również dodatek do warzywnych zapiekanek , gulaszów czy farszów tak więc nie ma obaw, że otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów(...)się z rozmaitymi warzywami oraz owocami, których często kupujemy za dużo a gdy zaczną więdnąć wyrzucamy do kosza. Makaron z gulaszem warzywnym to bardzo smaczne i proste danie. Mrożonki (szpinak, warzywa na patelnie i inne) – są bardzo przydatne w kuchni, ponieważ zachowują praktycznie wszystkie wartości odżywcze a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Możemy je dodać do wielu potraw
moj przepis nadekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali ze szpinaku oraz czerwonej kapusty – wyglądają nieciekawie, są za to bardzo smaczne! Phali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapusty Orzechy włoskie znajdziemy również w paście, którą faszerowany jest zwijany, grillowany bakłażan. Badrijani nigvzit to przepyszne, wegetariańskie danie, jedno z najlepszych jakie jadłam w Gruzji. Posmakuje(...)owoców granatu. Jestem ciekawa czy lemoniada estragonowa przyjęłaby się u nas. W tle mało gruzińska, ale za to lubiana przez miejscowych i turystów sałatka Cezara Chinkali – pierogi w kształcie sakiewki Chinkali to misternie lepione gruzińskie pierożki w formie sakiewek. Są charakterystyczne nie tylko ze względu na kształt – w ich wnętrzu kryje się oprócz mięsa (zazwyczaj wołowo-baraniego
Poezja smakuMiałam w lodówce pieczarki, które prosiły "zrób z nas coś", Ostra wrzuciła przepis na turecki przysmak. Myślę sobie hmm.. Ona ma z fetą i szpinakiem, to ja sobie zrobię z tym co mam, czyli pieczarkami i serem. Oryginalny przepis znajdziecie u Ostrej TUTAJ . Potrzebujemy: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajo 40 ml wody o temperaturze(...)grubych oczkach. Smażymy na patelni dopóki nie odparuje cala woda z pieczarek. Po wyłączeniu ognia doprawiamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Wyrabiamy ciasto, praktycznie tak jak na pierogi, kulkę ciasta wkładamy do woreczka i dajemy mu odpocząć. Następnie dzielimy na 4 części, z których wałkujemy w miarę okrągłe placki. Na środek każdego z nich nakładamy farsz pieczarkowy
MamaOskarkachodzi o różnego rodzaju promocje unikam jedynie rabatów w dziale mięsnym, jakoś nie pachną mi dobrze. Ale takie 2 kawki, które i tak wiem, że wypiję, dodatkowy jogurt, masło, szpinak, owoce… no jak przejść obok nich obojętnie?! Ponadto, mając na stanie do wyżywienia 5 paszczy (w tym 1 własną) wiem, że i tak nic się nie zmarnuje. W dodatku(...)według mnie, jest tak najpraktyczniej i najbezpieczniej. CO MOŻNA MROZIĆ Z ŻYWNOŚCI – 8 produktów spożywczych, które często goszczą w mojej zamrażarce Oprócz spraw zupełnie oczywistych, jak dodatkowy sznycel, pierogi od teściowej, czy gołąbki od mamy, podzielę się z Wami moją wiedzą tajemną – informacją na temat kilku produktów spożywczych, mniej oczywistych w aspekcie mrożenia i trikami, jak mrozić
W Kawiarencektóre zostały zamknięte w cieniutkim, chlebowym cieście z drobinkami charakternej czarnuszki. Zhingyalov hats, czyli ormiańskie chlebki z patelni, wyładowane po brzegi aromatycznymi ziołami skąpanymi w złotej oliwie. Wykorzystałam świeży szpinak, porcję zamrożonego wiosną czosnku niedźwiedziego i soczyste liście rzodkiewki. Podstawą nadzienia w tym kaukaskim wypieku jest właśnie zielenina. Wszelkie liście o płytkim smaku są główną bazą wypełnienia chlebków, następnie dodaje(...)patelni Potrzebujesz: 200 g mąki orkiszowej / pszennej lub pół na pół 100 ml zimnej wody (lub mniej) szczypta soli 1/3 łyżeczki ziaren czarnuszki (opcjonalnie) Nadzienie: 200g świeżych liści szpinaku 1 pęczek liści rzodkiewek 50 g liści czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki czosnku
Kuchnia w Słońcu Skąpanaokreślonym stylu, ma swój rodzaj smaku, którym karmi innych, wierzcie coś w tym jest. Lubię pobawić się w gotowanie, na przykład za chwilę idę leczyć swoją depresję lepiąc pierogi z mięsem, i chociaż nie wiem gdzie je przetrzymam to na pewno nie ulepię ich mniej niż sto, a zamrażarka jest pełna. Ups. Im bardziej skomplikowane dania robię(...)pasaty pomidorowej szczypta soli, oregano, majeranku, pieprzu i cukru oliwa do smażenia Nadzienie do muszli: 200 g sera ricotta 50 g wędzonego tuńczyka garść szpinaku ząbek czosnku oliwa do smażenia sól, pieprz 100 g sera mozzarella natka pietruszki Dodatkowo: 50 sztuk makaronu w kształcie dużych muszli 150 g sera
Mango PapajaKochani, zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Jednak nie wszyscy będą mogli się cieszyć barszczem grzybowym, pierogami i rybą. Są tacy, u mnie w domu na przykład, którzy mają ścisłą dietę. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego, w skrócie WZJG wymaga specjalnej diety. Dieta przy WZJG jest sprawą indywidualną. Co zaszkodzi Tobie, na mnie będzie miało dobry wpływ, i odwrotnie. To dieta(...)WZJG zaakceptowała taką kombinację. Dodam, że obiad w tej postaci zjedliśmy wszyscy bez mrugnięcia okiem i już wiem, co zjemy na Święta. Składniki 250 g jarmużu lub młodego szpinaku pół szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej drobnej 2 cm świeżego kłącza imbiru 2-3 suszone pomidory z zalewy 1 ząbek czosnku olej kokosowy extra virgin do smażenia szczypta mielonej gałki
Z Kuchni Do KuchniObiecuję, że to już przedostatni przepis z bobem 😀. Jeszcze mam w planie pierogi z bobem i finito na ten sezon z tymi pysznymi zielonymi fasolkami ! Bób jak zwykle ugotowałam na parze, według mnie taki jest najlepszy i najsmaczniejszy. Do pasty dodałam biały ser z wiaderka. Od pewnego czasu używam głównie Mojego Ulubionego z Wielunia - i nie jest to wpis(...)groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Pasta z bobu
Kulinarne przygody GatityTosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!deser? Sprawdź ile cudownych posiłków możesz przygotować z dyni! PUMPKIN CHEESECAKE SERNIK Z DYNIĄ I CYNAMONEM! DYNIOWE LATTE! PUMPKIN COFFEE! TARTA Z DYNI NA SPODZIE Z CIASTECZEK! PIEROGI Z NADZIENIEM Z DYNI! ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Z DYNI I MASŁA ORZECHOWEGO. DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z DYNIĄ I MALINAMI. DROŻDŻÓWKI Z LUKREM! PLACUSZKI Z DYNI(...)DYNI DWUKOLOROWE! NAJSMACZNIEJSZE! GRYCZANE NALEŚNIKI. KURCZAK Z CUKINIĄ W SOSIE DYNIOWYM! ZUPA KREM Z DYNI Z GRZANKAMI! LASAGNE Z BAKŁAŻANEM I SOSEM Z DYNI! RISOTTO Z DYNIĄ I SZPINAKIEM! DŻEM Z DYNI, MANGO I CYTRYNY! NAJLEPSZY
SMYKWKUCHNIsoli 500-600 g mąki (zależy od wilgotności), u mnie 400 g białej chlebowej i 100 g pełnoziarnistej na nadzienie (mniej więcej): 80 g sera feta, pokruszonego 60 g szpinaku baby, drobno pokrojonego 30 g natki pietruszki, posiekanej 30 g natki kolendry, posiekanej dodatkowo: 1 żółtko jajka + 1 łyżka wody nasiona czarnuszki (sezamu, kminu rzymskiego, co tam chcecie) Przygotowanie(...)Wymieszaj w miseczce składniki nadzienia. Weź kawałek ciasta i uformuj z niego kulę. Rozpłaszcz kulę palcami na placek, nałóż 1 łyżeczkę nadzienia i zlep brzegi ciasta, jakbyś lepił pierogi. Możesz zostawić bułeczki w takim kształcie (nazywanym półksiężycem), lub jak ja, mając bułeczkę ustawioną zlepieniem w dół, podwinąć pod spód rogi, uzyskując kształt "kartofelka":) Powtórz powyższe czynności z pozostałymi
Chilli Czosnek i OliwaPokrój wszystkie składniki i wymieszaj z oliwą z oliwek. Dodaj do sałatki pierś z kurczaka bądź kaszę gryczaną, by mieć gotowy obiad. Koktajl z ogórków – wykonanie: 1 ogórek, szpinak baby, 1 jabłko. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Pij go zaraz po przygotowaniu, po kilku godzinach traci część składników odżywczych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Korzyści(...)mieć za mało kalorii. Wypróbuj inne diety odchudzające: Cudowny napój z sodą oczyszczoną pozwoli na spalenie całego tłuszczu z brzucha! Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! Masz piekące bóle brzucha? Sprawdź czy to nie zespół jelita drażliwego! Najsmaczniejsze szarlotki i ciasta z jabłkami Właściwości lecznicze czosnku – jest to naturalny antybiotyk
To Musisz Wiedziećprzekąska, idealna na małe i większe przyjęcia. Sprawdza się świetnie, wszystkim smakuje. Przygotowuje się ją niezwykle łatwo i szybko, a jak? Od dłuższego już czasu, gdy robię w domu pierogi i zostanie mi nieco farszu, odkładam go do małego woreczka i wkładam do zamrażarki. To świetny sposób na domowy "półprodukt" - gotowy farsz można później wykorzystać w wielu różnych, "jedno(...)będzie świetny również do wielu innych potraw; w sezonie grillowym przygotowuję go bardzo często. składniki: opakowanie ciasta francuskiego dowolny wytrawny farsz pierogowy (najlepiej 2-3 rodzaje, u mnie ze szpinaku , z gotowanego mięsa , z mozzarelli ) jajko siemię lniane sos: nieduży zielony ogórek 3 ząbki czosnku 200 ml jogurtu greckiego łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku Ogórek
6nieboDzisiaj w roli głównej JARMUŻ. Na początek może bardzo krótko o głównym bohaterze tego dania. Jarmuż to odmiana kapusty bezgłowej. Bardzo popularny jest w kuchniach brazylijskich
Pełny talerzChili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!