tylko mała uwaga – głównie dla mnie na przyszłość;) – wolę jednak makaron chow mein w kształcie nitek (ten z Lidla) niż paseczków;) 250g makaronu chow mein 2 piersi z kurczaka (około 500g) 1-2 czerwone papryki (albo 1 czerwona i 1 zielona) 2 marchewki 2 cebule 1 cukinia 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki(...)sosu ostrygowego 3-4 łyżki słodkiego sosu chili sól, pieprz Paprykę, cukinię, marchewkę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka. Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paseczki. Doprawiamy wg uznania (u mnie jedynie sól i pieprz oraz szczypta słodkiej mielonej papryki). Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy mięso. Usmażonego kurczaka przekładamy do większej miski. Na patelnię, na której
Smaki Na TalerzuSzaszłyki z piersią kurczaka, papryką, pieczarkami, aromatyczną cebulką i cukinią to moja propozycja na obiad. Szaszłyki upiekłam, jednak przy tej pogodzie, słońcu i dobrych wiatrach polecam przygotować je na grillu bez uprzedniego smażenia mięsa. Mięso wcześniej zamarynowałam w przyprawach i lekko podsmażyłam, było soczyste, ziołowe i rumiane. Warzywa pieczone to coś co uwielbiam, w szczególności papryka, cebula i cukinia dostają(...)surówka z pora , coś ostrzejszego co smacznie komponuje się z pieczonymi, delikatnymi warzywami i białym mięsem. Polecam przepis, ja jadłam nawet na śniadanie, a co! SKŁADNIKI: 1 duża podwójna pierś kurczaka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia kilka pieczarek kilka małych cebulek przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano oliwa PRZYGOTOWANIE: Cebulki obieram i siekam
Zasmakuj KuchniDewolaje to danie idealne na niedzielny obiad jak i domówkę. Dzisiaj prezentuję tradycyjny przepis na dewolaje - czyli piersi kurczaka nadziane masłem i koperkiem. Być może poniższe dewolaje nie prezentują się zbyt okazale, ponieważ po przecięciu mają pusty środek, ale...cały urok tkwi w roztopionym maśle, które wypływa po przecięciu dewolajów. Niestety trudno to uchwycić na zdjęciach, ale uwierzcie(...)słowo - dewolaje były przepyszne w smaku. Składniki na 9 sztuk: 3 bardzo duże, pojedyncze filety z piersi kurczaka (wagowo 1 kg!) 1 kostka miękkiego masła (200 g) 1/2 pęczka koperku sól, pieprz bułka tarta 2-3 jajka mąka pszenna olej do smażenia Filety umyć, osuszyć i każdy przekroić na 3 części (najlepiej wykroić tzw. polędwiczkę, a pozostały filet przekroić
UgotowaćSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 selera 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 2 pęczki koperku 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 3 gałązki świeżego lubczyku (lub 1 łyżka suszonego) 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 200 g makaronu ryżowego 4 jajka garść pokrojonego grubego szczypioru Sposób wykonania: Do dużego garnka wrzucamy obraną(...)marchew, pietruszki oraz selera, wlewamy 2 litry wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy piersi kurczaka, cebulę oraz ziarna pieprzu, ziele angielskie, lubczyk oraz sól. Gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie (około 30 minut). Warzywa oraz mięso odławiamy z wywaru. W miseczce łączymy śmietanę z mąką, dodajemy gorący wywar, dokładnie mieszamy i wlewamy z powrotem
Qchnia po prostuDzisiaj mieliśmy tylko na kwadrans na gotowanie. W tym czasie można zrobić sobie kanapki… albo pysznego kurczaka cytrynowego! Przepis na kurczaka cytrynowego z ryżem Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka, pół cebuli, ząbek czosnku, centymetrowy kawałek imbiru, sos sojowy, sok z połowy małej cytryny, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej lub innej skrobi, papryczka chilli, dymka, olej. Zrób tak: Przygotuj pół szklanki(...)ciepłej wody, do której wyciśnij sok z cytryny, dodaj mąkę, szczyptę soli i wymieszaj. Pierś pokrój w cieniutkie płatki, czosnek i imbir posiekaj, następnie rozetrzyj nożem z odrobiną soli, dodaj do mięsa razem z sosem sojowym – około 2 łyżek. Wymieszaj. Jeśli masz czas, możesz odstawić wszystko na jakieś 20 minut, aby się zamarynowało. Jeśli nie, od razu wrzuć wszystko
Kulinarna PolskaDzisiaj podaję wam przepis na pyszne placuszki mięsne.Znudziły nam się już kotlety więc poszperałam trochę w necie i znalazłam przepis właśnie na takie placuszki z piersi kurczaka.Przepis pochodzi z bloga Ani < KLIK > Zapraszam bo placuszki są naprawdę pyszne. SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka (białka i żółtka
Mała w garnku mieszaSkładniki: 2 duże piersi z kurczaka (przekrojone na pół =4) 1/2 szklanki parmezanu (ja pominęłam) ząbek czosnku (lub pół łyżeczki czosnku granulowanego) łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka suszonych ziół włoskich (bazylia, oregano) 2 łyżki masła 1. Kurczaka myjemy, osuszamy,kroimy na pół. Do miseczki dodajemy starty na tartce czosnek i przyprawy (i ser) marynujemy pierś z kurczaka. Na maśle smażymy
NA MOIM TALERZUSkładniki: 2 duże piersi z kurczaka (przekrojone na pół =4) 1/2 szklanki parmezanu (ja pominęłam) ząbek czosnku (lub pół łyżeczki czosnku granulowanego) łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka suszonych ziół włoskich (bazylia, oregano) 2 łyżki masła 1. Kurczaka myjemy, osuszamy,kroimy na pół. Do miseczki dodajemy starty na tartce czosnek i przyprawy (i ser) marynujemy pierś z kurczaka. Na maśle smażymy
Na moim talerzuEleganckie, owinięte szynką dojrzewającą, roladki z kurczaka, skrywające w swoim wnętrzu czosnkowo-pietruszkowe masełko, pieczoną paprykę oraz mozzarellę. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g szynki dojrzewającej (np prosciutto) 2 łyżki masła pół natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 125 g mozzarelli w zalewie sól, pieprz Paprykę myjemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około(...)nieco zmięknie. Wówczas dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę oraz sól i pieprz. Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy na paseczki. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi nacinamy w ich najgrubszej części i rozcinamy tworząc większy płat (na tzw książkę). Delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą oraz pieprzem. Plastry szynki dzielimy na połowę i rozkładamy w taki sposób, by delikatnie
Smaki Na TalerzuSkładniki: 1 kg piersi indyka 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki czosnku w proszku sól, pieprz ziołowy 2 łyżki oleju 4 średnie bataty 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz czarny 1 łyżka oleju 4 średnie cukinie 250 g pieczarek 20 g masła parę gałązek świeżego tymianku Sposób wykonania: Pierś indyka kroimy na równe porcje. Rozbijamy
Qchnia po prostuMarynata jogurtowa nadaje kurczakowi wspaniałej soczystości i delikatności. Mamy bardzo fajny przepis, który doskonale sprawdzi się na szybki codzienny obiad. Przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej Składniki: 500 gramów piersi z kurczaka, 200 ml jogurtu naturalnego, czosnek granulowany, sól, pieprz, olej do smażenia. Zrób tak: piersi przetnij wzdłuż i lekko rozbij. Każdy kawałek mięsa dopraw solą, pieprzem i przyprawami, przełóż
Kulinarna Polskaczasu i jedyne, co może się dłużyć, to czas pieczenia w piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety z kurczaka pieczone na młodej kapuście – Składniki: 1 duży podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 700 g do doprawienia kurczaka: (do smaku) papryka słodka, czosnek granulowany, sól i pieprz ok. 200 g wędzonego boczku surowego (lub parzonego) w plasterkach 1 średnia główka(...)młodej kapuście: Kapustę umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, a następnie poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i zeszklić na niej cebulkę. Mięso z piersi kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek, podzielić na kilka mniejszych filetów (u mnie z jednego podwójnego fileta wykroiłam 6 plastrów kurczaka). Każdy z nich doprawić do smaku solą, pieprzem
Kulinarne Przebojeprezentuje i smakuje bardzo wykwintnie, a jednocześnie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki z kurczaka ze szparagami – Składniki: 1 duży pojedynczy filet z piersi kurczaka – ok. 400 g 8 cienkich plastrów boczku wędzonego surowego lub szynki długo dojrzewającej 12 sztuk szparagów zielonych (najlepiej nie za grubych) 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia(...)Zielone szparagi umyć, osuszyć. Odłamać zdrewniałe końcówki (wystarczy zgiąć szparagi w odległości ok. 2-3 cm od ich końca i same złamią się w odpowiednim, zdrewniałym miejscu). Filet z piersi kurczaka podzielić na 4 równe części (najpierw kroję filet w poprzek na 2 cienkie filety, a następnie każdy kroje na pół). Każdą część włożyć do foliowego woreczka i rozbić cienko
Kulinarne PrzebojeSezon grillowy jest pomału się rozpoczyna. Najwyższa pora na parę przepisów na dania z grilla. Dziś będzie to czosnkowa marynata do karkówki. Nie bójcie się czosnku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi kotletami schabowymi lub smażonymi piersiami z kurczaka, to zachęcam do przygotowania kotlecików drobiowych (siekanych) z dodatkiem kukurydzy, pomidora, mozzarelli i świeżej bazylii. Uwierzcie mi na słowo - kotleciki były przepyszne w smaku 😊 Ponadto, poniższy przepis to pomysł na "przemycenie" warzyw dzieciom. Składniki na porcję dla 2 osób: 1 filet z piersi kurczaka (około
Ugotować