pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:18/272)

Pierożki w ziołowym cieście 181

zawsze - to skutek gotowania wywarów na zupy , galaretek drobiowych dla Mamy , ,,strzępków" mięsa gotowanego do innych dań np. potrawki czy sztuki mięsa z rosołu. Robiłam już szpinakowe ciasto na pierogi , buraczkowe i inne. Dziś pokusiło mnie na zmiksowane zioła w cieście do pierogów. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
PIEROGI PEŁNOZIARNISTE Z SEREM 204

Jest to najlepszy przepis na ciasto pierogowe pełnoziarniste, a wypróbowałam już kilka przepisów, ale bez powodzenia. Z tego ciasta pierogi bardzo dobrze lepią się. Jednak należy pamiętać, aby po wycięciu kółek ciasta już nie rozciągać. Po prostu nałożyć farsz i zlepić.  Farsz też niczego sobie. Rodzina pokochała tą wersję. Jest to zdrowa wersja pysznym pierogów. Zachęcam zrobić(...)samej szklance): Ciasto: mąka pszenna pełnoziarnista 3 szkl.  woda ciepła 1 szkl.  olej 1/4 szkl.  sól 1 łyżeczka mleko 2 łyżki Farsz: twaróg chudy 750 g.  cebula 2 szt. sól i pieprz do smaku erytrytol 1/3 łyżeczki lub ewentualnie cukier olej do smażenia METODA: Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli będzie

Kuchnia Paulettes
Pierogi nadziewane białą kiełbasą i wędzoną mozzarellą - ravioli con salsicia e provola affumicata 231

obiad niedzielny jako pierwsze danie dzisiaj były pyszne pierogi :) W przepisie podaję sposób na ciasto do pierogów,  które się zawsze udaje. Jako nadzienie smaczna biała kiełbasa i biały miękki ser. Jako okrasa do pierogów stosuje mój sprawdzony i super szybki sposób nie wymagający gotowania, za to uwielbiany przez całą rodzinę .  SKŁADNIKINa ciasto500 g mąki1(...)tartego sera typu Parmezan lub Grana, wymieszać. Nastawić do gotowania garnek z posoloną wodą. Po upływie 30 minut wyjąć kulę ciasta z lodówki i rozwałkować cienkie płaty ciasta. Przy pomocy szklanki wykroić kawałki z ciasta. Formować pierogi dodając do każdego łyżeczkę nadzienia i   wygniatając widelcem zamykać pierogi z obydwu stron. Układać na tacy, posypać

zielonacukinka
Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami 169

mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody. Doprawiamy do smaku.  Włączamy piekarnik na 180 C.  Ciasto wyciągamy z lodówki na blat lekko podsypany mąką. Odrywamy porcję ciasta i wałkujemy  tak aby ciasto za grube nie było. Szklanką wycinamy kółka i nakładamy farsz, sklejamy pierogi. Odkładamy na formę do piekarnika wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy już mamy pełną(...) ( u mnie wyszły 4 pełne formy ) to w małej miseczce mieszamy jajko z mlekiem i tą mieszanką smarujemy nasze pierogiPierogi wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut do zarumienia ciasta.  U mnie były podane z sosem czosnkowym .  Smacznego ! Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami

Kuchnia na wzgórzu
IDEALNE CIASTO NA PIEROGI 188

pierogi? " Odpowiedź jest prosta a lista składników bardzo krótka :) Mąka, sól i woda ale ważne żeby była gorąca bo to w jej temperaturze tkwi sekret elastycznego ciasta. Ciasto idealne do pierogów na słono, słodko czy uszek ! SKŁADNIKI 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1/3 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę i sól. Następnie stopniowo wlewamy(...)gorącą wodę.(Najlepiej wymieszać łyżką drewnianą aby się nie popażyć).  Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.  * Ciasto można wyrobić też w robocie

Marcepanowa kuchnia
Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 125

odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują ciasto a następnie wycinają szklanką kółka, które zlepiają. Ja mam urządzenie do robienia pierogów i jestem z niego bardzo zadowolona – wałkuję ciasto, układam porcje nadzienia, składam a następnie wycinam

królestwo garów
Pierogi - moja miłość 189

obiad to będzie dobry dzień!Smacznego!                      Ciasto na pierogi nr 1 : tutaj znalazłam - Wielkie Żarcie przepis  użytkownika behemotka84w ilości - na dwie uwielbiające jeść pierogi osoby (ok. 30 - 40 szt. dużych, pełnych farszu pierogów(...)Ciasto  na pierogi

NA MOIM TALERZU
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 168

mleka 300 g sera białego półtłustego 1 duża cebula (brak na zdjęciu) sól ½ łyżeczki pieprzu   ziołowego (brak na zdjęciu) ¼ łyżeczki cukru olej (brak na zdjęciu) ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej (poznańska typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody (zimnej) 1 łyżeczka soli     Wykonanie: Ciasto na pierogi(...)olej (2 łyżki). Zeszkliłam i dodałam do kaszy razem z rozkruszonym   serem. Przyprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.   Z ciasta odkrawałam kawałki, rozwałkowałam na placki i wykrawałam z niego krążki. Na każdy krążek kładłam łyżeczkę farszu. Zlepiłam brzegi pierogów i odstawiłam na ściereczkę.   W rondlu zagotowałam wodę z solą (1 łyżeczka). Na wrzątek wrzucałam pierogi. Zamieszałam

Kuchnia u Krysi
Pierogi z Truskawkami 237

troszkę pracochłonnych. Pierogi z Truskawkami polane świeżą śmietaną i oprószone cukrem waniliowym smakują bajecznie - idealna potrawa na lekki, letni obiad.Pierogi z Truskawkami - Składniki: (ok. 45 pierogów)ciasto:450 g mąki pszennejszklanka ciepłej wody2 łyżki oleju + łyżka do wrzątkuszczypta soliok. 400 g truskawekcukiercukier waniliowy (opcjonalnie)śmietana 18%Pierogi(...)Truskawkami - Sposób przygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć. W tym czasie truskawki kroimy na mniejsze kawałki.Gdy ciasto odpocznie cienko rozwałkowujemy je i wykrawamy za pomocą szklanki - krążki. Na środek każdego wykładamy truskawki i lepimy pierogi.  Gotowe wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem

Słodka Strona
Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 199

typu feta 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko duża szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana) sól morska, świeżo mielony pieprz Ciasto na pieczone pierogi: 350 g mąki pszennej (2,5 szklanki) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 szklanka) 70 g miękkiego masła (ok. ⅓ kostki) 1 opakowanie suchych drożdży instant(...)suche drożdże wsypujemy do miski. Dodajemy jajko i masło i rozcieramy przez chwilę palcami jak na kruszonkę. Dolewamy ciepłe mleko i zagniatamy miękkie elastyczne ciasto (ciasto można tez zagnieść w malakserze, aby było szybciej). Jeśli ciasto jest lepiące podsypujemy mąką. Odstawiamy je na 20-30 minut nakryte ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną

Poezja smaku
Wiosenne ruskie pierogi 253

swojską kiełbasą. Te są wiosenne – z młodych ziemniaków, pysznego twarogu, pełne świeżego kopru i szczypioru, wzbogacone głębokim smakiem wędzonego bekonu. CIASTO Nie zdarza mi się szykowanie tego ciasta na stolnicy – wszystko robię w misce, dopiero na sam koniec ciasto zagniatam na blacie. Szybciej wygodniej, nic nie ucieka ani się nie wylewa – mniej sprzątania! Do miski przesiewamy mąkę z solą. Robimy(...)mieszamy ciasto widelcem. W zależności od wielkości jajka możecie zużyć mniej wody – u mnie ciasto połknęło jej 150ml. Wody musi być tyle, żeby ciasto dało się łatwo zlepić – nie może być mokre.   Wstępnie wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy w kulę. Zawijamy ją w foliowy worek i zostawiamy na godzinę –półtorej. Ciasto na pierogi z dodatkiem jajka

Karo in the Kitchen
Oszczędne faworki 448

spirytusu lub octu 1 l oleju do smażenia cukier puder do oprószenia  Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść tak aby powstało ciasto tak twarde jak do pierogów ( ciasto należy dobrze wybić, aby powstały pęcherzyki) Ciasto rozwałkowujemy tak cienko, że aż będą prześwity na stolnicę. Wycinamy faworki i kładziemy je na ściereczkę.  Smażymy na rozgrzanym oleju

Niezły Młynek
Pierogi z wątróbką 139

Coś dla wielbicieli wątróbki. Pierogi są pyszne i bardzo syte. Składniki (ok 30 pierogów): Ciasto: • 350 g mąki pszennej • duża szczypta soli • 180 ml ciepłej wody • łyżka oleju Farsz: 350 g wątróbek drobiowych 2 cebule zioła prowansalskie sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i smażymy na patelni z posiekaną cebulą. Przyprawiamy i odstawiamy do wystygnięcia(...)ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie dzielimy je na dwie części, które kolejno rozwałkowujemy na cienki placek. Pamiętamy, żeby najpierw obsypać stolnicę mąką. Z ciasta szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy farsz, następnie brzegi dokładnie zlepiamy (ja dla pewności dociskam je jeszcze widelcem) W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi

e-PrzepisyKulinarne
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 178

filety z kurczaka albo kaczki 3 duże cebule 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki,  3 łyżki tartej bułki ok. 4 łyżki masła sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 550g mąki pszennej(...)szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli  Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta - w zależności od wilgotności mąki, być może zajdzie potrzeba dolania wody lub dosypania mąki. Ciasto gotowe, przykrywam ściereczką, zostawiam, aby odpoczęło.  dodatkowo: około 20 sztuk świeżych grzybów (mogą być pieczarki

Moja Książka Kucharska