grudniu przez mój piekarnik przewinęła się ogromna ilość ciastek i ciasteczek. Okazją do tego były szkolne słodkie kiermasze, przedszkolne uroczystości oraz domowe i wyjazdowe "warsztaty" zdobienia pierników. Ciasteczka renifery przygotowałam z myślą o przedszkolakach, na słodki poczęstunek dla małych aktorów po Jasełkach. Pomysł na minimalistyczną, a jakże uroczą dekorację zaczerpnięty z Pinterestu. Ciasteczkowe renifery mogą być propozycją na jadalny
Smakowity Blog Kulinarnyciasto: 200 g jogurtu naturalnego 90 g czekolady gorzkiej 5 łyźek płatków ryżowych/jaglanych 1/2 szklanki mąki orkiszowej/lub innej pełnoziarnistej 1/2 szklanki kaszy manny szczypta przyprawy do piernika i cynamonu cukier lub inne słodzidło do smaku odrobina proszku do pieczenia i sody skórka starta z jednej większej mandarynki Płatki ryżowe zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia
Kuchnia Ellietabliczkę- u mnie w formie gwiazdy o śr ok 15cm 80+ 20g orzechów laskowych 80g oleju kokosowego 30g kakao 120g cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 30g pierników 6 kosteczek czekolady mlecznej Sposób przygotowania w Tefal Companion: Orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie ok 80g przekładamy do misy TC z założonym ostrzem ultra blade. Dodajemy cukier, tłuszcz
Kuchnia w czekoladziemąki żytniej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 65 g cukru pudru 125 g miodu płynnego 120 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej) 10 g przyprawy do piernika 100 g bakali (orzechy włoskie, rodzynki, żurawina) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka oraz pozostałe składniki oprócz białek. Białka ubijamy na sztywno i dopiero dodajemy
Domowy Smak Jedzeniakruche, aromatyczne i bardzo smaczne. Polecam! Składniki: 400 g mąki pszennej 2 jajka 130 g cukru pudru 100 g miękkiego masła 100 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej *** Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta *** *** Ciasto dzielimy na trzy części, każdą część rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując
Blog z Apetytemgoździków 2 łyżeczki imbiru w proszku 1 jajko 60ml płynnego miodu 1 łyżka soku pomarańczowego 1 łyżka startej skórki pomarańczowej dodatkowo 4-5 łyżek brązowego cukru do obtoczenia pierników i około 60g ciemnej czekolady Wykonanie: masło ucieramy z cukrem do białości ,na puszystą masę, odstawiamy do drugiej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, sodę, sól, kakao, cynamon
Słodkie zapomnienieSzybkie podsumowanie świątecznych przepisów na wypieki i nie tylko, jeszcze zdążycie przygotować przed świętami Nr. 1 To nieustająco ten oto pyszny makowiec. A przepis TUTAJ Nr. 2 Piernik bezglutenowy, robiłem już go tyle razy, że mógłbym go przygotować z zamkniętymi oczami. Przepis znajdziecie TUTAJ Nr. 3 Kolejny makowiec tym razem na mące kokosowej, szybki i prosty. Przepis znajdziecie
PaleoLifetydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki nie są również ostre czy piekące (chociaż takie również lubię). Są tak pyszne, że nie trzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta
Moja Delicjailością maku, bakalii i miodu. Proponuję dodać mniejszą ilość bakalii, a miód zastąpić na przykład syropem z away czy syropem daktylowym. Ciasta i inne słodkości Serniki, makowce, sękacze czy pierniki. Goszczą jak co roku na każdym stole świątecznym. Najczęściej wykorzystuję się białą mąkę, cukier i margarynę. Mąkę zastąpmy: razową, orkiszową, gryczaną czy kokosową; cukier: ksylitolem lub erytrytolem, a margarynę
Truskawkowa Fiestamomencie po kuchni powinien się roznieść właściwy zapach bloku. Masę odstawiamy do ostygnięcia – może mieć maksymalnie 40 st. Celsjusza przed kolejnym etapem. Dalej dodajemy żurawinę, orzechy i pokruszone pierniki. Masę przenosimy do keksówki. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie zajadamy się pysznym smakiem bloku. Koszt: 27 zł Przygotowanie: 30 minut Blok czekoladowy Blok czekoladowy Blok
Kuchennyviral.plkarp, którego nikt nie chce jeść, bo ma takie mądre oczka, a na imię Karol. Wszystko jest takie inne, odświętne. Biały obrus, kolorowe bombki, dekoracje. I ten zapach pieczonych pierników, makowca, drożdżowego
dolcevitainmykitchenmnie na około 3mm (grubość zależy od indywidualnych upodobań) i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kokosowe gwiazdeczki (ciasteczka) wycinaliśmy foremkami do ciastek i pierników marki Stella . Polecamy – idealne do wycinania świątecznych kształtów. Polecam również inne produkty Stella jak papier do pieczenia w arkuszach . Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Słodkie okruszkimąki tortowej 125 g masła 80 g cukru 300 g miodu (u mnie sztuczny) 1 jajko L 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki kakao 30 g przyprawy do piernika Masło, miód, cukier, przyprawę i kakao umieścić w garnuszku, podgrzewać do czasu, aż składniki się dokładnie połączą. Wystudzić. Do przesianej mąki dodać sodę, jajko i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przykryć folią
kulinarnyswiatdomimnie to najpyszniejsze pierniczki gryczane jakie do tej pory piekłam. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pierniki bezglutenowe bez mleka i bez jajek, to zapraszam do wspólnego wycinania gwiazdek i serduszek. Zerknij tylko na składniki i przygotowanie. Nie ma chyba łatwiejszych wegańskich ciastek świątecznych. Zaznaczam, że są to bardzo chrupiące korzenne ciasta wegańskie. A do tego bardzo uzależniające
AniaGotuje.pl