Cześć! Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef. Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi
Pora coś zjeśćwykorzystać. Podczas buszowania w kuchennych szufladach, wpadła mi w rękę torebka z napoczętą przyprawą - trzeba więc było ją wypróbować. Czy to pozycja godna uwagi i warta zakupu? Składniki: średnia pierś z kurczaka szczypta soli, pieprz grubo mielony 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soku z cytryny czubata łyżka przyprawy śródziemnomorskiej ( Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skład: sól(...)złym pomysłem. Nasoliła, oprószyła pieprzem i wstawiła do lodówki. Kiedy my przybyliśmy i wyklarowały się plany grillowe - zmieszałam oliwę, sok z cytryny z mieszanką przypraw. Każdego kotleta wysmarowałam powstałą marynatą. Tak przygotowane mięsko poleżakowało jeszcze przez czas szykowania grilla i dodatków. Kotlety pieczone były na rozgrzanym grillu - na tacce. Ok 10 minut z każdej strony wystarczy. Tak przyrządzone kotleciki wychodzą
Kuchnia po mojemuSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 świeża czerwona papryka 1 średnia sałata lodowa 1/2 op. sera feta ok. 10 oliwek zielonych 5-6 pomidorów suszonych w zalewie 1 łyżeczka curry sól wg uznania pieprz ziołowy wg uznania 1 łyżeczka papryki słodkiej oliwa z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę(...)łyżki oliwy, curry, soli, pieprzu ziołowego i papryki słodkiej robimy marynatę. Mięso mieszamy z marynatą i odstawimy na min. 30 minut. Następnie mięso smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Kroimy oliwki, paprykę i ser feta. Sałatę strzępimy dłońmi. Składniki układamy warstwowo: sałata, posypujemy papryką
Prosto i Smacznie z AnetąMiałam dzisiaj gościa na obiad. Ona bardzo lubi taką kuchnię, więc musiałam dla niej to wyczarować. Smakowało nam bardzo. Przygotowanie marynaty – jogurt włożyć do miski
Kuchnia Pokoleńteż smacznie :) Tym razem postanowiłam zapiec kurczaka w pysznym sosie miodowym z dodatkiem kwaszonych ogórków. Bez tłuszczu, bez oleju i bez masła! Oto składniki, których potrzebujemy: 500 g piersi z kurczaka, jogurt naturalny (180 g), 1 cebula, 3 duże ogórki kwaszone, 2 łyżki musztardy, maggi, sól, pieprz, czosnek, majeranek Filety kroję w mniejsze kotleciki. Rozbijam je i oprószam solą oraz(...)piórka. W oddzielnej misce mieszam jogurt z musztardą. Doprawiam czosnkiem oraz majerankiem (wedle uznania) i 2 łyżkami maggi. Dorzucam ogórki z cebulą i wszystko mieszam. Do tak powstałej marynaty dodaję mięso. Odstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie całość przekładam do naczynia żaroodpornego i przykrywam folią aluminiową. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza
Przepis na Dzień Dobrysuchej, zimnej patelni skórą do dołu i ogrzewamy na umiarkowanym ogniu, przez około 15 minut, stopniowo wytapiając skórkę. Przewracamy na drugą stronę i smażymy około 2 minuty. Podsmażone piersi układamy w nagrzanej żaroodpornej formie, skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy na deskę i zostawiamy na 5 minut, aby odpoczęły. Kroimy w cienkie plastry. Zimne(...)plastry. Wkładamy do miski. Polewamy 2 łyżkami oliwy i 1 łyżką soku z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy, tak, aby wszystkie plastry buraczków dokładnie pokryły się marynatą. Układamy na dużym talerzu. Na buraczkach rozkładamy plastry kaczki. Polewamy przygotowanym dressingiem. Roszponkę mieszamy z oliwą i kładziemy na plastrach kaczki. Opcjonalnie posypujemy pestkami granatu lub orzechami włoskimi. Podajemy
cool and mintyTalerz takiej sałatki śmiało można zjeść na obiad. W lodówce mam zawsze sałatę lodową lub mix sałat. Kiedy nie jesteśmy bardzo głodni, ale czujemy, że jednak
bistro mamawszystkich dań. Faktycznie jest łatwa w ,,obsłudze" co nie znaczy, że jej mięso nadaje się do wszystkiego. Tak to się ostatnio u nas porobiło, że uważa się, że pierś jest idealna do każdego dania - wcale nie... Ma ona mało wyrazisty smak i gdy dodamy do niej np intensywne hinduskie przyprawy to nie czujemy w ogóle smaku mięsa. Z udkami(...)łyżki mielonych migdałów - nie mieliłam tylko użyłam w płatkach i smakowały wspaniale! sól można dodać 4 łyżki mleka kokosowego Do dzieła!!! Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z marynata przyrządzoną z jogurtu, imbiru, czosnku (przeciśniętego przez praskę), garam masali, mięty, kolendry i kuminu. Odstawiamy na kilka godzin lub nawet całą noc. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka wraz z marynata
sierotka maRysia w kuchniSałatka jest pełna witamin i składników odżywczych, które niezbędne są do prawidłowej pracy całego organizmu. Oto przepis na bardzo smaczną sałatkę z kurczakiem, mozzarellą i makaronem warzywnym. 300 g piersi z kurczaka 1 opakowanie miksu sałat 1 opakowanie mozzarelli 1 mała cukinia 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miseczki. Dodajemy oliwę, sos sojowy, tymianek i słodką paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka pokrył się marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Smażymy na niej cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy kawałki kurczaka
My Chcemy Jeśćsosie z suszonych moreli. Sos słodki, u mnie doprawiony na ostro curry i kurkumą. Danie szybkie i proste, najlepiej skomponuje się z ryżem. Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka lub indyka. Schab w sosie morelowym Składniki na 3 porcje: 6 plastrów schabu pół szklanki suszonych moreli łyżka miodu łyżeczka musztardy szklanka bulionu warzywnego przyprawy(...)mąki pszennej Wykonanie: Morele zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do namoczenia na pół godziny. Odsączamy i kroimy w paseczki. Plastry mięsa lekko rozbijamy. Oliwę mieszamy z majerankiem, pieprzem, i czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Wlewamy bulion, dodajemy morele i dusimy
Smak mojej kuchnilubię i naprawdę bardzo często je przyrządzam. Danie jest szybkie i proste do przygotowania i jest przepyszne. Gwarantuję, że jeśli spróbujecie, to też będziecie robić je częściej :) Składniki: 4 piersi z kurczaka 3 łyżki curry 150 ml mleczka kokosowego 150 ml śmietany 18% 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki otartej(...)pieprz Kurczaka umyć, osuszyć.. Posypać solą i pieprzem. W misce wymieszać posiekany czosnek, imbir, 1 łyżkę curry, sok i skórkę z cytryny i 1 łyżkę oleju. Do gotowej marynaty przełożyć pokrojonego w małe kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebuli
kuchnia doskiogóle taka fuzja da się na koniec zjeść :) ale okazało się, że powstało bardzo wykwintne i niezwykle smaczne danie. Składniki: 4-5 niewielkich sznycli z piersi indyka 5-6 suszonych fig kilka łyżek jogurtu 2 łyżki oleju kukurydzianego 2 łyżki śmietankowego, gęstego twarożku, np. Filadelfia 1/2 łyżeczki tymianku 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki białego pieprzu(...)łyżki chutneya morelowego 100 ml słodkiej śmietanki 30% sól, pieprz do smaku 1. Kotlety lekko rozbiłam, jogurt wymieszałam z solą, olejem, pieprzem ziołowym i płatkami chili. Marynatą natarłam kotlety, odstawiłam do lodówki na całą noc. 2. Figi pokroiłam na niewielkie kawałki, ale nie siekałam. Wymieszałam z tymiankiem, serkiem i białym pieprzem. Farsz powinien być gęsty i zwarty
Kuchnia PrezydentowejPodałam je z pieczonymi młodymi ziemniaczkami (przepis wkrótce pojawi się na blogu), sałatką z pomidorkami i słonecznikiem oraz pysznym, lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym. Serdecznie polecam! Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg) 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych pół szklanki mleka/jogurtu jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 2 łyżki ketchupu pikantnego sól(...)drobno pokruszyć np. ugnieść w woreczku lub zmielić w malakserze. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w marynacie i obtoczyć w panierce. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe. Smacznego
Kuchnia Elliebardzo zimnej wodzie (możesz użyć foliowej torby do mrożenia i nalać do niej wody), którą trzeba wymieniać co pół godziny, żeby była stał chłodna. Rozmrożenie w ten sposób piersi z kurczaka potrwa około godziny. Kurczak rozmrożony w wodzie powinien zostać od razu przygotowany, nie może leżeć w lodówce. ROZMRAŻANIE W MIKROFALI – to trzeci i najmniej korzystny sposób na wyciągnięcie(...)Kurczaka przed gotowaniem wystarczy przetrzeć lekko zwilżonym ręcznikiem papierowym i od razu przyprawić. 8. Nadziewaj kurczaka tuż przed pieczeniem Przed upieczeniem dobrze jest zamacerować kurczaka. Mięso może leżeć w marynacie do 2 dni. Z wyjątkiem marynat na bazie coca-coli (ponoć są takie). Tu jedna noc na macerowanie to maksimum. Jeśli chodzi o farsz, to możesz przygotować go z wyprzedzeniem
Niedzielny kucharzSkładniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1/3 łyżeczki vegety 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 kapusta pekińska ( ok. 70-80 dag ) 1/2 łyżeczki vegety 1 ogórek szklarniowy 3 ogórki konserwowe 2 papryki czerwone 1 puszka kukurydzy 2 cebule czerwone Majonez, ketchup 2 pomidory świeżo mielony(...)czarny pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na sporą kostkę. Z oliwy i przypraw zrobić marynatę, dodać do mięsa, wymieszać, przykryć i odstawić na co najmniej 30-60 min. Po upływie tego czasu mięso przełożyć na rozgrzaną patelnie i usmażyć na złoty kolor.Odstawić do wystygnięcia. 2. Kapustę przekroić na ćwiartki i cieniutko pokroić. Dodać 1/2 łyżeczki vegety i wymieszać
A Ty Smakuj Mnie