pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:137/272)

Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 257

zachowają świeżość. 4. Zamroź małe porcje Przygotuj sobie małe porcje mrożonych potraw np. uszka, pierogi, gołąbki. Rozmrażaj tyle ile potrzebujesz. 5. Nie wyrzucaj dojrzałych owoców Często w koszu lądują zbyt dojrzałe owoce. Nie ma powodu aby je wyrzucać! Z bananów można zrobić np. pyszne ciasto bananowe, z jabłek, gruszek itp koktajl lub kompot. Z kolei cytrusy świetnie nadają się(...)wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki itp. 10. Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka... A co jeżeli zostanie zbyt dużo farszu? Nie wyrzucaj! Możesz np. zrobić z nim pyszne kruche paszteciki ! 11. Zamrażamy ciasta świąteczne na Sylwestra Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta

Tradycyjna Kuchnia
Pierogi z serem i truskawkami 112

pożegnanie sezonu truskawkowego - pierogi w klasycznym wydaniu, bo z serem i truskawkami. :-) Nie trzeba zachwalać tego dania, bo z dzieciństwa zna je prawie każdy i tym samym prawie każdy wie jakie są pyszne. ;-) Najlepiej smakują ze śmietaną i cukrem.  Ciasto: 250ml gorącej wody 400-500g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli  Farsz: 250g twarogu 250g truskawek(...)gorącą wodę (powinna parzyć), mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę ugniatając ciasto do momentu aż przestanie się kleić. Czasami potrzeba mniej niż 500g.  3. Ciasto wałkujemy bardzo cienko i za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia

Szefowa kuchni
PIEROGI Z ŁOSOSIEM I SEREM RICOTTA 154

mną mączne kalorie ale musiałam poczekać na inspirację i oto jest  - pierogowa fantazja, grzechu warta.  Nieziemski smak. Ciasto zrobiłam trochę inaczej niż zazwyczaj także jak ktoś już pokochał moje poprzednie, to przepis jest  TUTAJ . Zaczynamy!!! Składniki na ciasto :  30 dag mąki  2 małe jajka  szklanka wody + 2 łyżki oliwy  Składniki na farsz(...)ciasto z w/w składników, uformować kulę i odstawić na ok 20 min.  Łososia pokroić w kostkę i zemleć w moim przypadku blenderem, dodać ser, pieprz cytrynowy, sól, odsączone i pokrojone na drobno pomidorki - 1/3 zostawić do posypania. Wszystko dokładnie wymieszać.  Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na środku każdego ułożyć po łyżeczce, złożyć na pół i zlepić brzegi. Pierogi

pieprzny smaczek
Pierogi ruskie z truflami 162

również niecodzienna, boczek z cebulką lub kwaśna śmietana jak lubią niektórzy zastąpiło masełko szałwiowe. Absolutnie genialne pierogi, bardzo polecam! Składniki na farsz: 400 g półtłustego twarogu 800 g ziemniaków 1 cebula 20 g trufli (ze słoiczka) oliwa truflowa sól, pieprz Składniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli 200 ml wrzącej wody 2 łyżki oliwy/oleju Dodatkowo(...)Dodać sól, olej i zagniatać hakiem, lub ręcznie przez około 10 minut, po czym odstawić na 30 minut  ciasto rozwałkować na stolnicy na placek grubości 2 mm. Wykrawać szklanką lub foremką okrągłe placuszki. Na każdy nałożyć nadzienie i sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię w rondelku rozpuścić masło, aż nabierze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przesmażone pierogi z pieczarkami, suszonymi grzybami i czosnkiem 169

Uwielbiam przesmażone pierogi z pieczarkami. Tym razem smaku nadały im dodatkowo suszone grzyby i czosnek. Idealne na wigilijny stół.  Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju ¾ szklanki ciepłej wody Farsz: 0,5 kg pieczarek 2 cebule Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 4 ząbki czosnku Sól Pieprz Olej do smażenia Grzyby zalewamy ciepła wodą(...)pieczarek.  Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól oraz olej. Stopniowo dolewamy wodę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Na początku może się wydawać gumowe, ale podczas wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek, wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz

VioletoweKucharzenie
Pierogi ruskie 146

podsmażone na maśle z przyrumienioną cebulką. Ziemniaki możecie wykorzystać z poprzedniego dnia. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pierogi, które polecam. Jeśli przygotowaliście jakieś danie z moich przepisów to podzielcie się opinią w komentarzach, pochwalcie się czy smakowało. Ciasto 3 szklanki mąki 1,5 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli Farsz 1 kg ugotowanych(...)solą i pieprzem. farsz powinien być lekko pikantny. Ciasto Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać olej. Mieszając nożem wlewać gorącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30  minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich

O kuchni z uczuciem
Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym 164

byłabym sobą gdybym nie nakombinowała.... Drożdżowy pieróg nadziany farszem z mięsa mielonego, kurek, cukinii, doprawiony szczyptą pikantnego chilli posypany startym serem to doskonały pomysł na obiad, ciasto drożdżowe dzięki dodatkowi majonezu jest wspaniale puszyste, rozeszły się w mig więc smakowało, polecam! Danie prezentuje się na talerzu  Jesień-Autumn Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto drożdżowe: 25 dag mąki pszennej(...)mielonego do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką krupczatką oraz solą. Ciepłą wodę połączyć z mlekiem oraz cukrem, dodać drożdże, oprószyć mąką i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia, wymieszać z mąką, dodać majonez i wyrobić elastyczne ciasto, będzie się ono trochę kleić i będzie oporne ale tak ma być. Wyrobione ciasto zostawiamy w spokoju do wyrośnięcia

Wanilia i Kardamon
Pierogi ruskie 158

Dzisiaj domowe ruskie pierogi, o niebo lepsze od kupnych… Jeśli znajdziecie trochę czasu, naprawdę warto je zrobić.Składniki:Z podanego przepisu wyjdzie około 38-40 sztuk.Ciasto:3 szklanki mąki3/4 szklanki ciepłej wody1 jajkoszczypta soliFarsz:250 g białego sera250 g ziemniaków1 cebula1 łyżka startego na najdrobniejszych oczkach żółtego sera (użyłam parmezanu)sólpieprzPrzygotowanie:Farsz:Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gorące bardzo(...)Ciasto:Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi

Oryginalny smak
Pierogi ze szpinakiem i fetą 160

Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Nakładać po łyżeczce farszu, zlepić pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane zeszkloną na maśle

Smakołyki Asi
Pizza z boczniakami i mozarellą 175

starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Można je smażyć, gotować, zamrażać, suszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka

mojewypiekiinietylko
Pierogi z kapustą i grzybami 407

Całość dokładnie mieszamy (najlepiej robić to ręką). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajka, sól oraz olej. Zagniatamy. Dolewamy po trochu ciepłej wody, do momentu aż ciasto przestanie się lepić do rąk i blatu. Odrywamy po kawałku ciasta (resztę najlepiej trzymać np. pod miską, aby nie wysychało) i cienko rozwałkowujemy(...)następnie wycinamy krążki (o średnicy ok. 7-8 cm) np. za pomocą szklanki. Na krążki ciasta nakładamy ok. 1 łyżki farszu, składamy je na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Zlepione pierogi odkładamy na posypany mąką blat i dodatkowo przykrywamy ściereczką. W międzyczasie w sporym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju (zapobiegnie to sklejaniu się pierogów podczas

MyCookBook.pl
Pierogi z dynią. 135

starty czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia. Farsz jest dosyć luźny, więc aby go trochę zagęścić należy dodać starty ser. Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką wykrawamy placki na które kładziemy porcje farszu i zaklejamy tworząc pieroga. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 4 - 5 min, od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Podawać z podpieczoną

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi ruskie 156

kolor , dodajemy do ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Z podanych składników zagniatamy ciastoCiasto cienko wałkujemy podsypując mąką, za pomocą szklanki wycinamy krążki, na środek każdego krążka nakładamy farsz.  Składamy na pół, zlepiamy brzegi  pierogów robiąc falbankę.  Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy  od momentu aż pierogi

Bajeczna Kuchnia
Nieźle nadziane jagodzianki z migdałowo-waniliową kruszonką 215

Kulę należy uformować w placuszek. Na środek nałożyć dużą łyżkę jagód i zakleić jak pieroga. Końce pieroga zawinąć pod spód i złączeniem do dołu ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta. Jagodzianki powinny mieć owalny kształt. Uformowane bułeczki odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 170- 180 stopni

DefinicjaSmaku
Wigilijne uszka z grzybami-pyszne 212

część grzybów zastępują warzywa,a nic nie tracą na smaku,wręcz zyskują głębię smaku.Może i Wam spodoba sie mój przepis?Ciasto jest oczywiście równiez musi być odpowiednio cieńsze i delikatniejsze niż to na pierogi,choć z tego samego pierogowego przepisu.Składniki na farsz do okolo 120 uszek:5 dkg suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki)1 malutka cebulaugotowane warzywa(...)zezłocić na łyżce masła.Dodać zmielone grzyby z warzywami i przesmażyć razem.Dodać kilka łyżek wywaru grzybowego i 1-2 łyżki bułki tartej.Doprawić pikantnie pieprzem i solą.Ciasto na około 120 uszek:3 szklanki mąki1 szklanka ciepłej wody1 łyżka masła1/2 łyżeczki soli.Wykonanie uszek:Mąkę z solą i łyżką miekkiego masła zalać ciepłą wodą i wymieszać.Wyrabiać ciasto,aż będzie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania