Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej 215Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej to idealna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie zajmuje nam tak wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 391tylko policzki, ale również inne rodzaje mięs, które warto spróbować! Są to m.in: Szynka wieprzowa, Łopatka wieprzowa, Golonka, Udo z indyka, Skrzydło z indyka, Pierś z kurczaka i Pierś z gęsi. Polecam
Ostra na Słodko
Wytrawne 239sosie jogurtowym Krewetki po tajsku w mleczku Bruschetta caprese Rolada z indyka Lasagne bolognese Cannelloni Zupa bułgarska Sałatka z kurczakiem Pasztet domowy Pierś z kaczki Lasagne ze szpinakiem Pierś z gęsi Kurczak w sosie Makaron z indykiem Burgery Majonez Polędwiczki Placki ziemniaczane Penne ze szpinakiem i łososiem
Biały fartuszek
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 248Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Dietetyczny pasztet z kurczaka
Codziennik Kuchenny
Ramen drobiowo- wołowy 230zupa, którą od długiego czasu planowałam przygotować. Przerażał mnie jednak czas przygotowania. Teraz wiem, że warto poświęcić ten czas bo zupa jest naprawdę smaczna! Składniki: Wywar: 500 gram gęsi bez piersi 400 gram udek drobiowych 400 gram wołowiny z kością 3 marchewki 1/2 selera 1 por 5 ząbków czosnku 1 cebula 4 cm imbiru 3 pietruszki 3 gałązki
Mango Papaja
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów (lubelskie) 228bobem, kotlet z łosia z kaszą gryczaną, ciasto cebulowe oraz nalewka krem cytrynowy. Oczywiście na koniec musiały być zakupy - do plastikowej siaty trafiły gęsie pipki (szyje) nadziewane wątróbką gęsią, wędzona pierś kacza oraz kiełbasa z gęsiny. Ogromne ukłony dla wszystkich producentów, wystawców i serdeczne pozdrowienia dla wszystkich pań z kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń Kobieta Aktywna : ) Te osoby włożyły kawał
Right Behind The Kitchen
grillowanie 202pieczarkami stek z tuńczyka pierś z kurczaka z serem z pleśnią niebieską pałeczki z kurczaka szaszłyki z kurczaka udka z kurczaka roladki z indyka pierś kaczki pierś z gęsi kaczka z grilla T-bone z grilla górka cielęca z grilla żeberka karkówka karkówka z grilla II polędwiczki wieprzowe schab z grilla comber
królestwo garów
Wielkanocna chrzanowa z jajkiem i pieczoną gęsiną 232kuchni regionalnych natknęłam się na informację, że niektórzy podają na Wielkanoc zupę chrzanową . Postanowiłam w tym roku też taką zrobić . Ponieważ piekłam w tym roku na Wielkanocny obiad pierś z gęsi wykorzystałam kilka jej plasterków do zupy - a wywar z parzenia białej kiełbasy zawsze przecież jest w Święta. Uważam , że taka odmiana w świątecznym menu mile zaskoczy domowników . Czytaj
Buniabaje w kuchni
Gęś w świeżo wyciskanym soku jabłkowym na liściach z jarmużu 262świętego Marcina, taka będzie cała zima Marcinowa pogoda mrozów zimie doda Gdy mróz na Marcina, będzie tęga zima Jeśli Marcin z chmurami, niestałeczna zima przed nami Pierś z marcinowej gęsi biała, to zima będzie stałkowała Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości Na świętego Marcina najlepsza gęsina Na Marcina gęś
Bon Appetit Małgorzaty
Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 258całej Europie pojawi się tego dnia na wielu stołach. Zyskała dodatkowo wymiar patriotyczny, wszak 11 listopada to Narodowe Święto Niepodległości. Nieśmiało sięgamy po gęsie uda i piersi, ja namawiam odważ się i upiecz gęś w całości! To nic trudnego, tylko dość rozciągnięte w czasie, a całą pracę ani tak wykonuje za nas piekarnik. Gęś jest tłusta(...)mięso będzie kruche i soczyste. Następny punkt to sucha marynata i tu najlepiej gęś pozostawić w ziołach na całą noc. Najbardziej popularna jest chyba gęś pieczona i nadziewana jabłkami, bowiem winne jabłka wyjątkowo dobrze harmonizują z aromatem gęsiny, wchłaniając przy tym nadmiar tłuszczu. Aromat gęsiego mięsa doskonale podkreśla majeranek, mielony kminek lub imbir. Tu znawcy podkreślają, by nie przesadzać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gęś pieczona z jabłkami 196pieczenia gęsi najlepsza będzie brytfanka z rusztem. Ja wykładam brytfankę papierem do pieczenia – mam pewność, że tłuszcz się nie przypali. Gęś ułożyć na ruszcie, piersią do góry. Posmarować tłuszczem, oczywiście gęsim (tym wytopionym). Gęś wstawić do zimnego piekarnika – tłuszcz pięknie się nam wytopi a skórka będzie śliczna i chrupiąca. Łącznie będziemy piec prawie 5 godzin! Po 1,5 godzinie
królestwo garów
Pieczona piers z młodej gęsi z nuta cynamonowa. 158gęś kojarzyła mi się zawsze z dobrobytem, z rycerzami w lśniącej zbroi którzy zajadali się tym ptactwem a tłuszcz lał im się po brodzie... tak, bajki! tak to niestety bywa z wieloma rzeczami,ze wyobrażenia o nich mamy cudaczne do póki czegoś nie spróbujemy, nie poznamy. Tak tez było ze mną! Tak więc dziś polecam pierś z młodej gęsi
Radość kipiąca uśmiechem.
Sous Vide Cooker w Lidl. Test urządzenia oraz przepis. 236odcinamy głowy a większe sztuki dzielimy na kawałki. Za pomocą urządzenia przygotujemy: wołowina polędwica stek rostbef wieprzowina karczek wieprzowy żeberka jagnięce pierś z kury pierś indycza kacza, gęsia łososia dorsza krewetki przegrzebki ziemniaki marchewki szparagi a nawet jajka w skorupce Przed przystąpieniem do gotowania Należy uważnie przeczytać instrukcję i do dzieła jestem ciekawa
AZgotuj!
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 247cebulką ,jabłuszkiem, czosnkiem , majerankiem. Okrasa kaszubska to ewenement kulinarny, pisałem już o tym. A słynne pasztety z gęsich wątróbek i można wyliczać długo, długo… Całej gęsi nie kupiłem ,ale piersi i nogi. Powycinałem tłuszczyk i mam smaczny smalec. Czy gęsina jest zdrowa ? Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie jak oliwa
Kulinarny karnet Christophera
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 260zewnątrz.Odstawić do marynowania na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Jabłka podzielić na ćwiartki, por pokroić na 3 cm kawałki, umieścić w gęsi. Gęś włożyć do brytfanki (piersią do góry), nakryć pokrywką lub folia aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę.Po godzinie zlać wytopiony tłuszcz do słoiczka, na dole piekarnika postawić
SzczyptaSmaQ
Pieczona gęś 340polski etnograf Oskar Kolberg pisał: “Zamożna gospodyni w jesieni, w dzień św. Marcina, zabija gęś i piecze w piecu, a gospodarz, obdzieliwszy swoją czeladkę cząstkami z tej gęsi, sam sobie zostawia piersi, ostrożnie mięso objada, oczyszcza kość piersiową, a jeżeli jest biała, rokuje zimę suchą i stałą; jeżeli jest sinawa i czerwona, zimę słotną; jeżeli pół biała od góry(...)przecież jako kraj jesteśmy zagłębiem gęsim, które płyną na stoły Francuzów czy Niemców, zamiast na nasze. Dlatego czas najwyższy przekonać Polaków, żeby w wielkie święta ponownie na swoich stołach przywrócili nasze staropolskie zwyczaje i ucztowali w gronie rodzinnym zajadając się pysznymi potrawami z polskiej gąski. Z okazji zbliżającego się dnia Św. Marcina zapraszam na gęś. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin 253bardzo smaczne, pożywne i bardzo rozgrzewające. Idealne na pyszny obiad w te szare i zimne dni, zapraszam! Scroll down for recipe in English Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej, tylko biała część (opcjonalnie) 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego lub startego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę(...)kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 łyżki cukru brązowego 1 szklanka ananasa, pokrojonego na małe kawałki 450 g piersi kaczej lub z gęsi, pokrojonej w cieniutkie plasterki sok z limonki do smaku 1/4 szklanki posiekanej liście kolendry Przygotowanie: W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż trawę cytrynową, imbir
karmelowy
Pierś z kaczki pieczona na cebuli i jabłkach z majerankiem 180gęś nie jest łatwo zrobić. Fakt, kurczaka zrobimy szybciej i bez większego zachodu. Jednak, aby smacznie upiec gęś lub kaczkę wystarczy dobrze przyprawić i odpowiednio upiec. O ile pierś z kurczaka upiecze się wręcz błyskawicznie, to mięso z kaczki czy gęsi wymaga już więcej czasu i drobnych sztuczek. Nie jest to jednak wiedza tajemna, naprawdę :) Moja dzisiejsza pierś
Codzienna kuchnia niecodzienna
Carbonara w klasycznym wydaniu 225Uwielbiamy makarony w każdej postaci, jednak w ostatnim czasie już kilkukrotnie robiliśmy prostą ale jakże smaczną carbonarę :) Carbonara to makaron z boczkiem i sosem jajeczno –
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bruschetta z mozzarellą 288Przepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 247propozycji rybnych znajdziemy jeszcze dorsza w konfiturze i łososia z miodem. Dalej sporo ptaków, bo znajdziemy przepisy na klasyczną roladkę z kurczaka z ciekawymi dodatkami, aromatyzowanego Indyka, piersi z kaczki czy gęś owsianą. Jest także ulubiony przez wiele osób schabowy, jednakże w trochę zmienionej wersji. W maślance, z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej z miętową mizerią. Szczególnie to ostatnie
Mr. Taste