Lubicie piersi z kurcząt? Znudziły Wam się kotlety mielone? kotlety niby znajome a jednak maja niepozorny smak. składniki na 3 porcje: 2 piersi z kurczaka 1 marchewka - ugotowana sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Piersi siekamy drobno jak na tatar, marchewkę ścieramy na tarce. Mięso mieszamy z surowym jajkiem, solą pieprzem, oraz marchewką
Bon Appetit MałgorzatyMój domowy, niedzielny obiad z akcentem włoskim :) Do tego ziemniaczki i surówka :) Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kurczaka 4 płaty suszonych pomidorów z oliwy 100 g mozzarelli kilka listków świeżego szpinaku sól, pieprz olej do smażenia Piersi delikatnie rozbijamy, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na każdą pierś układamy liście szpinaku, pomidor suszony oraz pasek sera
Bon Appetit MałgorzatyBardzo pyszny pomysł na pierś z kurczaka inaczej. Przepis podaję z moimi zmianami. Takie danie smakuje i na ciepło i na zimno. Na ciepło zjedliśmy na obiad z surówką z kapusty, a na zimno pokrojone w plasterki podałam jako przekąskę :) Składniki:1 duża pierś z kurczaka1 płat ciasta francuskiego2 plastry sera żółtego25 dag pieczarek1 mała cebulka1 jajkopieprzoreganoprzyprawa do kurczakaolejSposób przygotowania(...)Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na cztery porcje. Mięso posypać przyprawą do kurczaka, oregano, pieprzem.2. Cebulkę posiekać, a obrane pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulkę, a potem pieczarki i dusić do odparowania wody.3. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na cztery porcje, każdą naciąć po obu stronach wzdłuż dłuższego boku (jak na drożdżowe warkoczyki). Ułożyć
Kuchnia domowa Aniskórką , zaszyć lub spiąć otwór , tak samo spiąć otwór od strony szyi. Przy pomocy ostrej grubej igły lub noża z cienkim czubkiem, ponakłuwać ptaka w okolicy ud i piersi. W piekarniku pod rusztem ustawić głęboką i dosyć dużą brytfankę w której będzie gromadził się wypływający z kaczki tłuszcz. Piekarnik nagrzać do 80 st.C. Ułożyć kaczkę na ruszcie piersiami do góry(...)kiszoną kapustą i kluskami kartoflanymi. Smacznego!Uwagi: Kaczka wyszła bardzo soczysta! Mięso upieczone tak jak trzeba - żadnych niedopieczonych kawałków. Tłuszcz wytopił się niemal idealnie, chociaż były miejsca (przy piersiach i udkach) gdzie jeszcze trochę go zostało. Skórka pięknie się zbrązowiła. Myślę , że gdybym trzymała ją w piekarniku 40 min. dłużej, resztka tłuszczu też by się wytopiła. Soczystość to zasługa
Stare GaryBardzo przyjemny sposób na perliczkę. Tylko sól pieprz i trochę piwa. Masło wstrzyknięte w piersi zapobiegło wysuszeniu mięsa. Perliczka miała pięknie przypieczoną i pyszną skórkę. Bardzo dobra ciepła, ale podana na zimno - nie wiem, czy nie lepsza!składniki1 perliczkagłówka czosnkusólpieprzpapryka (opcjonalnie)1/2 butelki piwa1 -2 łyżki stopionego masłaprzydatnestrzykawka z grubą igłąprzygotowaniePiekarnik nagrzać do 160 st. C. Umyć i osuszyć(...)zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, można posypać papryką. Do środka włożyć całą główkę czosnku. Nogi perliczki związać kuchennym sznurkiem. Przy pomocy strzykawki (zwykłej albo specjalnej), wstrzyknąć w piersi ptaka masło - w paru miejscach. Ułożyć perliczkę na ruszcie (ruszt na głębszej blaszce, do której spłynie tłuszcz), piec w temperaturze 160 st C przez ok 2 godziny. Zaczęłam od pieczenia
Stare Garygęsim tłuszczu. Polecam!A ponieważ czas gęsiny właśnie nadszedł, warto też zajrzeć do pozostałych gęsich przepisów:Gęsie nogi pieczone z ziemniakamiGęsie szyjki faszerowaneCzulentPierś gęsia pieczona II - z imbirem Pierś gęsia pieczona w majerankuPierś gęsia pieczona na jabłkachskładniki (7 - 8 szyjek)7 - 8 skór z gęsich szyjek (kupiłam na rynku)farsz wieprzowy 300 g mielonej wieprzowiny110 g wątróbki
Stare Garyaromatycznym sosie na bazie cytryny, miodu oraz imbiru. Szczerze przyznam, że ja i mój P. byliśmy baaardzo pozytywnie zaskoczeni efektem końcowym więc może i Wy dajcie się mile zaskoczyć? :) Piersi z kurczaka: * pierś z kurczaka- 3 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * papryczka chili- pół łyżeczki * ciemny sos sojowy- 3 łyżeczki * pieprz- do smaku Sos: * woda- 250 ml * miód(...)łyżki * cytryna- sok (6 łyżek) oraz skórka (1 łyżka) * imbir- łyżeczka Opłukane piersi z kurczaka zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem, papryczki chili i pieprzu (minimum przez godzinę). Następnie przesmażyć na oliwie z dwóch stron. Dodać cebulę z czosnkiem i smażyć przez około minutę. W międzyczasie przygotować sos z wody, cytryny, imbiru oraz miodu i polać kurczaka. Zagotować i dusić
Kraina Miodem Płynącagotujemy w odkrytym garnku, by ulotniły się gazy.Proste, prawda?! :)Dzisiaj proponuję Wam moją ulubioną 'brukselkową wariację', czyli brukselka na ciepło- idealna jako danie obiadowe czy kolację- z dodatkiem piersi z indyka i świeżych pomidorków koktajlowych, posypana pestkami dyni i sezamem.Z czystym sumieniem mogę polecić Wam to danie, mój P., który brukselki wręcz nie znosił i z odrazą zerkał(...)patelnie, kiedy po raz pierwszy ją przyrządzałam, tak teraz zjada wszystko- i to z dokładką! :)))porcja dla 3-4 osób:* brukselka- 400 g* makaron- 150 g* pierś z indyka- (+ dowolne przyprawy)- 1 szt.* pomidorki koktajlowe- 100 g* pestki dyni i sezam- garść* olej do smażenia* pieprz, sól, cukier, mleko* szczypiorek- do ozdobyBrukselkę należy oczyścić z uszkodzonych liści i opłukać.Odkroić
Kraina Miodem Płynącaróżnego rodzaju imprezach okolicznościowych. Na imprezę jednak polecam przygotować sałatkę gyros z podwójnej ilości składników, gdyż znika w zastraszająco szybkim tempie.Inspiracja Sałatka gyros ognista – składniki:Piersi z kurczaka – 3 pojedyncze sztukiPrzyprawa do kurczaka – tak, by całe piersi były otoczone w przyprawiePrzyprawa Chilli w proszku – 1 łyżeczka (ew. trochę więcej dla fanów pikantnych smaków)Pomidory(...)duża sztukaczerwona cebula – 2 małe sztukikapusta pekińska – pół średniej sztukiMajonez – 4 pełne łyżkiKukurydza konserwowa – 1 puszkaOlej do smażenia Sałatka gyros ognista – wykonanie:Piersi kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w paseczki, posypać przyprawą do kurczaka i łyżeczką przyprawy chilli. Usmażyć mięso na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką, by mięso dobrze
Kulinarne Przebojebylby riesling,a sos z jego dodatkiem bedzie super smakowitym wykonczeniem potrawy.Efekt Was na pewno zaskoczy.Zapraszam do przepisu. Skladnik na 4 porcje: 80 g swiezego szpinaku (uzylam mrozonego) 4 piersi z kurczaka 8 szparagow 60 g serka bialego np.Philadelphia 1 lyzka masla ghee 200 ml bialego wina ( u mnie Riesling Trocken) 100 ml smietany sol, pieprz,1 lyzka maki Wykonanie(...)Piersi z kurczaka umyc,osuszyc i rozbic.Rozbic tylko z jednej strony,tej gornej ,lsniacej,zeby filety nam sie nie rozlecialy.Najlepiej to zrobic kladajac na piersi plat foli spozywczej. Gdy uzywamy swiezy szpinak rowniez umyc,osuszyc,przelac wrzatkiem na sitku.Zamrozony rozmrozic. Biale szparagi obrac,odlamac zdrewniale koncowki.Obgotowac 5 minut w osolonej wodzie z cukrem i sola.Wywaru nie wylewac,posluzy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej.O ile filety z kaczych piersi należy przyrządzić tak,by mięso pozostało w środku różowe,to kaczka z pomarańczami musi być upieczona idealnie,tak absolutnie miękka,by mięso odchodziło od kości.I to jest warunek udanej kaczki - czas pieczenia i wielokrotne polewanie kaczki zebranym sosem w trakcie pieczenia.I nie sprawdzają(...)pomarańczemajeranek suszony i swieży(opcjonalnie)50 g masła 2 łyżeczki cukru250 ml soku z pomarańczyWykonanie:kaczkę dokładnie umyć,oczyścić z małych niespodzianek w postaci pozostałości piórek i osuszyć.Pierś kaczki i okolice nóżek ponacinać,by w trakcie pieczenia łatwiej wytopił się tłuszcz,a jest go naprawdę sporo.,pod koniec pieczenia Natrzeć solą i majerankiem,także środek.Oprószyć pieprzem.Wycisn
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!korzysta z bogactwa doświadczeń życiowych i podejmuje właściwe decyzje… kulinarne Oto kurczak ze szpinakiem – zapraszam serdecznie na pyszne roladki kurczakowo-szpinakowe. Kurczak ze szpinakiem – składniki: 2 piersi z kurczaka ok. 100 g szpinaku ok. 40 g serka kremowego 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz, bułka tarta, oliwa do smażenia Pierś myję, osuszam(...)końca rozcinam na pół tak aby pierś się „otworzyła”. Doprawiam solą i pieprzem. Korzystam ze świeżego szpinaku więc go najpierw opłukuję i odcinam łodyżki (mrożony wystarczyć rozmrozić). Na patelni na odrobinie oliwy podsmażam wciśnięty czosnek po chwili dorzucam szpinak i chwilę mieszam aż szpinak straci sprężystość. Jak szpinak trochę przestygnie doprawiam solą, pieprzem i dodaję serek. Wszystko mieszam
UgotujmyTo.plpiersi z kurczaka przyprawa "Gyros" 1 por 4-5 niewielkich ogórków konserwowych 1 mała kapusta pekińska majonez Hellmann's Babuni 420 ml 3 łyżki ketchupu 3/4 puszki kukurydzy Przeglądając ostatnio swój stary zeszyt z przepisami - uświadomiłam sobie, że na moim blogu bardzo brakuje działu "Sałatki". Zacznę go od ulubionej sałatki mojej rodziny. Mam nadzieję, że i wam zasmakuje :) Podstawową zasadą(...)sałatki jest krojenie wszystkiego na bardzo cienko i bardzo drobno... dzięki temu jest o wiele lepsza. Piersi z kurczaka obmyć i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski, zalać 2 łyżkami oliwy i posypać przyprawą "Gyros". Zamieszać. Przykryć talerzykiem i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. W tym czasie por i ogórki konserwowe pokroić w cieniutkie plasterki
Świat Domowej Kuchnipodwójna pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa 4 łyżki oliwy z oliwek 5 jajek 1 puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie 1 puszka ananasów 1 słoik selera (polecam firmy "Rolnik" z ananasem) 1 słoik majonezu (400 ml) Dzisiaj kolejny przepis na moją ulubioną formę sałatek - sałatkę warstwową. Doskonały przepis z bardzo dobrze wyważonymi składnikami(...)przezroczystym naczyniu, tak aby uwydatnić użyte wielokolorowe składniki. Jedyne co odrobinę zmodernizowałam, w stosunku do oryginalnego przepisu - to podzieliłam majonez na dwie wartwy, zamiast jednej - na górze sałatki. Pierś z kurczaka pokroić w dosyć drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać przyprawę "gyros" i 4 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę
Świat Domowej KuchniDzisiaj coś na szybko , zapraszam na pyszne placuszki zbójnickie z indykiem i żółtym serem :) Składniki : kawałek piersi z indyka( około 30 dag ) 300 g sera żółtego 1/2 l mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku 200 g mąki vegeta, pieprz, suszony szczypiorek , czosnek granulowany kawałek pora 1 cebulka Wykonanie : Piersi umyć i pokroić w drobną kosteczkę(...)zmielić w malakserze dodać , mleko , jajka , przyprawy , mąkę ,proszek do pieczenia , wymieszać na niskich obrotach. Dodać pokrojone piersi , cebulkę i pora , jeszcze raz wymieszać. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podawać z sosami lub ketchupem
Sama słodycz i szczypta chili