pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:90/109)

Bliny pszenno-gryczane z sałatką śledziową 204

Bliny pszenno-gryczane z sałatką śledziową Bliny są tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej, ale zakorzenionym także od dawna w kuchni polskiej. W kulturze rosyjskiej

Pełny talerz
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 164

przyznajemy się bez bicia. Nam, miłośniczkom typowo polskich smaków (przed oczami mamy pierogi, dużo pierogów), zdarza się mały skok w bok. Nierzadko serwujemy sobie orientalne podróże i bardzo nam (i tym co są na naszym garnuszku) z tym dobrze. Ale, jako, że doba i tak jest dla nas za krótka, nie będziemy tracić czasu na podróż samolotem, więc(...)Marynata: sos sojowy (bezglutenowcy pomijają!!!) 2-3 łyżki,  miód 1 łyżka, główka czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz, papryka słodka i ostra, odrobina oleju - wymieszać.Po godzinie w marynacie smażymy na sporym ogniu, na patelni z rozgrzanym olejem. Marynatę również wlewamy na patelnię.2. Grzybki mun, czyli "ucho brzozy".Zalewamy wrzątkiem i moczymy je w nim około 20 minut. Następnie

Wypisz Wymaluj
PIEROŻKI RYŻOWE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 163

Ostatnio głowa pęka mi od przeróżnych orientalnych pomysłów. A jak pomysły mam to oczywiście je realizuję ( nie tylko te kulinarne! ). Dziś mam dla Was przepis na

Ostra na Słodko
Wegetariańskie pierożki na parze 153

Pierożki, jakie wymyśliłem do pulpetów rybnych, gdyż podanie ich po prostu z frytkami wydało mi się zbyt prostym rozwiązaniem. Przepis na rybno-grzybowe kuleczki podam niedługo

Gotuj z Rumcajsem
Puszyste naleśniki z kaszy manny wg Aleex 1542

Weekend spędziłam na szkoleniu. Wprawdzie nie wiązało się ono ze szkołą, ale było bardzo interesujące. Podczas dwóch dni przekazano nam ogrom wiedzy. Niezwykle intensywne wykłady trwały

W mojej kuchni
Jesienne naleśniki ze śliwkami wg Aleex 163

Niepostrzeżenie zaczął się październik. Wraz z nim nieco zwolniłam. W pracy troszkę udało się wyhamować, starsze dziecko skończyło oba kierunki studiów i dostało pracę, młodsze szykuje

W mojej kuchni
Pancakesy z dyni wg Aleex 134

Dynia jest świetna! Nie miałam pojęcia, że daje aż tyle możliwości i można ją wykorzystywać pod wieloma postaciami. W tym roku, “z pewną taką nieśmiałością”, sięgnęłam

W mojej kuchni
Pieczone pączki z ziemniakami 159

zrobić ze zużytym olejem, bo w tym przypadku go nie ma. Dla mnie i mojej rodzinki smakują równie dobrze jak smażone, koledzy z pracy mówili, że lepsze niż kupne (smażone). Mogą je jeść małe dzieci, takie jak mój 1,5 roczny Ryś, zwykłe pączki są zbyt ciężkostrawne dla takiego maluszka, oczywiście Ryś dostał bez skórki pomarańczowej. Pączki z tego przepisu(...)posmarować olejem lub posypać mąka( uwaga ręce muszą być czyste i suche). Kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć w rękach nałożyć, jedną płaską łyżeczkę dżemu (najlepiej żeby był gęsty). Zlepić jak pierogi, następnie końce ściągnąć do siebie i uformować jakby sakiewkę, w rękach delikatnie ukulać (zrobić kulkę) odstawić na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, złączeniem do dołu, układać

moj przepis na
Uszka z barszczem 176

Oj nie znam nikogo, kto powiedziałby z ręką na sercu, że nie lubi uszek z barszczem. Można je co prawda lubić mniej, ale że wcale? Nie

Kuchnia w czekoladzie
Racuchy z jabłkami 156

Racuchy z jabłkami to łatwe do przygotowania, smaczne danie na (pół)słodko z banalnych i na bieżąco dostępnych składników. W sensie funkcjonalnym, czyli przeznaczenia tej potrawy

Kulinarna Pokusa
Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 176

Jest sporo potraw, które spokojnie mogą zostać zrobione wcześniej, a potem zamrożone lub zawekowane. Na ostatnią chwilę pozostawiajmy sobie tylko to, co naprawdę jest najlepsze tylko na świeżo. Bigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe(...)tydzień przed świętami. Początek grudnia to dobry czas na porządki w szafach, mycie kuchennych mebli. Tego naprawdę nie ma sensu zostawiać na sam koniec, bo najwięcej gotowania i smażenia jest w dzień Wigilii, a chyba nikt tego dnia przed kolacją nie zamierza szorować szafek w kuchni? Pościele można przebrać na kilka dni przed Wigilią, po dokładnym sprzątnięciu wokół

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 134

Kuchnia szwajcarska, to kuchnia bardzo bogata. Szwajcaria jest sercem Alp, gdzie łączy się północ i południe Europy. Mieszają się tutaj smaki różnych kultur - śródziemnomorskiej z Włoch

Pełny talerz
Zielona zupa cukiniowa 184

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Omlet biszkoptowy wg Aleex 97

Druga połowa mijającego tygodnia była dla mnie bardzo pracowita. Do południa zajęcia z maturzystami, po południu spotkania służbowe. W sobotę mieliśmy gości, więc zajęłam się przygotowaniami

W mojej kuchni
Wytrawne syrniki – serowe placki ze szczypiorem i wędzonym boczkiem 212

słodkie placuszki w wariant bardziej wytrawny, bo podstawowego konceptu nie zmieniłam – miało być szybko, zdrowo i jak zawsze smacznie. Uprzedzając pytania – smak nie jest podobny do nadzienia z ruskich pierogów – w tych plackach jest sam twaróg, jajka i naprawdę niewiele mąki – są mięciutkie, delikatne i bardzo świeże. Na syrniki nadaje się każdy twarogowy ser – i chudy, i półtłusty(...)skorupkę. Na patelnie wlewamy 3mm warstwę oleju i rozgrzewamy go szybko na dużym ogniu. Na rozgrzany tłuszcz od razu partiami wkładamy syrniki, ogień zmniejszamy do średniego lub niskiego i smażymy syrniki z obu stron do zrumienienia, około 5-6 minut na stronę.   Gorące syrniki odkładamy na moment na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu i podajemy od razu

Karo in the Kitchen