piernik - 7505 przepisów (strona:343/501)

Domowe pączki i oponki karnawałowe oraz "Obudź się Kopciuszku" 206

ręcznik papierowy, a potem do docelowego naczynia. Można oczywiście posypać cukrem pudrem 😋 Najlepsze są tuż po upieczeniu i jeszcze kilka godzin po. W ubiegłym roku pisałam o książce " Garść pierników, szczypta miłości ". Dziś skończyłam kolejną książkę Natalii Sońskiej "Obudź się Kopciuszku" . Pracująca w jednym z krakowskich szpitali, Alicja zwana również Lilką, dołącza w do przyjaciół jeszcze z czasów liceum. Wspólnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto bananowe z polewą bez glutenu, bez cukru, wegańskie 911

wymiarach 20x20cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piernika odstawić do przestygnięcia (ciasto najlepiej smakuje jeszcze troszkę ciepłe :) ). Polewa: 5. Do rondelka przełożyć syrop, olej, kakao i podgrzewać, mieszając, aż olej się roztopi. Zdjąć z ognia i dodać dwie łyżki

Mała Cukierenka
Chrust migdałowy – faworki migdałowe 384

razem postanowiłam coś zmienić, pokombinować, poszukać innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”,  w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się ciekawy, przystąpiłam do roboty

królestwo garów
Candy Pandas Box - paczka pełna zdrowych słodyczy 226

niczego wyjadam drugie płatki śniadaniowe - korzenne z orzechami włoskimi. Płatki są upieczone z mąki gryczanej, amarantusowej, z dodatkiem melasy z karobu i ksylitolem, olejem kokosowym, masłem orzechowym, przyprawą do piernika i cynamonem. Smakują przyjemnie piernikowo, trochę tak świątecznie i myślę, że byłyby świetnym śniadaniem w jesienno-zimowe poranki:) Pisząc ten post podjadam wieloziarniste chlebki miłości. Dlaczego chlebki miłości - może dlatego

Obiad gotowy
Kawa zbożowa o smaku korzenno-pomarańczowym 212

smaku korzennym z nutą pomarańczy. Wystarczyła mi za cały deser, nawet nie sięgnęłam po ciasteczko;) Składniki: 200ml mleka 2 łyżeczki kawy zbożowej 0,5 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika* 50ml śmietanki 2 łyżki konfitury pomarańczowej 1 łyżeczka sosu czekoladowego Mleko zagotować. Kawę i przyprawę wymieszać, zalać mlekiem. Na dno wysokiej szklanki wlać sos czekoladowy oraz kawę. Śmietankę ubić, wymieszać

Obiad gotowy
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 13.01.2017r. 190

soczewicą i kurczakiem     Justyna Francuskie ślimaczki z makiem     Magdalena  Ciasto z konfiturą z borówki   Agnieszka Wegański sos bolognese     Magdalena  Piwny piernik z marmoladą   Marzena  Chlebek bananowy z chia     Małgorzata  Spaghetti florentine z kurczakiem, grzybami i szpinakiem A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek

Magiczne Życie Marty
Tytułem wstępu: konfitura z czerwonych pomarańczy 205

konfitura).  Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć, ostudzić, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! W zeszłym roku (jak te słowa dziwnie brzmią wypowiadane w styczniu!) użyłam tej właśnie konfitury do przełożenia piernika staropolskiego. Raj na Ziemi to mało powiedziane

Pożeraczka, czyli raz adobrze
piernikowe ciasto z kremem z serka homogenizowanego... 230

jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mleko 250 ml, mąka tortowa 430 gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 2 łyżeczki, kakao 2 łyżki, przyprawa do piernika 1 opakowanie KREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO: serek homogenizowany waniliowy 330 ml, masło 10 dag, cukier puder 2 łyżki, sok z pomarańczy 2 łyżki, skórka pomarańczowa 2 łyżki, pomarańcze 2 sztuki duże składniki

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto francuskie innym sposobem 198

trzeba trochę więcej umiejętności. Ale jest łatwiejszy sposób na ciasto francuskie. Przepis na nie można znaleźć w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Przepis polega na połączeniu dwóch ciast. ciasto

królestwo garów
Ciasto cynamonowe z cukinią i całą gruszką 161

Najbardziej lubię ciasta warzywne typu piernik marchewkowy czy sernik dyniowy . Jeśli dobrze zmiksujemy składniki i przyprawimy nasze ciasto cynamonowe, to taki zdrowy dodatek jest niewyczuwalny w smaku dla kogoś, kto nie jest fanem warzyw, a ja mam alibi, żeby jeść słodycze, których nie powinnam jeść. Dzięki cukinii mamy fajną konsystencję i możemy dodać mniej mąki. Fajnym pomysłem jest dodanie całej

Ugotowane pozamiatane
Papryki faszerowane kurczakiem i kuskusem 212

kurczaka, resztę pokrojonego pora, koperek, kuskus wcześniej przygotowany. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili. Farszem nadziewamy wydrążoną paprykę, ugniatamy, a następnie wkładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego, zapiekamy w pierniku 15-20 minut w temperaturze 200 stopni

Życie zaczyna się w kuchni
Pierniki norymberskie 557

słodkie i idealnie mokre w środku. A mowa o pierniczkach norymberskich. Postanowiłam poszukać w sieci przepisu i spróbować zrobić podobną kopię. Prawie wyszła 😃  Przepis na pierniki znalazłam na stronie Domowe Wypieki . Pani Joanna pisze, że są to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych pierniczków na Bawarii. Składniki: 170 g cukru 3 jajka 100 g masła 300 g mąki pszennej

Życie zaczyna się w kuchni
Piernikowe muffiny z jabłkami i orzechową kruszonką 179

dużych sztuk: Suche składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 0,5 szklanki brązowego cukru szczypta soli Mokre składniki: 1 całe jajko 1 pełna szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka esencji waniliowej Ponadto: 1 duże

Simply Food
Miodownik z wkładką orzechową 376

cukru 50 g miodu 70 g miękkiego masła 1 jajko 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Orzechowy biszkopt: 5 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g mielonych orzechów Krem grysikowy: 500 ml mleka 6 płaskich łyżek kaszy manny

Kuchnia domowa Ani