Domowe marynaty do kurczaka 204Sprawiają, że udka czy piersi nabiorą nowego,ciekawego aromatu. Po prostu wymieszaj podane składniki – i marynaty gotowe. Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce 4-6 godzin. całą tuszkę możesz przechowywać w marynacie do 12 godzin. Z kolendrą Składniki: 2 posiekane ząbki czosnku łyżka posiekanej kolendry
Wymiar Zdrowia
Domowe marynaty do kurczaka 247Sprawiają, że udka czy piersi nabiorą nowego,ciekawego aromatu. Po prostu wymieszaj podane składniki – i marynaty gotowe. Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce 4-6 godzin. całą tuszkę możesz przechowywać w marynacie do 12 godzin. Z kolendrą Składniki: 2 posiekane ząbki czosnku łyżka posiekanej kolendry
Wymiar Zdrowia
Rolada drobiowo - wieprzowa 273mięso mielone wieprzowe -0,5 kg pieczarki -300 g cebula -1 szt jajka - 2 szt sól i pieprz tłuszcz przyprawa do kurczaka Przygotowanie Z kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż, zaczynając od piersi udka i mięso z piersi rozciąć tak by było mięso na całej skórze. Dobrze przyprawić mięso przyprawą do kurczaka, włożyć mięso do miski, przykryć
Kuchnia Danusi
Galantyna wieprzowo-drobiowa 220mięso mielone wieprzowe -0,5 kg pieczarki -300 g cebula -1 szt jajka - 2 szt sól i pieprz tłuszcz przyprawa do kurczaka Kamis Przygotowanie Z kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż, zaczynając od piersi udka i mięso z piersi rozciąć tak by było mięso na całej skórze. Dobrze przyprawić mięso przyprawą do kurczaka, włożyć mięso do miski, przykryć
Kuchnia Danusi
kurczak yakitori 346kurczaka i poukładać osobno każdy rodzaj mięsa, obranego ze skóry i oddzielonego od kości. Skórę też odłożyć osobno. Równie dobrze można użyć samych udek, albo samych piersi. Jak kto woli. Składniki: mięso z kurczaka sos teriyaki sos sojowy dymka świeży imbir czarny sezam Mieso i skórę – nie mieszając rodzajów – zamarynować w sosie teriyaki wymieszanym z sosem sojowym
stajnia gołębie od kuchni
Dietetyczny kurczak 218Kolejny przepis dla dbających o szczupłą sylwetkę. Bardzo prosty kurczak. W moim przypadku były to piersi z kością, oczywiście pozbawione skóry. Składniki na 4 porcje: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -80 dag kurczaka ( zazwyczaj jest to połowa kurczaka ) -dowolna przyprawa ziołowa -1 dag oleju ( 2 łyżeczki ) - odrobina soli i pieprzu Kurczaka opłukać, natrzeć przyprawami, np. domową jarzynką olejem i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić
Kulinarne przemyslenia
Spaghetti z soczewicą i suszonymi pomidorami w pesto brokułowym 169Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym opatrzyło się już wam serdecznie? A może chcecie zaskoczyć swoją rodzinę tradycyjną potrawą w odmienionej wersji? Jeżeli tak to
Świat Smaku
Kurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette, z grillowanym ananasem i sałatą 249filety) 1/2 średniej wielkości świeżego ananasa mieszanka sałat - u mnie roszponka Wszystkie składniki sosu wymieszać dokładnie. Gdyby miód był scukrzony wtedy wystarczy odrobinę go podgrzać. Kurczaka oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Piersi pokroić w mniejsze kawałki, skrzydełka poprzecinać na pół, podobnie nóżki. 1/3 sosu vinaigrette odlać, w reszcie zamarynować kurczaka przynajmniej na kilka godzin. Najlepiej zrobić
Codzienna kuchnia niecodzienna
Hasło tygodnia - kurczak. 153czytam na kulinarnych forach wołania o pomoc: "znudziły nam się filety z piersi, poradźcie, co jeszcze można zrobić na obiad?" Możliwości są oczywiście nieograniczone, ale i pierś można wymyślić całkiem na nowo! Mięso kurczaka wydaje się z jednej strony łatwe, a z drugiej - nieco (lub nawet bardziej niż nieco) nudne. Cóż - łatwość jest pozorna. A nuda? Postaramy się omijać
zadanie-gotowanie
Pierś w stylu włoskim 188klarowane do smażenia Sposób przygotowania: W blenderze rozdrabniamy i łączymy suszone pomidory i pesto bazyliowe. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na kotleciki. Pierś przed nałożeniem masy pomidorowej możemy obtoczyć w mące. Panierka lepiej będzie się trzymała a kurczak pozostanie soczysty. Każdego kotlecika smarujemy z jednej strony masa pomidorową
Pyry na Gaz
Nuggetsy z kurczaka pieczone w piekarniku 322Bardzo szybkie i pyszne danie. Podawać z sałatkami warzywnymi. Piersi kurze umyć i osuszyć, pokroić na małe mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką
Kuchnia Pokoleń
Pieczony kurczak z jabłkami 163łyżeczka musztardy dijon 2 ząbki czosnku 1 -1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki ziół prowansalskich Składniki marynaty wymieszać, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę na piersi lekko odchylić za pomocą łyżki (wsuwając łyżkę pod skórkę), mięso nakłuć wykałaczką. Pod skórkę z każdej strony nalać łyżkę marynaty, rozprowadzić dłonią wmasowując marynatę w mięso. Pozostałą
Obiad gotowy
Kurczak z patelni (z parmezanem) 235kurczak (o wadze około 1.5kg) 10 ząbków czosnku ok 100 g masła 200 ml białego wina pęczek natki pietruszki odrobina parmezanu sól, biały pieprz Kurczaka dzielimy na porcje (udka, skrzydełka i piersi). Każdy kawałek dokładnie nacieramy solą oraz białym pieprzem (przyprawy można sobie wymieszać na talerzyku). Na patelni rozgrzewamy ok 50 g masła z dodatkiem 1-2 łyżek oleju
Smaki Na Talerzu
Sałatka chińska. 489Witajcie :) dzisiaj tak na szybko zapraszam na pyszną sałatkę z zupkami chińskimi. Składniki : 2 piersi z kurczka 4 zupki chińskie o smaku kurczaka 1/2 kapusty pekińskiej kawałek pora 1 mała papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 4 ,5 łyżek majonezu sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do gyrosa Wykonanie : Piersi myjemy, kroimy w kostkę
Sama słodycz i szczypta chili
Chow mein z kurczakiem i warzywami 227Chow Mein jest to rodzaj makaronu używanego w kuchni chińskiej, gotuje się go tylko 3 minuty. Cała potrawa jest w stylu stir-fry (smaż i mieszaj
Moja Galeria Smaku
Najlepsza kaczka na obiad 230Najlepsza kaczka na obiad. Kacze piersi i udka smażone, a potem pieczone w piekarniku. Mięso z kaczki jest delikatne, kruche i soczyste, z pyszną chrupiącą skórką i rozpływającymi się w ustach kawałkami mięsa. Polecam wszystkim, szczególnie tym którzy jej nie mieli jeszcze kaczki w ustach. Kaczka ma doskonały smak i jest pyszna. Majeranek do doprawienia kaczki nadaje się(...)idealnie, nie żałujcie go obsypując nim kawałki mięsa! To samo jest z tymiankiem, też się sprawdzi w tym daniu. Kaczkę kupiłam całą i wykroiłam z niej piersi i udka, resztę wykorzystałam wraz z kurczakiem do przygotowania rosołu. Polecam inne przepisy z kaczką: – Kaczka smażona z kolorowym pieprzem – Majonezowe roladki z botwiną i kaczką – Kaczka pieczona z jabłkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krokiety z kurczakiem 267dania z gotowanym kurczakiem . Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: mięso z ugotowanego kurczaka (wykorzystałam mięso z udek i piersi) 1 pęczek szczypiorku 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 2 jajka bułka tarta do panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać(...)jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety z dwóch stron na rumiany kolor. Krokiety podaję z filiżanką czystego czerwonego barszczu. krokiety z kurczakiem
O kuchni z uczuciem