Wiosenna i lekka zupa z mixem warzyw w zielonym kolorze, czyli cukinią, fasolką szparagową, brokułami, szparagami i zielonym groszkiem wzbogacona o dodatek delikatnych, mięciutkich i maleńkich pulpecików z piersi indyka oraz makaronu. Dzięki mrożonym warzywom (nawet są mieszanki z samych zielonych warzyw) jej smakiem można cieszyć się cały rok, jednak teraz- w okresie wiosennym- warto przygotować ze świeżych darów(...)szparagowa zielona- 16 strączków * brokuł- 12 małych główek * szparagi- 6 szt. * groszek zielony- 1/2 szklanki * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * śmietanka 30%- 100 ml * sól, pieprz- do smaku Pulpeciki: * pierś z indyka- 200 g * kasza manna- 2 czubate łyżki * sól- 2/3 łyżeczki * suszona bazylia- 2/3 łyżeczki * pieprz- 1/3 łyżeczki Dodatkowo: * ugotowany makaron- około 100-120 g Zagotować wodę z dodatkiem
Kraina Miodem Płynącazerkał na patelnie, kiedy po raz pierwszy ją przyrządzałam, tak teraz zjada wszystko- i to z dokładką! :)))porcja dla 3-4 osób:* brukselka- 400 g* makaron- 150 g* pierś z indyka- (+ dowolne przyprawy)- 1 szt.* pomidorki koktajlowe- 100 g* pestki dyni i sezam- garść* olej do smażenia* pieprz, sól, cukier, mleko* szczypiorek- do ozdobyBrukselkę należy oczyścić z uszkodzonych liści(...)zakrywała brukselkę), wrzucić brukselkę, dodać szczyptę soli, pół łyżeczki cukru oraz pół szklanki mleka i od ponownego zagotowania odliczyć 5- 7 minut.W międzyczasie umytą, pokrojoną i przyprawioną pierś z indyka usmażyć na rozgrzanym oleju.Ugotować makaron, odcedzić i dodać do mięsa na patelni.Dodać ugotowaną brukselkę, przekrojowe na pół pomidorki koktajlowe i całość przesmażyć, do momentu wymieszania się wszystkich
Kraina Miodem Płynącałatwe Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Wartość kaloryczna: 290 kcal Składniki: 5 filetów z piersi indyka 200 gramów kurek garść listków szałwii szklanka mleka migdałowego (lub innego) 50 g płatków migdałowych kilka kropel oliwy sól i pieprz Przygotuj: 2 patelnie z nieprzywierającym dnem Podaj z: ulubioną(...)kaszą lub ryżem Dokładnie umyj i osusz kurki, następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Zmniejsz ogień i podduś do miękkości. Przygotuj piersi z indyka. Rozbij je według uznania, obłóż połową listków szałwii, posól i popieprz. Pozostałą szałwię namocz w mleku i całością zalej kurki. Płatki migdałowe podpraż na patelni i dodaj do kurek w mleku, redukując
Bazując na smakuchow main) i chrupiące orzeszki ziemne- oto 'chińszczyzna' na ostro w wydaniu stir-fry. Niezwykle aromatyczne i zaskakujące smakiem danie, które przygotujesz w 20 minut! 🤗 2-3 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron wonton- 100 g * papryka- 3 małe szt. (czerwona, żółta i zielona) * ostra papryczka- 1/2 szt. * marchewka- 1 mała * czosnek- 2 duże ząbki * sos sojowy ciemny(...)łyżek * imbir w zalewie- 2 łyżki * olej ryżowy- 2 łyżki * orzeszki ziemne- 2 łyżki * ostra papryka mielona- 1/2 łyżeczki * świeża kolendra- do posypania * czarny sezam- do posypania Pierś z indyka pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do miseczki, doprawić szczypta soli, 2 łyżkami sosu sojowego, ostrą papryką i zostawić do zamarynowania na minimum 30 minut (a najlepiej zrobić to dzień
Kraina Miodem Płynącatowarzystwie makaronu z dodatkiem lekkiej i kruchej cukinii ciętej na kształt spaghetti, dzięki której makaron prezentuje się niezwykle apetycznie i kolorowo. Całość smakuje naprawdę wybornie! 4 porcje: Pulpeciki: * pierś z indyka- 400 g * kasza manna- 4 łyżki * sól, słodka papryka, suszona bazylia- po 1 płaskiej łyżeczce * pieprz- do smaku * oliwa z oliwek- 1 łyżeczka * jeżeli nie macie patelni(...)łyżce oliwy Makaron: * makaron- 400 g * cukinia- 1/2 średniej * cebula- 1 duża * oliwa z oliwek- 1 łyżka * czosnek- 2 ząbki * gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki * sól- do smaku Pierś z indyka zmielić, doprawić solą, pieprzem, bazylią oraz słodką papryka, połączyć z kaszą manną, oliwą i dokładnie wyrobić. Z masy formować małe kuleczki i podsmażyć na rozgrzanej patelni* do zarumienienia
Kraina Miodem Płynącasmażenie, jednocześnie często mieszając składniki, dzięki czemu mięso jest soczyste, a warzywa jędrne i kruche, dodatkowo całość przygotowywana na jednej patelni/woku, a wszystko to... ...w kwadrans! 🤗 2 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron chow mein- 100 g * marchewka- 2 średniej wielkości * kapusta pekińska- 1/2 główki * grzybki mum- 10 g * czosnek- 3 ząbki * sos sojowy ciemny- 6 łyżek * olej(...)ryżowy- 2 łyżki * sól, pieprz- szczypta * sezam biały i czarny- do posypania * świeża kolendra- do posypania Pierś z indyka pokroić w cienkie paseczki i zamarynować w 2 łyżkach sosu sojowego oraz 1 łyżce oleju ryżowego i odstawić na minimum 30 minut (a najlepiej zamarynować mięso na noc- wtedy na drugi dzień przygotowanie potrawy zajmie wspomniany kwadrans😃). Marchewkę pokroić
Kraina Miodem Płynącaindyka, dzięki temu będą różne struktury mięsa :). Zapraszam do wypróbowania! Dla 4 osób Czas przygotowania 20 minut Składniki: 300g mięsa z uda kurczaka trybowanego 300g mięsa z piersi indyka 2 ogórki zielone garść orzeszków ziemnych solonych, prażonych sos sojowy sos sambal oelek sos worcestershire 3 ząbki czosnku mąka ziemniaczana olej z orzeszków arachidowych lub rzepakowy Przygotowanie: 1/ Kroimy
Kuchnia PROzdrowotnaDzisiaj w blogowym menu konkretne danie, duża porcja białka. Pomysł prosty, ale zadowoli nie tylko zagorzałych mięsożerców, szczególnie męskiej części. Wybrałam jednak chude i zdrowe mięso z piersi indyka, by nie było zbyt kaloryczne. Danie świetnie się sprawdzi nie tylko na codzienny obiad, ale może być doskonałą propozycją na rodzinne przyjęcie... Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów piersi
Czerwień i błękitpieprzu ziołowego pieprz czarny sól do smaku 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 100 dag sera żółtego twardego Wykonanie Pierś z indyka myję oraz osuszam , następnie kroję w drobną kostkę i przekładam do miski , cebulkę , czosnek obieram i kroję w średnią kostkę , następnie dodaję do mięsa naszą cebulę z czosnkiem(...)godzinkę . Po tym czasie mięsko przesmażam na oleju kokosowym około 10 minut , następnie po tym czasie zalewam szklanką zimnej wody i na małym ogniu pod przykryciem gotuję naszą pierś z indyka , kiedy woda wyparuje , sprawdzamy czy mięso jest na tyle miękkie że możemy zestawić z ognia , jeżeli nie możemy dolać jeszcze szklankę wody i pogotować dłużej , a kiedy mięso
Mój Smakniedzielny obiad i nie tylko proponuję pysznego, zapiekanego indyka. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu, my uwielbiamy! Polecam! Zapiekany indyk Składniki: pierś z indyka, 3 ząbki czosnku, cebula, liść laurowy, łyżka bulionu drobiowego, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, łyżka musztardy, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soli, litr wody. Wykonanie: Filet z piersi
paapilotkaawykorzystaliśmy paprykę, cebulę, pieczarki, pomidory z puszki. Zależało nam na szybkim, smacznym i sytym obiedzie. Połączyliśmy tradycyjne składniki w nowoczesnym daniu :) SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 300 g piersi z indyka 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 puszka (400 g) pomidorów(...)skórki 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka curry szczypta słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso z piersi indyka kroimy na cienkie paski. Przekładamy do miski, zalewamy olejem, sosem sojowym oraz dodajemy drobno posiekany czosnek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 2. Po tym czasie
W kuchni Katielepszego na śniadanie, jak własnoręcznie przygotowana domowa wędlina z piersi indyka. Wyróżnia ją od tej ze sklepu, jest zdrowa, delikatna, soczysta pyszna w smaku pozbawiona chemii, konserwantów. T co ją dodatkowo wyróżnia jest dietetyczna, szczególnie polecana dla dzieci i osób które zdrowo się odżywiają :) Składniki 2x ok. 1 kg piersi z indyka Przyprawy
Kulinarne pyszności MolkiTaka delikatna pierś z indyka jest świetna dla dzieci, ponieważ w sklepach dostępne są mocno solone(...)solonych rzeczy dzieci nie powinny jeść. Domową wędlinką Córcia się zajada! W upieczonym mięsie nie czuć cebuli, ale nadała pewien smak i aromat. Składniki: 1 duży filet z piersi indyka (około 1,5 kg) Marynata: 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Kolorowy PrzepisownikTrochę smaków z dzieciństwa :). Składnik (2 porcje): - pół szklanki kaszy jęczmiennej średniej, - 30 dkg piersi indyka (oczywiście ilość zależy od apatytów), - 2 marchewki, - pół jabłka, - mała cebula, - olej, - przyprawy: 3 łyżki kminku, sól, pieprz, papryka czerwona, suszony czosnek. Przygotowanie: 1. Kaszę jęczmienną dokładnie płukamy i wrzucamy na 1 szklankę lekko osolonej gotującej się wody. Następnie gotujemy(...)przykryciem, na wolnym ogniu, pilnując by nie wykipiała. Po tym czasie powinna wchłonąć całą wodę i być sypka. 2. Pierś z indyka i cebulkę drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnie ze sporą ilością oleju, dodajemy przyprawy ( łyżki kminku, sól, pieprz, papryka czerwona, suszony czosnek do smaku). Wszystko razem smażmy do zarumienienia indyka tj. około
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisypapryka czerwona 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 łyżki (czubate) majonezu 2 łyżki (czubate) keczupu 15 dag sera żółtego w kostce * zamiast schabu można użyć szynki lub piersi indyka lub kurczaka, dostosowując tylko czas pieczenia do rodzaju mięsa 1. Schab leciutko rozbić, doprawić według uznania (u mnie Delikat do mięs Knorr). Odstawić do lodówki. 2. Pieczarki pokroić(...)majonezem, rozsmarować dokładnie na warzywach. 5. Całość piec ok 60 min w 180 st.C (doi miękkości mięsa). Podobny czas pieczenia będzie miała szynka, piersi z kurczaka - ok 30 min, piersi z indyka - ok 45 min. 6. Ser zetrzeć na tartce. Posypać potrawę i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać kilka minut, aż wszystko się "uspokoi
Kto ugości moich gości?