pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:27/272)

Tarta jagodowa 226

jest sezon czy nie, jagody jeść lubię w każdej postaci. Babeczki, drożdżówki, ciasta, pierogi czy desery. Zawsze chętnie przygotuję coś z ich dodatkiem. Choć przyznam szczerze, że z mrożonymi to już nie to samo.. Dlatego gdy jest sezon, powinniśmy korzystać z nich tak często jak to tylko jest możliwe. Nie mówię, żeby codziennie lepić pierogi z jagodami(...)przykład takiej Tarty Jagodowej.  Robi się ją w mgnieniu oka, a smakuje wyśmienicie. Jeszcze ciepła przyjemnie chrupie (świetnie komponuje się z lodami śmietankowymi, które przyjemnie rozpływają się po cieście) na zimno też jest niczego sobie. Polecam ją w sezonie (i nie tylko :) )Składniki:400 g mąki pszennej70  g maki kukurydzianej200 g masła100 g cukru3 jajka2 szklanki jagódkruszonka

Słodkie Przyjemności
Pierogi ruskie – kuchnia podkarpacka 200

praktyce w każdym domu smakują one trochę inaczej. Dlatego jedni najbardziej lubią ruskie babci, inni mamy, a jeszcze inni teściowej. Sekret tkwi w cieście i w farszu. Wszyscy oczekujemy, że ciasto będzie cienkie i miękkie, ale pierogi nie będą się rozpadać. Farsz ma być odpowiednio wilgotny, ma być go dużo, a sekret jego smaku tkwi w proporcjach(...)ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól i olej. Wlewamy po trochę wodę i mieszamy uważając, żeby nie poparzyć rąk. Kiedy cała woda jest już połączona z mąką, wyrabiamy ciasto. Na początku będzie się bardzo kleić, ale nie zniechęcajcie się. Im dłużej będziecie je wyrabiać, tym bardziej elastyczne, miękkie i gładkie będzie ciasto. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, rozwałkowujemy ciasto

Trzeci talerz
Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną 210

troszkę ulepszam swoje przepisy. Ten różni się od tego, który prezentowałam dwa lata temu. Przede wszystkim nie ma tu dodatku jajka, jest za to siemię lniane. By ciasto w czasie lepienia pierogów się nie rozpadało i nie rwało nie może być ani za grube, ani za cienkie, poza tym nie może wyschnąć. Gdy pracujemy na jednej porcji ciasta warto(...)jest to około 1 szklanka. Woda ma być ciepła, ale nie gorąca. Wyrabiamy dokładnie ciasto, które będzie przypominać plastelinę. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną z nich bierzemy na stolnicę, podsypujemy mąką ziemniaczaną i wałkujemy na około 2 mm. Wycinamy koła i napełniamy farszem. Pozostałe ciasto na czas gdy go nie używamy najlepiej przykryć ściereczką. Składniki na farsz

Przysmaki Karolki
Empanadillas: Post Scriptum 217

posiekanych zielonych oliwek 95 g drobno posiekanej szynki 30 g żółtego sera, startego Wszystkie składniki wymieszać, jeśli konieczne doprawić do smaku i nakładać na wycięte z ciasta pierogi. Ta wersja nie była przeze mnie testowana, ale wydaje mi się, że lepiej sprawdzi się w wersji pieczonej niż smażonej.  * przepisy cytuję za książkami: TAPAS, Hiszpańskie przysmaki; Kuchnia Hiszpańska; Przekąski

KUCHARNIA
Pierogi z mięsem gotowanym i pieczarkami 205

cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki pszennej  pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju  1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta tymianku  sól i pieprz świeżo mielony ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki oleju Wykonanie: Ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa. Pieczarki oczyścić, kroimy w kostkę lub trzemy(...)wymieszać, odstawiamy do wystygnięcia. Łączymy pieczarki z mięsem i posiekaną natką pietruszki, doprawiamy pieprzem ziołowym, tymiankiem,solą i pieprzem świeżo mielonym. Dokładnie całość wymieszać. Na stolnicy wyrabiamy ciasto na pierogi z podanych składników. Rozwałkować placek, wycinamy kółka szklanką, nakładamy przygotowany farsz i sklejamy pierogi. W garnku zagotować osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy

kgwjanczewo
Ciasto na pierogi 144

woda ( tyle ile zabierze ciasto, czyli około 1 szklanki) To wszystko! Mąkę wykładamy na stolnice i powoli dolewamy do niej wodę. Dolewajmy wodę stopniowo, ciągle mieszając, aby zobaczyć ile tak naprawdę potrzebujemy. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Jeśli proporcje mąka-woda są dobre, ciasto powinno się strasznie delikatnie kleić do rąk i stolnicy. Jeśli ciasto się bardzo klei, należy(...)dodać więcej mąki. Jeśli jest za twarde, należy dodać trochę wody. Po wyrobieniu ciasto należy przykryć ściereczką i pozostawić do odpoczęcia na około 10 minut. W tym czasie, wykonajcie swoje farsze :) Ciasto wałkujemy i wykrawamy foremką dowolnej wielkości pierogi. Jeśli wykonaliście przepis prawidłowo, pierogi będą się idealnie sklejać. Jeśli jednak nie chcą się skleić, należy delikatnie zmoczyć brzegi

Klasyka Gotowania
Pierogi z borówkami 179

farsz: - 300 g borówek - cukier Dodatkowo: - jogurt grecki - kilka borówek do posypania. - i cukier do polania pierogów Składniki na ok. 50 sztuk pierogów. Najpierw robimy ciasto na pierogi. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, jajko, olej, wodę i zarabiamy(...)ciasto. Następnie tak wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Kolejnym krokiem są borówki, które myjemy, odrywamy ogonki jeżeli są i suszymy. Po 30 minutach wyciągamy ciasto, wałkujemy i wycinamy szklanką kółeczka. Potem nakładamy po 1 łyżeczce borówek, posypujemy małą ilością cukru – tak nie więcej niż połowa płaskiej łyżeczki cukru – i dokładnie zlepiamy boki naszych pierogów

Kuchenne Wariacje
Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem 171

dynię wciąż w pełni! Na każdym kroku natykamy się na coś z dynią związanego. I bardzo dobrze, bo to niezwykle jesienne i apetyczne warzywo! Idealne na zupy, ciasta, pierogi, rissotta, dania z makaronem, zapiekanki i.. tarty :) I to właśnie dyniowa tarta będzie dzisiaj królować!  Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem Przygotowanie tarty uważam za bardzo wdzięczne zadanie(...)mąki kukurydzianej 1 żółtko 125 g masła 50 ml wody przyprawy: sól, pieprz, kurkuma Do przesianej mąki dodajemy masło i rozdrabniamy. Następnie dokładamy pozostałe składniki i ugniatamy ciasto. Odkładamy je do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu, ciasto rozgniatamy w foremce do tarty, brzegi odcinamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy niewielką ilość ryżu, fasoli, grochu. Pieczemy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Tradycyjne pierogi z jagodami 167

pierogi w naszym domu przygotowywał tata. Nasz tata lepił pierogi z różnymi farszami, a przygotowywał je bardzo często, ale 2-3 razy w sezonie letnim, zagniatał ciasto na pierogi i nadziewał je własnoręcznie zebranymi w lesie czarnymi, słodkimi jagodami. To danie to prostota i niezapomniany smak, który na zawsze będzie kojarzył mi się z beztroskim dzieciństwem. Potem(...)ciasto lekko przestygnie wyrabiamy ciasto ręką aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i przykrywamy je (najlepiej miską) na ok. 30 minut, aby ciasto jak to się mówi „odpoczęło”. Po tym czasie ciasto pierogowe ponownie wyrabiamy i wałkujemy na stolnicy, ciasto jest bardzo elastyczne i nie lepi się do stolnicy, nie wymaga więc podsypywania mąką podczas wałkowania. Z ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z ziemniakami 197

takie dobre. Moim zdaniem są lepsze od pierogów ruskich, ale to jest, jak wiadomo, kwestia gustu :) Zapraszam na pyszne pierogi z ziemniakami.  Składniki na ciasto (na 70 cieniutkich pierogów): 500 g mąki 3 łyżki oliwy około 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 1 kg ziemniaków 2 duże cebule 1 płaska łyżeczka majeranku(...)Wykonanie pierogów: Składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się miękkie, sprężyste i przestanie lepić się do rąk. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Blat lekko posypujemy mąką i kolejne partie ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Z ciasta wykrajamy krążki. Na środku

Smak mojego domu
Pierogi ruskie 177

Pierogi ruskie Dzisiaj postanowiłam zrobić na obiad pierogi ruskie  Zawsze pierogi robiłam z ciasta do którego dolewałam wody ale tym razem postanowiłam zrobić je na mleku, jaki efekt? Ciasto w smaku aksamitne, delikatne po prostu przepyszne, koniecznie musicie spróbować. Jedyny mankament to ten, że w Danii nie dostanę normalnego twarogu więc do farszu użyłam coś podobnego(...)mąki, i zaczynamy ugniatanie ciasta. Uwaga - proszę się nie poparzyć.   9. Ciasto ugniatamy tak długo aż będzie gładkie i elastyczne, po czym przekrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min aby odpoczęło.  10. po 15 min zaczynamy wałkowanie ciasta, po czym robimy kółeczka szklanką lub formierką do pierogów. ( ja użyłam formierki

Mój pomysł na
Pierogi z kaczką 190

mała cebulka - 1 łyżeczka masła - sól, pieprz Składniki na omastę: - 1 łyżka masła - 1 mała cebulka - sól, pieprz - świeży rozmaryn Dodatkowo 2 łyżki masła do smażenia. Najpierw robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy na stolnicę i robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy sól(...)wodę i olej i powoli zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo że jak go przetniemy na pół będziemy widzieć pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie odciskamy z niej wodę. Na maśle rumienimy cebulkę. Do pierogów użyliśmy mięso gotowanej kaczki z rosołu

Kuchenne Wariacje
Pasta do chleba z pieczonej dyni, papryki, czosnku i suszonych pomidorów 195

informatyce jest coś takiego jak dziel i zwyciężaj…tak jest z dynią. Całą na raz ciężko przerobić na dania, dlatego pure, które można zamrażać i cieszyć się ciastem, pierogami czy choćby zupą dyniową w zimie, jest niezwykle uniwersalnym rozwiązaniem. W Stanach pure dyniowe dostępne jest w sklepach, w puszce. U nas, jeszcze nie widziałam takiego wynalazku, ale pewnie(...)dodajemy więcej zalewy z pomidorów. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-chleba-pieczonej-dyni-papryki-czosnku-suszonych-pomidorow/ MieszamWGarnku Artykuł Pasta do chleba z pieczonej dyni, papryki, czosnku i suszonych pomidorów pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pierogi gryczane z policzkami cielęcymi i pieczonymi warzywami oraz sosem z bulionu 136

Pewnego dnia po obiedzie zostało półtorej porcji policzków cielęcych. Można je było po prostu zjeść, ale można też było przygotować dwie porcje pierogów. Gryczane ciasto na pierogi o charakterystycznym smaku, farsz z policzków i cebuli a do tego posypka z pieczonych warzyw i sos z mocno zredukowanego bulionu. Pycha! Warto to zaplanować właśnie na dwa dni, bo żeby

Milion Smaków