Małe drożdżowe co nie co… 277tylko w kuchni - to tym razem wyszły mi drożdżowe pierożki z mięsem lub kapustą. Tego typu pierogi są doskonałym zamiennikiem dla kanapki do pracy czy na uczelnie. Są smaczne, pożywne i bez grama zbędnej chemii. Ja je po prostu UWIELBIAM! Drożdzówkowe pierożki Ciasto: 3 szklanki mąki pól kostki drożdży szczypta cukru i soli 3 łyżki oleju ok szklanka dobrze(...)wodę - ciasto ma odchodzić od ręki i być gładkie i lśniące. Mi z reguły wystarcza 3/4 kubka wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi objętość. jest to najlepszy i najprostszy przepis na ciasto drożdżowe jaki znam - ciasto wychodzi idealne zarówno na pizze jak i pierożki. POLECAM i za przepis dziękuję Ani i Alexowi! Farsz: Mięsny
sierotka maRysia w kuchni
Pierogi z jagodami 218niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać łyżeczkę jagód, pół łyżeczki cukru i formować pierogi. Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi
Świat Domowej Kuchni
Pierogi ruskie 205ruskie, tradycyjne. Przepis na idelane pierogi znajdziecie TUTAJ!Z tą różnicą, żę farsz w tych dzisiejszych peirogach jest – twaróg+ cebulka+ ziemniaki.Do zrobienia ciasta użyłam mąki pszennej ECO typ 500 Młyn KopytowaPrzepis na ciasto jest pod linkiem wyżej, przepis na farszSkładniki-ziemniaki ugotowane-twaróg-cebula-olej-sól,pieprzZiemniaki ugotowałam dzień wcześniej, na drugi dzień przemieliłam w maszynce do mięsa(...)Następnie zmieliłam twaróg. Usmażyłam pokrojoną na drobniutkie kawałeczki cebulkę, na złoty kolor. Ziemniaki, twaróg, cebulkę, sól i pieprz wymieszałam aby powstał jednolity farsz.Wykroiłam krążki, nałożyłam farsz, zlepiłam. Gotowałam pierogi w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około minuty.Nie dłużej.Najlepiej smakują na drugi dzień, odsmażone na cebulce.Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi leniwe 208pierwszej wersji miały być ruskie to zostały z boczkiem. Składniki: na około 40 pierogów leniwych ok. 500 g ugotowanych ziemniaków 230 g półtłustego twarogu 1 jajko około 5-6 łyżek mąki pszennej (może być więcej jeśli ciasto jest zbyt luźne plus do oprószenia stolnicy) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soli oraz boczek lub masło, bułka tarta(...)tych składników zagniatamy ciasto. w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części i z każdej z nich formujemy rulon, który lekko spłaszczamy. Każdy rulon kroimy pod skosem na 2-3 cm paski. Gotujemy w garnku osoloną wodę i wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy do ok. 2 minut od momentu, kiedy wypłyną
bistro mama
Pieczone pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami. 277Blaszkę posmarować tłuszczem (można również piec na blaszce wyłożonej silikonem lub wyłożonej papierem do pieczenia lekko naoliwionym). Pierogi ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym białkiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30min. Jeżeli ciężko Ci się klei ciasto, nie martw się. Możesz położyć farsz na ciasto i je zrolować. Wyjdzie tak jak na zdjęciu :) Smacznego
W kuchni u Moniki
Pieczone mini-pierogi z kapustą i grzybami 229goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych świąt. Mimo, że teraz można je jeść cały rok i tak najlepiej smakują w Boże Narodzenie. Składniki Ciasto: 125 g mąki żytniej razowej 125 g mąki pszennej 150 ml bardzo ciepłej wody(...)ogniu przez ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając. Zestawiamy z ognia do wystygnięcia. Ciasto formujemy w wałek średnicy ok. 3 cm i po małym kawałku urywamy i cienko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wykrajmy okręgi. Farsz nakładamy za pomocą łyżeczki i sklejamy pieroga. Brzegi dociskamy widelcem (użyłam deserowego). Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
My Chcemy Jeść
48 przepisów na Andrzejkowe party 2015 203Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczone kasztany Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem(...)kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego
Moja smaczna kuchnia
Pierogi leniwe ze szpinakiem 231ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 2 jajka 450 g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 2 ząbki czosnku łyżeczka soli opcjonalnie do podania: oliwa i parmezan Pierogi leniwe ze szpinakiem - jak zrobić? Szpinak ułożyć na sicie i rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody. Ziemniaki ugotować, po ugotowaniu rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę, wystudzić. Twaróg(...)ziemniakami, dodać szpinak, jajka, sól oraz czosnek. Po trochu dodawać mąki i zagniatać elastyczne ciasto. Jeśli się mocno lepi, dosypać jeszcze trochę mąki. Urywać po kawałku ciasta, na posypanej mąką stolnicy rolować go w wałek, delikatnie spłaszczyć i nożem ukośnie odcinać średniej wielkości romby. Pierogi leniwe wrzucać do wrzącej, osolonej wody, gotować 2-3 minuty do wypłynięcia
Moje Qulinaria
Pączki pieczone 349nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach, a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą ciasta. Na koniec wycinki z ciasta zebrać w jedną kulkę i też wykorzystać. Można pominąć nadziewanie pączków przed
Domowa Cookierenka Agi
Pszteciki z grzybami i serem 361Bardzo dobre paszteciki, każda pora roku jest dobra na takie specjały. Polecam, dziękuje Małgosia Przygotowanie ciasta drożdżowego – drożdże wymieszać w połowie letniego mleka przeznaczonego na
Kuchnia Pokoleń
Piątkowe Inspiracje - Pierogi ruskie 203Najbardziej klasyczny przepis na pierogi. Każdy robi je troszkę inaczej, a jednocześnie podobnie. My przepadamy za nimi, dla naszego alergika gotuję specjalnie bez dodatku sera z samymi ziemniakami, a skórkę robię na wodzie i bez jajka. Można zrobić od razu więcej i zamrozić na później. Ja uwielbiam jeszcze z dodatkiem smażonej cebulki i w farszu i też później(...)praskę. Wymieszać z serem i pokrojoną usmażoną cebulką. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Z mąki i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki szklanką. W każdy krążek nałożyć trochę farszu i zlepić tworząc kształt pieroga. Zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Surowe pierogi wrzucać delikatnie do wrzątku, krótką chwilkę pogotować i wyjąć dużą łyżką
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem 239Uwielbiam pierogi ze szpinakiem i kiedyś dobre jadłam w żagańskim Duecie. Pani mi je poleciła, bo zawsze wybierałam te z kapustą i grzybami, a tak na wiosenną odmianę coś ze szpinakiem i fetą było strzałem w dziesiątkę. Później w domu kombinowałam z tymi smakami. Sam szpinak z przyprawami, z fetą czy innym serkiem. Ciekawe połączenie uzyskałam z kurczakiem. Miał(...)Składniki :Ciasto :* szklanka mąki pszennej* szczypta soli* 1/3 szklanki wrzątkuNadzienie :* 4 szklanki świeżego szpinaku bądź kostka mrożonego * filet z kurczaka* ząbek czosnku* sól, pieprz* oliwa z oliwek* łyżka jogurtu greckiego Przygotowanie :Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest
Magiczne Życie Marty
Pierożki z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. 203muszkatołowa i ziołowym pieprzem. Zdjąc z ognia i ostudzić. Dodac starty ser i wymieszać a na końcu wbic jajko. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i szklanką wykrawac koła, napełniac je farszem i sklejać tak jak tradycyjne pierogi. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać siemieniem lnianym lub sezamem. Piec około 30 min. w 180 st.C. na złoty
Radość kipiąca uśmiechem.
Sezonowe pierogi z kurkami 226było by za lato bez pierogów z kurkami? SKŁADNIKI: 200g kurek 200g białego sera (można użyć sera ricotta) świeża pietruszka 1 cebula 300g mąki łyżka oliwy ciepła woda sól, pieprz, oliwa z oliwek lub masło Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na oleju dodać pokrojone i oczyszczone kurki. Podsmażyć ok 5-10 minut, doprawić solą pieprzem i pietruszką(...)jednolitą masę.Ostawić choć na chwilę do lodówki. W tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu (tylko zwiększone proporcje) http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Wykroić kółka z rozwałkowanego ciasta, nałożyć farsz i po kolei sklejać pierożki ... W dużym garnku gotujemy wodę i 8-kami wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy 2-3 minut od momentu, jak wypłyną na powierzchnię
MarciochaKucharzy
Pakieciki z tuńczykiem i ricottą w cieście filo 201Dopadła mnie ochota na tuńczyka, więc kontynuuję publikowanie przepisów z jego udziałem. Dziś danie główne inspirowane kuchnią grecką - chrupiące pakieciki z tuńczykiem i ricottą. Rukoli, mięcie
Weekendy w domu i ogrodzie
CIASTO FRANCUSKIE Z MOZZARELLĄ I WARZYWAMI 310sól, pieprz, papryka ostra * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ścieramy ser żółtym dodajemy pokrojoną mozzarellę, paprykę oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozcinamy na 3 płaty. Na każdym wzdłuż układamy farsz i sklejany ( jak pierogi ). Sklejamy 3 końce razem i zwijamy dość ciasny warkocz. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. świeżym szczypiorkiem. Pieczmy ok. 30 minut / 190C Smacznego
Ostra na Słodko
Faworki jaglane 367usmażeniu można oprószyć cukrem pudrem - ominęłam ten etap, mi smakują bez cukru :) Z części ciasto zrobiłam pierożki nadziewane konfiturą z bzu - ciasto trzeba rozwałkować jak wcześniej, wykrawać koła, włożyć trochę konfitury i formować jak zwykłe pierogi. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron Smacznego
pyszne zdrowości
Placki z kaszy jaglanej na słodko. 176ciastem. 5. Smażyć małe placuszki. Ciasto jest bardzo delikatne więc należy dobrze przesmażyć je z jednej strony przed przewróceniem. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie należy dodać trochę mąki. Polecam Wam również mój przepis na pierogi leniwe z serem
Pani domowa
Jak przygotować szpinak 223szpinaku jest wiele. Najczęściej przygotowuje się go z dodatkiem czosnku i cebuli lub śmietany. Szpinak to również dodatek do wielu potraw – makaronów , pierogów czy naleśników. Nieprzetworzone liście to także świetny dodatek do koktajli warzywnych, sałatek i ciast . Post Jak przygotować szpinak pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Knedle z truskawkami 141posypania Łączę ze sobą wszystkie składniki. Dokładnie wyrabiam, aż powstanie elastyczne ciasto. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. Z gotowego ciasta odrywam po niewielkim kawałku, tworzę z każdego mały placuszek, podobny do krążka na pierogi, na środek daję 1-2 truskawki, zlepiam, tworząc kulkę. Wrzucam na kipiąca wodę i gotuję ok. 8-10 minut na niewielkim ogniu. Wykładam
Wielopokoleniowo
Pierożki „Pałki” na głębokim tłuszczu z kurczakiem 426trochę przestygnie, wbić żółtka i bardzo dokładnie wymieszać. Pokrojone mięso połączyć z starym serem i w razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując małe udka drobiowe. Moczyć w roztrzepanych białkach i panierować w bułce tartej. Smażyć
Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowe pierożki pieczone z musem jabłkowym. 247sokiem z cytryny, co zapobiegnie brązowieniu musu.Ja lubię kwaskowaty mus,jeśli lubicie słodkie proszę dodać cukier . Po przestygnięciu musu z lodówki wyjmujemy ciasto , dzielimy na mniejsze porcje ,rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka ,podobnie jak na klasyczne pierogi i nakładamy na środek mus jabłkowy,następnie dokładnie zlepiamy brzegi. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
Ladylaura.
Drożdżowe pierożki z wiśniami 274sól i jajko. 2. Dodać mąkę i wkruszyć drożdże, wyrobić ręką lub mikserem z hakami. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na deseczkę lub stolnicę, rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, nadziewać i sklejać jak pierogi. 4. Piec ok 25 minut w 180*C. Gotowe posypać cukrem pudrem. Inspiracja: Wyborne smaki
Kto ugości moich gości?
Calzone- Włoski Pieróg w smykowym wydaniu! 417pomidorowy: - 1 pomidor świeży - 100 ml pomidorów z puszki - łyżka koncentratu pomidorowego - świeża bazylia - sól Pomidory zmiksuj, dodaj bazylie posiekaną i dopraw. Ciasto rozwałkuj na blat na połówce ułóż farsz, polej sosem pomidorowym, przykryj i uformuj pieroga- calzone. Pieczemy w temp. 180 stopni C. Aby pierogi upiekły się na złoty kolor posmaruj żółtkiem! Smacznego
SMYKWKUCHNI
Pierogi pełonoziarniste ze szpiankiem i ricottą 252tych wszystkich, którzy są na diecie, i musieli zrezygnować z tego przysmaku, warto zastąpić przetworzoną mąkę pszenną tą razową, a kiedy spróbujecie pierogi w takiej wersji, na pewno nie wrócicie już do tych tradycyjnych. Składniki: Na ciasto: - 3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej + mąka do podsypania - 2/3 szklanki ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju Na farsz: - paczka szpinaku
zdrowa vege kuchnia
Czekoladowo-jagodowe pierogi ^^ 156jogurtu naturalnego, cynamon Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy, szczyptę soli, wodę i mieszamy drewnianą łyżką na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego kładziemy jagody, kawałki pokruszonej czekolady (może być krem czekoladowy) i zlepiamy rogi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi kładziemy na talerzu
Kuchenny Skrawek Nieba
No i co, że barszcz z papierka 217niego nie był sztampowy. Większość osób do barszczyku podaje uszka lub paszteciki. Ja poszłam w zupełnie innym kierunku, bo paszteciki i pierogi mogę jeść w ciągu roku. A na to cudo pozwolę sobie w święta. Ciasto:0,5 kg mąki pszennej30 g drożdży20 g cukru250 ml mleka2 jajka2 żółtka100 g masła (płynne, ale zimne)sólJak do każdego ciasta drożdżowego
bastalena