pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:85/109)

Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 200

ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, by powstało plastyczne ciasto. Odkładamy je do lodówki, by chwilę odpoczęło. Na rozwałkowane ciasto układamy niewielką ilość wcześniej przygotowanego farszu i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Przygotowujemy emulsję maślano-ziołową. Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy niewielką ilość wywaru, soli, świeżo mielonego pieprzu i drobno siekanej natki(...)patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy szynkę. Obsmażamy tost na tym samym maśle (w ten sposób pieczywo wchłonie z patelni smak szynki i masła) do uzyskania złotego koloru. Następnie smażymy jajko sadzone, które ułożymy na samą górę tostu z obsmażonymi plastrami szynki. Oprószamy całość niewielką ilością soli i pieprzu. II śniadanie Kromka pieczywa pełnoziarnistego z białym serem i pół papryki

karmelowy
Gryczane sakiewki w sosie dyniowo serowym 137

 Dynia nie musi być nudna. Polecam zrobić z niej sos, pyszny gęsty serowy na bazie sosu jasnego Łowicz . Dzięki niemu sosu nie trzeba już doprawiać

wesoła kuchnia
Przepis na gnocchi z jarmużem i szynką parmeńską 199

Zapraszam na kolejny przepis na gnocchi. Przedwczoraj poznaliście gnocchi z boczkiem , groszkiem i szałwią. Jeśli lubicie ziemniaczane kluski z sosem to ten przepis na pewno przypadnie

codojedzenia
Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami 201

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
Ostatni weekend przed świętami. 142

postawić ją na balkonie. W przypadku, gdy takiego nie mamy musimy zakup choinki odłożyć na wtorek. Po zakupach zabieramy się do przygotowania potraw. Jeśli jeszcze nie mamy gotowych pierogów ruskich, z kaszą gryczaną lub uszek to ostatni dzwonek na ich przygotowanie. Liczymy jaka ilość jest nam potrzebna i  taką mniej więcej szykujemy. Gotujemy krócej niż jest w przepisie(...)renifery. Pieczemy pijaka, rochera czy brzdąca. Możemy również upiec jakiś tort np czekoladowy. Obieramy ziemniaki i gotujemy. Przygotowujemy stół na wigilie. Przed pojawienie się gości odsmażamy ziemniaki oraz smażymy karpie. Możemy to zrobić nawet z pół godziny wcześniej. Daje nam to chwile czasu dla siebie. Ryby i ziemniaki trzymamy w nagrzanym na około 40 stopni piekarniku wówczas nie ostygną. POWODZENIA

Kolizje Smaków
Razowe Ruskie 151

ochotę na pierogi ruskie a własnie w tym czasie kompletnie nie chce mi się ich robić to przyrządzam oszukane ruskie czyli naleśniki z nadzieniem od pierogów...Tym razem ciasto zrobiłam z mąki żytniej razowej i wyszło przepyszneeeee...Ostatnimi czasy bardzo sie przekonuje do mąk innych niż pszenne . "Razowe znacznie bardziej zdrowe Białko znajduje się w warstwie aleuronowej bielma(...)ciasto: 1 szkl. mąki żytniej razowej około 250-300ml. 2 jajka 500ml. mleka  sól Farsz: 500 gram ziemniaków kostka sera pół tłustego 2 cebulki olej do smażenia pieprz, sól 2 ząbki czosnku Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem..odstawiamy na 10 min. po tym czasie smażymy naleśniki stosunkowo cienki. Farsz: Ziemniaki gotujemy solimy, po ugotowaniu

NaKońcuJęzyka
Wigilijny krem z suszonych grzybów 175

Prawda jest taka, że u nas grzyby je się przede wszystkim w pierogach, kapuście, ewentualnie żurku, ale wiem, że w niektórych regionach Polski zupa grzybowa jest jedną z tych potraw, bez których kolacja wigilijna w ogóle nie może mieć miejsca. Czyli coś jak u mnie barszcz czerwony z uszkami-właśnie z grzybami leśnymi. Choć te z dodatkiem pieczarek też(...)blade. Uruchamiamy na prędkości 12, ok.30 sekund. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy wodą zwykłą oraz z suszonych grzybów i uruchamiamy program Soup P1. Po ok 10 minutach dodajemy smażone grzyby, a po 35 minutach wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy, doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę uprzednio zahartowaną odrobiną zupy. Uruchamiamy ponownie program. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym, słonym

Kuchnia w czekoladzie
Czeski knedlik z gulaszem 434

Od dawna miałam ochotę na taki treściwy obiad. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na czeskie knedliki ze strony "Gotowanie cieszy". Autorka do przygotowania tego smakołyku użyła

Smakołyki Asi
Naleśniki z jagodami 164

Sezon truskawkowy się zakończył, ale w kolejce czekają już kolejne dary lata. Dzisiaj będzie jagodowo. Proponuję Wam jedno z najprostszych dań, czyli naleśniki. Placki są z

Pełny talerz
PĄCZKI PIECZONE 183

Pyszne, domowe pączki i to bez smażenia. Są rewelacyjne! Nie ma się przy tym wyrzutów, że jemy tłuste i kaloryczne. Nie wymagają wiele pracy, ponieważ odchodzi czas na ich smażenie. Naprawdę polecam. Z przepisu wyszło około 40 puszystych pączków. Użyłam papilotek jak do muffinów o średnicy 5 cm. Składniki: 100 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 6 jajek(...)uformowałam placek o grubości około 1 cm. Szklanką wycinałam kółka. Kolejno brałam małe kółeczka lekko je spłaszczałam. Na środek nakładałam po łyżeczce marmolady. Złożyłam na pół i zlepiłam jak pieroga. Następnie złączyłam rogami ciasto od spodu. I tak kolejno formowałam pączki. Łączeniem do dołu wkładałam je kolejno do papilotek. Ułożyłam je na blasze do pieczenia. Powinny postać około pół

potrawyregionalne
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym 95

Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym Podczas poprzedniego weekendu udało mi się porządnie przemarznąć, skończyło się na wizycie u lekarza i antybiotykach. A jak, wiadomo człowiek

Cztery Fajery
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 86

Typowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje

Cztery Fajery
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 167

Właśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów

Bullio
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 180

Właśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów

Bullio
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym 279

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Zapiekane naleśniki z kurczakiem, pieczarkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Całość zapieczona z sosem serowym to doskonała propozycja obiadowa

Marta Gotuje