nadchodzących świętach :) Składniki na 2 kubki kawy: 3 łyżeczki dobrej mielonej kawy 2 czubate łyżeczki kakao naturalnego 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 300 ml gorącej wody 150 ml mleka 100 ml płynnej śmietanki 30% + 50 ml do ozdobienia kawy Kawę z przyprawami, cukrem i kakao zalewamy gorącą wodą, mieszamy i czekamy, aż się
Zawsze głodna!proponuję mocno korzenne, wilgotne babeczki. Składniki na 12 babeczek: 1 i 1/3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka sody 1/3 szklanki kakao naturalnego czubata łyżeczka przyprawy do piernika czubata łyżeczka cynamonu 1 szklanka maślanki 1/3 szklanki oleju Do dekoracji: 12 waflowych rożków do lodów, lukier, posypki Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre
Zawsze głodna!jedzenie - nowe przepisy" 150 g masła w temperaturze pokojowej 130 g brązowego nierafinowanego cukru 500 g jasnej mąki orkiszowej 5 żółtek 150 g miodu 4-5 łyżeczek przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 1 łyżeczka kakao naturalnego pół łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i wyrabiamy na gładkie cisto. Podsypujemy stół lub stolnicę sporą ilością mąki orkiszowej
Zawsze głodna!winianu sodu, cukru pudru i wody - wszystko instant i prawie od razu gotowe do użycia). Z dodatkiem różnych barwników spożywczych lukier królewski świetnie nadaje się do dekoracji ciasteczek czy pierników, a w Eleni's tę sztukę opanowali do perfekcji. Na półkach piętrzyły się gotowe zestawy ciastek na różne okazje: chrzciny, śluby, urodziny, ale także tematyczne komplety zwierzątek, narzędzi ogrodowych, szachów
Ciastkozercysmak;) Muffiny (6 sztuk): puszka czerwonej fasoli (250 g) 4 łyżki kakao odtłuszczonego 2-3 łyżki syropu z agawy/miodu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika (lub cynamon, imbir, kardamon - co kto lubi) Masa serowa: 200 g twarogu półtłustego 1 żółtko łyżka (lub dwie) cukru brązowego nierafinowanego dodatkowo 6 łyżeczek dżemu, np. porzeczkowego. Wykonanie Muffiny: Fasolę płuczemy
Powiedz dietom nieSkładniki: 20 dkg miodu 10 dkg masła 1 żółtko 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika 3 łyżki rumu, albo innego alkoholu Przygotowanie: miód podgrzewamy z przyprawą i masłem oraz rumem, studzimy, dodajemy żółtko stopniowo przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia ciasto wyrabiamy na gładką masę, wałkujemy na grubość ok. 0,5cm i wykrawamy
Luźna KuchniaSkładniki: 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego przyprawa do piernika 4 łyżeczki cynamonu 1 jajko 15 dkg masła 15 dkg cukru Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem oraz pozostałymi przyprawami cukier ucieramy z masłem na puszystą masę, wbijamy jajko, przesiewamy mąkę cisto wyrabiamy na gładką masę, wałkujemy na grubość ok 0,5 cm, wycinamy
Luźna KuchniaSkładniki: Na około 40 sztuk: 2 szklanki mąki 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka
Luźna Kuchniagrubych oczkach marchewki 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki płatków migdałowych lub mąki migdałowej Wykonanie: Mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, orzechy włoskie, migdały - mieszamy. Dodajemy startą marchewkę, olej i żółtka jaj, dokładnie mieszamy. W misce ubijamy białka z szczyptą soli i cukrem białym na sztywną masę. Delikatnie przekładamy pianę
Piekę, bo lubięniego widelczyk. Masa makowa musi być wilgotna. Doszłam do wniosku, że skoro upiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam na święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę za suchy-wszyscy twierdzili, że jest pyszny, ale chyba trochę
Kuchnia Beatyczekamy cały rok bo tylko wtedy smakują one tak wyjątkowo. składniki: 125 g miękkiego masła ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki płynnego miodu 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód, mąkę
noteskulinarnyfigakuchni unosi się korzenny zapach piernika, jutro postaram się wrzucić fotki oraz przepis. Dzisiaj tak dla odmiany pierwsza propozycja dekoracji świątecznego stołu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority
noteskulinarnyfigatego bardzo aromatyczne. Placuszki korzenno - miodowe z musem bananowym smażone na oleju kokosowym SKŁADNIKI: Na placuszki : 3/4 szklanki mąki 1 jajko 0,5 łyżeczki przyprawy korzennej lub do piernika 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 1 łyżka miodu olej kokosowy do smażenia Na mus: 1 dojrzały banan 1 łyżka serka naturalnego 1 łyżka miodu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąki żytniej pełnoziarnistej 250 g miodu prawdziwego 100 g masła 1 jajko 200 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao szczypta soli 40 g przyprawy do pierników Do dekoracji: barwniki spożywcze 1 białko szklanka cukru pudru cukrowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od wymieszania ze sobą obu rodzajów mąki. Następnie dodajemy sodę, sól, przyprawę, cukier puder i kakao
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki