składniki na farsz. Plaster mięsa smarujemy z jednej strony pastą paprykową, a na brzegu każdej piersi układamy farsz, zwijamy roladki, staramy się, aby roladka była szczelnie zawinięta. Szynkę szwarcwaldzką rozkładamy po 2 sztuki, aby plastry zachodziły na siebie. Na brzegu układamy roladkę z kurczaka i zawijamy w szynkę. Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oleju i obsmażamy roladki z każdej strony(...)minuty z każdej strony) zaczynając obsmażanie w miejscu łączenia szynki. Przekładamy obsmażone roladki na blachę, na nich układamy listki szałwii, obok układamy podgotowane, pokrojone, doprawione ziemniaki i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180ºC. Podajemy faszerowane rolady z kurczaka na ciepło z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Możemy też takie roladki podawać na zimno, pokrojone w plastry jako wędlinę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLekki , domowy fastwood.Dlaczego tak piszę ?Frytki są zrobione są w piekarniku przepis tutaj dietetyczne ,kurczak szybko podsmażone w przyprawach na patelni ,sos zrobiony na majonezie light.Podaję przepis na danie z użyciem produktów dość tuczących jak i dietetyczny,ale to od Was zależy na jaką macie chęć.Zapraszam.Danie warte grzechu:). Frytki: ~~~~~~~~~~~~~~ 1kg.ziemniaków lub gotowe frytki 1 litr oleju(...)Ziemniaki obrać ,umyć i pokroić w plastry a potem w paski.Olej rozgrzać na bardzo silnym ogniu,wrzucić frytki i smażyć na złoty kolor.Odcedzić z tłuszczu. Posypka z kurczaka: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~ pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa ostra papryka słodka papryka czosnek granulowany vegeta olej do smażenia wersja dietetyczna - olej kokosowy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pierś drobno pokroić i oprószyć porządnie przyprawami i włożyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipieczarkami w sosie musztardowym 2. Chili con carne 3. Karkówka z pieczarkami w sosie pomidorowym 4. Polędwiczka wieprzowa z marchewka i cebulką w sosie śmietanowym 5. Krupnik 6. Piersi kurczaka w sosie musztardowym 7. Karkówka w sosie cebulowym 8. Schab na mleku 9. Duszona wątróbka drobiowa z warzywami 10. Schab w sosie pieczarkowym 11. Flaki z boczniaków 12. Schab(...)własnym 16. Klopsy w sosie pomidorowym 17. Pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym 18. Gulasz z serduszek drobiowych (z pieczarkami) 19. Gulasz wieprzowy w sosie śmietanowo-pieczarkowym 20. Gołąbki z piekarnika
Ugotowaćbiałych papryk 2 piersi z kurczaka sól pieprz oregano ćwierć łyżeczki cynamonu 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta suszonej chili 1 jajko na sos 2 łyżki nadzienia od papryczek pół szkl soku pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany sól pieprz Papryczki umyć, odciąć korzonek i oczyścić środek z gniazd nasiennych. Filety z kurczaka posiekać drobno, dodać przyprawy, drobno(...)posiekaną cebulę i czosnek. Wybić jajko, wymieszać i napełnić papryczki, przykryć odciętym krążkiem z korzonkiem i ułożyć w brytfance. Posmarować oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 min w temp 180 st. Jeśli zostało troszkę nadzienia, przyda się do sosu. W rondelku rozgrzać łyżkę tłuszczu, dodać mięso podsmażyć, dodać pół szkl wody, sok pomidorowy i koncentrat, pogotować
Gotowanie jest łatwesól, pieprz pół pęczka szczypioru sposób przygotowania Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paski i podsmażamy przez dwie minuty na patelni z jedną łyżką oliwy. Do dużej misy wrzucamy porwaną sałatę, paprykę pokrojoną w cienkie paski, ogórki i pomidora(...)następnie dolewamy łyżkę oliwy i całość przyprawiamy solą, oraz pieprzem. Składniki mieszamy i dodajemy kurczaka Na każdym placku, równo rozsmarowujemy niewielką ilość sosu pesto a następnie układamy na nim wymieszaną sałatkę z kurczakiem ( placki można uprzednio podgrzać w piekarniku, lecz nie jest to konieczne). Teraz tortille zawijamy formując z nich koperty. Tak przygotowane placki z nadzieniem
Miód i pieprzbędzie pachniał niczym prowansalski. Składniki: 1/2 dyni suszona lawenda suszony tymianek 3 czerwone cebule gruba sól morska pieprz w ziarnach pierś z kurczaka suszona kolendra kilka łyżek oliwy Wykonanie: Pierś kurczaka myjecie pod bieżącą wodą, osuszacie papierem, oczyszczacie z tłuszczyków, jeśli jakiś by się trafił, kroicie na paski i wrzucacie do miski. Zalewacie kilkoma łyżkami oliwy, solicie, wsypujecie 1 łyżeczkę(...)Cebulę obieracie, kroicie na ćwiartki. Pieprz rozgniatacie w moździerzu na kawałki. Warzywa wykładacie na blaszkę, posypujecie je lawendą, tymiankiem, sola morską i potłuczonym pieprzem. Polewacie oliwą i wkładacie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut, aż dynia będzie miękka. Rozgrzewacie suchą patelnię i wykładacie na nią kawałki kurczaka. Smażycie, nie ruszając ich za bardzo, aż uzyskają złocisty
GRUBY WAŁEKnosiłam się z zamiarem wykorzystania ich jako panierki do kurczaka, trafiłam w dziesiątkę, wyszło pysznie i chrupiąco! ;) Składniki: pierś z kurczaka białko jajka łyżka mleka sól, pieprz, słodka i ostra papryka płatki kukurydziane dostępne w sklepie Centrum Sylwetki Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w grube paski, pozbywając się tłuszczu itp. mięso solimy i pieprzymy z każdej strony płatki miażdżymy tak żeby(...)nich dość drobna panierka, dodajemy odrobinę papryki, mieszamy białko i mleko roztrzepujemy widelcem, kolejno maczamy w nim kawałki kurczaka, a następnie obtaczamy w płatkach dość mocno dociskając tak przygotowane mięsko wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut, pod koniec możemy włączyć na chwilę termoobieg SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpiersi z kurczaka, 2 torebki kardamonu, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka kuminu, sól, oliwa, średnia kapusta pekińska 1 zielony ogórek, 1 papryka żółta lub czerwona, sól, chleb pita, 6 plasterków żółtego sera 500 ml jogurtu greckiego, sos słodko kwaśny Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut(...)Przyprawy zemleć, wymieszać z solą. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć przyprawami i odstawić na pół godziny. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Ogórki odcisnąć, połączyć z kapustą i papryką. Mięso ostudzić, pokroić w cienkie plasterki. Chleb pita rozciąć na rancie, włożyć do środka plasterek
królestwo garówkremowe czerwone curry z kurczaka z dodatkiem śmietany oraz masła. Podawane z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub chlebkami naan. Składniki: 500 g udek bez skóry i kości lub piersi kurczaka na marynatę: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli łyżeczka garam masali łyżeczka kurkumy spora szczypta soli na sos: 2 łyżki masła(...)chilli 4 pomidory łyżeczka cukru 1/2 szklanki śmietany sól Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Kurczaka pokroić w większą kostkę i wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i ustawić na funkcję grill. Blaszkę wyłożyć folią. Ułożyć na niej kawałki zamarynowanego kurczaka i wstawić
wyzwania kuchennechrzan i masło na jednolitą, gęstą masę. Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso - drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie "do końca " w zdłóż i następnie lekko rozbić; Stronę, która będzie zwijana należy posmarować nadzieniem(...)smak mięsa po upieczeniu. Następnie wszystkie boki złożyć do środka (zapobiegnie to wyciekaniu farszu) i zrolować. Obwiązać nitką lub sznurkiem. Schować do lodówki. Mocno schłodzone mięso włożyć do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) i piec ( w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem) przez ok 45-60 minut. Podawać gorące. Roladki świetnie smakują też na zimno - można je wykorzystać na różnorakie
Szybko Tanio Smaczniepieprz tłuszcz przyprawa do kurczaka Przygotowanie Z kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż, zaczynając od piersi udka i mięso z piersi rozciąć tak by było mięso na całej skórze. Dobrze przyprawić mięso przyprawą do kurczaka, włożyć mięso do miski, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Farsz Pieczarki opłukać, pokroić w pół plastry, udusić na tłuszczu. Cebulę(...)pieczarkami i cebulę. Dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać. Wyłożyć farsz na skórę z mięsem, ciasno zrolować, obsypać przyprawą do kurczaka, włożyć do siatki. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec 75 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Kuchnia DanusiSkładniki: 4 piersi z kurczaka 3 jajka 4 ząbki czosnku (wyciśnięte) bułka tarta płatki kukurydziane pieprz do smaku vegeta oliwa z oliwek Przygotowanie: Piersi dokładnie myjemy i oczyszczamy. Przekrawamy je na pół lub nawet na trzy części Każdą część rozbijamy tłuczkiem tak jak kotlety schabowe. Lekko oprószamy vegetą. Kolejność panierowania: bułka tarta zbełtane jajka z pieprzem(...)czosnkiem rozgniecione płatki kukurydziane Smażymy na oliwie z oliwek, bądź na dowolnym tłuszczu. Żeby były jeszcze bardziej chrupiące, na sam koniec przed podaniem umieszczamy nasze tzw. stripsy w piekarniku na 10 minut :D temp 180 stopni opcja góra i dół. Na stripsy dodajemy np. oscypka i żurawinę Podajemy np. z : kopytkami surówką Smacznego
ClauditteMissCookingczerwonej papryki 1/2 czerownej lub białej cebuli 1/2 sałaty lodowej ulubione sosy (u mnie sos czosnkowy i słodko-wkaśny) 6 placków tortilli Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na cieńkie platerki, przyprawić solą, pieprzem i odstawić na 1 godzinę. Usmażyć. Kukurydzę ugotować, ostudzić i oskubać z ziarenek. Cebulę pokroić w pióra, pomidory w plastry, paprykę(...)część warzyw, mięsa, zawinąć. W wersji na ciepło: nastawić piekanik na 180 stopni, placek posmarować sosem i położyć mięso oraz warzywa bez sałaty lodowej. Nie zawijać! Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 5-7 minut. Po wyciągnięciu w piekarnika położyć sałatę lodową, zawinąć
cooklifePrzyda nam się trochę odmiany.Zrobimy coś innego.Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś.Oczywiście bagietki do pieczenia.Do tego warzywa:-kapusta pekińska-cebula-papryka-ogórek-pomidorDo tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy:-tzatziki-kebab-gyros-warzywko-olej-jogurt-majonez Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem.Warzywa kroimy w drobną kostkę(...)warzywkiem i mieszamy.Z jogurtu, majonezu i przyprawy tzatziki robimy sos.Bagietki nacinamy wzdłuż, lekko rozchylamy i układamy na blaszce. Na patelni podsmażamy mięso do zrumienienia. Nagrzewamy piekarnik do temp. 160 st. C i wstawiamy bagietki na 5-10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wykładamy je plastrami żółtego sera. Jeszcze
Maminek kulinarnyłyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki kuminu 1 łyżka wody 2 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny "Savarinki" - wykonanie Zagotować wodę, dodać przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić w ćwiartki, por w pierścionki. Pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony(...)pulpy, dodać śmietanę ,jajka, majonez i przyprawy. Foremki przesmarować lekko oliwą i posypać bułką tartą. Całość dobrze wyrobić ręką i napełnić foremki w których będziemy nasze "Savarinki" piekli w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180 - 190 oC i do gorącego wstawić foremki. Piec 30 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości użytych foremek. Podać na ciepło albo na zimno
Kulinarny karnet Christophera