pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:35/272)

15 przepisów na pierogi 209

? Napisz mi o tym w komentarzu. A jeśli masz swój ulubiony przepis podrzuć mi go, z pewnością wrócę do niego przy kolejnym lepieniu pierogów. przepis na CIASTO NA PIEROGI przepis na PIEROGI RUSKIE przepis na PIEROGI Z MIĘSEM przepis na PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ przepis na PIEROGI Z KURKAMI przepis na PIEROGI

nietylkopasta.pl
15 przepisów na pierogi 216

? Napisz mi o tym w komentarzu. A jeśli masz swój ulubiony przepis podrzuć mi go, z pewnością wrócę do niego przy kolejnym lepieniu pierogów. przepis na CIASTO NA PIEROGI przepis na PIEROGI RUSKIE przepis na PIEROGI Z MIĘSEM przepis na PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ przepis na PIEROGI Z KURKAMI przepis na PIEROGI

nietylkopasta.pl
Proziaki. Pieczywo na sodzie 183

też kefir, maślanka) 1 jajko płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru (opcjonalnie) 2 łyżeczki sody ok. ½ kg mąki pszennej, Przygotowanie proziaków : Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto jak na pierogi. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm. Z ciasta wycinamy kółka albo kwadraty i odkładamy je na oprószone mąką blat, zostawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Smażymy proziaki na suchej, średnio

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczne pierniki z pieprzem 276

czekoladowy chcemy mieć smak. Na koniec dodajemy ubite białka z żółtkami, sodę i dużą szczyptę pieprzu. Całość wyrabiamy dodając śmietanę (tyle, by ciasto nabrało właściwej konsystencji, podobnie jak ciasto na pierogi). Tak przygotowane ciasto musi poleżeć w lodówce ok. tygodnia. Po tym czasie możemy robić pierniczki, które wypiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasteczka trzymamy

MarcinChef
Orzechowiec II 268

Karmel orzechowy 2 łyżki cukru 2 łyżki margaryny 3 łyżki miodu 25 dag orzechów włoskich Wykonanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie i zagniatamy ciasto jak na pierogi. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem,  pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez 25 minut. Składniki na karmel zagotowujemy w rondlu dokładnie

kgwjanczewo
Pierożki z jabłkami 149

margarynę i dobrze posiekać nożem, następnie lekko rozetrzeć w palcach. Dodać śmietanę z drożdżami, jajka i żółtka i dobrze zarobić ciasto. Ciasto ma mieć mniej więcej konsystencję ciasta na pierogi gotowane. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą (tak na "luzie", bo ciasto lekko może podrosnąć) i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (można na całą noc).  Schłodzone

In my kitchen
Faworki 137

żółtka Tłuszcz do smażenia (u mnie olej roślinny) Cukier puder do posypania faworków. Sposób wykonania: Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki   i zagnieść ciasto ( powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi). Pod koniec ciasto zbijać przez kilka minut wałkiem   by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około pól godziny

Na słodko lub wytrawnie
USZKA Z GRZYBAMI DO BARSZCZU WIGILIJNEGO 176

Cebulę podsmażyc na maśle. Ugotowane grzyby wychłodzić i zmielić trzy razy w maszynce do mięsa.    Podsmażyć z cebulką. Doprawić według własnego smaku.Zrobic ciasto jak na pierogi. Rozwałkować ciasto, wykrawać kółeczka, napełniać farszem i formować uszka. Gotować w lekko osolonej wodzie.Uszka można zamrozić.Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU I KISZONĄ KAPUSTĄ 160

ogromna ochota. Farsz farszem,ale pierogi zostały zrobione z fantastycznego ciasta. Jest ono elastyczne,nie trzeba go mocno podsypywać mąką i co ważne nie musimy dodawać do niego jajka - zabawa tym ciastem to sama przyjemność. Przekonajcie się sami korzystając z mojego przepisu. Składniki na ciasto:   3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka bardzo gorącej wody szczypta soli Do miski(...)kapustę łączę ze sobą,dodaję podsmażoną cebulkę wraz z tym olejem - przyprawiam solą i pieprzem i dokładnie łącze. Jeśli farsz jest zbyt suchy można dodać rosołu,ewentualnie oliwę. Ciasto na pierogi rozwałkować bardzo cienko na delikatnie podsypanej stolnicy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką koła i nakładamy dużą łyżeczkę farszu.Dokładnie lepimy,układamy na ściereczce,drugą przykrywamy by nie obsychały

Niespełnione zdolności kulinarne
domowe pierogi ruskie orkiszowe 178

jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli wyjdzie za luźne dodajemy więcej mąki), rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy łyżeczką farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy np. okraszone masłem

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi ruskie babci Stasi 150

było grudek.  Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowanie ciasta: Do miski wsypać 3 szklanki mąki, szczyptę soli, wlać 3 łyżki oleju i dolewając bardzo powoli ciepłą wodę wyrabiać ciasto (na gładką i sprężystą masę nie klejącą się do dłoni). Ciasto nie może być ani za mokre, ani za twarde, więc ilość wody należy dostosowywać w trakcie wyrabiania(...)wody trochę nam zostanie). Podzielić ciasto na pół i kolejno rozwałkować dość cienko na stolnicy posypanej mąką.  Wykrawać koła kubkiem o trochę większej średnicy niż ma szklanka.  Na środek każdego kółka wystarczy nałożyć ok. łyżeczki farszu, złożyć na pół i zlepić dobrze brzegi dociskając ciasto tworząc fale.  Sklejone, surowe pierogi układamy na tacce lekko posypanej mąką

Z notatnika
Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty 142

Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pierogi ze szpinakiem  z dipem z ricotty Składniki: na ciasto do pierogów: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli mąka do posypania blatu na farsz: opakowanie świeżego szpinaku baby(...)blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy z osolonym wrzątku. Ugotowane i odcedzone pierogi podajemy posypane nasionami chia z dipem z ricotty

Moja smaczna kuchnia
Jak u mamy :) 138

pierogi ruskie :) Pierogi ruskie   ( 4-5 osób) Ciasto: pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Farsz: 5-6 średniej wielkości ziemniaków(...)pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na złoty kolor na oliwie. Dodać do ziemniaków, dodać przyprawy, dobrze wymieszać na gładką masę. Farsz powinien być mocno pikantny. Nakładać farsz na ciasto, sklejać pierogi. Zagotować w dużym garnku wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać pierogi, zamieszać. Gotować po wypłynięciu ok. 2 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną

vegetanie
Kruche pierogi z mięsem 220

Kruche pierogi z mięsem Przyznam się bez bicia. Nie cierpię robić pierogów. Niektórych relaksuje samo lepienie ciasta, dla mnie jest to monotonna czynność i dlatego pierogi bardzo rzadko goszczą na moim(...)stole. Jednak niekiedy nachodzi mnie ochota na pochłonięcie kilku apetycznych pierożków, więc zakasuje rękawy, chowam moją apatię pierogową pod dywan i zaczynam lepić pierogi :) A dzisiaj proponuję pierogi z ciasta kruchego, pieczone w piekarniku, chrupiące, z farszem z mięsa i aromatycznymi , świeżymi ziołami. Składniki: ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 4 łyżki gęstej

na moim stole...
Pierogi z jagodami 154

polania pierogów śmietanacukierjagody do dekoracjilistki mięty PRZYGOTOWANIE:CIASTO: Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, stopniowo do mąki dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Ciasto dokładnie wyrobić. NADZIENIE:Jagody opłukać, osuszyć. Wymieszać jagody z bułką tartą i cukrem. Ciasto rozwałkować na cienkie placuszki, szklanką lub foremką do pierogów , wykrawać krążki. Na każdym krążku ciasta układać łyżeczkę

Kuchnia Danusi