To jedno z tych dań, które jest nie tylko zdrowe ale i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie to możemy zaliczyć do dań jednogarnkowych, bo całość przygotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śniadanie angielskie to najczęstsza forma podania śniadania w hotelach. Prosto, smacznie i w takim wypadku każdy będzie w stanie wybrać coś dla siebie, więc hotel ma
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wigilijny barszcz z uszkami to jedyna potrawa, którą spożywam tylko raz w roku. Nawet karpia udaje się zjeść przynajmniej raz poza świętami. Może dzięki temu jest
W kuchni KatieDzisiaj zapraszam na libańskie pierożki z drożdżowego ciasta z nadzieniem z jagnięciny. Z podanych składników wychodzi 12 pierożków, którymi spokojnie najedzą się trzy osoby (ja zjadłam
My Culinary Artpalcami tą watę żeby ją sprzątnąć z podłogi. Gdy byłam nieco starsza (miałam jakieś 5 lat) zabrałam mamie krzesło na którym siedziała przygotowując coś w kuchni (chyba to były pierogi). Mama akurat na chwileczkę wstała, wtedy ja zabrałam to krzesło. Mama nie zauważyła braku krzesła i kiedy chciała usiąść przewróciła się na podłogę i dosyć mocno potłukła. Przypomniała(...)łam i na to sposob... probowlam z drugiego pietra zejsc na dol przy pomocy drzewa ktore roslo bardzo blisko..straż pozarna mnie z niego sciagala:) Byłam też zapaloną kucharka,smażyłam makaron na suchej patelni przy czym podpaliłam sciane,w elektrycznym młynku do kawy robiłam kogel-mogel a prad kopna mnie tylko raz. Na wsi do swojej piaskownicy wynosilam babci
bistro mamaprzypadku również tego, co zostało w lodówce. Calzone we włoskim dialekcie znaczy… nogawka. Nie wiem jak Wam, ale nam się nie kojarzy:-) Jak zwał tak zwał, ale pieczony pieróg z drożdżowego ciasta, identycznego jak na pizzę to nasze ulubione danie. Jeśli chodzi o nadzienie to trzymamy się zasady, że do calzone można wsadzić wszytko (co kłóci się z tradycyjnym(...)patelni i wrzuć wszystkie składniki, żeby je chwilę przesmażyć. Z warzyw odparuje trochę wody, chorizo puści sok, smaki przemieszają się. Jeśli nie masz czasu, nie zawracaj sobie głowy smażeniem, wrzuć surowe warzywa do calzone, upieką się razem z ciastem. Krok 3 Posyp stolnicę mąką, chwilę wyrabiaj ciasto, a potem utocz kulę i podziel na cztery części, z których zrobisz cztery
Niedzielny kucharzWiecie, że jakiś czas temu zaczęłam walkę z wiatrakami (czyt. moimi zbędnymi kilogramami), ale by szło mi choć troszkę lepiej- chcę zmienić swoje nawyki żywieniowe i całkowicie zrezygnować ze smażonego, tłustego i ciężkiego jedzenia. Wiem, wypadałoby także ze słodyczy, ale tej przyjemności jakoś nie jestem w stanie odrzucić ;) Nawiązując do wstępu- przy uprzejmości sklepu Kuchnie Świata , nabyłam całkiem nowiutką sztukę(...)wszystkiego za jednym zamachem i zminimalizujemy możliwość przywierania do spodu potraw takich właśnie jak pampuchy - miałam z tym problem za pierwszym razem, choć to może reguła nie jest;) czy pierogów- choć te są dopiero przede mną. Wykonany jest w 100% z bambusa, bez dodatkowych metalowych wiązań, unikniemy więc metalicznego posmaku, który mógłby się w trakcie parowania wydobyć
Kuchnia w czekoladzieŚwięta już za kilka dni, najpierw uroczysta wieczerza a kolejne dni to błogie lenistwo, obżarstwo i odwiedziny rodziny... To wyjątkowy czas, radosny ale też pracowity. Od
Radość kipiąca uśmiechem.gnocchi to to raczej niepodobne. Jestem wyjątkowo niezdarna i niecierpliwa. Lepienie pierogów i wszelkie inne dania wymagające zdolności manualnych są u mnie skręślane na starcie. Kiedyś próbowałam zrobić pierogi z soczewicą i powstało coś w stylu Calzone ; ). Dlatego te dyniowe kluchy miały być wegańskie i dobre, a nie ładne. Po 2 miesiącach wracam z dynią i wyjątkowo dobrym(...)kokosowym. Będą bardziej chrupiące. Sos Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżeczką oleju kokosowego. Szalotkę siekamy w poprzek, rozmaryn siekamy na duże kawałki (1 listek na 3), wrzucamy na patelnie i smażymy ok. 3-4 minuty (aż szalotka się zarumieni). Dodajemy 1/2 szklanki mleka kokosowego (1/3 szklanki mleka koko zostawiamy na sam koniec) i pierwszą część mleka ryżowego. Gotujemy na wolnym ogniu
Fill The BowlSzare kluski z okrasą Prostym sposobem na szybki i syty obiad są szare kluski . Pyszne , nieskomplikowane ( trochę kłopotliwe za pierwszym razem , później już nie " class="wp
Ogrodnik w podróżyJuż jestem, jestem, mam nadzieję, że teraz wszystko wróci do normalności. Nie uwierzycie, ale ciągle pracuję. Wczoraj z niedowierzaniem spojrzałam w kalendarz i zobaczyłam, że niedługo
W mojej kuchniKilka słów nt. frittaty niedawno już napisaliśmy. Było to przy okazji potrawy, którą określiliśmy mianem omletu z papryką, pomidorami i mielonym mięsem , ale technicznie była to
Kulinarna PokusaPoniżej prezentujemy krótki przepis jak przygotować naleśniki rozumiane jako placki same w sobie. Abstrahujemy tu więc od wszelkich dodatków i farszów jakie są do nich stosowane
Kulinarna Pokusa