Babka drożdżowa Babka korzenna Babka z gwiazdką Choinki pistacjowe Dekoracja pierniczków Keks na białkach Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Marcepanowe ciasteczka Mini serniczki Muffinki piernikowe Piernik na święta Piernik świąteczny Piernik świąteczny 2 Pierniczki Pierniczki- czerwone serca Pierniczki - mikołaje Piernik z marchewką Popękane czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne
Aga w kuchnipory zawsze kojarzyło mi się z daniami wytrawnymi... Przepis znalazłam na blogu Kuchnia w zieleni i postanowiłam zaryzykować ;-). Ciasto jest pyszne, wilgotne, ma piernikowe posmaki. Przypomina trochę ciasto marchewkowe. Bardzo nam zasmakowało. Ciasto buraczkowe Składniki: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu
Kulinarne przygody GatityKolejna słodka propozycja na Święta ! Po szaleństwie piernikowym przyszedł czas na nieco odmienną od tej korzennej, tym razem cytrusową nutę i to potrójnie cytrusową. Do ciasta bowiem użyjemy pomarańczy, limonki i cytryny. To fajny kontrast ze słodkimi figami i daktylami. Ciasto przypomina nieco keks, ale jest od niego zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu w trakcie pieczenia
Kulinarne przygody Gatitysię okazało, że większość upieczonych wcześniej pierniczków w jakiś cudowny sposób zniknęła, nie pozostało nic innego, jak zakasać rękawy i zacząć piernikową zabawę od nowa :) Do upieczenia tej porcji ciasteczek wykorzystałam ten przepis na pierniczki. Przypadł mi do gustu już jakiś czas temu i co roku cześć pierniczków piekę właśnie z tego przepisu
Kulinarne przygody Gatitytakże plasterki pomarańczy. Wykorzystuję je potem do zdobienia tortów, ciast czy też deserów. Mam w planach upieczenie na Święta tortu marchewkowo-piernikowego przekładanego kremem na bazie mascarpone, a do jego dekoracji wykorzystam właśnie plasterki pomarańczy. Kandyzowane plasterki pomarańczy Składniki: 2 pomarańcze 2 szklanki cukru 2 szklanki wody Wykonanie: Pomarańcze
Kulinarne przygody GatityTarta Rafaello Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami
Kulinarne przygody GatityPamiętacie ciasto piernikowe, które przygotowałam kilka tygodni temu? Ja też nie pamiętałam. Chodzi o ten przepis. Na tyle przyzwyczaiłam się do widoku ciasta w lodówce, że musiałam je podświadomie uznać za jej integralną część, dlatego zamiast upiec piernik tydzień temu, żeby miał czas na zmięknięcie, upiekłam go dopiero teraz. No ale... Jak się ukazuje dojrzewające ciasto naprawdę
sama złodyczopakowanie ciasta francuskiego - prostokątne1 łyżka stopionego masła3 łyżki cukru2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka przyprawy korzennej1 jajkoPRZYGOTOWANIERozwijamy ciasto francuskie i smarujemy roztopionym masłem.Mieszamy w miseczce cukier z cynamonem i przyprawą piernikową i rozprowadzamy równomiernie na cieście. Zwijamy ciasto ciasno wzdłuż dłuższego brzegu. Smarujemyrulon rozmąconym jajkiem i kroimy na plastry grubości około1 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy
Moje Kuchenne RewelacjegotoweJNajzabawniejszy jest jednak widok rodziny i znajomych gdy podacie talerz pełen paluchów na stół. Konsternacja. Mój łasuch skwitował nowy przysmak tak: „ to musiała być ta czarownica co mieszka w piernikowej chacie. Dawaj na nią namiary, jak ma takie fajne paluchy to chcę resztę.” Myślę, że reszta powinna już zostać milczeniem. Składniki: 220 g masła 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru
ciastkarnia na kruchym spodzieświąt. A tak to moje pierniki grzecznie czekają na święta a ja mogę usiąść sobie z lubioną książką , kubkiem kawy w fotelu i rozkoszować się piernikowym zapachem:) i Składniki: 1 kg mąki 25 dag płynnego miodu 4 jajka łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżki kakao szklanka cukru kostka margaryny/masła Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć
ciastkarnia na kruchym spodziedzięki zasłudze naszego małego pomocnika. Pomocnik ów wspaniale się spisał podczas ozdabiania muffinek mimo, że część elementów przygotowanych do dekoracji znikała w jego małym brzuszku :) Składniki: 10 muffinek np. piernikowych z bakaliami 80g czekolady ciemnej gorzkiej 80g serka homogenizowanego 10 czerwonych draży Ok. 20 precelków Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Odkładamy pół łyżeczki na oczy
Kolizje Smakówśledziowa z jajkiem, klasyczną sałatkę śledziową, Potrzebują one czasu aby wszystkie smaki i aromaty przegryzły się. Przygotowujemy również kapustę z grzybami. Możemy również w tym dniu przygotować cynamonowo-piernikowy sernik na zimno lub piernik marchewkowy Ozdabiamy pierniczki choinkowe wraz z resztą rodziny. Poniedziałek Obrabiamy kupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem
Kolizje Smakówtruskawki to hit sezonu. Wszyscy chcą przygotować jakiś swój autorski przepis z ich udziałem. W zeszłym tygodniu na śniadaniu przed warsztatami pierogowymi Dorota poczęstowała nas pyszną konfiturą z nutą piernikową. Urzekł mnie jej piękny intensywny kolor czerwieni i świetny smak. Widziałam, że Margarytka, która też jadła konfiturę też ją sobie przygotowała. No a dzisiaj Piotrek przywiózł piękne truskawki, więc pozazdrościłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj proponuję najłatwiejszy przepis na pierniczki świąteczne. Co prawda mam na blogu dwa przepisy na pierniczki :świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale w tym wypadku zależało mi na szybkości wykonania ciasta i szybkości wykrawania pierniczków. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. A, że miałam okazję jeść wcześniej pierniczki wykonane wg tego przepisu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwysiłku. Piernik ekspresowy jest tego przykładem. Bazą na jego przygotowanie jest mój przepis na miodownik. Zrobiłam w tym przepisie lekkie modyfikacje i wyszedł mi idealny, pachnący miodem i przyprawą piernikową piernik ekspresowy został przełożony domowymi powidłami. Mój piernik nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, piecze się jeden duży placek, który następnie kroi na tyle warstw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię