mięs, podkreślający smak pieczystego. Uwaga! To nie jest potrawa dla osób, które w swojej kuchni stronią od półproduktów i produktów gotowych, ale….Może Wam się przyda jako potrawa last minute na nadchodzący zabiegany świątecznie czas? Składniki: • 1 podwójna pierś kurczaka(...)sól – do smaku Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka pokroić na dość małe kawałki. 2. Obsmażyć na złoty kolor na 1 łyżce oleju. 3. Dodać cebulkę posiekaną w drobniutką kosteczkę, zaszklić. 4. Dodać kurki drobno posiekane. Podsmażyć. 5. Rozmieszać 2 zupy w ¾ ilości wody podanej na opakowaniu. 6. Mieszaninę wlać na patelnię. 7. Gotować sos, aż zgęstnieje i osiągnie pożądaną konsystencję
W mojej kuchniŚwietnie doprawione, mięciutkie, sycące i zdrowe kofty drobiowe. Przygotujecie je zarówno z piersi kurczaka jak i indyka. W obu przypadkach czas smażenia będzie taki sam. Kotleciki, choć bez jajka i bułki tartej, bardzo dobrze trzymają się podczas smażenia. Nie trzymamy ich na ogniu zbyt długo, tylko do wysmażenia mięsa, w przeciwnym razie zrobią się twarde i suche. Następnego dnia można(...)SOS CZOSNKOWY : wszystkie składniki mieszamy w miseczce KOFTY: Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy starty czosnek i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dolewamy 3 łyżki wody i smażymy do odparowania. Odstawiamy z ognia, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Piersi kurczaka
cool and mintywystarczy już tylko poszukać przepisów, żeby koncept wypełnić treścią. Dobrze jest tak ustawiać menu, żeby dania miały jakieś wspólne składniki. Np. my w tym tygodniu ugotowaliśmy dużo porządnego, gęstego sosu pomidorowego, który użyliśmy jako bazy do gołąbków. Robienie menu tematycznego ułatwia robienie listy zakupów i dobór składników, bo z góry wiemy czego nam potrzeba do gotowania. Jeśli podoba Wam się(...)Nabiał Ricotta Maskarpone Mozzarella Parmezan Mięso Mięso wołowo-wieprzowe Filet z piersi kurczaka Ryby/owoce morza Krewetki Łosoś wędzony 2x Makarony/ryż/konserwowe Makaron ryżowy nitki 7 Ryż jaśminowy 3,5 Makaron lasagna 5 Tortilla 5,4 Wodorosty 9 Orzeszki ziemne 2,6 Fasolka czerwona 5 Kukurydza 5 Sos pomidorowy 2x 8 Imbir konserwowy Papier ryżowy Dodatki
Niedzielny kucharzRewelacyjna, lekka sałatka na kolację lub lunch do pracy. Słodycz kukurydzy i winogrona przełamana kwaśnym sosem balsamicznym. Jest tak dobra, że u nas zniknęła w mig
Moja Galeria Smakuoliwek * sos pomidorowy*: - 1 puszka pomidorów obranych - 1 łyżka octu balsamicznego - duża szczypta pieprzu - 1 łyżeczka oregano - 0,5 łyżeczki suszonej bazylii (lub 1 łyżeczka posiekanej świeżej) - 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 2 ząbki przeciśnięte przez praskę) - 0,5 łyżeczki soli - 1 op mrożonego szpinaku (może być rozdrobniony jak i w liściach) - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula(...)wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Pierś pokroić w paski i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną cebulę. Podsmażyć do zeszklenia się cebuli. Dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie odparować. Pomidory umieścić razem z przyprawami i octem balsamicznym w blenderze i dokładnie zmiksować. Sos ten można przechowywać w lodówce do tygodnia. Wyrośnięte ciasto
CookYourselfwarto.Pizza Kebab - Składniki: (ok. 3 pizze)ciasto:500 g mąki tortowej1/2 szklanki letniego mleka1/2 szklanki letniej wody30 g świeżych drożdżyłyżka oleju1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukrudodatki:2 piersi z kurczakaprzyprawa kebab gyrosprzyprawa arabska kebab shoarmaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkupieprzwarzywa:cebula/cebula czerwonaogórki konserwowe/kiszone2-3 pomidorypołowa kapusty pekińskiejpapryka konserwowasos pomidorowy (passata) przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprzok(...)siekamy, resztę warzyw tniemy na niewielkie kawałki. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i smażymy w rozgrzanym oleju ok. 3 minuty.* Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.Sos pomidorowy mieszamy z przyprawami i wykładamy na ciasto. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch dajemy kurczaka i wszystko posypujemy tartym serem.Pieczemy
Słodka Stronasoczewicą w sosie pomidorowym autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Spaghetti z pesto z buraków i jarmużem autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Jesienna orkiszowa tarta z dynią, grzybami i jarmużem (quiche) autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Placki marchewkowe autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit! PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI, CZERWONĄ(...)Pęczotto z grzybami i brukselką autorka: Follow The Taste z bloga Follow The Taste Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami autorka: edytaha z bloga Kuchenne zapiski SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy autorka: Na Dokładkę z bloga Na Dokładkę Zapiekanka ziemniaczana z grzybami autorka: Kulinarna Arkadia z bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Placki ziemniaczane z cukinią autorka: stokrotka123
Weekendy w domu i ogrodziekurczaka marynowany w cytrynie / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami / sos jogurtowo-cytrynowy Moja ocena: 5- Pewnie powiecie zaraz, że burger z kurczakiem zasługuje co najwyżej na miano kanapki, a nie hamburgera. Dla mnie to jednak zdecydowany faworyt. Nie ukrywam, że wolę delikatną i tak przyjemnie zamarynowaną pierś od najlepszej wołowiny. Do tego wspaniałe dodatki inspirowane popularną sałatką cezar(...)trudno o dobrej jakości i smaczne pomidory przez cały rok. Więc może już lepiej przeboleć ich brak, niż później narzekać, że zimą smakują jak woda. Texassburger wołowina / ser żółty / sos BBQ / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami Moja ocena: 4 W sumie klasyk, więc oczywiście smaczny. Dobrej jakości sos BBQ z prawdziwymi wędzonymi śliwkami prosto z Podhala, chrupiący
Food Squarelistkiem laurowym i zielem angielskim 1 pierś z indyka (lub kurczaka) upieczona np. w folii, z ziołami (180 stopni C, 45 minut) 1 ziemniak pokrojony w plasterki i upieczony w przyprawie do ziemniaków (180 stopni C, 45 minut) 1 mini sałata (ja kupuję w Lidlu), lub dowolny mix sałat Na sos: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki(...)jogurtu naturalnego 1 łyżeczka orzeszków pini świeżo zmielony pieprz sól Ugotowanego buraka kroimy w plasterki Upieczoną pierś drobiową kroimy w plastry Sałatę mini kroimy w paski Na talerz wykładamy najpierw sałatę, następnie wokół talerza układamy plastry buraka Na buraku układamy mięso Na środku plastry ziemniaka układamy w kopczyk Natkę pietruszki drobno siekamy, mieszamy z jogurtem naturalnym i dodajemy orzeszki pini
Szczęśliwa kuchnia