pierogi - 9327 przepisów (strona:219/622)

Pierogi z jagodami 61

Pierogi z jagodami – pyszna i uwielbiana klasyka. Idealny przepis na ciasto, któy nigdy Was nie zawiedzie. Artykuł Pierogi z jagodami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Knedle ze śliwkami i cynamonem 93

Knedle mogą mieć różne nadzienia, np. morele, jagody, truskawki, ser, grzyby, kapusta, mięso. Można je również jeść bez nadzienia, np. z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Knedle są podobne do pierogów, ale różnią się od nich sposobem przygotowania i kształtem. Pierogi są z ciasta mącznego, które zawija się na pół z nadzieniem w środku. Knedle są z ciasta ziemniaczanego

ProstePesto.pl
Jak gotować grzyby? Sprawdzone sposoby 103

się w zimowe dni pysznymi grzybkami z octu. Jak gotować grzyby suszone? Wiele osób w okresie Bożego Narodzenia zastanawia się, jak gotować grzyby suszone. To ważny dodatek do wigilijnych pierogów czy krokietów, dlatego warto zadbać o prawidłowe jego przygotowanie. Podstawą w tym przypadku jest…namoczenie suszonych grzybów! W dzień poprzedzający przygotowywanie farszu namocz suszone grzyby. Najlepiej, jeśli będą się(...)dużych grzybów, to istnieje prawdopodobieństwo, że czas gotowania będzie trzeba nieco przedłużyć. Ugotowane suszone grzyby odcedź na sitku. Nie wylewaj wody, w której gotowały się grzyby – jeśli do pierogów czy krokietów przewidujesz sos, to doskonałym pomysłem jest dodanie do niego nieco wody z gotujących się suszonych grzybów. Dzięki temu grzybowy smak dania zostanie podkręcony, a potrawa będzie pachnieć niezwykle

Rozdomowiona
Pierogi gryczane 77

ierogi grycznane bezglutenowe z serem polane sosem śmietankowo waniliowym z makiem. Pierwszy raz robiłam ciasto bezglutenowe z mąki gryczanej. Ciasto jest delikatne i lepiąc pierogi nie należy ich mocno ściskać. Wystarczy delikatnie je zlepić.  Składniki: Ciasto: 200 g mąki gryczanej bezglutenowej lub eko 50 go mąki ziemniaczanej szczypta soli 5 go gumy guar ( opcjonalnie) 1 szklanka gorącej wody(...)Przygotować sos. Śmietankę przelać do rondelka, dodać mąkę i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu kilka minut. Uważać aby śmietanka się nie przypaliła. Sos wystudzić. Polać porcje ugotowanych pierogów

AZgotuj!
Calzone z mięsem i kurkami 76

Dawno nie było więc dzisiaj znowu przepis na calzone, czyli pierogi z ciasta drożdżowego. Farsz tym razem to kurki z mięsem mielonym i mozzarellą. Bardzo smaczne i pożywne a do tego nie takie trudne w przygotowaniu. Pyszne na ciepło i na zimno. składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)Każdą część ciasta rozwałkować na koło o średnicy ok 15 cm. Na środku posmarować keczupem, nałożyć farsz i kilka kawałeczków mozzarelli. Złożyć na pół i dobrze skleić na kształt pieroga. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem i posypać zarnami siemenia lnianego. Odstawić na kolejne 20-30 minut do podrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Barszcz czerwony z uszkami 67

jednym zamachem załatwimy trzy przepisy. Było pysznie. Szkoda, że nie należę do osób, które lubią lepić uszka. Do pierogów jeszcze mam cierpliwość i to by było na tyle. Lepiłam, lepiłam i lepiłam. Dobrze, że Boże Narodzenie jest raz do roku. Ale żeby nie było, efekt finalny – cudny.  Przepis na barszcz czerwony:   Składniki: 1,5 l bulionu(...)Jeżeli ciasto bardzo się klei, możecie stolnicę podsypać odrobiną mąki. Z ciasta wykrawamy małe kółka (ja użyłam kieliszka do nalewki), nakładamy niewielką ilość farszu, zaklejamy tak jak pierogi, następnie dwa końce ze sobą dokładnie sklejamy (najwygodniej jest to zrobić na palcu). Do gotującej wody wrzucamy uszka i gotujemy do momentu aż wypłyną.  Podobne przepisy: Barszcz ukraiński Barszcz czerwony

Kardamonovy
Kotlety siekane z kurczaka z cukinią i papryką 69

się jednak nie przyzwyczajać jej do dużej ilości mięsa. To chyba jednak przestaje działać. Albo przedszkole mi to utrudnia albo to taki wiek, nie wiem. Mięso, mięso, liczą się pierogi z mięsem, szynka, kiełbasa. Dziś (nie chcąc robić kolejnych pierogów) postanowiłam zrobić kluski z mięsem. Mam nadzieje, że moja córka je zje. Zrobiłam ich sporo, pomroziłam. Zobaczymy

Kardamonovy
Kotlety ziemniaczane z białym serem 58

kotlety, po Toli nie spodziewałam się za wiele (z nią bardzo różnie bywa, w końcu to dziecko). Jeżeli chodzi o mnie, wiedziałam że to będą moje smaki. Farsz do pierogów ruskich mogę jeść łyżkami. Na początku zastanawiałam się nad dodatkami i ziołami. Chodził za mną na przykład rozmaryn, przyprawa w postaci suszonych pomidorów z chili. Na szczęście moje przemyślenia(...)skończyły się tak naprawdę na najzwyklejszym farszu do pierogów ruskich. Jedyne z czym nie zaszalałam to ilość świeżo mielonego pieprzu. Miałam jednak nadzieję, że moje dziecko skusi się na jedzenie obiadu razem ze mną, pieprz musiałam ograniczyć do minimum. I skusiło się, taaak. Tola jadła te kotlety jeszcze na zimno. Z czym je zjadłyśmy? Z sałatką z sałaty lodowej

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty i kukurydzy 73

pewno znajdę w nim jakieś fajne przepisy. Nie mówiąc o tym, że w głowie ciągle pojawiają się nowe pomysły na wiosnę i lato. Ciągle. Na dziś tyle, lecę lepić pierogi z resztek obiadowo-zamrażalnikowych. Dziś serwuję pierogi z mięsem z rosołu, z kiszoną kapustą i soczewicą. Do tego oczywiście smażona cebula i tona świeżo mielonego pieprzu. Do następnego

Kardamonovy
Ciasto do dekoracyjnych chlebów weselnych i innych uroczystości 85

sposobu na ciasto, które w trakcie pieczenia zachowa swój kształt, bo nie będzie rosło zbyt gwałtownie podczas pieczenia i do wykonania przez każdego, kto przynajmniej potrafi zrobić ciasto na pierogi.   Znalazłam sposób na takie ciasto w książce J. Hamelmana „Chleb”. Autor z takiego ciasta wykonuje ozdobne projekty, ale raczej płaskie pieczone w formach piekarniczych z przepięknymi ozdobami(...)mlekiem. Czekamy aż drożdże rusza. Dodajemy sól, miękkie masło i stopniowo pozostałą wodę z mlekiem. Zagniatamy ciasto tak długo aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto ma konsystencję jak na pierogi. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta ciemnego.  Ciasto ciemne zdecydowanie proponuję przygotować z połowy poniższych składników do tej ilości ciasta białego. 450g mąki

Leśny Zakątek
Jaki zrobić obiad na lato? 20 PRZEPISÓW 95

PRZEPIS Kurki smażone w słodkim syropie Delikatne kurki smażone z cebulką, ze słodkim posmakiem, który zapewnia syrop klonowy. Te smaki w bardzo dobry sposób łączą się… ZOBACZ PRZEPIS Pierogi z kapustą świeżą i kiszoną (wegańskie) Uwielbiam pierogi z kapustą, mimo, że są trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków

Via Gusto
Surówka z młodej kapusty i kukurydzy 77

pewno znajdę w nim jakieś fajne przepisy. Nie mówiąc o tym, że w głowie ciągle pojawiają się nowe pomysły na wiosnę i lato. Ciągle. Na dziś tyle, lecę lepić pierogi z resztek obiadowo-zamrażalnikowych. Dziś serwuję pierogi z mięsem z rosołu, z kiszoną kapustą i soczewicą. Do tego oczywiście smażona cebula i tona świeżo mielonego pieprzu. Do następnego

Kardamonovy
Wałkownica do ciasta: Kulinarny Must-Have dla Pasjonatów Smakołyków 64

Jednym z elementów przygotowywania smakowitych wypieków jest odpowiednie wałkowanie ciasta. Ta kreatywna czynność pozwala nam osiągnąć idealną grubość, elastyczność i jednolitość ciasta, niezależnie od tego, czy przygotowujemy pierogi, babeczki czy tarty. W dzisiejszym artykule zaprezentujemy Ci wałkownicę do ciasta – niezbędne narzędzie w kuchni, które ułatwi Ci pracę i przekształci Twoje kulinarne marzenia w rzeczywistość. Czym jest wałkownica(...)podkreśla jej wartość w kuchni. Dlaczego warto mieć wałkownicę do ciasta? Precyzja i jednolitość: Wałkownica do ciasta pozwala osiągnąć jednolitą grubość ciasta, co jest niezwykle istotne przy przygotowywaniu ciastek, pierogów czy chlebów. Dzięki temu wszystkie części dania będą gotować się równomiernie, a tekstura będzie idealnie dopasowana do naszych preferencji. Elastyczność w kuchni : Posiadanie wałkownicy daje nam możliwość eksperymentowania

Trochę smaku
Ryż z truskawkami i śmietaną 83

potrzeb i przygotuj w pojedynczych porcjach lub zrób całą miskę i podaj w rodzinnym stylu. Jeśli szukasz innych pomysłów na obiady na słodko, sprawdź również jak smakują nasze pyszne pierogi z truskawkami lub domowe pierogi z białym serem . Polecamy też bardzo prosty pomysł na kluski ryżowe . Ryż na słodko z truskawkami Czy każdemu to połączenie smakuje? Może

Kuchnia Na Wypasie
Deser z wiśniami jak ciasto filadelfia – PRZEPIS 180

deser składający się z ulubionych lodów z dodatkiem świeżych lub mrożonych wiśni i kruszonki. Clafoutis w wersji bezglutenowej – bezglutenowa wersja klasycznego clafoutis z mąki ryżowej lub migdałowej. Wiśniowe pierogipierogi wypełnione świeżymi wiśniami, podsmażone na maśle i posypane cukrem pudrem. Deser z mrożonymi wiśniami – mrożone owoce, rozdrobnione w blenderze i podane w formie sorbetu

Via Gusto