pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:176/458)

Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne 1286

zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć farsz i zlepić pierogi. Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i piec w temperaturze 180 o C przez około 20 - 25 minut

Mama Gotuje
PIEROGI ZE ŚLIWKAMI SUSZONYMI I MARCEPANEM 130

jedne moje z ulubionych pierożków na słodko zaraz po pierogach z kapustą i grzybami :).Pierogi są lekko wytrawne że względu na na suszone śliwki Polskie w dymie.Wypróbujcie ten przepis bo jest naprawdę świetny.Myślę , że wielu z Was ten przepis doda do swego odświętnego menu na stałe.Zapraszam!.   Ciasto: *********************** 30 dag.mąki 1 jajko szczypta soli

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Świąteczne menu skomponowane przez dietetyka 204

Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego. Zupy Lekka zupa grzybowa z kaszą. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami. Dania główne Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem. Gotowane pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami. Komosa ryżowa lub kasza jaglana ze szpinakiem, figami i tofu. Zdrowa kutia z amarantusa lub kaszy bulgur. Ravioli z ciecierzycą. Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierogi z jagodami polane śmietaną - smak dzieciństwa 185

tylko pojawiły się jagody na moim ryneczku, bez wahania kupiłam je! Pamiętam jak byłam mała chodziłam z mamą na jagody, a potem jadłam takie pyszne, domowe pierogi. Ich smak do dziś pamiętam! Lubicie ? Czytaj więcej

Ana Mari's world
Uszka z grzybami do barszczu 209

podgrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię w czerwonym barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć!. Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej(...)sól  - woda, wodę dawkujemy podczas wyrabiania, woda powinna być bardzo gorąca, taka jaką tylko wytrzymają nasze dłonie 1. Ciasto wyrobić, rozwałkować, wycinać małe kółeczka, zlepiać jak na pierogi, a następnie złączyć rożkami. Układać na oprószonym mąką blacie. Wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Przemieszać delikatnie drewnianą łyżką, od wypłynięcia gotować nie dłużej

Apetyczna babeczka
PIEROGI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ I SUSZONYMI GRZYBKAMI 163

Najpyszniejsze , najsmaczniejsze pierogi pod "niebem".! Takie pierogi są najlepsze !.W grudniu robię je dosłownie hurtowo , mrożę , a potem jem i jem.Pycha!!!!!.Zapraszam. Przepis na ciasto Magdy Gesler!. 500 g.mąki pszennej 125 ml.gorącej wody 1 łyżeczka soli ********************************* Makę przesiać na stolnicę , zrobic dołek , dodać sól  i wlać wodę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto ,podzielić na trzy części

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Świąteczne smakołyki 132

Czekoladowe serduszka       Cranberry Noël     Lebkuchen Orzechowe rożki     Sernik dyniowo-fistaszkowy     Sernik kawowy   Sernik teściowej   Pierogi ruskie Pierogi z kapustą i grzybami

Przepysznik - BLW i nie tylko
Paola dania dla dzieci 159

ulubione danie. Bardzo ci smakowały złociste jabłka upieczone ze słodkim ryżem, cynamonem i brązowymi, słodkimi rodzynkami. Pamiętasz jeszcze inne dania na słodko, które tak lubiłaś jako dziecko; kluski leniwe, pierogi z owocami czy słodkim serem, ryż ze śmietaną i truskawkami, makaron z twarogiem i sosem owocowym, naleśniki z owocami, zupy owocowe. Mama i babcia często dodawały do nich różne(...)podwieczorek możesz przygotować budyń kokosowy i polać go aromatycznym, pachnącym syropem o smaku wiśni. Zamiast posypywać placki z jabłkami cukrem pudrem, można osłodzić je kilkoma kroplami syropu gruszkowego. Pierogi z serem czy owocami również możesz polać syropem Paola. Zupa owocowa stanie się bardziej pachnąca i będzie lepiej smakowała doprawiona odpowiednią ilością syropu owocowego. Pyszna zapiekanka z ryżu z jabłkami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
,,Topniejące bałwanki migdałowe” 113

czekolada mleczna roztopiona w kąpieli wodnej pomarańczowy i czerwony cukrowy pisak pianki Marshmallow Dodatkowo do wykonania użyłam: miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker radełko wykrawacz do pierogów i ciastek Wykonanie: Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy z sodą i przyprawą do pierników. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę(...)inne naczynie. Dziubki po bokach ułatwiają przelewanie roztopionych składników. Miska jest poręczna i lekka, świetnie się prezentuje.Do kupienia w sklepie Garneczki . Do wykonania bałwanków użyłam również radełko wykrawacz do pierogów i ciast .Równo i ładnie kółko za kółkiem wykroi ciasto z najmniejszymi stratami, pozostawiając minimalne resztki wolnego ciasta. Również możesz tym radełkiem wykroić ciasteczka, które będą mieli ładne brzegi

Podróż w kulinaria
Uszka z kapustą i grzybami oraz najlepsze ciasto na uszka 147

części. Każdą część wałkujemy cienko i wykrawamy niewielki kółka (o średnicy 3cm - 4cm). Na środek każdego kółka nakładamy niewielką porcję farszu, następnie zaklejamy ciasto jak pierogi. Teraz owijamy pieroga wokół najmniejszego palca u dłoni i zlepiamy w uszko. Tak przygotowane uszka umieszczamy na desce podsypanej mąką. Po przygotowaniu gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty po wypłynięciu

Mango Papaja
Przechowywanie żywności 147

warzywami i serem przygotuj makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej(...)również dodatek do warzywnych zapiekanek , gulaszów czy farszów tak więc nie ma obaw, że otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 129

uformować kulkę, rozwałkować na placek o wielkości ok 12 cm, nałożyć 3-4 płaskie łyżki farszu, zlepić jak pierogi, tak aby było jak najmniej wolnej przestrzeni w naszym pierogu, skrajne rożki sczepić ze sobą, lekko zrolować, odstawić na blaszce do wyrośnięcia łączeniem do dołu w 3 cm odstępach od siebie, bo bułeczki bardzo rosną. Odstawić do wyrośnięcia

moj przepis na
Tradycyjne jagodzianki najlepsze 207

mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 16-17 części, każda po około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód, zlepić brzegi jak w pierogach, brzegi złapać ze sobą, podwinąć pod spód, lekko(...)zrolować w dłoniach, nadając podłużny kształt (jeżeli będą się mocno kleić, każdy kawałek powyrabiać 30 sekund w dłoniach, powinno być lepiej, ale jeżeli nadal nie będzie możliwości „lepienia pierogów”, należy dłonie lekko polać olejem). Nadziane jagodzianki położyć na blaszce od piekarnika, na papierze do pieczenia, w 4 cm odstępach od siebie, bo bardzo rosną. Odstawić w ciepłe

moj przepis na
Jagodzianki wegańskie 171

uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 28-30 części, każda po około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód/malin, zlepić brzegi jak w pierogach, brzegi złapać ze sobą, podwinąć pod spód(...)lekko zrolować w dłoniach, nadając podłużny kształt (jeżeli będą się mocno kleić, każdy kawałek powyrabiać 30 sekund w dłoniach, powinno być lepiej, ale jeżeli nadal nie będzie możliwości „lepienia pierogów”, należy dłonie lekko polać olejem). Nadziane jagodzianki położyć na blaszce od piekarnika, na papierze do pieczenia, w 3-4 cm odstępach od siebie, bo bardzo rosną. Odstawić w ciepłe

moj przepis na
Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i żurawiną 124

częściej niż tylko od Święta. Kapusta smakuje świetnie solo, nie mniej jednak po przygotowaniu dużej ilości takiej kapusty dobrze sprawdzi się ona jako farsz do tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Składniki: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula(...)wodę z gotowania grzybów i całość duszę jeszcze 30- 35 minut, na średnim ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Po przygotowaniu podaję z pieczywem lub używam do farszu tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja