Prosty obiad, lecz jednak odrobinę urozmaicony? Taki dziś miałam. Wystarczy zwykły kotlet z piersi kurczaka, plasterek ananasa oraz plasterek sera żółtego. Do tego ziemniaczki i surówka z selera z ananasem ( przepis na surówkę ). Nic trudnego, a pysznego :) Składniki: piersi z kurczaka - z jednej pojedynczej piersi wyjdą dwa kotlety, plastry ananasa z puszki(...)plaster na jednego kotleta, plastry sera żółtego - 1 plaster na jednego kotleta , jajko, bułka tarta, 2 łyżki mleka, sól, pieprz. Przygotowanie: Pojedynczą pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół, posolić i popieprzyć. Jajko roztrzepać z mlekiem. Piersi z kurczaka zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu pod przykryciem. Pod koniec na każdego kotleta położyć
W kuchni u MonikiJeżeli wciąż poszukujecie kaczych inspiracji na świąteczny obiad (może ktoś taki jest), to oto przepis, który pozwoli Wam nie spędzić mnóstwa czasu w kuchni i jednocześnie zjeść coś pysznego! :) PIERŚ KACZKI Z TYMIANKIEM Składniki: - pierś kaczki - tymianek - sól Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pierś kaczki płuczemy i osuszamy. Nacinamy skórę. Doprawiamy tymiankiem i solą z obu stron. Pierś kładziemy(...)stronę. Obsmażamy. Raz jeszcze przewracamy i wstawiamy ze skórą w dół do piekarnika. Jeżeli mamy patelnie z plastikową rączką, to przekładamy kaczkę do rozgrzanego wcześniej w piekarniku naczynia. Zostawiamy pierś w piekarniku na 6-8 minut. Potem pozwalamy jej odpocząć (skórą do góry) połowę sumy czasu przygotowania. Kroimy w średniej grubości plastry. Smacznego i do napisania wkrótce! :) (function
Życie zamknięte w smakuDate();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Pierś jest wilgotna, miękka i w żadnym stopniu mdła. Przygotowuje się ją dość szybko. Z pewnością będę jeszcze wracała do tego przepisu w różnych wariacjach. Pytanie tylko - kiedy? :< PIERŚ(...)KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM NADZIEWANA PIECZARKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - garść pieczarek - kilka suszonych pomidoroów - 1 jajko - 6 łyżek masła - 6 łyżek śmietany 18% - pieprz - sól Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju z suszonych pomidorów, przerzucamy do miski do przestygnięcia. Mięso płuczemy i osuszamy. W połowie grubości wbijamy nóż i rozcinamy
Życie zamknięte w smakuDomowy burger z kurczakiem i mozzarellą to chrupiąca, lekko zarumieniona bułka posmarowana musztardą, przełożona grillowaną, soczystą piersią z kurczaka, świeżymi listkami szpinaku i plasterkami mozzarelli. Świetna na ciepło, ale ze smakiem ją zjemy również zabraną do pracy lub szkoły. Smakosze rukoli mogą z powodzeniem zastąpić nią świeże listki szpinaku. Składniki: (4 porcje) 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 1 łyżeczka(...)mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g sera mozzarella w kulce garść świeżego szpinaku lub rukoli 4 łyżki ulubionej musztardy 4 bułki śniadaniowe fitness (pszenno-żytnie z siemieniem lnianym i słonecznikiem) Przygotowanie: Przygotować marynatę do kurczaka: Olej lub oliwę wymieszać ze słodką i ostrą
Moja DelicjaPierś kurczaka w sosie szpinakowym Składniki 500 gr piersi z kurczaka 250 gr świeżego lub mrożonego szpinaku. 2 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietany 4 łyżki oliwy 2 łyżki masła Sól, pieprz Dodatkowo do zamarynowania należy użyć łyżki octu balsamicznego, łyżki oliwy, soli i pieprzu Sposób przygotowania Mieszamy ze sobą składniki marynaty, zanurzamy w niej pierś kurczaka i zostawiamy(...)miejscu na minimum 1 godzinę. Rozgrzewamy na patelni oliwę oraz połowę masła, dodajemy drobno siekany czosnek ze szpinakiem i całość smażymy często mieszając. Gotowy kurczak ze szpinakiem i makaronem Pierś kurczaka kroimy na paski. Po przesmażeniu szpinaku zdejmujemy go z patelni. Na patelnię dodajemy pozostałą oliwę, masło i krótko smażymy pierś kurczaka na dużym ogniu. Kiedy mięso się zrumieni dodajemy
Miód i pieprzCygara drobiowe z pieczarkami Piersi z kurczaka i nie tylko , to jak powszechnie wiadomo ulubiony element facetów , zarówno tych dużych , jak i tych małych , a moi niczym id innych się nie różnią " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Niestety czasami ma się dosyć monotonności i trzeba wymyślić coś , co ją przełamie i wprowadzi powiew świeżości w kuchni(...)bardzo , ale to bardzo proste . Za to na pewno , nie można ich określić jako nudne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg piersi z kurczaka bez kości – filet 0,5 kg pieczarek 100 g wędzonego boczku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku 1 jajko folia spożywcza
Ogrodnik w podróżypatelni . Curry przyprawiłam trochę inaczej niż zwykle. Dodałam cynamon i kardamon. Zazwyczaj przyrządzam tikka masala z odfiletowanych udek z kurczaka. Mięso z udek jest soczyste w porównaniu do piersi z kurczaka. Od pewnego czasu marynuję piersi z kurczaka w jogurcie z przyprawami, smażę, a następnie wrzucam na koniec do sosu. W ten sposób pierś z kurczaka jest równie soczysta(...)udka, a przy tym bardzo aromatyczna. Przepis na tikka masala Składniki: 4 – 6 porcji Kurczak tikka masala 800 g piersi z kurczaka 150 ml greckiego jogurtu 4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm imbiru, drobno pokrojonego 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka tandoori masala 1 łyżeczka zmielonej kolendry ¾ łyżki soli olej do smażenia Sos tikka masala
codojedzeniaJeżeli lubicie kurczaka w słodkiej marynacie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca pierś z kurczaka w marynacie miodowej z dodatkiem mięty. Kurczak w takiej marynacie marynuje się bardzo szybko i dlatego przygotowanie całego dania nie zajmuje dużo czasu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu(...)łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego rozmarynu Łyżeczka octu balsamicznego 5 łyżek oleju Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Po tym każdy kawałek nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby marynata przedostała się do środka. W dużej misie łączymy olej, miód i przyprawy. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, po jego dodaniu marynata zmieni swoją konsystencję
Kuchnia Łukaszadłuższego czasu miałam ochotę na piersi z kaczki. Przepis bardzo prosty a pomysł zaczerpnięty od Gordona Ramsaya. Do znalezienia na youtube ;) Muszę przyznać, że e prostocie siła a mięsko rozpływa się w ustach. Jako dodatki wybrałam kaszę gryczaną z warzywami i botwinę ( zamiast tradycyjnych buraczków ) Składniki: 4 piersi z kaczki ( 2 podwójne ) woreczki kaszy gryczanej z warzywami botwinka sól(...)pieprz Piersi z kaczki umyć, oczyścić z pozostałości po piórach i osuszyć. Skórę można naciąć tak aby nie naciąć mięsa lub zostawić w całości. Ja ponacinałam. Piersi położyć skórą do dołu na ZIMNEJ patelni i smażyć około 8-10 minut, wówczas tłuszcz powinien się dobrze wytopić a skórka będzie chrupiąca. Wierzch natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć na drugą stronę
Jemy Pijemystwierdzenie "drobiowa wołowina Stroganow" brzmi... śmiesznie. Zostawię jednak tę kwestię osobom do tego powołanym i zajmę się samym gotowaniem. Wolę oczywiście wersję oryginalną, kiedyś jednak trzeba zużyć zakupione kurczacze piersi w sposób nieco bardziej finezyjny niż devolay, czy najzwyklejsze w świecie "schabowe z piersi" (moje kolejne ulubione stwierdzenie..) Napisałam o piersi drobiowej, jednak użycie indyczej w moim wypadku odpada. Kurczak(...)wersji o wiele delikatniejszy i smaczniejszy. Danie tak miłe dla podniebienia, choć od oryginału odbiega znacznie, bo mądrzy powiadają, że Stroganow nawet bez śmietanki jest już innym daniem. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 piersi kurczaka 2 spore cebule 150g pieczarek 1 czerwona papryka 2 pomidory groszek konserwowy półtorej szklanki bulionu drobiowego czerwona czubryca ( lub też ostra, słodka papryka w proszku i czosnek granulowany), sól
Kuchenna KontrrewolucyaNajlepsze w kaczce jest to, że wiele nie trzeba się przy niej napracować... wbrew pozorom. ;) Wystarczy kilka sprytnych trików, a będzie soczysta i mięciutka. 1 duża pierś kaczki ze skórą 1 spora mandarynka 2 jabłka majeranek tymianek sól pieprz konfitura żurawinowa lub borówkowa do podania Pierś opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę na mięsie nacinamy w kratkę(...)ostrożnie, by nie naruszyć właściwej części pod spodem. Z każdej strony oprószamy pierś dość obficie majerankiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem i przekładamy plastikowej miseczki. Wyciskamy na mięso sok z mandarynki. Obracamy je i to samo czynimy z drugą stroną. Przygotowaną pierś odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, jeśli jednak czas nas goni, można go skrócić (z uszczerbkiem na smaku
Kuchenna Kontrrewolucyasałatkowych to zapraszamy Was do przejrzenia naszych pomysłów na przystawki - są to najczęściej propozycje, które naprawdę szybko się przygotowuje. Szybkość przygotowania tej sałatki tkwi głównie w przygotowaniu piersi z kurczaka, którą to obgotowujemy w esencjonalnej marynacie(dzięki czemu kawałki mięsa nie tylko nabierają wyrazistego smaku, ale również ładnej, ciemnej barwy powierzchni). W sałatce znalazły się również suszone śliwki(...)osób): 3/4 opakowania liści rukoli (80g) pół opakowania pomidorków koktajlowych (250g) pół opakowania sera feta (100g) pół opakowania kiełków rzodkiewki lub brokułu (50g) kilka suszonych pomidorów w oleju 300g piersi z kurczaka garść suszonych śliwek oraz pestek dyni Marynata do piersi kurczaka: 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu balsamicznego łyżka
Symfonia Smakówpiersi z perliczki, sól, mąka, 2 jajka, 6 łyżek startego piernika, tłuszcz do smażenia* Pierwsze pytanie: „Skąd wziąć piersi z perliczki?, w sprzedaży są tylko całe ptaki” Ja kupuję całe perliczki i dzielę je. Z korpusów i końcówek skrzydełek gotuje bulion. Udka można na przykład konfitować a piersi smażę, oczywiście nogi również można smażyć. Używam piersi ze skórą. Pierś lekko
królestwo garówKurczak faszerowany grzybami to alternatywny pomysł na podanie piersi z kurczaka. Głęboki grzybowy aromat świetnie pasuje do delikatnego mięsa i kremowego puree z ziemniaków. Kilka składników i mamy coś innego niż zwykle. Smak sosu i nadzienia będzie zależał od użytych grzybów – najlepiej użyć mieszanki różnych gatunków: podgrzybków, borowików, maślaków, kurek itp. Jeśli nie przepadacie za grzybami leśnymi można użyć(...)tych hodowlanych np. suszonych pieczarek i orientalnych shitake. Kurczak faszerowany grzybami: 4 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest tak jasny – najlepiej użyć mieszanych grzybów) 1 duża cebula 1 cebula szalotka 4 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki (można pominąć
Poezja smakupiersi z gęsi, 1 kg ciemnych czereśni*, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, gałązka rozmarynu, sól, pieprz, 1 łyżka miodu, Najlepiej gdy pierś z gęsi jest lekko zmrożona. Piersi oczyścić, umyć, osuszyć, naciąć skórę co około 0,5 cm, nie przecinając mięsa. Natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę. Piersi położyć skórą do dołu na suchej zimnej patelni. Smażyć na małym ogniu(...)gęsi, wrzucić czereśnie i rozmaryn. Przesmażyć, wlać wino i gotować aż płyn się zredukuje o połowę. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Ułożyć na nich piersi gęsie skórą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. *Poza sezonem można użyć czereśnie z kompotu. zastawa
królestwo garów