przepyszny, w zasadzie nie przypomina ryżu, bardziej kaszę, rozpływa się w ustach. Na blogu pojawi się niebawem także wersja bez mięsa. Składniki (porcja dla jednej osoby - zdjęcie): 200 g piersi z kurczaka 0,5 kostki rosołowej 0,5 (50 g) cebuli 0,5 łyżeczki (4 g) masła 35 g (2 czubate łyżki) ryżu białego pół łyżeczki (2 g) cukru przyprawy(...)majeranek, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, słodka papryka Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, solimy (niewiele), posypujemy po całości przyprawami i wstawiamy do lodówki na pół godziny. 2. Cebulę drobno siekamy. 3. Pół kostki rosołowej rozpuszczamy w szklance wrzątku, dodajemy masło i cukier, mieszamy. 4. Do małej żaroodpornej miski wsypujemy suchy ryż, następnie cebulę. Na wierzchu
Malowane smakiemKieszonki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta. Dobrze smakują z opiekanymi ziemniakami, które można upiec w formie razem z kurczakiem. Trzeba tylko pamiętać, że pieką się one dłużej niż kurczak, dlatego należy je wstawić do piekarnika około pół godziny wcześniej . pierś kurczaka 150 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 1 mała cebula oliwa(...)Dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Dodać pokrojoną fetę i smażyć na małym ogniu aż do jej rozpuszczenia. Kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż włókien formując kieszonki. Jeśli piersi są bardzo duże można przekroić je na dwie mniejsze części. Do środka kieszonki włożyć farsz ze szpinaku. Nacięcie zamknąć wykałaczkami. Kurczaka posypać granulowanym czosnkiem, papryką i solą. Nagrzać piekarnik
BullioKolejny pomysł na wykorzystanie oscypka Roladki drobiowe nadziewane oscypkiem i żurawiną. Klasyczne połączenie dobrze komponujące się z rozmarynem i białym winem. mięso z piersi kurczaka (około 500 g) 1 szklanka suszonej żurawiny 1/2 średniej wielkości oscypka 2 gałązki rozmarynu 3 łyżeczki suszonej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego czosnku 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki białego wina oliwa(...)smażenia) Piersi z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż. Każdą pierś rozbić tłuczkiem do mięsa uważając aby nie rozdzielić przekrojonych części. Mięso natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem oraz papryką. Ser pokroić w paski a rozmaryn drobno posiekać. Żurawinę zalać gorącą wodą i zostawić na kilka minut, następnie odlać wodę. Na środku każdego kawałka mięsa ułożyć oscypek, żurawinę (wykorzystać około 1/2 szklanki) oraz
BullioPulpety z piersi kurczaka w delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym. Smaczne i proste danie obiadowe. Proponuję podawać z ziemniakami, posypane natką pietruszki. Przepis na około 15 średniej wielkości pulpetów. Pulpety: 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy(...)pieprz do smaku 1/3 szklanki śmietany 18% 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: natka pietruszki Bułkę namoczyć na chwilę w wodzie. W maszynce do mięsa zmielić oczyszczone mięso z piersi kurczaka, cebulę oraz bułkę (po odciśnięciu z wody). Wymieszać z solą, pieprzem oraz jajkiem. Z powstałej masy formować pulpety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie – po kilka
BullioPierś kurczaka z salsą pomidorową i mozzarellą. Posypana świeżą bazylią. Kolejne łatwe do wykonania danie obiadowe. Najbardziej pracochłonna jest sama salsa. 500 g mięsa z piersi kurczaka 3 łyżeczki oregano szczypta soli i pieprzu do posypania kurczaka 1 kula mozzarelli kilka listków bazylii 2 łyżki oliwy Salsa: 2 małe pomidory 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z połowy cytryny(...)czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie składniki salsy dokładnie zmiksować w malakserze. Kurczaka oczyścić, pokroić na mniejsze części (każdą pierś na 3 kawałki). Doprawić solą, pieprzem i oregano. Mozzarellę pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka usmażyć z jednej strony, następnie przekręcić, polać salsą i posypać kawałkami mozzarelli
Bullioprzepisem podam również propozycję dipu do nuggetsów. Dip ananasowo-kokosowy bardzo szybciutki do przygotowania i świetnie komponuje się z nuggetsami. Składniki na nuggetsy: 0,5 kg schabu lub piersi z kurczaka (bardziej soczyste wychodzą z piersi) wiórki kokosowe (ciężko mi powiedzieć ile gdyż to zależy od ilości kawałków i grubości panierki) 2 jajka + ew. odrobina mleka mąka pszenna Olej(...)smażenia Piersi z kurczaka (lub schab) myjemy i kroimy na takie kawałki jakie chcemy potem uzyskać po usmażeniu nuggetsów (zatem nie za duże, nie za małe). Najpierw obtaczamy lekko w mące, następnie maczamy w jajku i dokładnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Olej rozgrzewamy na patelni i wkładamy nasze przygotowane nuggetsy. Smażymy chwilę z każdej strony do zarumienienia się panierki
Jedzeniomaniacodziennie ale przynajmniej 3 razy w tygodniu. Ma 9 mięsiecy. Potrawę dodatkowo wzbogaciłam o olej arganowy, świetne źródło zdrowia, dostępne w sklepie internetowym MarokoSklep . Potrzebujemy: 1 "kotlet" z piersi z indyka szczypta pieprzu ziołowego 4 sztuki fasolki szparagowej żółtej i zielonej i mały ziemniak kilka kropel oleju arganowego Efas Indyczą pierś oprószamy pieprzem ziołowym i wkładamy do rękawa Do pieczenia(...)razem z fasolkami i ziemniakiem pokrojonym na mniejsze cząstki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika kroimy pierś w paseczki, układamy w miseczce wszystkie dodatki i skrapiamy olejem arganowym. Skomentuj
MamaOskarkaNawet nie wiecie jaki mięsożerca nam się trafił! :) Miał do wyboru pieroga z kaszą gryczaną i twarogiem oraz pieroga z mięsem z piersi kaczki - wybrał mięsko :) Potrzebujemy: CIASTO: 1/2 kg mąki pszenej 250 ml gorącej wody Mąkę wysypujemy na blat, robimy w środku dołek i wlewamy gorącą wodę, zagarniając mąkę do środka, aby woda nie uciekła na boki. Wyrabiamy ciasto(...)razie gdyby bardzo się kleiło można podsypać mąką. Raczej nie powinno być z nim problemu. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około pół godziny. FARSZ: pojedyncza pierś z kaczki, bez skóry około 1,5 litra wody 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/4 pora Mięso zalewamy zimną wodą i powoli gotujemy. Ściągamy łyżką cedzakową burzyny z mięsa i dalej
MamaOskarkadanie wprost banalne! Chyba najprostsza rzecz jaką można zrobić na szybkie drugie śniadanie czy obiad. W końcu wiosna więc na talerzach robi się kolorowo! :) Składniki: 150g filetu z piersi kurczaka 200g mrożonej mieszanki warzyw po włosku przyprawa "warzywko" oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Filet z piersi kurczaka: myjemy, osuszamy, czyścimy z błonek i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię(...)oliwą z oliwek wrzucamy mrożone warzywa i dusimy pod przykryciem, aż będą al dente. Następnie dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i smażymy, pod koniec dodajemy przyprawę "warzywko". Smacznego
Truskawkowa Fiestamarynaty i sosy pstrąg z grilla pstrąg z pieczarkami stek z tuńczyka pierś z kurczaka z serem z pleśnią niebieską pałeczki z kurczaka szaszłyki z kurczaka udka z kurczaka roladki z indyka pierś kaczki pierś z gęsi kaczka z grilla T-bone z grilla górka cielęca z grilla żeberka karkówka karkówka
królestwo garówkardamonem odstawić w chłodne miejsce, najlepiej do następnego dnia. W pomarańcze wbić goździki i kardamon. Indyka umyć, osuszyć. Masło podgrzać. Ciepłym masłem szprycować (przy użyciu strzykawki z igłą) pierś indyka. Strzykawkę wbijamy od góry, pionowo w dół, wówczas masło nam nie wypłynie z piersi podczas pieczenia, a indyk będzie wspaniale soczysty. Resztą masła wysmarować indyka, skórki ułożyć na wierzchu(...)środka włożyć pomarańcze. Indyka ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec aż temperatura wewnątrz piersi osiągnie 71 stopni. Wyłączyć piekarnik, indyka zostawić aż temperatura wewnątrz indyka osiągnie 75 stopni. Wyjąć go i odstawić na około 10 minut aby odpoczął. W trakcie pieczenia polewać wytworzonym sosem. Polecam stosowanie termometru
królestwo garówwszyscy lubią, gdy po upieczeniu mięso jest różowe, nie mówiąc o lekko krwistym. Dlatego proponuję pierś z gęsi duszoną. 2 piersi z gęsi, 500 ml cydru, kawałek cynamonu, 5 goździków, 2 owoce ziela angielskiego, sól, Piersi oczyścić, umyć, osuszyć. Skórę naciąć (nie kalecząc mięsa) w kratkę. Ułożyć na zimnej patelni i smażyć powoli aż wytopi się tłuszcz. Przełożyć do garnka
królestwo garówjestem miłośniczką zup, jednak ta zdobyła moje serce. Połączenie marchewki, botwinki, piersi kurczaka i kaszy pęczak - smak wyśmienity! Poniższa zupa jest bardzo sycąca, szybka do przygotowania i świetnie rozgrzewa. Idealna dla osób, które cenią swój czas podczas przygotowywania posiłków. Składniki na 4-5 porcji: 1 duża pierś z kurczaka pół pęczka botwinki (liście + buraczki) 1 woreczek kaszy(...)pieprz opcjonalnie świeża bazylia Na samym początku warzywa umyć, marchewkę i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w półplasterki. Do garnka wsypać marchewkę, pietruszkę, por, seler oraz pokrojone na mniejsze kawałki pierś z kurczaka. Całość zalać wodą (około 2,5 l). Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie liście botwinki drobno posiekać, a buraczki obrać
UgotowaćPyszny kurczak w delikatnym sosie z dodatkiem serka mascarpone. Takiego kurczaka możemy podać z różnymi dodatkami, u mnie kasza bulgur z makaronem vermicelli. składniki: 500 g piersi z kurczaka 250 g serka mascarpone 250 g pieczarek 1 cebula sól pieprz 1 łyżka masła natka pietruszki 1 łyżeczka mąki ryżowej kasza bulgur z makaronem vermicelli Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę a pieczarki w plasterki. Na maśle podsmażyć pokrojoną pierś z kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojoną cebulę i pieczarki. Wszystko dusić ok 5 minut, do smaku doprawić sola i pieprzem. Następnie dodać serek mascarpone i dusić aż składniki będą miękkie ok 10-15 minut. Sos zagęścić odrobiną mąki ryżowej. Gotowy sos podawac z ulubionymi
Monia miesza i gotujePierś kurczaka z salsą pomidorową i mozzarellą. Posypana świeżą bazylią. Kolejne łatwe do wykonania danie obiadowe. Najbardziej pracochłonna jest sama salsa. 500 g mięsa z piersi kurczaka 3 łyżeczki oregano szczypta soli i pieprzu do posypania kurczaka 1 kula mozzarelli kilka listków bazylii 2 łyżki oliwy Salsa: 2 małe pomidory 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z połowy cytryny(...)czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie składniki salsy dokładnie zmiksować w malakserze. Kurczaka oczyścić, pokroić na mniejsze części (każdą pierś na 3 kawałki). Doprawić solą, pieprzem i oregano. Mozzarellę pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka usmażyć z jednej strony, następnie przekręcić, polać salsą i posypać kawałkami mozzarelli
Bullio