mrożone, które miałam przyjemność przetestować. Proszę zobaczyć jakie pyszne wyczarowałam danie z frytkami. Kebab na frytkach SKŁADNIKI: 2 szt duże pomidory świeże 0,5 główki kapusta pekińska 400 g piersi drobiowe przyprawa kebab- gyros tłuszcz do smażenia mięsa 600 g frytki mrożone firmy IGLOTEX pieprz sól papryka słodka majonez ketchup PRZYGOTOWANIE: Frytki usmażyć w głębokim tłuszczu. Pomidory umyć(...)osączyć, pokroić w talarki. Kapustę pekińską cienko pokroić. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Wrzucić mięso na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, dodać przyprawę kebab-gyros, paprykę, sól i pieprz. Smażyć na złoty kolor. Gdy mięso jest gotowe, nakładamy na talerze gorące frytki, na frytki pierś z kurczaka, polać majonezem , posypać kapustą pekińską, ułożyć talarki
Kuchnia DanusiKolorowe danie inspirowane kuchnią azjatycką. Pierś z kurczaka, brokuły, orzeszki ziemne, papryka i ryż. Bardzo łatwe do wykonania i trochę pikantne. Smacznego! Składniki: 1 pierś kurczaka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka lub 2 małe garść orzeszków ziemnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1/2 łyżki sosu sojowego 1 mała biała cebula chili kolendra mielona 1/2 szklanki bulionu Wykonanie: Pierś
Pasja Smakuroladek i nie żałuję... już wiem, że szpinak będzie częstym gościem w moim domu :) Składniki: 500 g mrożonego szpinaku, 1 ser feta, 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 2 piersi kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 50 g płatków migdałowych. Przygotowanie: Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy pokrojony ser feta i mieszamy(...)całkowitego jego rozpuszczanie. Na koniec dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Piersi kurczaka kroimy na cztery części i rozbijamy. Posypujemy z obu stron przyprawą do drobiu. Układamy szpinak na rozbitych kotletach. Zwijamy piersi kurczaka w roladki. Układamy je na folii spożywczej i zawijamy. Wstawiamy najlepiej na co najmniej 2-3 godziny do lodówki. Roladki smażymy na rozgrzanym oleju
Aga w kuchnimięso, warzywo, itp... Jak się okazuje: NIE ! Przedstawiam Wam nowy pomysł i sposób na efektywne szaszłyki z mini roladek, jak Wam się podobają takie szaszłyki? ;) Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1 por, 1/2 czerwonej papryki, 4 suszone pomidory w oleju, 1 kabanos, 2 plasterki żółtego sera, 4 łyżeczki przyprawy do drobiu, do posypania: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią(...)ryż basmanti z dzikim. Przygotowanie: Podwójne piersi kurczaka rozbijamy na jeden duży kotlet o grubości ok. 7 mm. Mięso posypujemy przyprawą do drobiu. Por gotujemy w wodzie przez 5 minut. Następnie rozkładamy por na całej piersi kurczaka. Robimy 1 rządek z pokrojonych w paski suszonych pomidorów, obok układamy paski czerwonej papryki i połówkę kabanosa. Na środek
Aga w kuchniKupiłam pierś indyka i przetestowałam mój nowy grill elektryczny Raclette Tefala. Indyk wyszedł wspaniały,a do tego pyszna grillowana cukinia... mmm :) Grill sprawdził się na 5 +, jedynym jego minusem jest brak regulacji temperatury. Grillowałam na dworze, przez co wiatr trochę zmniejszał mi temperaturę i mięsko musiało dłużej się grillować, ale dałam radę :) Składniki: 1 podwójna pierś indyka(...)ząbki czosnku, 1 łyżeczka miodu, 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz czarny Kamis Specialite, sól morska Kamis Specialite, 1 cukinia, 3 łyżeczki żurawiny do mięs. Przygotowanie: Pierś indyka kroimy na kotlety i leciutko rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Przygotowujemy marynatę z miodu, wyciśniętego czosnku, oliwy z oliwek oraz przypraw. Każdy kotlecik smarujemy marynatą i odstawiamy na 2 godziny
Aga w kuchniSkładniki: 2 kg czerwonej papryki, 1 kg pieczarek, 0,5 kg cebuli, ok. 12 parówek Berlinek, 2 podwójne piersi kurczaka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki bukietu smaku Kamis, sól morska Kamis Specialite, pieprz czarny Kamis Specialite, ognista mieszanka Kamis Specialte podajemy z ryżem jaśminowym Sonko. Przygotowanie: Paprykę i pieczarki dokładnie myjemy, paprykę kroimy(...)paseczki, a pieczarki w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, piersi kurczaka w większą kostkę, a parówki w większe kawałki. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojone piersi kurczaka (przyprawione pieprzem i solą). Dodajemy cebulę oraz pieczarki. Dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy paprykę i na samym końcu parówki. Mieszamy. Doprawiamy koncentratem, bukietem warzyw oraz solą, pieprzem oraz
Aga w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 300 g sera żółtego, 1/2 kg pieczarek, 1 garść grzybów leśnych, 2 jajka, 3 łyżki majonezu, przyprawa do drobiu Kamis, szczypta soli morskiej Kamis i pieprzu czarnego Kamis. Przygotowanie: Jajka ubijamy, dodajemy starty na tarce żółty ser, majonez oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Takie ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem(...)pieczenia i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach. W tym czasie kroimy pieczarki w kosteczkę, namoczone grzyby suszone siekamy drobno. Pieczarki z grzybami podsmażamy na patelni i przyprawiamy. Piersi kurczaka rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na upieczonym cieście układamy rozbite piersi kurczaka, farsz grzybowy i zawijamy roladę. Owijamy roladę papierem do pieczenia lub rękawem i pieczemy ok. 40 minut
Aga w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 zielony liść pora, 1 długi kabanos dębowy, 1/2 marchewki, pieprz, sól, ognista mieszanka przyprawa, 1 jajko, do obtoczenia: bułka tarta. Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka dokładnie myjemy i rozbijamy na duży kotlet. Przyprawiamy z każdej strony pieprzem i solą. Na środek piersi układamy obgotowany przez 3 minutki zielony liść pora. Następnie kładziemy
Aga w kuchniSkładniki: 400 g świeżego szpinaku, 1 łyżka masła, 2 piersi kurczaka, sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kurczaka przecinamy na pół i rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Szpinak podsmażamy na maśle (tak długo, aż wyparuje powstała woda podczas podsmażania szpinaku(...)przyprawiamy pieprzem i solą. Łyżeczką nakładamy i rozprowadzamy szpinak na rozbite piersi kurczaka i zwijamy. Układamy roladki w parowarze i gotujemy ok. 20 minut. Podajemy z ryżem. Polecam wszystkim
Aga w kuchnimama postanowiłam trochę napisać o tym co można już podawać 6 miesięcznemu dziecku, jak można samemu zrobić taką zupkę i z jakich warzyw. Moja córka jest cały czas na piersi, ale od 4 miesiąca zaczęłam jej robić zupki. Pierwszą zupkę dostała ze słoiczka, lekarz tak mi doradził, żebym widziała jaka powinna być konsystencja takiej zupki. Z kilka dni dodawałam kolejne(...)warzywa do marchewki, tj. dynia, ziemniak, pietruszka, brokuł. Od 5,5 miesiąca wprowadziłam do zupek mięsko. Najlepsza dla niemowlaka na początek jest pierś z indyka lub cielęcina. Taką zupkę można bardzo szybko zrobić i przynajmniej wiemy co podajemy dziecku. Warto też kupować warzywa na rynku, a nie z marketu, gdzie marchewki są czyszczone sodą. Najlepiej kupować włoszczyznę tak, by miała
Aga w kuchniblogu mam święto, bo właśnie ten przepis jest 50 przepisem opublikowanym na blogu i myślę, że i dalej pójdzie mi wszystko tak sprawnie jak teraz. Składniki: 2 piersi z kurczaka 50 g masła Natka pietruszki jajko mąka bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie: Miękkie masło rozcieramy z pietruszką, solą i odrobiną pieprzu. Pierś z kurczaka nakrywamy folią spożywczą(...)odbijamy tłuczkiem na cienki płat, solimy, pieprzymy. Na bok ubitej piersi łożymy łyżkę masła i zawijamy jak burito: najpierw dwa boki do środka i następnie rolujemy, aby masło było w środku kotleta. Kurczaka panierujemy najpierw w mące, potem zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, tą czynność powtarzamy jeszcze 2 razy, ale już bez obtaczania w mące
Kuchnia ŁukaszaSoczysta pierś z kurczaka w chrupiącej panierce-idealny obiad dla całej rodziny. Sznycle smakują przepysznie, podane ze świeżym Litewskim chlebkiem i pomidorkami koktajlowymi. Pycha! Serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 100 g panierki jajko sól, pieprz 50 ml oleju Przygotowanie: Piersie przekrawamy na połowę, aby powstał nam motylek. Układamy między dwiema warstwami foli spożywczej i odbijamy(...)tłuczkiem do mięsa na cienki płat. Piersie solimy i pieprzymy z obu stron. Rozmącamy jajko, a do bułki tartej dodajemy sól. Zanurzamy pierś w jajko, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Sznycle smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony. Po usmażeniu układamy na papierowych ręczniczkach. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaKaczka niezbyt często gości w mojej kuchni, jednak jak już jest staram się przyrządzić ją smacznie. Dzisiaj przepis na pierś i udka z kaczki. Jest pyszna aromatyczna, polecam. SKŁADNIKI Pierś z kaczki i dwa udka (można więcej) 2 jabłka morele suszone Na marynatę 2 łyżki sosu sojowego pół soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku pieprz(...)WYKONANIE Przyrządzamy marynatę, w której trzymamy kaczę w lodówce- dobę. Na drugi dzień obsmażmy pierś i udka na gorącym tłuszczu, wkładamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać. Na wierzch układamy morele oraz pokrojone i ubrane ze skórki jabłka. Pieczemy ok 2 godzin. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewykłócą! Wyobrazcie sobie, że przyszedł czas na pewien eksperyment, który się powiódł. Podałam je...na obiad! I to obiad zdrowy ! Bo ziemniaki i marchewka na parze dusiły się, a pierś z kurczaka była zgrillowana na patelni do grillowania. Składniki -wafle ryżowe Good Food smak mango chutney -ziemniaki -marchewka -ogórek -grillowana pierś z kurczaka -śmietana -szczypiorek -suszone pomidory i czosnek niedziwedzi(...)koperek -prażone ziarna od Ziarenkowo Słoneczne Pola lub Euforia Ugriluj pierś z kurczaka na patelni lub uduś na parze, pokrój w paseczki. Ziemniaki oraz marchewkę paruj do miękkości. Z ogóreczka zrób mizerię wraz ze śmietaną , koperkiem, odrobinką soli. Poukładaj na talerzu, posyp ziarenkami , czosnkiem niedziwedzim i suszonymi pomidorami i smacznego smacznego
Z Kuchni Do Kuchniminut, następnie blenderujemy na gładki krem) 1/4 szklanki nasion słonecznika 50 gram francuskiego sera Comte lub innego twardego o delikatnym smaku i zapachu 7 suszonych pomidorów 250 gram piersi kurczaka łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz chili w płatkach nasiona słonecznika do posypania na koniec, tuż przed podaniem Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię wraz(...)nasionami słonecznika, gałką muszkatołową, oliwą z oliwek i 1/2 ilości sera blenderujemy pozostawiając grudki pesto. Doprawiamy solą i pieprzem. Pierś kurczaka doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem oraz chili w płatkach i grillujemy na patelni po 4-5 minut z każdej strony. Następnie ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z pesto i układamy na talerzach. Suszone pomidory kroimy
Mango Papaja