pierogi smażone - 1625 przepisów (strona:33/109)

Empanadas z pieczarkami 147

kroimy je drobno. Rozpuszczamy 25 g tłuszczu i przesmażamy cebulę z czosnkiem, potem dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż pieczarki zmniejszą swoją objętość i odparuje płyn. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na nieco grubsze niż na pierogi i wykrajamy duże kółka. Na środek każdego układamy po łyżce farszu i zlepiamy jak pierogi. Widelcem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Bezglutenowe warsztaty z Inką 181

bardzo barwnie opowiadał nam o swoich podróżach i doświadczeniach kulinarnych. Dania które przygotowaliśmy na warsztatach to: pierogi z maki gryczanej z kaszą jaglaną i mielonym indykiem polane sosem grzybowym kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z  gęsich serc z boczniakami smażone filety z pstrąga i sałatki  z soczewicy ze świeżymi  warzywami domowe żółte curry wegetariańskie

Kulinarne przygody Gatity
Proziaki - podkarpackie smaki. 134

wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Jego konsystencja powinna być nieco lużniejsza niż ciasto na pierogi.  Po wyrobieniu wałkujemy ciasto na grubośc około 1,5 - 2 cm i szklanką wykrawamy koła. (Stolnice podsypując delikatnie maką) Patelnie rozgrzewamy i na suchej smażymy placki z każdej strony az do zrumienienia. Placki na patelni podwajają swoją objetośc, zastanawiałam się

Radość kipiąca uśmiechem.
Kotlet drobiowy z pieczonego kurczaka z kapustą kiszoną i grzybami 160

zostało po pierogach... Składniki 250 g pieczonego kurczaka natka pietruszki maggi garść suszonych grzybów 150 g kapusty kiszonej liść laurowy jajko bułka tarta sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie   Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Grzyby gotujemy ,osączamy i kroimy w paski. Kapustę zalewamy

R'n'G Kitchen
Czebureki 680

wycinamy okręgi o średnicy ok. 20 cm, czebureki są 2-3 razy większe od tradycyjnych pierogów.  Na każde kółko z ciasta nakładamy obficie surowego farszu, sklejamy i odkładamy na oprószoną mąką deseczkę.  4. Przygotowane sklejone czebureki przykrywamy ściereczką. Do głębokiego smażenia przygotowujemy większą ilość oleju, wrzucamy kawałek ciasta i sprawdzamy czy olej jest wystarczająco nagrzany, jeśli ciasto

Apetyczna babeczka
Pierogi Ruskie 392

ciekawe prawda :) Powstały w dawnej Rusi Kijowskiej na Ukrainie. A pod nazwą Pierogi Ruskie możemy je dostać tylko w Polsce i na Ukrainie.  Składniki na ok 50 pierogów: Ciasto: 500 g mąki (ja użyłam 250 g pszennej i 250 g żytniej) ok 1 szklanki ciepłej wody ( nie może być wrzątek) szczypta soli 2 łyżki masła(...)maszynce do mielenia). Cebulę, kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle aż się zeszkli. Dodajemy do masy serowo - ziemniaczanej i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Na rozwałkowanym cieście wyciskamy szklanką krążki, bierzemy je w dłonie i nakładamy jedną łyżeczkę farszu formując pierogaPierogi gotujemy w osolonej wodzie z łyżką masła

Niezły Młynek
Pierogi ruskie 241

kostkę. Cebulę obieramy o kroimy w cienkie (2-3mm) półtalarki. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu i wrzucamy boczek. Smażymy 3-4 minuty co pewien czas mieszając, aż wytopi się część tłuszczu. Następnie dodajemy cebulę i smażymy kolejne 5 minut często mieszając. Przez Andrzej Kulinarna Pokusa #gallery-168 {margin: auto;} #gallery-168 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text(...)gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki farszu Ziemniaki gotujemy i ubijamy na gładką masę Cebulę podsmażamy na oleju Twaróg, ziemniaki i cebulę łączymy i przyprawiamy Gotowy farsz Przygotowanie dressingu Pierogi ruskie Post Pierogi ruskie pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
podhalańskie pierogi z serem wędzonym i boczkiem 232

takiego wiejskiego, mocno owędzonego). Ostatecznie zdecydowałam się na pierogi z nadzieniem z sera i boczku. Przeglądając różne stronki kulinarne podpatrzyłam to i owo, wyszło mi, że to będą pierogi podhalańskie! Ciasto zrobiłam wg przepisu , w którym mąkę zalewa się wrzątkiem. Ciekawe-nie powiem. W efekcie mam pyszny i sycący obiad:) W tę zimną, paskudną pogodę idealny! składniki: ciasto(...)rozgrzaną mocno patelnię wrzucić boczek, jeśli jest bardzo chudy podlać odrobiną oliwy. Smażyć aż powstaną chrupiące skwarki, pod koniec dodając cebulkę. Z nadzienia odłożyć ok 2 łyżki, resztę wymieszać z pokruszonym twarogiem. Ciasto rozwałkować cienko na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać kółka, nakładać porcje nadzienia, sklejać pierogi. Wrzucać partiami na osolony wrzątek. Gotować ok 3 minut od chwili wypłynięcia

6niebo
Pierogi z kapustą i grzybami 548

łyżkę farszu, sklejamy pierogi dociskając brzegi palcami i formujemy „zakładki”. 6. Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub tacce wysypanej mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. 7. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 4-5 minut od wypłynięcia. Farsz: 1. Grzyby przekładamy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy, aby namokły. 2. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku(...)kostkę. Następnie dodajemy do zeszklonej cebuli i jeszcze chwilę smażymy. 5. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę. Dusimy wszystko razem na małym ogniu do miękkości kapusty. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar płynu ciągle mieszając, aby kapusta się nie przypaliła. Pierogi z kapustą i grzybami podajemy okraszone cebulką zeszkloną

W kuchni Katie
Pieczone pierożki z wytrawnym farszem 348

serka Almette. Na mój przepis można głosować TU. Składniki: Kruche ciasto: 400 g mąki 200 g margaryny 1 jajko 2 łyżki śmietany ½ łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pierogów suszone zioła Farsz: 30 dag wędzonego boczku 1 łyżeczka masła 1 mała cebula 1 jogurtowy serek Almette 5 pomidorków koktajlowych 3 gałązki natki pietruszki   Wykonanie: Przesianą przez sito(...)wycinać kółka. Farsz: Boczek, cebulę i pomidorki pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki i odstawić do ostygnięcia. Do farszu dodać serek Almette i dobrze wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać łyżeczką na ciasto i zlepiać jego brzegi kształtując pierogi.  Gotowe pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować rozkłóconym

Pasja Smaku
Pieczone pierogi z pstrągiem 158

kruchym, drożdżowym ciastem. Składniki: Wędzony pstrąg 1 duży ziemniak Mała cebula czerwona 2 pomidory Natka pietruszki Sól, pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki Jajko plus jajko lub żółtko do posmarowania pierogów 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonych drożdży 1/3 łyżeczki soli 5-6 łyżek cieplej wody Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. W miseczce, w pięciu łyżeczkach cieplej wody, rozpuść(...)pół krążki. Rozgrzej olej na patelni, wsyp cebulę. Zamieszaj i smaż minutę. Dodaj plastry ziemniaka i smaż przez kolejne 5 minut na dość intensywnym ogniu, aż warzywa będą już tylko lekko twarde. Krok 4 Ciasto podziel na 6 części (albo na 4 jeśli chcesz zrobić naprawdę duże pierogi), uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek

Niedzielny kucharz
Pierogi z kapustą i grzybami 168

Pierogi z kapusta i grzybami są obowiązkowe na wigilijnym stole , kapusta może być kiszona lub świeża. Ze świeżą kapustą będą bardziej pękate, a z kiszoną raczej płaskie, można też iść na kompromis i pomieszać dwa rodzaje kapusty. Składniki na ciasto pierogowe: 3-4 szklanki mąki pszennej jajo sól  gorąca woda - dolewana wg.potrzeby , ile zabierze mąka Ciasto zarabiamy, wałkujemy(...)kapustę odcedzamy, szatkujemy razem z grzybami. Na patelni blanszujemy cebulę, dokładamy kapustę i chwilę smażymy, dodajemy pieprzu i soli, jeśli jest potrzeba zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Kiszoną kapustę szatkujemy tak samo jak grzyby przed gotowaniem, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy do miękkości, studzimy i nadziewamy pierogiPierogi można okrasić cebulą podsmażoną na oliwie

Apetyczna babeczka
Pierogi z mięsem gotowanym 245

będzie suchy. Reszta to już sprawa gustu i smaku. No i rzecz ważna dla mnie - maszynka do makaronu. Dzięki niej odpada żmudne wałkowanie ciasta, a co ważniejsze, zrobienie pierogów nie wymaga wysiłku i zajmuje mało czasu. składniki (ok 70 szt)ciasto na pierogi2 szklanki mąki3/4 szklanki gorącej wodyfarszok 450 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie była(...)smażymy na niewielkim ogniu. Pietruszkę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Przestudzoną cebulę, czosnek i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Można wlać parę łyżek wywaru. . Dobrze wymieszać, przyprawić solą, dużą ilością pieprzu i ostrej papryki (do smaku)Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi

Stare Gary
Calzone z kurczakiem 194

Wyśmienita pizza zawinięta w kształt pieroga. Nadzienie pieroga zależy już tylko od Was. Możecie włożyć do środka dosłownie wszystko to co lubicie. U mnie były to podstawowe składniki jakie miałam pod ręką. Na 2 duże calzone: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki(...)piersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki, przyprawiamy przyprawą kebab gyros. Smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju. Cały placek ciasta smarujemy keczupem i obsypujemy oregano. Na połowie układamy warzywa - cebulę i paprykę, kurczaka i ser. Nadzienie przykrywamy drugą częścią. Brzegi ciasta zlepiamy i delikatnie podwijamy pod spód, formujemy kształt dużego pieroga. Wierzch obsypujemy oregano, wklepujemy je w ciasto. Blaszkę wykładamy

VioletoweKucharzenie
Pierogi ruskie 145

Pierogi ruskie są ulubionymi pierogami mojego męża. Najbardziej oczywiście smakują mu opiekane na patelni na masełku:) Czas trwania: 45 min Ilość porcji: 60 pierogów Składniki: Ciasto: 450 g mąki ( 2 ½ szklanki ) 240 ml ciepłej wody (1 szklanka ) 1 łyżeczki soli Farsz: 400 g obranych ziemniaków 100 g sera białego 2 łyżki masła 1 duża(...)smażyć na złoty kolor. Ziemniaki w serem połączyć za pomocą tłuczka do ziemniaków, doprawić pieprzem i solą. Dodać cebulę i wymieszać. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto farszem. Następnie sklecić pierogi

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi "ruskie" 189

ciepłej wody-2 żółtka-2-3 łyżki oleju-łyżeczka soliSkładniki na farsz:-1 kg ugotowanych ziemniaków-1/2 kg twarogu-cebula-2 ząbki czosnku-przyprawa warzywna-pieprz-olej do smażenia   Ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce.   Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, posypujemy delikatnie przyprawą warzywną  i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju(...)wyrazisty smak ) i dokładnie mieszamy.Farsz gotowy.Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe.Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki.   Wycinamy krążki o średnicy zależnej od pożądanej wielkości pierogów.   Nakładamy farsz i sklejamy pierogi.   Przygotowujemy cebulkę z tłuszczem do okraszenia pierogów.   Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem

Maminek kulinarny
Najlepsze faworki 141

Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej służyło piwo lub wódka – pite oczywiście w zdecydowanym nadmiarze

Kate's Kitchen
Skąd się wziął Tłusty Czwartek? 155

myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej służyło piwo lub wódka – pite oczywiście w zdecydowanym nadmiarze

Kate's Kitchen
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami 141

Pierogi pieczone , pyszne na ciepło, ale na zimno też zdadzą egzamin. Farsz: 12 g grzybów suszonych, 250 g kapusty lekko ukiszonej, 1 nieduża cebula, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 1 łyżka masła, sól, pieprz, cukier, ciasto: 250 ml kwaśnej śmietany (u mnie 36%), 500 ml mąki pszennej*, jajko, Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli

królestwo garów
bezglutenowe pierogi z grzybami 259

będzie się kleić. Odrywać kawałki ciasta, rozwałkować i wycinać pierogi. Powinno wyjść około 35-40 pierogów. Gotować partiami - po około 8-10 sztuk. Inaczej mogą się posklejać. Farsz grzybowy: 1/2 kg pieczarek 1 mała lub 1/2 dużej cebuli olej kokosowy do smażenia pieprz, sól wg uznania Przygotowanie: Pieczarki obrać i pokroić na kawałki - nie muszą być piękne

Mama z Motylem
Jak gotować bób? Przepis na gotowany bób. 301

polany masełkiem 2. Śniadanie: pasty (np. hummus , jajeczna, ziemniaczana) 3. Obiad:  kotleciki, zupy, gulasze, puree, pierogi, makarony, risotto. 4. Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem, szynką parmeńską, serem pleśniowym, cebulą, pietruszką, tahini, kminem rzymskim ( kuminem ), tymiankiem, ryżem, ziemniakami, makaronem

Ale Proste
Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli z Farszem jak na Pierogi Ruskie) 377

tartejjajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli Farszem jak na Pierogi Ruskie) - Sposób przygotowania:Farsz: Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i całkowicie studzimy.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości masła do zrumienienia - studzimy. Ziemniaki oraz biały ser przeciskamy przez praskę

Słodka Strona