 Fantastic pumpkin cake! 186
Fantastic pumpkin cake! 186szklanka cukru 1,5 szklanki puree z dyni (u mnie surowe) 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki do pieczenia proszku 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka przyprawy do pierników 1/4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 190`C Do miski wbijamy jajka i miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania piany. Następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy
Słodkie Przyjemności Odrywana drożdżówka cynamonowa 349
Odrywana drożdżówka cynamonowa 349rąk). Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 2,5 godziny. Resztę masła (60 g) rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier trzcinowy, cynamon i przyprawę do pierników mieszamy i odstawiamy. Na blat wysypujemy resztę mąki i zagniatamy ciasto, a następnie cienko rozwałkowujemy smarując roztopionym masłem. Całość posypujemy cynamonową mieszanką, a później kroimy na paski szer
Słodkie Przyjemności Batoniki kokosowe bez cukru! 207
Batoniki kokosowe bez cukru! 207słonecznika łyżeczka maku łyżeczka sezamu garść migdałów garść wiórków kokosowych garść rozgniecionych pestek z dyni 1/2 szklanki miodu 2 łyżeczki cynamonu około łyżeczki startego imbiru łyżeczka przyprawy do piernika pół szklanki mąki pszennej ( robiłam też z pszenno-żytnią) Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 190`C. Puszkę z mleczkiem kokosowym mocno wstrząsamy, a następnie przelewamy jego zawartość do garnuszka, (mleczko
Słodkie Przyjemności Zimowa szarlotka 204
Zimowa szarlotka 204mąki tortowej 150 g miękkiego masła łyżka cynamonu Składniki na jabłkowy farsz: 5 jabłek pokrojonych w kosteczkę 0,5 szklanki cukru brązowego 3 łyżki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło. W oddzielnej misce łączymy żółtka z cukrem i dodajemy jajka i przelewamy do reszty
Słodkie Przyjemności Pierogi z jabłkami 191
Pierogi z jabłkami 191przygotowania do świąt? U mnie jeżeli chodzi o potrawy świąteczne, jeszcze pustka, żadnego piernika staropolskiego, ani ciastek pochowanych w puszkach. Za dużo miałam ostatnio na głowie. Ale to nie oznacza, że w ogóle nie bywałam w kuchni, bo to byłaby nie prawda. Na przykład moja dzisiejsza propozycja idealnie nadaję się na postny czas. Kiedy powinniśmy troszkę pomyśleć o przygotowani miejsca
Słodkie Przyjemności Miodowe Brownie z orzechami 328
Miodowe Brownie z orzechami 328Słodkie Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z piernikami, sernikami, makowcami i czekoladą, dużą ilością czekolady. Do tego wszystkiego dochodzą kruche ciasteczka i wieczory spędzane na dekorowaniu pierniczków. Tak, w tym roku postaram się aby wszystkie te słodkości wylądowały na moim świątecznym stole. Pomysły już są, szafki wypełnione zostały już produktami które będą mi do tego potrzebne. Pozostaje jedynie znalezienie
Słodkie Przyjemności Biscotti Bożonarodzeniowe 211
Biscotti Bożonarodzeniowe 211ostatnie przedświąteczne zakupy, mam w planach ubranie mojej 3 metrowej choinki i zrobienie świątecznych dekoracji owocowych. No ale mimo wszystko większość czasu poświęcę na pieczenie. Będzie keks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym . Pierniczki już gotowe, dziś pokażę Wam przepis na Biscotti, ale jeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami widzicie, sporo tego jeszcze
Słodkie Przyjemności Brunkager, czyli brązowe ciasteczka Duńskie 177
Brunkager, czyli brązowe ciasteczka Duńskie 177przede mną. Jeszcze nie mam żadnego ciasta przygotowanego. To będzie pracowity dzień ;) Co do pieczenia. Co roku piekę te tradycyjne ciastka, najpierw twarde, z czasem coraz miększe. Mówię o piernikach, lukrowane, w czekoladzie, posypane cukrem pudrem - jak kto woli. W tym roku pozwoliłam sobie zrobić również pierniczki z Danii. Nazywają się Brunkager, czyli brązowe ciasteczka. Przepis odnalazłam
Słodkie Przyjemności Miodownik 187
Miodownik 187minionymi świętami, nie wiem. Ja jeszcze nie wiem co znajdzie się w moim Sylwestrowym menu, być może będzie to Miodownik który ostatnio wypróbowałam. Jest dużo fajniejszy w smaku niż piernik, a mimo wszystko ma w sobie coś zimowego. Bardzo fajnie komponuje się w smaku z czekoladową polewą. Jeżeli lubicie te klimaty to gorąco polecam! " Składniki: 600 g mąki
Słodkie Przyjemności Muffiny Piernikowe 174
Muffiny Piernikowe 174Zaplanowaliście już świąteczne wypieki? Ja ciągle znajduje kolejne smakowite pomysły, raz zainspiruje mnie zdjęcie innym razem przyprawa, a jeszcze innym sposób podania. Dziś mam dla Was inspiracje smakową. Bo piernik wcale nie musi być zawsze ciastem! Dziś prezentuję Wam inny sposób podania - w wersji babeczkowej. I pewnie wielu z Was już widziało takie muffiny :) W końcu nie jestem jedyną blogerką
Słodkie Przyjemności Grube pierniczki z marmoladą 183
Grube pierniczki z marmoladą 183marmoladą :)" Składniki : 2 jajka 200 g cukru ok 110 g miodu 50 g masła 600 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki imbiru łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Cukier wsypać do miski dodać jajka i ubić na puszystą masę, następnie dodać miód i miękkie masło - dalej miksować do rozpuszczenia się cukru
Słodkie Przyjemności Bajaderki 234
Bajaderki 234roku! przy okazji z nowym rokiem, mam dla Was również nowy przepis na coś starego ;) co właściwie starym być nie musi. Bajaderki piernikowe, u mnie ze śiweżego piernika, ale można dodać biszkopt, czy inne ciasto bez kremów czy świeżych owoców i piernikowe przyprawy, wtedy wyjdą równie dobrze!" Składniki : 500 g ciasta piernikowego (biszkoptowego lub drożdżowego) 100 g marmolady 5 łyżek
Słodkie Przyjemności Kurczak w cieście francuskim na dwie nuty z surówką z marchwi i brzoskwini. 217
Kurczak w cieście francuskim na dwie nuty z surówką z marchwi i brzoskwini. 217Dziś jest piękny dzień. Pachnie już choinką, zapach pierników przenika...wszystko już wyczyszczone, wypolerowane, umyte. Można usiąść, napić się kawy i kontemplować. No i gotować. Dziś będzie tymiankowy kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby. Pierwszy z kozim serem i szpinakiem, drugi z pieczarkami. Co jest potrzebne: -ciasto francuskie własnej roboty; przepis będzie w osobnym poście. Można użyć ciasta kupnego
BaRepas Szybka porcja pysznego zdrowia - zupa szpinakowa 234
Szybka porcja pysznego zdrowia - zupa szpinakowa 234Próbowaliście już oleju kokosowego? Podzielcie się wrażeniami! Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Wspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!" Śniadanie-wypchaj się! Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochanie Ciasto miodowe z masą  serową 211
Ciasto miodowe z masą  serową 211Pycha. SKŁADNIKI Na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka miodu 1 szklanka oleju ok 3/4 szklanki cukru 1 szklanka herbaty czarnej 4 jajka 2 łyżeczki sody przyprawa do pierników. Masa serowa: 2 jajka 1 szklanka cukru 20 dag margaryny 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka 1 kg białego sera WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto połączyć
W kuchennym oknie Ewy