piernikowe - 1000 przepisów (strona:50/67)

Wigilia lubelskich blogerów kulinarnych - relacja 191

siebie przysmaków. A stół aż uginał się od pyszności: były dwa rodzaje śledzi - w śmietanie i z chili, sałatka jarzynowa, kanapki z pastą z grochu i wędzonym pstrągiem, krem piernikowy, pierożki z makiem z sosem karmelowym, paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego, tartaletki z kapustą i żurawiną, rolada czekoladowo-pomarańczowa i kilka innych pyszności.Na koniec nastąpiła bardzo przyjemna

Pasja Smaku
Piernik z suszoną śliwką 204

piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak.SKŁADNIKINa długą keksówkę.250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek150 g cukru120 g miodu120 g masła50 ml mleka80 g białej czekolady4 jajkaprzyprawa do piernikówotarta skórka z jednej

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki 172

otrzymania gładkiej, elastycznej masy.Z otrzymanej masy formułujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 2 - 4 godziny (najlepiej całą noc).Po schłodzeniu odrywamy część masy piernikowej i wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy dowolne kształty, jeżeli chcemy zrobić choinki należy przygotować foremki tego samego kształtu lecz różnego rozmiaru :) .Piec w temperaturze

Pudełko rozmaitości
Delikatne kruche ciasteczka o smaku pierników, czyli pierniczki-kłamczuszki 179

trzeba będzie pilnować, aby nie rozpłynęły się w naszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piernik litewski z bakaliami 368

Ostatni przed Świętami piernikowy przepis (zostanie tylko jeszcze przepis na jutrzejsze vegańskie pierniczki) to przepis na piernik litewski z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu grahamka.blogspot.co.uk i bardzo zaciekawił mnie dodatek kefiru lub maślanki w pierniku. Okazało się, że piernik jest dzięki temu bardzo wilgotny :)! Dodatkowo kusi sporą ilością bakalii! Jest od razu dobry do jedzenia więc zdążycie go jeszcze upiec

UgotujmyTo.pl
Piernik z powidłami i masą kokosową 695

łyżki margaryny Palma z Bielmar3 łyżki cukru3 łyżki kakao3 łyżki jogurtu naturalnego powidła śliwkowe dowolne ozdoby Przygotowanie:W garnku roztopić margarynę dodać cukier, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, kawę rozpuszczalną,cynamon i kakao. Całość podgrzewać chwilę na wolnym ogniu mieszając. Zdjąć z ognia odczekać 2-3 minuty dodać sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka i energicznie wymieszać. Mieszając dodawać przesiane

Ala piecze i gotuje
Sezon na... #10 Ja, pierniczę! Nie robię... 247

Zapytacie, czemu? Ano temu, że gdzie nie spojrzeć... Pierniczki. Serniczki. Makowce. Karpie. I inne odświętne harpie.Pierniczę to! Jedyny świąteczny akcent na jaki mnie stać to syrop piernikowy.Śniadanie. Niby klasyka. Ale w świątecznym wydaniu.Syrop piernikowy1/2 szklanki wody1/2 szklanki cukru2-3 łyżki miodu1 łyżeczka mielonego imbiru1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonuW rondelku połączyłam wszystkie składniki. Zagotowałam, do momentu wrzenia. Następnie

bastalena
Piernik staropolski 254

dużej miski i miksujemy na średnich obrotach, dodać jajka, następnie mąkę i mleko. Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do kamiennego garnka, słoja lub miski, zabezpieczamy folią i odstawiamy ciasto piernikowe do leżakowania w chłodne miejsce na 5-6 tygodni.4. Ciasto po czasie leżakowania dzielimy na trzy równe części i pieczemy trzy ciasta. tem. pieczenia 160 C, przez 20-25 minut

Apetyczna babeczka
Piernik na prażonej mące żytniej 161

małych form aluminiowych) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.Piec przez około 1 godzinę.Upieczony piernik zostawić w formie do całkowitego wystudzenia.Przekroić na 2 części**.Składamy w kolejności: spód piernikowy, powidła śliwkowe (odłożyć 2 łyżki do polewy), masa marcepanowa, powidła śliwkowe, piernik i polewa czekoladowa.Polewa czekoladowa:* czekolada mleczna- 80 g* powidła- 2 łyżki* olej- 1 łyżkaDo małego rondelka wrzucić połamaną

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczny piernik z marcepanem 235

śmietanki kremówki 30% - 36%100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie:W szerokim, niskim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Lekko studzimy. Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową i cynamon. Podgrzewamy  na malutkim ogniu przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia (uwaga masa będzie gorąca!), czekamy aż troszkę ostygnie. Dodajemy sodę, mleko

Mia Cucina Sofieta
Pierniczki brukowce 260

się spodziewać. Przyciągało mnie w tym przepisie dodatkowo to, że jest dosyć tani jeśli chodzi o składniki. Można powiedzieć, że ze strachu, aby odwlec chwilę pieczenia brukowców upiekłam Lebkuchen, Piernikowe choinki i nawet Katarzynki, mimo iż już w pudełkach miałam ogromną ilość przeróżnych pierników :) Mi też zdarza się czegoś bać, nigdy nie twierdziłam, ani nie twierdzę, że jestem najlepsza

Blondynka Gotuje
Szybki piernik z dżemem - pyszny 192

Piernik,pierniczki to nieodłączny element światecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu.Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku.W moim rodzinnym domu nie było żwyczaju nastawiania ciasta piernikowego 4-6 tygodni przed świętami.Do dziś nie przepadam za twardymi,ciężkimi i przesłodzonymi piernikami.Co nie znaczy,że nie gościł na naszym stole świateczny piernik,choć niektórzy mogą powiedzieć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybki piernik żydowski z bakaliami 386

mnie w domu nie było tradycji pieczenia pierników. Czasami jakiś się pojawiał, ale raczej rzadko. Dopiero kiedy zaczęłam prowadzić bloga i odwiedzać innych blogerów zobaczyłam jak wiele jest piernikowych przepisów do wypróbowania :)! Na blogu już są pierniczki i piernik na piwie. Przepis na kolejny, tym razem szybki piernik, znalazłam u Anity na blogu. Piernik jest pyszny, a jego największą zaletą

UgotujmyTo.pl
PIERNIK SUŁTAŃSKI 255

masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem.Do kremu dodać bakalie,  podzielić go na dwie równe częściPierwszy blat piernika posmarować połową kremu, przykryć kolejnym piernikowym ciastem, posmarować go dżemem porzeczkowym, na nim ułożyć ciasto, posmarować pozostałą częściąkremu i przykryci ostatnim blatem ciasta, który polać roztopiona czekoladą lub polewą.     rrarossa@gmail.com

RAROSSA
NAJZDROWSZE LODY BANANOWE 286

gorzką czekoladą.Do swoich lodów bananowych możecie dodać:owoce (np. truskawki, jagody czy brzoskwinie, itp.)orzechyuprażone migdałyuprażone wiórki kokosowesuszoną żurawinęrodzynkidaktylesyrop klonowymiódmasę kajmakowąkrem czekoladoweNutellękawękawę zbożowąprzyprawy (np. cynamon, wanilia, kardamon, przyprawa piernikowa, itp.)Jak widzicie możliwości jest niezliczona ilość, a z każdym dodatkiem te lody smakują wyśmienicie:) Pokombinujcie i znajdźcie swój ulubiony smak!:)I jeszcze małe uwagi:1) banan zamrożony w całości

Słodko-Słony Świat Ilony