Pappardelle/tagliatelle z kaczką , groszkiem cukrowym i truskawkami. 250 g pappardelle lu tagliatelle (porcja na dwie osoby), pierś kaczki*, 80 g groszku cukrowego (w strączkach), 200 g truskawek, 1/2 chili, płaska łyżka świeżych listków tymianku, masło, sól Pierś kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie rozcinając mięsa. Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć na małym(...)wytopił, następnie zwiększyć ogień i smażyć do zrumienienia. Odwrócić na chwilę na drugą stronę, zrumienić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 -15 minut. Zależy od wielkości piersi. Chili posiekać. Strączki groszku pokroić wzdłuż w cienkie paski. Truskawki umyć, osuszyć, wyszypułkować. Pokroić na ćwiartki lub połówki, zależy od wielkości. Pierś kaczki pokroić na cienkie plasterki, a następnie
królestwo garówWraz z rozpoczęciem nowego miesiąca postanowiłam publikować na blogu więcej przepisów na tradycyjne obiady. Dzisiaj jako pierwsze startują kotleciki z piersi z kurczaka, które tak lubią dzieci. Chrupiące, podane z młodymi ziemniaczkami, smakują wyjątkowo. Mięsa nie jem często, ale to właśnie piersi kurczaka smakują mi najbardziej. Zachęcam do przygotowania na dzisiejszy obiad dla najmłodszych, bo dzisiaj jest Dzień Dziecka! Kotleciki(...)piersi kurczaka / 2 porcje Składniki: 1 pojedyncza pierś kurczaka jajko bułka tarta sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy. Osuszamy. Oczyszczamy z chrząstek i białych błonek. Ostrym nożem dzielimy mięso na mniejsze kotleciki. Układamy na desce. Oprószamy solą z każdej strony. Panierujemy z rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, aż będą złotobrązowe. Podajemy
Moja smaczna kuchniawieprzowiny żona nie lubi. Dlatego trzeba było coś wykombinować z kuraka. Wyszło naprawdę spoko! Bez zbędnego pitolenia, od razu przechodzę do przepisu: Składniki (dla dwóch osób): dwie małe piersi z kurczaka 50g masła 250g pieczarek brunatnych natka pietruszki 100-150 ml wermutu łyżka stołowa musztardy dijon duży ząbek czosnku sól, pieprz Temat zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stopni(...)niech się rozgrzewa, a Ty w tym czasie będziesz mógł opitolić mięcho. Wstaw jeszcze do niego naczynię żaroodporne, żeby się rozgrzewało razem z piecem. Piersi oczyść z przerostów tłuszczu, kostek, błon i tego typu atrakcji. Nie rozklepuj, tylko chojnie posól i popieprz z obydwu stron. Rozgrzej patelnię na maksa i rozpuść na niej połowę masła. Gdy masło się roztopi, rzuć
manslogblogSkładniki: 12 muszli do Tacos; 3 duże filety z piersi kurczaka; 1/2 łyżki chili w proszku; 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki w proszku; 1/2 łyżeczki kuminu; 1 łyżeczka czosnku granulowanego; 1 łyżeczka suszonej cebuli (u mnie Prymat ); 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/3 szklanki płynnego miodu (u mnie lipowy); 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki. Dodatkowo(...)łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar); 3 łyżki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach; 1 duży pomidor (u mnie malinowy); Pęczek świeżej kolendry; Sól i pieprz do oprószenia piersi z kurczaka; Olej do posmarowania patelni grillowej. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Plasterki papryczek jalapeno odsączyć z zalewy. Kolendrę umyć
Gospodyni Miejskakaczką skończyła się kręceniem nosem i długim przeżuwaniem suchego mięsa… Ta wersja została przeze mnie starannie dopieszczona i wyszła przepysznie! Zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: 4 kacze piersi 3 duże jabłka 1 szklanka soku z pomarańczy 5 brzoskwiń 100g suszonej żurawiny moczonej w odrobinie soku pomarańczowego sól, pieprz Wykonanie: Dzień wcześniej kacze piersi ułożyć w naczyniu,lekko naciąć(...)brzoskwinie (4szt) oraz namoczoną w soku pomarańczowym żurawinę, całość podlać sokiem pomarańczowym. Owoce gotować na małym ogniu aż do powstania musu. Przygotowanym i przestudzonym musem oblać schłodzoną kaczkę. Piersi powinny być ułożone skórą do dołu. Piec w temp.180-190C przez ok.2-2,5h. Co jakiś czas piersi należy przewracać i polewać wytopionym tłuszczem zmieszanym z musem owocowym. Pod sam koniec pieczenia dodać
Raj dla Podniebieniachoć w innym kształcie niż zazwyczaj.Pierś z kurczaka i warzywa idealnie się komponowały. Składniki: pietruszka 100 g seler 100 g por 100 g marchew 4 szt pierś z kurczaka 400 g ziele angielskie 4 szt liść laurowy 4 szt sól i pieprz ziołowy do smaku natka pietruszki do dekoracji kukurydza z puszki tak mniejsza połowa starczy(...)Najpierw wywar rosołowy robimy: Do garnka wlewamy wodę kolo 2 litrów( trochę się wygotuje ale to nic) .Wkładamy włoszczyznę( marchew,por,seler,pietruszkę ), dodajemy ziele i listek laurowy.Wkładamy pierś z kurczaka i 2 skrzydełka drobiowe.Gotujemy na małym ogniu ze 2 godzinki by rosół nie był mętny a powoli dochodził do siebie.Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. Kiedy nam się
Różowa kuchniaWspaniałe piersi kurczaka z kuszącymi dodatkami ,idealne na wyjątkowy obiad lub kolację.Zróbcie o jedną więcej , a będziecie mogli podać z nimi wspaniałą sałatkę. 4 piersi z kurczaka ,4 duże plastry gotowanej szynki 4 jajka 1 pęczek bazylii 4 ząbki czosnku Masło Suszony tymianek Sól Biały pieprz ******************************** Filety z piersi kurczaka umyć i osuszyć,rozciąć na płat i rozbić cienko.Czosnek(...)obrać i wycisnąć każdy ząbek na jedną pierś, rozetrzeć nim mięso.Posypać solą, pieprzem i tymiankiem.Włożyc na 30 minut do lodówki.W tym czasie opłukać i osuszyć bazylię.Każde jajko usmażyć na maśle oddzielnie soląc i pieprząc ot zrobić jajecznicę.Wyjąć piersi kurczaka , ułożyć na każdej z nich plastry szynki.Na niej rozsmarować jajecznicę , położyć sporo liści bazylii.Całość zwinąć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiFrytki zapiekane z piersią kurczaka i żółtym serem.Na to warzywa i sos czosnkowy. Oto kapsalon :) Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Z podanych składników zrobiłam dwie porcje. Składniki: kilka ziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ja miałam średnią) 100-150 g sera żółtego warzywa (kapusta pekińska, pomidor, cebula, ogórek kiszony, papryka) olej do smażenia(...)frytek przyprawa gyros Pierś pokroić na małe kawałki.Natrzeć olejem i przyprawą gyros.Odstawić. Usmażyć frytki ,a następnie pierś (na patelnię nie trzeba lać oleju bo wystarczy ten z mięsa) Frytki wyłożyć do foremek, na to usmażoną pierś. Posypać utartym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut,aż ser się rozpuści. Sos czosnkowy: 3 ząbki
Agusiowe smakołykiPiersi, które marynują się całą noc w aromatycznych przyprawach, pieczone w rękawie. Mają piękny kolor i są niezwykle aromatyczne. Bardzo delikatne w smaku i lekkostrawne. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -3 piersi z kurczaka -opakowanie curry -opakowanie kurkumy -łyżka ziaren kolendry -łyżka ziaren kolorowego pierzu -kilka liści laurowych -kilka ziaren ziela angielskiego -łyżka granulowanego czosnku -kilka kropel ciemnego sosu sojowego -oliwa lub olej -rękaw foliowy do pieczenia
Kulinarne przemysleniaSoczysta i aromatyczna pierś z indyka pieczona w ziołach. Zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje wyśmienicie. Można ją podać na ciepło do obiadu z kremowym sosem musztardowym oraz pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką lub na zimno do kanapek. To jedno z moich ulubionych mięs - pasuje na każdą okazję i zawsze smakuje dobrze 😉 Składniki: pierś z indyka około(...)bazylia oregano 1 ząbek czosnku Sos: 1 szklanka śmietany 30% 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka majonezu 1/2 szklanki białego wina wytrawnego 1-2 łyżki mąki sól, pieprz Wykonanie: Pierś z indyka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek oraz przyprawami: pieprzem, solą, bazylią, oregano i rozmarynem. Przygotowaną marynatą nacieramy
Kuchnia MagdaLenyzdecydowanie króluje kurczak. Wszystko za sprawą zmiany odżywiania i liczenia kalorii. Jako, że mój małżonek już nie może patrzeć na drób to muszę się nieźle natrudzić, żeby piersi z kurczaka zrobić w jakiś wyjątkowy sposób- żeby smakowały mi i mojej rodzinie. Piersi z kurczaka przygotowane w opisany przez mnie sposób są kruche i soczyste. Cytrynowa marynata i tymianek(...)nadają im niesamowitego smaku i aromatu. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Idealna propozycja na obiad lub kolację we dwoje . Składniki: 4 piersi z kurczaka 4 łyżeczki suszonego tymianku kulka mozzarelli 1 cytryna tłuszcz do wysmarowania naczynia marynata 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki białego octu winnego 1 cytryna 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy delikatesowej
Pobite gary Barbarybyło wymyślić jakieś danie, z tego co aktualnie mam w lodówce. Bardzo lubię połączenie pora i ananasa w sałatce , tym razem postanowiłam spróbować takiego połączenia w wersji na ciepło. Piersi wyszły w smaku rewelacyjne. Połączenie ostrego pora i ananasa okazało się strzałem w dziesiątkę. Pyszne i bardzo kruche mięso podbiło serca moich domowników. Proszą ciągle o więcej. Jako, że piersi(...)kurczaka przygotowane w ten sposób robi się na prawdę szybko to prośby domowników zostaną spełnione. Składniki: 6 pojedynczych piersi z kurczaka 1 por ananas w puszce (u mnie krojony) 6 łyżek curry 6 łyżeczek tymianku marynata 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego pieprz cytrynowy sól Sposób przygotowania: Oliwę z oliwek łączymy z octem balsamicznym. Doprawiamy do smaku
Pobite gary BarbaryZapraszam na kolejny przepis z kurczakiem w roli głównej, kurczak w sosie z bazylią i czosnkiem. Wykorzystałam piersi z kurczaka, ale to danie możecie przygotować z udek, pałek lub z całego kurczaka. Odfiletowane mięso jest wygodne w jedzeniu, ale pierś z kurczaka trzeba odpowiednio przyrządzić aby nie straciła na soczystości. Dlatego kurczak w sosie przyrządzam w dwóch etapach. Najpierw rumienię(...)potem dodaję mięso i gotowe! Gotowanie sosu to chwila, ale sos powinien być w miarę gęsty, więc jego redukcja zajmuje trochę czasu. Dobrze dla sosu, ale niedobrze dla piersi z kurczaka. Oczywiście sos można zagęścić mąką. Ja wolę jednak go zredukować. Kurczak w sosie Składniki: na 4-6 porcji 4 piersi z kurczaka ze skórką, 700 g sól i czarny
codojedzeniaKurczak ma miliony fanów na całym świecie. Możemy go przygotować na różne sposoby. Na wczorajszy obiad przygotowałam roladki z piersi z kurczaka, nadziewane suszonymi pomidorami i panierowane w jajku i bułce. Chrupiące i soczyste... Roladki dodatkowo możemy podać z ulubionym sosem. Świetnie sprawdz ą się jako przystawka na zimno lub na gorąco jako danie główne. Miłośnicy suszonych pomidorów(...)pewno polubią kurczaka w tej wersji. Składniki na 1 porcje: Pierś z kurczaka 1 szt, pomidory suszone 4 plastry, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, pieprz i s ó l, jajko 1 szt, m ą ka pszenna 2 łyżki, bułka tarta do obtoczenia, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem na cienki filet. Kurczaka oprószamy przyprawami
kulinarne odsłony patiDziś kuchnia Polska w najlepszym wydaniu - piersi z kaczki w czerwonym winie. Mięsko wychodzi soczyste,winne i aromatyczne.Polecam na niedzielny obiad,świąteczne danie bądź walentynkową kolację. Składniki: 2 piersi kaczki 2 ząbki czosnku sól,pieprz 2 łyżeczki majeranku 2 lampki - kieliszki czerwonego wytrawnego wina Piersi umyć,osuszyć,skórę naciąć w kratkę. Natrzeć solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Następnie(...)oprószyć pieprzem oraz majerankiem i odstawić do lodówki na 2 godziny,najlepiej na noc. Na następny dzień piersi umieścić na rozgrzanej patelni skórą do dołu,smażyć na średnim ogniu,aż wytopi się tłuszcz,a skóra zarumieni. Odwrócić,smażyć aż druga strona również się ładnie zrumieni.Dolać wino,zmniejszyć ogień,dusić pod przykryciem,aż piersi będą miękkie i powstanie gęsty
Niespełnione zdolności kulinarne