koperku 1 duża marchewka pieprz świeżo mielony sól 1 czubata łyżka prażonej cebulki 2 łyżki bułki tartej 1 litr wody 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Pierś z kurczaka marynujemy w oleju i przyprawie 5 smaków przez kilka godzin. Następnie mielimy w maszynce do mięsa, razem z marchewką. Ewentualnie marchewkę możemy zetrzeć na tarce. Dodajemy sól, pieprz, posiekany(...)Składniki na sos ajvar: Składniki: 3 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki i bakłażana układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut, papryki powinny być lekko czarne, ale nie spalone. Gorące papryki
Życie zaczyna się w kuchniprzekroić na dwie pojedyncze piersi ( chyba, że kupiliście pojedyncze filety ). Sos teriyaki wymieszać z oliwą, dodać przyprawy. Powstałą marynatą zalać filety z kurczaka i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Zamarynowane filety ponacinać z wierzchniej strony. Na patelni położyć pergamin lub papier do pieczenia.i rozgrzać patelnię. Na rozgrzaną patelnię, na papierze, ułożyć filety z kurczaka. Smażyć na małym ogniu(...)patelni sprawdzić w nacięciach, czy filet dobrze się usmażył. Jeśli nie potrzymać go jeszcze chwile na patelni lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni C. Usmażony lub/i podpieczony filet z kurczaka odłożyć na deskę, na około 5 minut. Po tym czasie kroić w grubsze plastry. Smacznego
kolorowotorcikowozrobienia, uwierzcie! Potrzebujecie następujących składników: około 400 g twardego, żółtego sera 3/4 szklanki startego parmezanu 15-20 suszonych pomidorów 300 g świeżego szpinaku cebuli czosnku 400-500 g piersi z kurczaka około 100 g cieniutko pokrojonego boczku surowego wędzonego 3 jajek 2 czubatych łyżek majonezu soli i pieprzu olej Najpierw przygotowujemy serową podstawę. Ser ścieramy na tarce, może być(...)dodajcie jeszcze jedno jajko) Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem tworzymy prostokąt o grubości mniej więcej 4-5 mm. Wstawiamy na około 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, najlepiej przy włączonym termoobiegu. W międzyczasie oczyszczamy mięso i rozbijamy jak na kotlety schabowe, leciutko solimy i pieprzymy. Suszone pomidory moczymy w ciepłej wodzie jakieś
Pichceniomaniaprzygotowaniu. Następne danie Madziuni, dziękuję. Piersi kurze pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem ,pokruszoną kostką rosołową, papryką, polać odrobiną oliwy, obsypać mąką. Wymieszać i odstawić. Pora umyć, pokroić w cienkie poprzeczne paseczki, pieczarki umyć i pokroić w grubsze plasterki. Na patelni roztopić masło i obsmażyć pora i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Kurczaka obsmażyć na tej samej patelni co smażył(...)masła.Mięso powinno być lekko zarumienione. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć obsmażone na masło i na to położyć pora z pieczarkami. Zalać wszystko śmietaną. Obsypać posiekaną pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 20 minut. Podawać z z brązowym ryżem lub makaronem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńwarzywami, korzystajmy póki są!!! SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka, 2 kromki chleba, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 pomidory, 1 ogórek, ½ papryki czerwonej, sałata lodowa, ½ szkl. jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka przyprawa do kurczaka WYKONANIE Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, obsmażamy na złoto na 2 łyżkach oliwy. Sałatę(...)przez praskę czosnku robimy sos czosnkowy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Chleb kroimy w kostkę, oliwę mieszamy z solą i pieprzem oraz papryką, polewamy nim pokrojony chleb. Przekładamy do piekarnika, pieczemy 15 min.w 180 stopniach aż się zarumienią. Warzywa mieszamy ze sobą, układamy kurczakiem, polewamy sosem
słodki bratekczosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Kurczaka dzielimy na kawałki – ja zazwyczaj wycinam korpus i zostawiam na zupę , tym razem było nas mniej więc piersi też zostały na następny dzień bo łatwo się wysuszają . Reszta kawałków wylądowała na dwie godziny w marynacie ( składniki na marynatę po prostu wymieszać ze sobą i pokryć kuraka ) . Na niedużą(...)fasolką . Całość zalewamy ketchupem wymieszanym z wodą ( 3 szklanki ) , lekko dosalamy gdyż ryż mocno wciąga smaki i doprawiamy chilli . Na samym końcu układamy kawałki kurczaka , tak żeby przykryły sobą wszystkie pozostałe składniki . Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C , podpiekamy 10 minut , po czym zmniejszamy temperaturę do 150 C i całość nakrywamy folią . Po upływie 1 godziny , zdejmujemy folię
Ogrodnik w podróżypuszki 1 pierś z kurczaka papryka ostra mielona, oregano, bazylia, sól, pieprz, czosnek granulowany opcjonalnie pęczek szczypiorku 200 g ryżu długoziarnistego Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę, pierś z kurczaka w małe kawałki. Następnie pokrojone składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju/oliwy - doprawiamy solą, pieprzem i smażymy od czasu do czasu mieszając, do momentu zrumienienia mięsa. Potem dodajemy pomidory(...)opakowaniu. Kiedy już nam się ugotuje przekładamy go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, na ryż wykładamy mięso z pomidorami, posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Po podaniu można posypać szczypiorkiem. Smacznego
Moje-pitraszeniesól, pieprz Dodatkowo bagietka rukola czerwona cebula pomidor jajko ugotowane na twardo Sos 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki pieprz Sposób przygotowania Pierś z kurczaka oczyścić z błonek i opłukać. Przekroić wzdłuż na pół i lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć mięso solą, pieprzem i ziołami. Suszone pomidory posiekać i nałożyć na środek filetu. Zwinąć(...)pietruszkowo - czosnkowy - natkę pietruszki posiekać drobno, wymieszać z jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Dosolić do smaku. Bagietkę przekroić wzdłuż na pół i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i lekko podpiec. Ostygnięte roladki pokroić w grubsze plastry. Dół i górę bułki posmarować sosem i układać rukolę, pomidor, mięso, jajko i cebulę. Przykryć górą bagietki i smacznego
pink envelopeczosnek - olej Wykonanie Każdą z piersi kurczaka dzielę na trzy kotlety, rozbijam przez folię tłuczkiem, posypuje delikatnie mielonym czosnkiem. W miseczce ugniatam widelcem ser feta, dodaję do niego pokrojoną w drobną kosteczkę czerwona paprykę i zioła, całość mieszam do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wykładam łyżką ( jedna łyżka na pierś wystarczy ) na rozbite piersi i zwijam w roladki. Każdą roladkę(...)smaruję przy pomocy pędzelka odrobiną oleju. Roladki przekładam do naczynia, łączeniem do dołu. Na koniec każdą roladkę smaruję delikatnie olejem również przy pomocy pędzelka. Roladki wkładam do lekko nagrzanego piekarnika, piekę bez przykrycia w 150 stopniach ( z termoobiegiem ) ok. 25-30 minut. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródporcje):1 szklanka ryżu2-3 łyżki oleju300 ml wody 1 pierś z kurczaka1 nieduży brokułprzyprawa do gyrosa100 g śmietany3 jajka50 g tartego żółtego serasól, pieprzgałka muszkatołowaSposób wykonania:1. Pierś z kurczaka gotujemy w przyprawie gyros. Następnie kroimy w kosteczkę.2. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną cukru na półtwardo.3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przepłukany(...)palniku jeszcze na 10 minut.4. Śmietanę, jajka i ser mieszamy razem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.5. Wszystko mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do180 st. C do zrumienienia się wierzchu (ok 20 minut)Smacznego!!!Źródło: Smak mojej kuchni
Kuchnia domowa AniSkładniki: · opakowanie tortilli pszennych (ja zużyłam 4 placki -porcja dla dwóch osób) · 2 piersi z kurczaka · sałata lodowa · pomidor · ogórek zielony · oliwki(...)łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki (około 5 cm).Przełożyć do miski. Przyprawić i wymieszać z jogurtem. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Ja używałam zarówno sezamu jak i płatków. Część kurczaka panierowałam w płatkach owsianych, a drugą w sezamie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć kurczaka i piec
Mania Gotowaniaduża cebula • 400 g śmietany kremowej 30% • 1 łyżka sosu sojowego • przyprawy do mięsa: Delikat Knorr’a do mięs, sól, biały pieprz, • ½ pęczka szczypiorku • olej Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka pokroić w plastry. Mięso przyprawić i odstawić do lodówki na ½ godziny. 2. Na patelni rozgrzać olej. Plastry mięsa zrumienić z obu stron, odłożyć. Nie smażyć mięsa zbyt długo(...)Gotować całość sosu kilka minut. Doprawić w razie potrzeby. 5. W blaszce ułożyć zrumienione plastry mięsa. 6. Zalać je sosem kurkowym tak, aby mięso było przykryte. 7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 20 minut. W tym czasie sos zgęstnieje. 8. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchnigrubszym rantem. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (najlepiej rozsmarować go pędzelkiem) po ok 3 minuty z każdej strony. Pita ma być rumiana, z delikatnymi wybrzuszeniami. Nadzienie: Piersi z kurczaka kroimy na długie, cienkie słupki i zaplatamy w warkocze. Oprószamy solą oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanej z łyżką oleju patelni grillowej na złoty kolor. Sałatę łączymy z pomidorem(...)mocno odciśniętym świeżym ogórkiem oraz solą i pieprzem. Wykonanie: Ciepłe placki pita smarujemy odrobiną sosu, nakładamy sałatkę, kurczaka i zwijamy boki do środka. Wierzch ponownie polewamy sosem koperkowym. Pity możecie także ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190stC na złoty kolor. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Kuchnia w czekoladziezupełności mi to wystarczyło. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 dag sera żółtego w kostce 5-6 sztuk pieczarek 1-2 sztuk pomidorów 1/2 piersi z kurczaka 1 cebula przyprawa do kurczaka u mnie moja ulubiona bez konserwantów :) 1 jajko Sos 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie sól pieprz Ciasto francuskie podzielić na kwadraty, prostokąty. Jeśli(...)kolejności przygotowujemy sos, łącząc wszystkie składniki razem, by smaki się przegryzły. Potem, kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, cebulę oraz pomidory w kostkę, pieczarki w plastry, a ser żółty trzemy na tarku. Następnie podsmażamy kurczaka oprószonego przyprawą do kurczaka, potem cebulkę i na końcu pieczarki. Nastawiamy piekarnik na około 180 stopni. Ciasto francuskie smarujemy najpierw sosem, a potem wykładamy
Justa próbuje gotowaćkilka suszonych pomidorów kilka czarnych oliwek 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie mozzarella ( u mnie pół kulki, możecie dać więcej) Mięso: Z piersi kurczaka wykrajamy kostki, błonki i tłuszcz, mięso kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę z oleju i przypraw, polewamy nią mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min 2 godziny. Następnie(...)mieszamy. Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej formy do tarty i za pomocą łyżki lub ręki rozprowadzamy równomiernie po całym dnie i ściankach blachy. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: Cukinię myjemy, kroimy w plastry, lekko solimy i odstawiamy na 10 minut na sitku, aby puściła sok. Cebulę obieramy
Zawsze głodna!piersi z kurczaka oregano majeranek natka pietruszki Mąkę, jogurt naturalny, 1 jako i szczyptę soli mieszamy i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do garnka, wlewamy kilka łyżek wody i dusimy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz pokrojone(...)majerankiem i oregano. Dusimy 15-20 minut. Kruche ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Układamy na formie do tarty, robimy dziurki widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Gdy nasz farsz będzie gotowy należy go ostudzić. 3 jajka roztrzepujemy w miseczce i łączymy z farszem. Upieczony spód tarty wyciągamy z piekarnika
Mango Papajaczosnku pół żyłeczki pieprzu grubo zmielonego szczypta soli Przygotowanie: Oczyszczoną pierś kurczaka kroimy na niewielkie kawałki. Przygotowujemy miseczkę wody i panierkę: wszystkie składniki dobrze mieszamy, mąkę, pieprz, paprykę i sól, następnie kurczaka zanurzamy w panierce, w wodzie i znowu w panierce. Kurczaka smażymy we frytkownicy 180 C ok 3 min, aż się(...)pokrojonego w kostkę pomidora, ogórka, cebulę. Wszystko to polewamy sosem i zawijamy lekko spłaszczając. Zawinięte tortille wkładamy do opiekacza na 3 minuty albo do rozgrzanego piekarnika z funkcją grilla na 5 minut. Te składniki wystarczą na 3 duże tortille. Smacznego
Niezły MłynekSkładniki: 1 filet z piersi kurczaka 2-3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki dowolnych otrębów nie cała szklanka maślanki przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka Sposób przygotowania: Pierś umyć, osuszyć, a następnie po odkrajać tłuszczyk i inne zbędne rzeczy. Lekko rozpić. Do prawić solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką (odrobina z obu stron). Przygotowaną pierś włożyć do głębokiej miseczki(...)godziny (można również na noc), aby się za marynowała. Po wyjęciu i lekkim odsączeniu obtaczamy w płatkach owsianych i otrębach. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika w temp. 180 stopni na ok. 35- 40 min. Smacznego
Truskawkowa Fiesta