piernik - 7416 przepisów (strona:386/495)

Chlebek bananowo-orzechowy z karmelizowanymi pomarańczami 160

olejka o aromacie waniliowym szczypta soli tarta skórka ze świeżej 1 pomarańczy  garść rodzynek 10 posiekanych orzechów włoskich 1 czubata łyżka cappuccino 1 łyżeczka cynamonu (albo przyprawy do piernika) Polewa: 1 gorzka czekolada 50 ml mleka 2 łyżki miodu 4 łyżki cukru 3 łyżki masłą 50 ml rumu 1 cała pomarańcza 1 opakowanie posypki z orzechów laskowych Ciasto:Banany

Bon Appetit Małgorzaty
Życzenia świąteczne i przerwa od gotowania spędzona w teatrze 166

Jana Kochanowskiego w Opolu zadbał o Opolskich Blogerów i zaprosił na wyśmienitą komedię " Mayday 1" r eżyserii Tomasza Konina. Był to świętny pomysł by odetchnąć od świątecznych zakupów, pieczenia pierników i krojenia śledzi. Kilka chwil na kulturalną konsumpcję w zupełności doładowało mi baterie na dalsze kuchenne  podboje podczas Świąt. Przekonałam się, że jeśli komedia to tylko w teatrze

Bon Appetit Małgorzaty
Cytrynowy miodownik z kaszą manną (Stefanka) 241

roku wybrałam najlepsze ciasta na święta, czyli takie, które spokojnie mogłam przygotować parę dni wcześniej. Piernik i miodownik są smaczne nawet po tygodniu. Miodownik zrobiłam z kremem na kaszy mannie. Tak jak, robiła moja mama gdy byłam jeszcze dzieckiem. Inna nazwa tego ciasta to ponoć Stefanka. Ale u mnie w domu ciasto te nazywamy zwyczajnie - ciastem miodowym :) Składniki na ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Pierniczki. Przepis z Ikei ;) (Pepparkakor) 179

mąki tortowej + do podsypania - 300 g miodu  - 100 g ciemnego cukru z melasą - 120 g masła - 1 jajko - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 50 g przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao Masło rozpuszczamy w rondlu. Następnie czekamy aż lekko przestygnie.  Mieszamy z pozostałymi składnikami  i wyrabiamy na jednolitą masę.  Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto jesieni (z jabłkami i gruszkami) 404

jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 1 opakowanie gotowej przyprawy do szarlotki albo do piernika 1 łyżka kakao Składniki na masę owocową: 05, kg jabłek 0,5 kg gruszek 1 garść suszonych moreli ( na oko) 3 szklanki wody (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka cukru

Bon Appetit Małgorzaty
Karnawał na stole 248

cebuli i pomidorach Śledzie po cygańsku Śledzie w śmietanie z jabłkiem Barszcz czerwony do paluszków i pasztecików Szaszłyki z kurczakiem i papryką Małe słodkości: Oponki z serem Pierniczki świąteczne Pierniki lukrowane Ciasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami   Ciasteczka orzechowe Kruche ciasteczka z bezą Ciastka / Torciki warszawskie Ciastka francuskie z marmoladą różaną   Wafle kajmakowe   Wafle mleczne   Wafle

Kuchnia domowa Ani
Ciasto piernikowe z jabłkami 221

9/2008). Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 4 jabłka 3 jajka 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka przyprawy do piernika cynamon (ilość wedle uznania) Sposób wykonania: 1. Żółtka ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy olej, mąkę, przyprawę piernikową, cynamon, sodę i kakao, cały czas ucierając. 2. Obrane jabłka kroimy w kostkę

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Gargamel 484

Troszkę go zmodyfikowałam. Zapraszam na moją wersję Gargamela :) Składniki: Ciasto miodowe: 6 jajek 1 szklanka cukru pudru (dałam trochę mniej) 20 dag płynnego miodu (dałam trochę mniej) przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej (można dodać po prostu pszennej - tak też zrobiłam) 1 kostka margaryny 20 dag bakalii

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na słodkości 2267

różową pianką Kilimandżaro  Kokietka Kora orzechowa Królewiec Królewiec z jabłkami Kwitnący tulipan Makowiec drożdżowy Marysieńka Miodownik z masą grysikową Napoleonka na krakersach  Oczy Carycy Orzechowiec z pianką Piernik siostry Anastazji  Rafaello na krakersach Rodzynkowiec Sernik gotowany Anastazji  Sernik gotowany na miodowym cieście  Sernik na zimno z brzoskwiniami Sernik na zimno z owocami Sernik orzechowy

Kuchnia domowa Ani
Pierniczki 185

troszkę twardnieją. Warto więc zrobić je wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby znowu były miękkie Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szklanki cukru pudru 100 g masła 1/3 szklanki miodu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło roztopić i ostudzić. Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać roztopione masło i wyrobić

Oryginalny smak
(Nie)winny grzaniec 227

butelka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne) 1 pomarańcza 15 goździków 5 łyżeczek miodu 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki kardamonu Lub: 2 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie: Pomarańczę przekrawamy na pół. Jedną połowę kroimy na plasterki i każdy z nich na 4-6 części, a z drugiej wyciskamy sok . Do garnka wlewamy wino, dodajemy kawałki

Zakręcony Widelec
Pierniczki 210

ozdabianie. Składniki: 2 kg mąki szymanowskiej 0,5 kg masła lub margaryny 1 słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu) 2,5 szklanki cukru 4 op. przyprawy do pierników (po 2 dag) 14 zmielonych goździków 20 sztuk zmielonego ziela angielskiego 1 paczka kakao (ilość według uznania) 5 jaj 1,5 szklanki mleka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Z jednej szklanki

Salonik smaków
Piernikowe choinki 196

prezent dla bliskich. Składniki: - 2 i ćwierć szklanki mąki - 2 jajka - 1 duża łyżka masła - 3/4 szklanki cukru kryształu - 150 g miodu - 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka skórki cytrynowej Lukier: - 1 białko - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki soku pomarańczowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną, dodajemy gorący rozpuszczony miód oraz cukier, masło, jajka

Zainspirowana w kuchni
Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą 348

Beza: 6 białek szczypta soli ½ szklanki cukru pudru Do przełożenia: słoik powideł śliwkowych około 50 g wędzonych śliwek około 50 g tradycyjnych suszonych śliwek 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, ekstrakt, cukier, proszek do pieczenia i żółtka łączymy w misce. Zagniatamy jak najszybciej, ciasto powinno być

Mania Gotowania
Owsianka piernikowo-czekoladowa 210

Prezentuje wam bardzo świąteczne śniadanko :).  Pięknie pachnące i zniewalająco pyszne :D Składniki: szklanka mleka  4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (pożądane) pół łyżeczki kremu czekoladowego szczypta przyprawy do piernika łyżeczka miodu Wykonanie: Mleko zagotować z miodem i przyprawą. Po zagotowaniu dać płatki i gotować do miękkości. Dać krem i przelać do miseczki. Smacznego

Moje pyszne gotowanie