pierś z kurczaka pieczona - 3795 przepisów (strona:148/253)

Vol-au-vent z drobiowym ragout z grzybami 347

jajko, rozmłucone Składniki na ragout: 1 łyżka masła 50 g pieczarek, drobno posiekanych 50 g kurek, drobno posiekanych 50 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie krótkie paski 1 gałązka oregano lub tymianku 150 g śmietany 18% 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: wędzony tarty ser do posypania szczypiorek(...)Celsjusza. Z ciasta francuskiego przy pomocy szklanki wycinamy 14 kółek. W siedmiu z nich przy pomocy kieliszka do wódki wycinamy mniejsze kółka (zdj poniżej). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy całe kółka, smarujemy je rozmłuconym jajkiem, na nich układamy kółka z dziurką i ponownie smarujemy jajkiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia

My Culinary Art
Drobiowe szaszłyki 165

jeżeli komuś nie przeszkadza słodkawy smak) zmiażdżony ząbek czosnku S&P Surówka: Rzodkiew biała Ogórek świeży 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Składniki marynaty mieszamy w sporej misce. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę (około 1,5x1,5), papryka również w większą kostkę, pieczarki na pół. Wszystko wrzucamy do miski z marynatą. Mieszamy i odstawiamy na godzinę lub całą(...)olejem, aby łatwo po upieczeniu można było wszystko zsunąć z patyka. Rozgrzewamy piekarnik na 180C (górna grzałka lub funkcja grilla). Nadziewamy na przemian, kurczaka, paprykę, pieczarkę itd. Układamy wszytko w naczyniu do zapiekania, i pieczemy około 30-40min. Przekręcają szaszłyki co około 10 min. Jako surówkę podałam rzodkiew białą z świeżym ogórkiem. Rzodkiew i ogórka ścieramy na tarce

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kurczak Cacciatore po mojemu 217

czarnych oliwek szczypior Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć i oprószyć mąką. Podsmażyć na patelni, aż się zarumieni - posypać lekko solą, pieprzem i oregano. Zdjęć z patelki i odstawić. Pora, paprykę pokroić i dodać na tą samą nie umytą patelnię ( w razie potrzeby dodać troszkę oliwy ) jak już lekko zmiękną wlać wino i chwilę gotować. Dodać kurczaka, rozgnieciony czosnek, oliwki(...)pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku.  Dusić z 10 - 15  min niech smaki się wymieszają , posypać szczypiorkiem i ....................... Smacznego Ja zrobiłam go z pieczonymi ziemniakami Ale z innymi dodatkami też będzie smaczne

Gaździnka warzy
Piers z kurczaka w sreberku 148

kurczaka  1 duzy zabek czosnku  3 liscie laurowe  pieprz w ziarenkach  papryka sypka  jarzynka  Piersi umyc i osuszyc w papierowych reczniczkach  Kazda piers przekroic wzdluz  Posypac jarzynka i papryka  Naczynie rzaroodporne wysciolac fiolia srebrna ( potrzebny bedzie na tyle duzy kawalek, aby nakryc potem wierzch)  W naczyniu poukladac piersi(...)plasterki czosnek, posypac pieprzem i lisciem laurowym wszystko nakryc folia Odstawic mieso do lodowki na ok 1 godzine  Po godzinie czasu piekarnik nagrzac do 180C, wlozyc piersi i piec 40 min  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Roladki z kurczaka z fetą szpinakiem 247

świeżych liści szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona papryka mielona ostra zioła prowansalskie tymianek sól, pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym i ziołami. Odstawiamy do lodówki. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak(...)dokładnie mieszamy. Na każdym rozbitym kotlecie układamy 2 plastry sera, warstwę szpinaku, po czym zawijamy w roladę i spinamy wykałaczkami. Przekładamy mięso do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 25-30 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami i sosem czosnkowym

Mania Gotowania
Yakitori wg Buni 326

brązowego cukru nie oczyszczanego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta pieprzu ziołowego Mięso z piersi kurczaka pokroić w bardzo cienkie plasterki , a potem w małe kawałki. Przygotować marynatę z pozostałych składników ( po za szczypiorem). Włożyć mięso w marynatę i zostawić na 30 minut ( można(...)patyczki obok siebie w jedna porcję tak by było łatwo przewracać i by małe kawałki nie zsuwały się. Rozgrzać grill lub patelnie grillową lub zwykłą patelnię i piec yakitori po kilka minut z każdej strony smarując w trakcie pozostałą częścią marynaty. Podawać z porcją warzyw , dipem , plackiem , pieczywem   czy jak tam kto lubi ( mniej lub bardziej tradycyjnie. * marynata jest

Buniabaje w kuchni
Bułki pita. Domowy kebab w bułce. 292

pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik wraz z blachą, na której będą pieczone pity nagrzać do temperatury 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka). Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę, pierwszą kulę ciasta rozwałkować na płaski placek. Ja robię to w ten sposób, że papier do pieczenia oprószam mąką, kładę na nim kulę ciasta i mocno ugniatając rozpłaszczam ją deską(...)podanej ilości składników powstają 2 placki, a po ich przekrojeniu 4 bułki pita. W przypadku konieczności podgrzania bułek, przed włożeniem ich do piekarnika, należ delikatnie skropić je wodą. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, obkroić z błonek i pokroić na cienkie paski. Mleko, mąkę, obie papryki i jajo wymieszać przygotowując w ten sposób ciasto naleśnikowe. Popieprzyć i posolić do smaku

Gospodyni Miejska
Rolada z porowo szpinakowym farszem 186

ząbki czosnku 50 g sera feta 4 plastry żółtego sera gouda Sól Pieprz Dodatkowo: 100 g wędzonego boczku 2 łyżki oleju rzepakowego Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Mięso układamy na kształt prostokąta. Szpinak oraz por przesmażamy na patelni z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Szpinak(...)układamy na mięsie. Na wierzch rozkładamy plastry żółtego sera. Mięso zwijamy w ciasny rulon. Całą roladę owijamy dodatkowo wędzonym boczkiem. Roladę układamy na foli aluminiowej, skrapiamy olejem. Owijamy i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Przed końcem możemy rozciąć folię, aby wierzch mięsa ładnie się zrumienił

VioletoweKucharzenie
NUGGETSY W KRAKERSACH 171

Nuggetsy to świetna przekąska na imprezy jak również smaczny obiad. Składniki:   pierś z kurczaka paczka słonych krakersów jogurt naturalny bądź maślanka  sól,pieprz,czosnek,ewentualnie papryka Mięso pokroić w paseczki bądź większe kawałki ( w zależności czy chcemy serwować nuggetsy jako przekąskę czy mięsko na obiad). Do miski wlać jogurt,dodać 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,sól(...)mięso.Odstawić do lodówki na noc bądź na parę godzin. Krakersy pokruszyć,wysypać na talerz. Kawałki mięsa wyjmować z marynaty, obtaczać w krakersach. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180st.C ok 20-25 min. Moje nuggetsy podałam z domowym ketchupem, ale równie dobrze smakują z sosem czosnkowym

Niespełnione zdolności kulinarne
Domowe hamburgery z kurczakiem 204

miski dać trochę miodu, łyżeczkę oliwy, łyżeczka: słodkiej papryki, pieprzu, oregano, curry) razem wymieszać i wrzucić nasze piersi i dokładnie obtoczyć. Do lodówki przynajmniej na godzinkę. Następnie  nasze piersi obwinąć boczkiem i smażymy na patelni z łyżką oliwy. Kiedy dobrze się usmażą i zarumienią wykładamy na talerz i każdą kroimy na pół. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki przekroić(...)sałaty. Duży plasterek sera kroimy na 4 części. Pomidorki kroimy na plasterki i układamy na sałacie, potem mały plasterek sera. Następnie kawałek kurczaka, potem znowu kawałeczek serka. Wszystko nakrywamy górną częścią bułki. Hamburgery układamy na blachę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy 15-20 minut. Uważamy aby nie podpiec za bardzo wierzchu bułki. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Filet z kurczaka faszerowany mięsem z grzybami i suszonymi śliwkami 162

filety z piersi kurczaka 250 g mięsa mielonego garść suszonych śliwek kilka suszonych grzybków szczypta suszonej chili w płatkach pieprz ziołowy staropolski 1 łyżeczka soli pieprz czarny ok 4-5 łyżek wody Filety umyć osuszyć , następnie przy pomocy ostrego noża wykonać otwór , ostrożnie by nie przeciąć za daleko. Mięso mielone wymieszać z przyprawami, śliwki nieco posiekać, grzybki rozkruszyć. Do nadzienia(...)dodać wodę gdyby bylo zbyt suche. Przy pomocy łyżeczki napchać do pełna wszystkie filety. Posypać pieprzem staropolskim skropić oliwą. Zawinąć w folię aluminiową . Piec w temp 200 st ok 25 min, następnie odwinąć folię i podpiec roladki bez okrycia. Wystudzić i podawać na przystawkę lub na gorąco do obiadu

Gotowanie jest łatwe
Kurczakowe kule z warzywami i serem 696

Pieprz Olej Filet z piersi kurczaka kroimy na 6 płatów (jak na schabowe). Pieczarki, cebulkę oraz papryki kromy w kosteczkę. Szklimy na patelni w niewielkiej ilości oleju. Warzywa dusimy pod przykryciem, wtedy będą bardzo miękkie.  Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i przyprawą do kurczaka. Układamy farsz na mięsie(...)formujemy kulę. Najłatwiejszym sposobem jest wykorzystanie foremek do babeczek. Wykorzystałam te silikonowe. Wypełnione farszem mięso układałam złączeniem do dołu. Kurczaka obsypujemy słodką papryką i podlewamy delikatnie olejem. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut

VioletoweKucharzenie
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 726

doskonałe połączenie... Danie proste, ale eleganckie. Sprawdzi się jako niedzielny obiad, a także jako zimna przekąska na imprezę. Warto przyrządzić w większej ilości :) Składniki (dla 2 osób): 2 pojedyncze piersi kurczaka 4-5 suszone pomidory (np. w oleju) 60g mozzarelli natka pietruszki 6 plasterków szynki parmeńskiej,szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku sól i pieprz Przygotowanie: Filety umyć i oczyścić z błonek(...)suszone pomidory w paseczki. Posiekać natkę pietruszki. Każdy filet nafaszerować mozzarellą, pomidorami oraz natką i ciasno owinąć szynką. Filety delikatnie nasmarować kilkoma kroplami oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 20-25 minut w 200 stopniach C. Jako dodatek idealnie sprawdzi się szpinak z patelni oraz kuskus

Piąty grzech główny
Pierś kurczaka panierowana w krakersach 1008

surówką z nutą czosnku . składniki: 600 g piersi z kurczaka 200 g jogurtu naturalnego ok 30 krakersów 1 ząbek czosnku sól,pieprz Pierś kurczaka dowolnie pokroić, można na małe kawałki czy paseczki. Ja piersi rozkroiłam wzdłuż na cienkie płaty. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz odrobiną soli i pieprzu. Do jogurtu włożyć kawałki mięsa i dokładnie wymieszać(...)Krakersy rozdrobnić w rozdrabniaczu tak aby był pył ale również małe kawałeczki. Zamarynowane w jogurcie kawałki mięsa panierować w krakersach a następnie ułożyć na blaszce włożonej papierem do pieczenia lub natłuszczoną folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekać ok 25-30 minut. Mięsko podawać z dowolnymi dodatkami

Monia miesza i gotuje