Babka piaskowa Przepis na wilgotne ciasto piaskowe nie tylko na Wielkanoc Babka piaskowa nie zawsze ma u nas formę tradycyjnej babki wielkanocnej. Tę wilgotną babkę
Cztery FajeryDomowa ciabatta przepis na włoski chleb ciabatta. Domowa ciabatta jest lekka, miękka w środku i z idealnie chrupiącą skórką. Bułka ciabatta najlepiej smakuje świeża, posmarowana
Cztery FajeryKonfitura z czerwonych buraków Proste przepisy na konfiturę i dżem z pieczonych buraków i jabłek. Konfitura z czerwonych buraków i jabłek jest uniwersalnym, choć
Cztery FajeryDzisiaj zapraszam Was ponownie do Gruzji! Najbardziej rozpoznawalnym daniem gruzińskim jest chinkali. Co to takiego? Chinkali to gruzińskie "pierogi" w formie sakiewki, wypełnionej mięsem i bulionem. Sakiewki są dość duże, wypełnione po brzegi przepysznym mięsnym farszem np. z wołowiny, wieprzowiny czy jagnięciny. Mięso może być w różnych konfiguracjach. Będąc w Gruzji jadłam wielokrotnie chinkali, każde smakowało troszkę inaczej(...)farszu mięsnego dodaje się wodę, farsz jest dość luźny taki, wodnisty, dzięki czemu podczas gotowania chinkali, surowe mięso, gotuje się bezpośrednio we wnętrzu pierożka - sakiewki. Chinkali to też duże "pierogi" nie przypominają w swoim wyglądzie małych chińskich pierożków, z którymi często są mylone. Gruzińskie chinkali, jedzone w Gruzji są na prawdę duże, tak jak te moje na zdjęciach
SMYKWKUCHNIPrzepis na gulasz wołowy Tradycyjny gulasz wołowy nihari. Przepis na gulasz wołowy nihari odrobinę się różni, od polskiego tradycyjnego gulaszu z wołowiny, ale podstawy są takie
Cztery FajeryKuchnia wege dla zabieganych Recenzja książki Raz na tydzień. Kuchnia wege dla zabieganych autorstwa Chloe Sucree Kuchnia wege dla zabieganych i tych wszystkich, którzy
Cztery FajeryZdrowe drinki bezalkoholowe Proste drinki bez alkoholu dla dzieci i dorosłych na imprezę i Walentynki. Zdrowe drinki bezalkoholowe, zarówno na zimno, jak i gorące koniecznie muszą
Cztery FajeryCzekolada na gorąco do picia przepis na domową gęstą czekoladę. Czekolada na gorąco do picia to nasz najlepszy pocieszacz na mróz, niepogodę i zły nastrój
Cztery FajeryPapryka faszerowana mięsem z indyka przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym, ryżem i kukurydzą. Papryka faszerowana mięsem z indyka jest gotowa do podania na stół w
Cztery FajeryPączki z jabłkami najlepszy przepis na pączki z nadzieniem z prażonych jabłek. Pączki z jabłkami kupowałam jeszcze będąc dzieckiem w osiedlowej cukierni. Duże owalne pączki z
Cztery FajeryIndyk w sosie curry Prosty przepis na indyjskie curry z indykiem. Indyk w sosie curry to przepis, który ma dla mnie dwie kluczowe zalety. Jest szybki
Cztery FajeryJak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży przepis na przygotowanie zaczynu do ciast drożdżowych. Jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży, żeby ciasta ładnie wyrastały, wie chyba każdy
Cztery FajeryJednego dnia mogą być krokiety z farszem, drugiego naleśniki, a trzeciego dnia paszteciki... Można też zrobić większa ilość farszu i zacząć od pierogów, a z tego co zostanie zrobić coś innego. Link do filmu z przepisem: 113 PRZEPIS NA FARSZ z kapusty i pieczarek Najlepszy do pierogów, krokietów, pasztecików, naleśników Składniki(...)nożem na mniejsze kawałki i dorzucamy do pieczarek. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu. Tak przygotowany farsz możemy użyć do pierogów, uszek, pasztecików, krokietów, czy do zwykłych naleśników. Link do filmu z przepisem: 113 PRZEPIS NA FARSZ z kapusty i pieczarek Najlepszy do pierogów, krokietów, pasztecików, naleśników Smacznego :) Zapraszamy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieŻeberka w miodzie przepis na soczyste żeberka w miodowej marynacie. Żeberka w miodzie to prosty przepis na miękkie i pikantne żeberka, które możesz
Cztery FajeryGrzane wino z rumem przepis na glogg szwedzkie grzane wino. Grzane wino z rumem czyli glogg to aromatyczna, wzmocniona rumem, brandy, porto lub wódką, wersja
Cztery Fajery