Przepyszne i bajecznie proste roladki z kurczaka. Przepis pochodzi z blogu gotujemy.smaczne-blogowanie.pl Składniki na 2 porcje : pierś z kurczaka (2 filety na 2 osoby ... 1 podwójny filet wystarczy z pewnością na dwie osoby) mozzarella tarta lub w kulce (ok. 70 g na 2 porcje) 6–8 suszonych(...)jąca (6 plastrów: po 3 na jednego fileta - użyłam szynki szwarcwaldzkiej z Biedronki) szczypta soli (nieduża) Wykonanie : Pierś z kurczaka myjemy, usuwamy błonki, nacinamy wzdłuż jednego boku na tyle głęboko, żeby nie przeciąć do końca (tworzymy kieszonkę
cucinarePierś z kurczaka nieco inaczej. Kotleciki czy też placuszki. Bardzo dobre i smaczne danie. Kawałki kurczaka z serem i pieczarkami doskonale się komponują smakowo. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 30 dag żółtego sera ( dowolny) 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 g pieczarek sól,pieprz do smaku olej do smażenia WYKONANIE Pierś płuczemy
W kuchennym oknie Ewyćwiartki- skórka dojrzałego owocu łatwo odejdzie sama, kroimy miąższ w drobną kostkę, skrapiamy mocno limoną bądź sokiem z cytryny. Mieszamy z drobno pokrojoną bądź porwaną sałatą. Piersi z kurczaka oczyszczamy, równo z każdej strony obtaczamy w przyprawie do szaszłyków (ta której użyłam jest przyjemnie, wielowymiarowo pikantna) i smażymy na oleju, na średnim ogniu, aż sok wypływający z mięsa(...)będzie przeźroczysty a na wierzchu z przypraw utworzy się skorupka. Przy małych piersiach nie będzie to dłużej niż po 5-6 minut z każdej strony, większe kawałki mięsa smażcie odpowiednio dłużej ale tak, żeby kurczak został soczysty. Jak trochę przestygnie- kroimy go w cienkie plastry, i te plastry jeszcze na pół- łatwiej zawijać w tortillę mniejsze kawałki. Składamy nasze puzzle
Karo in the KitchenSzpinak bardzo dobrze komponuje się z serem feta i z kawałkami piersi z kurczaka.Dzisiaj propozycja strucli ze szpinakiem w cieście francuskim. Doskonała potrawa zarówno obiadowa, jak również gorąca przystawka. SKŁADNIKI: 2 płaty ciasta francuskiego 1 kg szpinaku mrożonego 1/2 opakowania serka feta sól pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 mała pierś z kurczaka przyprawa(...)kurczaka WYKONANIE Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy, kroimy na drobne kawałki; Posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy na ok 1 godz. Cebulkę pokrojoną w kostkę lekko podsmażamy. Dodajemy kurczaka i dalej smażymy ,aż mięso będzie gotowe, odparuje woda, a kurczak się przypiecze. Szpinak rozmrażamy, wstawiamy na durszlak, by ociekł z wody. Dodajemy do mięsa
W kuchennym oknie EwySkładniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * 2 jogurty greckie (500 g) * 2 ząbki czosnku * 10 pomidorków cherry * płaska łyżka rozmaryny * sól, pieprz Sposób przygotowania : Piersi przekrawamy wzdłuż, żeby powstały 4 kotlety. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Pomidorki przekrawamy na pół. Jogurty mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy piersi
Pobite gary Barbaryjest tak pyszne, że powinno być zakazane. Kruche ciasto o maślanym smaku, mięciutkie kawałki mięsa, intrygujący posmak wina i karczochów. Po prostu się zakochałam. Ach! WYTRAWNA TARTA Z KARCZOCHEM, PIERSIĄ KURCZAKA, WĘDZONYM BOCZKIEM I BIAŁYM WINEM Składniki na ciasto: - 225 gram mąki - 1 łyżeczka soli - 150 gram zimnego masła, pokrojonego w kostkę - 1 średnie jajko (wiejskie) rozkłócone - 4 łyżki wody(...)boczku wędzonego pokrojonych w paski - 1 czerwona cebula - 4 ząbki czosnku - kilka gałązek tymianku - kilka gałązek bazylii - 100 mililitrów białego wytrawnego wina - 400 mililitrów bulionu z kurczaka - 2 pojedyncze piersi z kurczaka Przygotowanie nadzienia: Po pierwsze przygotowujemy miskę z wodą i sokiem z cytryny. Następnie zajmujemy się karczochami - odcinamy nogę, zdejmujemy "łuski" aż do momentu, gdy ukaże się nam coś
Życie zamknięte w smakudań, a oto jedno z nich. Te sajgonki są delikatniejsze w smaku od tradycyjnych , idealne dla takich wielbicieli kolendry jak ja. A zniknęły ze stołu błyskawicznie! :) SAJGONKI MAJONEZOWE Z PIERSIĄ KURCZAKA I KOLENDRĄ Składniki: - 500 gram piersi kurczaka - 1 szalotka - 1/4 papryki czerwonej - 4 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej - papier ryżowy - olej - kolendra - sól Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy
Życie zamknięte w smakuzaszywamy. Układamy mięso w brytfance. Jeżeli zostało nam jakieś nadzienie, możemy uformować z niego kulki i ułożyć wokół kurczaka. Mięso pieczemy w temperaturze 200 stopni. Najpierw, przy 30 minut, piersią do góry, a następnie, przez 15 minut, piersią do dołu. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka. Przyjmuję zasadę 35 minut na każdy jego kilogram, gdzie ostatnie 10-15 minut(...)pieczenie go piersią do dołu. Co jakiś czas smarujemy kurczaka mieszanką kurkumy, cukru i wody. Dzięki temu zrobi się słodszy, z chrupiącą skórką i fantastycznym kolorkiem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakutypu - nuggetsy w panierce kukurydzianej. To idealny sposób na pozbycie się zalegających w szafce płatków kukurydzianych, które skryły się przed wcześniejszym spałaszowaniem. NUGGETSY W PANIERCE KUKURYDZIANEJ Składniki: - dowolna ilość piersi kurczaka - mleko - mąka kukurydziana - 2 jajka - olej - płatki kukurydziane - papryka ostra - papryka łagodna - pieprz - sól Przygotowanie: Płatki kukurydziane rozdrabniamy - nie na proszek, ale wyraźne kuleczki. Pierś kurczaka oczyszczamy z błon(...)myjemy, kroimy na grubszą kostkę. Mięso zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie pierś osuszamy i doprawiamy paprykami, pieprzem i solą. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w płatkach. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function
Życie zamknięte w smakusię zarówno na co dzień, jak i od święta. Można przygotować i coś wyszukanego, i resztkowego. Dzisiaj coś pół na pół. Przyczynkiem do zrobienia sałatki był pozostały gotowany kurczak - pierś. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SAŁATKA Z MAKARONEM GRYCZANYM I GOTOWANĄ PIERSIĄ KURCZAKA Składniki: - ugotowana pierś z kurczaka - 1/2 opakowania makaronu gryczanego - 2-3 marynowane papryczki chilli - 2-3 papryki konserwowe - 1 cebula czerwona - 1 puszka białej fasoli - 2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy
Życie zamknięte w smakuWcześniej pisałam jak wiele pysznych potraw można zrobić z piersi z kurczaka a dodatkowo szybko. Dzisiaj prezentuję piersi z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych, danie ekspresowe i smaczne. Może być to danie obiadowe jak i przekąska podawana z dipami, sosami. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Płatki kukurydziane Sól Pieprz Papryka słodka Olej Wykonanie: Kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki
Smaki EwyPropozycja na dzisiejszy obiad to szaszłyk ukryty w mielonej piersi z kurczaka. Danie efektowne, smaczne, zaskoczy zapewne wszystkich domowników. Polecam. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka ( 1 mała pojedyncza na głowę ) Pomidorki koktajlowe ( 1 na 1 szaszłyk ) Kawałek boczku parzonego Kawałki kolorowej papryki Marynowane pieczarki Sól Pieprz Jajko Bułka tarta Olej do smażenia Patyki do szaszłyków Wykonanie: Pierś z kurczaka
Smaki EwyInaczej panierowany kotlet „na bogato” nadziewany szynką i serem, najczęściej cielęcy. Z braku cielęciny ( z rzadka jest ona dostępna, chyba, że ją gdzieś zamówię lub zdobędę ) zrobiłam go z piersi kurczaka. Taka wersja też jest dopuszczalna. Więc do działa - odmieniamy kotleta. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Plastry sera żółtego Plastry szynki Sól pieprz Mąka Jajko Bułka tarta Olej Wykonanie(...)Piersi z kurczaka kroimy na plastry, rozbijamy przez folię aby nie uszkodzić mięsa. Posypujemy solą i pieprzem. Na każdego kotleta kładziemy plaster sera i szynki. Składamy drugą polową kotleta. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z surówkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwySałatek nigdy nie jest za wiele, w mojej rodzinie wszyscy je lubią ( pewnie się powtarzam, ale trudno ). Jeżeli planujecie gotować zupę warto dorzucić dwie marchewki więcej i oczywiście pierś z kurczaka. Pozostałe warzywa z rosołu można również wykorzystać. Pokroić, dodać pozostałe składniki i doprawić tak aby była trochę pikantna. Ale to już kwestia gustu. Polecam. Składniki: Gotowana pierś z kurczaka(...)gotowane marchewki Bób z puszki 2 jabłka ( średnie ) 1 mała cebula 2 ogórki kiszone Mały pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Majonez Chili Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę ( wielkości naszego bobu ). Marchewkę, jabłka ( obrane ), cebulę i ogórki kroimy w mniejszą już kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Bób z puszki przepłukujemy zimna wodą, pozostawiamy do odcieknięcia. Wszystko razem łączymy. Dodajemy majonez
Smaki EwyUwielbiamy suszone pomidory. Jako dodatek do mięs, sałatek, różnych kasz czy po prostu położone na kanapce. Nadają fajnego aromatu i smaczku każdej potrawie. Dziś padło na pierś z kurczaka. Polecamy! 1 podwójna pierś z kurczaka kilka suszonych pomidorów kilka plasterków żółtego sera sól pieprz jajko i mąka do panierki Pierś z kurczaka pokroić na pół i delikatnie rozbić tłuczkiem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie