efektowną. Można ją dowolnie ozdabiać dzięki czemu wygląda bardzo dobrze na każdej imprezie. Do jej przygotowania wykorzystujemy głownie świeże warzywa więc dodatkowo jest zdrowa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 papryka pół kapusty pekińskiej 4-5 łyżek majonezu 3-4 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula olej przyprawa do gyrosa ketchup (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)dnie miski szatkujemy trochę kapusty pekińskiej. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy w przyprawie do gyrosa, a następnie podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. A następnie wrzucamy do naszej miski na kapustę pekińską. Cebulę siekamy na drobną kostkę i również wrzucamy na wierzch naszej miski na warstwę z kurczakiem. Następnie kroimy ogórki konserwowe również w kostkę
Blog kulinarny S9.PLprzystawka, na ciepło lub zimno albo mięsny dodatek do obiadu poleca dziś się, nie tylko dla najmłodszych Nuggetsy pieczone w jogurcie, siemieniu lnianym i płatkach owsianych SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi kurczaka 175 g jogurtu naturalnego 1 jajko siemię lniane do obtoczenia płatki owsiane górskie do obtoczenia sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk PRZYGOTOWANIE: Dzień wcześniej przygotowuję mięso: myję piersi
Zasmakuj Kuchniłyżeczka octu ryżowego 1 - 2 łyżek masła orzechowego 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli lub sosu sambal oelek szczypta pieprzu szczypta sproszkowanego chilli 3 ząbki czosnku 1 marchewka 500g piersi z indyka szczypta soli i pieprzu 1 łyżka smalcu lub oliwy z oliwek 2 garści liści szpinaku 2 łyżki posiekanego szczypiorku biały i czarny sezam uprażony na patelni przez(...)sojowy, ocet ryżowy, masło orzechowe, posiekane chilli, pieprz i sproszkowane chilli. 3 Trzy ząbki czosnku siekam, marchewkę kroję w słupki lub przy użyciu obieraczki julienne na paseczki. 4 Piersi z indyka myję, osuszam papierem, kroję na małe kawałki, posypuję solą i pieprzem. 5 Na patelni na średnim ogniu rozgrzewam smalec lub oliwę z oliwek. 6 Wrzucam indyka i podsmażam
Book of spellsłyżeczka octu ryżowego 1 - 2 łyżek masła orzechowego 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli lub sosu sambal oelek szczypta pieprzu szczypta sproszkowanego chilli 3 ząbki czosnku 1 marchewka 500g piersi z indyka szczypta soli i pieprzu 1 łyżka smalcu lub oliwy z oliwek 2 garści liści szpinaku 2 łyżki posiekanego szczypiorku biały i czarny sezam uprażony na patelni przez(...)sojowy, ocet ryżowy, masło orzechowe, posiekane chilli, pieprz i sproszkowane chilli. 3 Trzy ząbki czosnku siekam, marchewkę kroję w słupki lub przy użyciu obieraczki julienne na paseczki. 4 Piersi z indyka myję, osuszam papierem, kroję na małe kawałki, posypuję solą i pieprzem. 5 Na patelni na średnim ogniu rozgrzewam smalec lub oliwę z oliwek. 6 Wrzucam indyka i podsmażam
Book of spellsBardzo prosty sposób na smaczne i pikantne danie, które polecam smakoszom ostrego jedzenia. -- -- -- -- Do przygotowania potrzebujemy: podwójną pierś, dobry olej do smażenia, 400 g groszku z marchewką, sól, pieprz, kurkumę, paprykę, chili... wg uznania oregano lub inne zioło :) Pokrojone piersi smażymy 4-5 min. potem dodajemy groszek z marchewką(mrożonkę) podlewamy szklanką bulionu warzywnego lub po prostu szklanką
chleba naszegoilość mięsa, sera i oleju oraz dodatków w postaci orzechów. Składniki – sałatka z truskawkami, kurczakiem i fetą (1 porcja): 100 g mixu sałat, rukoli, roszponki, szpinaku 80 g piersi z kurczaka 50 g sera feta 80 g truskawek sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 20 ml oliwy z oliwek extra vergine 20 ml oleju MCT lub innego zalecanego(...)zimnotłoczonego o neutralnym smaku (np. z awokado , z ostropestu itp.) 20 ml octu balsamicznego opcjonalnie 10 g – 1 łyżeczka miodu – można pominąć a dodając wliczyć do makro. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić a następnie pokroić w kostkę. Połączyć połowę octu balsamicznego z oliwą z oliwek a następnie wlać do pokrojonego mięsa, dodać sól i pieprz. Całość dokładnie
Ola la LCHFelegancji obiad, ale też oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by w sezonie cieszyć się nimi na co dzień. Przepis na roladki z kurczaka ze szparagami Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 12 zielonych szparagów, 8 plastrów boczku, gładka musztarda (najlepiej dijon ), sól, pieprz. Opcjonalnie na sos – 1 cebula, ćwierć kostki masła, łyżka mąki, 2 szklanki mleka. Zrób(...)Każdą pierś przekrój wzdłuż, rozbij lekko tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Szparagi umyj i odłam twarde końcówki. Na każdy kawałek mięsa połóż po trzy szparagi, zwiń, następnie obwiń dwoma plasterkami boczku. Roladki przesmaż na patelni. Teraz możesz po prostu przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wrzucić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Możesz też
Kulinarna Polskatylko mała uwaga – głównie dla mnie na przyszłość;) – wolę jednak makaron chow mein w kształcie nitek (ten z Lidla) niż paseczków;) 250g makaronu chow mein 2 piersi z kurczaka (około 500g) 1-2 czerwone papryki (albo 1 czerwona i 1 zielona) 2 marchewki 2 cebule 1 cukinia 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki(...)sosu ostrygowego 3-4 łyżki słodkiego sosu chili sól, pieprz Paprykę, cukinię, marchewkę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka. Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paseczki. Doprawiamy wg uznania (u mnie jedynie sól i pieprz oraz szczypta słodkiej mielonej papryki). Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy mięso. Usmażonego kurczaka przekładamy do większej miski. Na patelnię, na której
Smaki Na TalerzuSzaszłyki z piersią kurczaka, papryką, pieczarkami, aromatyczną cebulką i cukinią to moja propozycja na obiad. Szaszłyki upiekłam, jednak przy tej pogodzie, słońcu i dobrych wiatrach polecam przygotować je na grillu bez uprzedniego smażenia mięsa. Mięso wcześniej zamarynowałam w przyprawach i lekko podsmażyłam, było soczyste, ziołowe i rumiane. Warzywa pieczone to coś co uwielbiam, w szczególności papryka, cebula i cukinia dostają(...)surówka z pora , coś ostrzejszego co smacznie komponuje się z pieczonymi, delikatnymi warzywami i białym mięsem. Polecam przepis, ja jadłam nawet na śniadanie, a co! SKŁADNIKI: 1 duża podwójna pierś kurczaka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia kilka pieczarek kilka małych cebulek przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano oliwa PRZYGOTOWANIE: Cebulki obieram i siekam
Zasmakuj KuchniDewolaje to danie idealne na niedzielny obiad jak i domówkę. Dzisiaj prezentuję tradycyjny przepis na dewolaje - czyli piersi kurczaka nadziane masłem i koperkiem. Być może poniższe dewolaje nie prezentują się zbyt okazale, ponieważ po przecięciu mają pusty środek, ale...cały urok tkwi w roztopionym maśle, które wypływa po przecięciu dewolajów. Niestety trudno to uchwycić na zdjęciach, ale uwierzcie(...)słowo - dewolaje były przepyszne w smaku. Składniki na 9 sztuk: 3 bardzo duże, pojedyncze filety z piersi kurczaka (wagowo 1 kg!) 1 kostka miękkiego masła (200 g) 1/2 pęczka koperku sól, pieprz bułka tarta 2-3 jajka mąka pszenna olej do smażenia Filety umyć, osuszyć i każdy przekroić na 3 części (najlepiej wykroić tzw. polędwiczkę, a pozostały filet przekroić
UgotowaćSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 selera 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 2 pęczki koperku 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 3 gałązki świeżego lubczyku (lub 1 łyżka suszonego) 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 200 g makaronu ryżowego 4 jajka garść pokrojonego grubego szczypioru Sposób wykonania: Do dużego garnka wrzucamy obraną(...)marchew, pietruszki oraz selera, wlewamy 2 litry wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy piersi kurczaka, cebulę oraz ziarna pieprzu, ziele angielskie, lubczyk oraz sól. Gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie (około 30 minut). Warzywa oraz mięso odławiamy z wywaru. W miseczce łączymy śmietanę z mąką, dodajemy gorący wywar, dokładnie mieszamy i wlewamy z powrotem
Qchnia po prostuDzisiaj mieliśmy tylko na kwadrans na gotowanie. W tym czasie można zrobić sobie kanapki… albo pysznego kurczaka cytrynowego! Przepis na kurczaka cytrynowego z ryżem Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka, pół cebuli, ząbek czosnku, centymetrowy kawałek imbiru, sos sojowy, sok z połowy małej cytryny, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej lub innej skrobi, papryczka chilli, dymka, olej. Zrób tak: Przygotuj pół szklanki(...)ciepłej wody, do której wyciśnij sok z cytryny, dodaj mąkę, szczyptę soli i wymieszaj. Pierś pokrój w cieniutkie płatki, czosnek i imbir posiekaj, następnie rozetrzyj nożem z odrobiną soli, dodaj do mięsa razem z sosem sojowym – około 2 łyżek. Wymieszaj. Jeśli masz czas, możesz odstawić wszystko na jakieś 20 minut, aby się zamarynowało. Jeśli nie, od razu wrzuć wszystko
Kulinarna PolskaDzisiaj podaję wam przepis na pyszne placuszki mięsne.Znudziły nam się już kotlety więc poszperałam trochę w necie i znalazłam przepis właśnie na takie placuszki z piersi kurczaka.Przepis pochodzi z bloga Ani < KLIK > Zapraszam bo placuszki są naprawdę pyszne. SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka (białka i żółtka
Mała w garnku mieszaSkładniki: 2 duże piersi z kurczaka (przekrojone na pół =4) 1/2 szklanki parmezanu (ja pominęłam) ząbek czosnku (lub pół łyżeczki czosnku granulowanego) łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka suszonych ziół włoskich (bazylia, oregano) 2 łyżki masła 1. Kurczaka myjemy, osuszamy,kroimy na pół. Do miseczki dodajemy starty na tartce czosnek i przyprawy (i ser) marynujemy pierś z kurczaka. Na maśle smażymy
NA MOIM TALERZUSkładniki: 2 duże piersi z kurczaka (przekrojone na pół =4) 1/2 szklanki parmezanu (ja pominęłam) ząbek czosnku (lub pół łyżeczki czosnku granulowanego) łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka suszonych ziół włoskich (bazylia, oregano) 2 łyżki masła 1. Kurczaka myjemy, osuszamy,kroimy na pół. Do miseczki dodajemy starty na tartce czosnek i przyprawy (i ser) marynujemy pierś z kurczaka. Na maśle smażymy
Na moim talerzu