WARSZTATY KULINARNE Z LIDL POLSKA. KUCHNIA POLSKA WG PAWŁA MAŁECKIEGO 188słodka i były to warsztaty w ramach promocji nowej książki „Kuchnia Polska wg Pawła Małeckiego” . Razem z mistrzem upiekliśmy tartę z jabłkami, usmażyliśmy pyszne oponki i dekorowaliśmy piernik. Wszystkie przepisy na te słodkości możecie znaleźć w książce. Sam mistrz podkreślał wielokrotnie, że znajdują się w niej uwspółcześnione wersje tradycyjnych receptur, zapamiętanych jeszcze z dzieciństwa i wyszperanych ze startych
Pieguskowa Kuchnia
Korzenne ciasto z cukinią 268Składniki : foremka 25x28 3 szklanki cukinii utartej na grubych oczkach tartki 4 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru (270g) 1 szklanka oleju 2 łyżeczki przyprawy do piernika (można również użyć cynamonu) 3 szklanki mąki (500g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów włoskich. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na puszystą masę . Ciągle ubijając dodawać kolejno olej , przyprawę
Malinowa Kawiarenka
cytrynowe śledzie 202Okres przedświątecznych przygotowań uważam za otwarty. Co prawda nie nastawiłam piernika (może w przyszłym roku się uda), ale zaczynam swoją przygodę ze śledziami. Do Świąt jeszcze trochę czasu jest, ale ... no właśnie. Każdy z nas ma swoje ulubione przepisy, czasami jednak chcemy czegoś nowego. No i tak powstał przepis na śledzia cytrynowego. Słyszałam, że z cytryną śledzik jest przepyszny
Gotowanie z pasją
Piernik z selerem 227warzywami , z selerem to chyba jeszcze nie, więc czym prędzej nadrabiam zaległości. Ciasto wyszło znakomicie, lekko korzenne i aromatyczne, wilgotne, warte spróbowania. Polecam na deser albo na drugie śniadanie. Piernik z selerem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Krem cynamonowy 384Krem cynamonowy to idealny dodatek do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Polecam go szczególnie do przełożenia ciast marchewkowych, pierników i tortów, np. Tort cynamonowy. Ze względu na delikatny smak najlepiej będzie komponował się z jasnym biszkoptem i słodkimi owocami np.: gruszka, ananas. Składniki: 450 g serka mascarpone 400 ml kremówki
Słodki Pomysł
CZEKOLADOWIEC NA MAŚLANCE Z MASĄ BUDYNIOWĄ 263ciasta a nikomu w boczki nie pójdzie 😁 Składniki: Biszkopt: - 3 szklanki mąki ryżowej - 2 szklanki maślanki - 1/4 szklanki oleju - 2 łyżko kakao - 2 łyżeczki sody - 1 łyżka przyprawy do piernika - słodzik (u mnie 3 łyżki erytrytolu ) Masa: - 2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego - mleko do ugotowania budyniu Krem: - 1 śmietanka 30% - 1 saszetka fix śmietany - dodatki na wierzch wedle uznania
Zdrowie i pysznie na talerzu
Napój z mlekiem kokosowym – Rebel Kitchen 187zauważyć delikatne rozwarstwianie a na górze tworzy się cienka warstwa pianki. Przede wszystkim po pierwszym łyku czuć intensywny smak korzennych przypraw, ale nie tylko cynamonu czy popularnej mieszanki do piernika. Jest tutaj obecna nuta orientu na czele z kardamonem. Słodycz jest bardzo wyważona wręcz na niskim poziomie co nam jak zwykle odpowiada, ale niekoniecznie można poznać, że użyty został syrop
Candy Pandas
Czekolada Raw z konopią i kakao / cynamonem - Pana Chocolate 174otwarciu opakowania uwalnia intensywny aromat cynamonu. Z wierzchu również krucha a w środku zawiera pralinkowe nadzienie, które jest gładkie i kremowe dając wrażenie lekko napowietrznionej. W smaku dominuje tutaj piernik. Naprawdę dałybyśmy sobie rękę uciąć, że w składzie znajduje się klasyczna mieszanka korzennych przypraw. Niesamowite, że sam cynamon dodał takiego intensywnego aromatu. Brakuje tylko powideł śliwkowych aby cieszyć się świątecznym
Candy Pandas
SZYBKI MURZYNEK NA MAŚLANCE 215maślanki to macie rozwiązanie 😅 Składniki: -1,5 szklanki mąki ryżowej -1 szklanka maślanki/kefiru -2 łyżki oleju -1 łyżeczka sody -1 płaska łyżka kakao -1/2 łyżeczki przyprawy do piernika -2 łyżki słodzika/cukru -3 łyżki dżemu (u mnie wiśniowy)* -wiórki kokosowe do ozdoby Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka i miksujemy do połączenia składników. Formę (u mnie keksówka
Zdrowie i pysznie na talerzu
#JedzJabłka lub #EatPolishApples 193płynnego miodu łyżka suszonego majeranku sól, pieprz, ostra papryka do smaku opcjonalnie – choć bardzo polecam – 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (takiej jak do piernika) Kurczaki podsmażamy na rumiano – ja robię to w żeliwnym głębokim naczyniu, które później mogę włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne
Patchwork
Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę 200mieszając aż do całkowitego połączenia składników, po czym zostawiamy do wystudzenia Mąkę przesiewamy do dużej miski, łączymy z sodą i przyprawą do piernika. Wlewamy do niej przestudzony miód, dodajemy jajka. Łączymy składniki energicznie mieszając – najlepiej mikserem. Część ciasta wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, musi przestać się kleić
Patchwork
murzynek ekspresowy 194mąki 500 ml kwaśnego mleka (kefiru naturalnego) 125 ml oleju 200-220 g cukru 2 łyżki powidła lub dowolnego dżemu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu przyprawa do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C. do tzw. suchego patyczka. Polewamy polewą czekoladową lub posypujemy
Domowy Smak Jedzenia
sernik na zimno z miętą, truskawkami,galaretką... 250mięta się rozdrobniła, następnie mikserem miksować z 5 minut, tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć pierniczki, każdy skropić np. łyżeczką z herbatą, szybko wyłożyć na pierniki sernik i łyżką przycisnąć do dna umyte truskawki pokroić na plastry i rozłożyć na serniku delikatnie je wciskając w sernik galaretkę poziomkową lub inną rozmieszać w 450 ml gorącej wody
W Mojej Kuchni Lubię
Biszkopt z masą chałwową 229atmosferę. Nie wiem jak u Was ale u mnie są takie ciast, których nie pieczemy przez cały rok, dzięki temu zyskują ten niepowtarzalny smak. Klasyką świątecznych wypieków oczywiście są pierniki i serniki, ale u mnie w domu zawsze na święta pojawia się ciasto z masą chałwową. Chałwa to jeden z tych produktów, który wbrew pozorom, bardzo kojarzy mi się
PatiGotuje
Świąteczne pierniczki 218Lukier: 1 białko 1,5 szklanki (180 g) cukru pudru Przygotowanie: 1) Przesiać mąkę razem z sodą bezpośrednio na stolnicę, dodać miód i wymieszać. 2) Dodać cukier, przyprawę do piernika, masło i jajko. 3) Całość posiekać nożem, a następnie wyrobić gładkie ciasto. 4) Gotowe ciasto rozwałkować na około 4-5 mm, powycinać ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Fitsweet.me